Ez nagyban befolyásolja a gyermek szociális készségeit

A York Egyetem pszichológusai újabb bizonyítékot találtak arra, hogy a szülők sajátos nyelvhasználata a csecsemőjükkel segíthet a gyermeknek mások gondolatainak megértésében idősebb korában.

 

Az anyai lelki orientáltság (a kisgyermek gondolataira és érzéseire való ráhangolódás képességének) vizsgálatához az egyetem kutatói Dr. Elizabeth Kirk vezetésével 40 édesanyát és csecsemőjét figyelték meg 10, 12, 16 és 20 hónapos korukban.

A kutatók rögzítették azt a nyelvezetet, amelyet az édesanyák a gyermekükkel folytatott 10 perces játék alatt használtak, és feljegyeztek minden olyan momentumot, amikor az anya „lelki orientált megjegyzést” tett, vagyis következtetéseket vont le gyermeke gondolkodási folyamatairól viselkedésén keresztül (például ha a csecsemő nehezen tudta kinyitni egy játékautó ajtaját, a „frusztrált” címkét kaphatta).

 

15 anya-gyermek párost a gyermekek 5-6 éves korában újra megvizsgáltak, és a kutatók elemezték a gyermek szocio-kognitív képességét. Az úgynevezett „idegen történet” módszerrel azt vizsgálták, milyen mértékben tudtak a gyerekek azonosulni másokkal, és megérteni más emberek gondolatait és érzéseit. Az idegen történetek módszer során kitalált történeteket olvasnak fel a gyerekeknek, amelyekben 12 társadalmi helyzet szerepel (ellenkező érzelmek, hazugságok, kegyes hazugságok, tettetés, vicc, felejtés, félreértés, költői kép, látszat vagy valóság, szarkazmus).

A gyerekeknek ezután szövegértési kérdéseket tettek fel, majd egy tesztet töltöttek ki, hogy kiderítsék, megértették-e a történetekben érintett szellemi manipulációkat. Az eredmények azt mutatták, hogy szoros összefüggés áll fenn a 10, 12 és 20 hónapos korban tett lelki orientált megjegyzések és a gyerekek az idegen történetek feladatban elért pontszámai között.

A gyerekek más gondolatainak megértésére irányuló képessége 5 éves korban tehát összefüggött azzal, mennyire lelki orientált módon beszélt velük édesanyjuk csecsemőkorukban.

Ezt olvasta már?

Árt a gyereknek, ha túl sokat van babakocsiban

Előrejelzi a babasírás a beszédfejlődési zavarokat?

Ezért beszélj sokat a kisbabádhoz!

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Csokoládétorta pillanatok alatt

Ha sürgősen szükségünk van egy édességre, de nincs időnk, íme, egy gyors csokoládétorta receptje.

Bővebben...

Nagyi hosszantartó teasütemény receptje

A teasüteményben az a jó, hogy a vendégek érkezése előtti napon is ellehet készíteni, sőt dobozba zárva akár 1-2 hétig is eláll.

Bővebben...

Hujber Ferenc: Nekem az alkohol sokat segített

Szokatlan őszinteséggel beszél az alkoholhoz fűzött viszonyáról Hujber Ferenc a Lakástalkshow ma esti adásában. A színész a VIASAT3 csatornán futó műsorban Lovász Lászlónak azt is elárulta: kislánya születésekor majdnem meghalt.

Bővebben...

King Kong Hawaiin

Ez a Kong nem az a Kong. A Kong: Koponya-sziget (Kong: Skull Island, hazai bemutató: március 9.) főhőse hatalmas, félelmetes emberszabású, mégis sok mindenben nagyon különbözik az óriásmajom korábbi filmjeitől.

Bővebben...

Fogyni szeretnél? Egyél szőlőt!

A szőlőfogyasztástól sok fogyókúrázó ódzkodik, mondván, túl sok cukrot tartalmaz, de a legújabb kutatások szerint napi egy marék szőlő akár a fogyást is elősegíti, és nem mellékesen a szexuális életünkre is pozitív hatással lehet.

Bővebben...

Új módszer az elhízás ellen: lufi a kapszulában, ami kitölti a gyomrot

Az Obalon nevű léggömbrendszer az eddigi kutatások szerint a túlsúlyos emberek esetében közel 7 százalékos testsúlycsökkenést eredményezett, ami igazán előremutató eredménynek számít.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Így érdemes otthon gondozni az aloe vera növényt

Az aloe vera növényt sokan kaktusznak gondolják, pedig valójában egy pozsgásról van szó, amely a liliom félék családjába tartozik. Ebbe a családba több mint 3700 virágos növény tartozik többek között a fokhagyma és a spárga is. Maga az aloe 200 alfajával az aloinae családhoz tartozik.

Bővebben...

Egy baktérium véd meg minket a pattanástól

Kutatók kimutatták, hogy az izzadtság egyik fő összetevőjével, ammóniával táplálkozó baktériumokkal javíthatják a bőrünk egészségét, és még a bőrbetegségek kezelésében is felhasználhatók.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

10 természetes vitaminpótló növény!

A vitamin pótlása fontos szervezetünk működéséhez. Bemutatjuk a legjobb 10 természetes vitaminforrást,és gyógynövényt, amelyek különleges gyógyító hatással bírnak.

Bővebben...

Mire használja a szervezet az E-vitamint?

A bőrre dörzsölve csökkenti az öregedés jeleit, a sportolók pedig az állóképesség fokozására használják, de a kutatók most bizonyítékot találtak az E-vitamin egyik természetes funkciójára is a szervezetben.

Bővebben...

Az antioxidánsok a vérnyomásunkra is jó hatással vannak

Ha étrendünket hosszú távon antioxidánsokkal egészítjük ki, az nem csak cukor- és zsíranyagcserénkre van jótékony hatással, hanem vérnyomásunkra, és az érfalak rugalmasságára is.

Bővebben...

A csendes szívinfarktus gyakoribb és veszélyesebb, mint hittük

Nem minden szívinfarktus jár mellkasi fájdalommal és a többi jól ismert tünettel. Létezik a szívinfarktusnak egy kevésbé ismert, csendes formája, amely ugyanúgy lehet halálos.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!