Ez nagyban befolyásolja a gyermek szociális készségeit

A York Egyetem pszichológusai újabb bizonyítékot találtak arra, hogy a szülők sajátos nyelvhasználata a csecsemőjükkel segíthet a gyermeknek mások gondolatainak megértésében idősebb korában.

 

Az anyai lelki orientáltság (a kisgyermek gondolataira és érzéseire való ráhangolódás képességének) vizsgálatához az egyetem kutatói Dr. Elizabeth Kirk vezetésével 40 édesanyát és csecsemőjét figyelték meg 10, 12, 16 és 20 hónapos korukban.

A kutatók rögzítették azt a nyelvezetet, amelyet az édesanyák a gyermekükkel folytatott 10 perces játék alatt használtak, és feljegyeztek minden olyan momentumot, amikor az anya „lelki orientált megjegyzést” tett, vagyis következtetéseket vont le gyermeke gondolkodási folyamatairól viselkedésén keresztül (például ha a csecsemő nehezen tudta kinyitni egy játékautó ajtaját, a „frusztrált” címkét kaphatta).

 

15 anya-gyermek párost a gyermekek 5-6 éves korában újra megvizsgáltak, és a kutatók elemezték a gyermek szocio-kognitív képességét. Az úgynevezett „idegen történet” módszerrel azt vizsgálták, milyen mértékben tudtak a gyerekek azonosulni másokkal, és megérteni más emberek gondolatait és érzéseit. Az idegen történetek módszer során kitalált történeteket olvasnak fel a gyerekeknek, amelyekben 12 társadalmi helyzet szerepel (ellenkező érzelmek, hazugságok, kegyes hazugságok, tettetés, vicc, felejtés, félreértés, költői kép, látszat vagy valóság, szarkazmus).

A gyerekeknek ezután szövegértési kérdéseket tettek fel, majd egy tesztet töltöttek ki, hogy kiderítsék, megértették-e a történetekben érintett szellemi manipulációkat. Az eredmények azt mutatták, hogy szoros összefüggés áll fenn a 10, 12 és 20 hónapos korban tett lelki orientált megjegyzések és a gyerekek az idegen történetek feladatban elért pontszámai között.

A gyerekek más gondolatainak megértésére irányuló képessége 5 éves korban tehát összefüggött azzal, mennyire lelki orientált módon beszélt velük édesanyjuk csecsemőkorukban.

Ezt olvasta már?

Árt a gyereknek, ha túl sokat van babakocsiban

Előrejelzi a babasírás a beszédfejlődési zavarokat?

Ezért beszélj sokat a kisbabádhoz!

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Mandulás cérnametélt

Hozzávalók: 30 dkg cérnametélt, 15 dkg darált mandula, 4-5 evőkanál méz, 5 dkg vaj, só a tészta főzéséhez.

Bővebben...

Gyors mákos meggyes piskóta

Hozzávalók: 4 db tojás, 12 dkg porcukor, 10 dkg liszt, 5 dkg darált mák, 1 üveg magozott meggybefőtt, 1 csomag eper vagy puncs ízű pudingpor, 2 evőkanál kristálycukor, egy kevés reszelt csoki a tetejére.

Bővebben...

Beteggé tehet az internet, ha túlzásba visszük

Egy friss kutatás szerint a netfüggők 30 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek influenzásak, mint az átlag. Az állandó online jelenlét ugyanis negatív hatással van az immunrendszerre.

Bővebben...

Molnár Anikó rettegett, hogy mentő viszi el

Az egykori Nagy Ő, Molnár Anikó is feltűnik a VIASAT3 para-karaokéjában, aki már a műsor forgatása előtt arra kérte a stábot, hogy készüljön fel, mert őt biztosan mentő fogja elvinni.

Bővebben...

Kiderült, miért nincs értelme sokszor a diétának

A legtöbb ember hiába diétázik, olykor-olykor azért enged a csábításnak: ezeket a kisebb-nagyon falatokat ugyanakkor említésre méltónak sem találja, ezért nem is listázza őket az elfogyasztott kalóriák között.

Bővebben...

4 tipp, amivel garantáltan csökkentheted az étvágyad!

Választhatsz akármilyen divatos kúrát, ha nincs akaraterőd betartani, nem fogja siker koronázni az erőfeszítésed! És mi töri meg legkönnyebben az elszántságot? A korgó gyomor!

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Ültessünk mediterrán murvafürtöt a kertbe!

Ezt a gyönyörű mediterrán szépséget sok tengerparti országban láthattuk, a kertekben. De itthon is ültethetünk murvafürtöt, amely szép mediterrán kúszónövény lesz kertünkben.

Bővebben...

A muskátli ültetése és gondozása

Muskátli: ( pelargonium) A kertbarátok körében az egyik legkedveltebb kerti növény a muskátli! Hazánkban szinte nemzeti növénynek tartják, nyáron minden háznál találkozunk vele.

Bővebben...

Sziklakert építése és ültetése

Ma már akár a legkisebb kertbe is építhetünk saját kezűleg sziklakertet, amely kiemelkedő dísze lesz környezetünknek!

Bővebben...

Fűmagvetés 1x1

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb!

Bővebben...

Ezért ne tartsunk mobiltelefont az ágyunk mellett

Egy felmérés szerint tízből nyolcan az éjjeli szekrényükön tartják a mobiltelefonjukat és nagyjából minden második ember a telefonját használja ébresztő óraként is. Ezzel nem is lenne baj, ha egy kutatás nem mutatta volna ki, hogy a hálószobában tartott mobilok negatívan hatnak az alvásminőségünkre, így másnap kevésbé kipihenten ébredünk.

Bővebben...

Ezt jó ha tudja az elektromos cigiről

Szigorítani kellene az elektromos cigaretta árusítását, és tiltani a beltéri használatát – javasolja az Egészségügyi Világszervezet

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!