Ezért érdemes sárgarépát enni rendszeresen

Lehet, hogy a szüleid neked is mondták, hogy „Edd meg a sárgarépát, mert jót tesz a szemednek!”, de egy tanulmányban most igazolták, hogy ebben tényleg lehet valami.

 

 

A kutatók szerint a karotinoid nevű pigment anyagok, amelyek a sárgarépa, a narancs és az édesburgonya piros vagy narancssárga színét, illetve a spenót, a brokkoli és a kelkáposzta zöld színét adják, segíthetnek elhárítani bizonyos öregedéssel összefüggésbe hozható látási problémákat, mint amilyen a sárgafolt sorvadás (makuladegeneráció).

Bár a kutatás nem igazol egyértelmű ok-okozati összefüggést, az eredmények bizonyos szakértők számára nem jelentettek nagy meglepetést.

„A betegeimnek mindig elmondom, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás nagyon fontos a szem egészségének, és ezt a vizsgálat is megerősítette.” – mondta Dr. Paul Bernstein, a Salt Lake City-i University of Utah School of Medicine szemész professzora.

Az öregedéssel összefüggésbe hozható makuladegeneráció (AMD) a látásvesztés egyik leggyakoribb oka, különösen az idősek körében. A szakértők elmondták, hogy a betegség a retina közepén elhelyezkedő sárgafoltot (makula) érinti, aminek következtében csökken az éleslátás, és akár vaksághoz is vezethet.

Dr. Bernstein, aki nem vett részt a vizsgálatban elmondta, hogy a makuladegeneráció kialakulását már számos különböző tényezővel, például a genetikai háttérrel, a dohányzással és a táplálkozással is összefüggésbe hozták. Az AMD kezelési lehetőségei azonban igen korlátozottak attól függően, hogy milyen típusú sárgatest sorvadásról van szó.

 

Korábbi kutatások során különböző eredményre jutottak a karotinoidok és a makuladegeneráció közötti kapcsolatot tekintve. Éppen ezért Joanne (Juan) Wu, a bostoni Harvard School of Public Health táplálkozási epidemiológiával foglalkozó végzős hallgatója a kutatócsoportjával azon dolgozott, hogy ezt az összefüggést még jobban feltérképezze.

Wu és munkatársai több, mint 63.000 nőtől és 39.000 férfitől származó egészségügyi adatokat dolgozták fel, akik elmúltak 50 évesek. A résztvevők valamennyien ápolók vagy más egészségügyi szakemberek voltak.

A vizsgálat ideje alatt a résztvevők 2,5%-ánál alakult ki közepes vagy súlyos makuladegeneráció.

A kutatás során megállapították, hogy 40%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki súlyos AMD azoknál, akik igen nagy mennyiségben fogyasztottak karotinoidokat (luteint és zeaxantint) azokhoz képest, akik a legkevesebb karotinoidot jutatták a szervezetükbe.

„Más karotinoidoknak, például a béta- kriptoxantinnak, az alfa-karotinnak és a béta-karotinnak is védő hatása lehet.” – mondta Wu. A vizsgálat eredményei szerint azoknál az embereknél, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztanak karotinoidokat, ami például a sárgarépában és az édesburgonyában is megtalálható, 25-35%-kal kisebb a kockázat súlyos AMD kialakulására.

A kutatók ugyanakkor nem találtak összefüggést a karotinoidok fogyasztásának mértéke és a közepes mértékű makuladegeneráció között.

Lutein a tojásban, illetve a brokkoliban, a kelbimbóban és a spenótban van nagyobb mennyiségben. A zeaxantinhoz nehezebb hozzájutni az élelmiszereken keresztül, de megtalálható a kukoricában, a narancs paprikában és a goji bogyóban.

Wu megjegyezte, hogy sok lutein és zeaxantin van a sárgatestben, amiről azt gondolják, hogy megvédi a makulát az oxigén és a fény káros hatásaitól.

Bernstein ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatásnak vannak gyenge pontjai. A vizsgálat során ugyanis arra kérték a résztvevőket, hogy emlékezzenek vissza arra, hogyan étkeztek korábban, és nem mérték le pontosan a szervezetükben a karotinoidok szintjét. Bernstein ennek ellenére megdicsérte a kutatást.

Vajon a karotinoidok pótlása hasznos lehet? Bernstein elmondta, hogy ő gyakran ajánlja a táplálék-kiegészítőket azokak a betegeknek, akiknél közepes vagy súlyos makuladegeneráció áll fenn, de egyelőre nem bizonyított, hogy azok valóban segítenek azoknak az embereknek, akiknél nagy a kockázat a betegség kialakulására.

Ugyanakkor elmondása szerint a sok gyümölcsöt és különösen a színes zöldségeket tartalmazó étrend nagyon fontos. Javaslata szerint naponta többször is kéne fogyasztani.

„Aggódunk azokért az emberekért, akik csak napi kétszer esznek zöldséget vagy gyümölcsöt.” – mondta Bernstein.

A kutatás eredményeit a JAMA Ophthalmology című folyóirat októberi számában tették közzé.

Ezt olvasta már?

A répalétől és a spenóttól tényleg erősebbek leszünk

Különleges növényt keres kertjébe? Itt a fekete színű sárgarépa!

Szeretne nyárra szép barna lenni? Egyen sok sárgarépát!

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

Ismerd meg a csokoládé eredetét

A csokoládé - ez a mára már hétköznapivá vált finomság, több volt egykoron: hatalmi eszköz! A csokoládét majszolva keveseknek jut eszébe, hogy vajon hogyan készül a csoki?

Bővebben...

3 remek halas recept karácsonyra

A karácsonyi menü egyik főfogása a hal. Most három könnyen elkészíthető halas receptet mutatunk be, amelyek főfogásként is beillenek a karácsonyi menübe.

Bővebben...

Gyors diós mazsolás gombóc készítése

Hozzávalók: 6 dl rétesliszt, 20 dkg darált dió, 3 evőkanál mazsola, 1 tojássárga, 3 dkg vaj vagy margarin, 1-1 mokkáskanál só és reszelt citromhéj, 5 dkg darált dió, porcukor, ízlés szerint.

Bővebben...

Krimibe illő kalandba keveredett Ada és Radics Gigi

Külföldön bárki, még a magyar sztárok is bajba kerülhetnek. Adát Angliában érte atrocitás, Radics Gigi és családja pedig az Egyesült Államokban nézett szembe egy bizarr meglepetéssel.

Bővebben...

A Vígszínház színésznője is nyeregbe száll

A hölgyeket Puzsa Patrícia képviseli idén a Nemzeti Vágta OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamában. A Vígszínház fiatal színésznője egyelőre tehetséges pályakezdőnek számít a világot jelentő deszkákon, a ló nyergében azonban már komoly rutint szerzett.

Bővebben...

Alien: az új Sigourney

Az óév vége hozott néhány nagy meglepetést. Például azoknak a szerencséseknek, akik egy New York-i moziban megnézhettek néhány jelenetet az Alien: Covenant-ból (Alien: Covenant, hazai bemutató: május 18.), A nyolcadik utas/Alien sorozatot feltámasztó legújabb Ridley Scott-rendezésből.

Bővebben...

Ne számold a kalóriákat, inkább csökkentsd a cukorbevitelt!

Sokan salátaevéssel és futópaddal próbálják megőrizni az egészségüket. A szakértők szerint azonban a cukorfogyasztás csökkentésével mérsékelhető a betegségek kockázata.

Bővebben...

4 tipp, amivel garantáltan csökkentheted az étvágyad!

Választhatsz akármilyen divatos kúrát, ha nincs akaraterőd betartani, nem fogja siker koronázni az erőfeszítésed! És mi töri meg legkönnyebben az elszántságot? A korgó gyomor!

Bővebben...

5 dolog, amit soha ne tégy a könnyű fogyás érdekében!

Számos sikertelen diétán vagy túl? Úgy érzed, semmi nem használ, ezért ezúttal valami radikálisabb módszert szeretnél kipróbálni a gyors súlycsökkenés érdekében? Inkább ne tedd!

Bővebben...

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

Így készítsünk naptejet házilag

Ha úgy érzi a boltban kapható naptejek már túl drágák és nem elég természetesek, készítsen magának házilag saját naptejet, amely megvédi bőrét az UV sugárzástól.

Bővebben...

A kalóriajelzések 10 százalékkal csökkentik a kalóriafogyasztást

Képzeljük csak el, hogy épp ebédet rendelünk a gép mellett, amikor – épp a fizetés előtti pillanatban – egy piros kis jelzőlámpa figyelmeztet, hogy a szendvics, amit kérünk, a kelleténél több kalóriát tartalmaz. Vajon akkor is megvennénk? A Pennsylvaniai Egyetem friss kutatása szerint nem, a többség ilyenkor egy alacsonyabb kalóriatartalmú változatot választ.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Mire használja a szervezet az E-vitamint?

A bőrre dörzsölve csökkenti az öregedés jeleit, a sportolók pedig az állóképesség fokozására használják, de a kutatók most bizonyítékot találtak az E-vitamin egyik természetes funkciójára is a szervezetben.

Bővebben...

Ha diétázunk, figyeljünk a vitaminokra

Évente több mint 30 milliárd dollárt költenek testsúlycsökkentő termékekre az Egyesült Államokban, mivel felmérések szerint minden harmadik felnőtt próbálkozik súlyleadással.

Bővebben...

Adjunk gyermekeinknek több E vitamint!

Azoknál a gyerekeknél, akik sok E-vitamin tartalmú élelmiszert fogyasztanak, kisebb az esélye az ekcéma kialakulásának, állítja egy új, japán gyerekeket vizsgáló tanulmány.

Bővebben...

A gyerekek egészségesebb ételeket választanak online, mint a menzai sorban

A gyerekek egészségesebb ételeket választanak akkor, amikor az interneten keresztül rendelik meg iskolai ebédjüket és emlékeztetőket kapnak a helyes táplálkozással kapcsolatban – derül ki egy friss tanulmányból.

Bővebben...

Ezt adjuk a gyereknek gyomor-bélhurut esetén

Azok a gyerekek, akik enyhe gyomor-bélhuruttal küzdöttek és esetükben minimális dehidratáltság is jelentkezett, könnyebben gyógyultak a hígított almalé és az általuk választott folyadék segítségével, mint azok a gyerekek, akik elektrolit alapú kezelésben részesültek a folyadékpótlás érdekében – derül ki a friss kutatásból, amely a JAMA című szaklapban került publikálásra.

Bővebben...

Három koppintásra a jó hangulattól

Gyorsabb és egyszerűbb lesz, ráadásul még több szórakozást ígér a Viber vadonatúj verziója Még egyszerűbb kezelést, még több szórakozást és még testreszabottabb, gyorsabb működést hoz a Viber legújabb frissítése, amely teljesen megújítja az alkalmazás felületét.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!