Inkább süssük, mint főzzük!

Spanyol tudósok szerint a zöldségeket sokkal egészségesebb olajban sütni, mint főzni, főleg, ha extra szűz olívaolajat használunk hozzá.  A vizsgálatok kimutatták, hogy a megfelelő sütési eljárás során a mediterrán étrendre jellemző nyers zöldségekben megnő az antioxidánsok, illetve a fenolos összetevők mennyisége, melyek védelmet nyújtanak a krónikus betegségek – például a rák, a cukorbetegség vagy a makula-degeneráció – ellen.

 

Amint azt Cristina Samaniego Sánchez professzor, a Granada Egyetem munkatársa kifejtette, az olaj képes megnövelni a zöldségekben található fenolok mennyiségét, a sima vízben főzés viszont nem, ezért ajánlatos inkább egy kevés olíva olajjal elkészíteni őket.

 

A kutatók a vizsgálatuk során 120 grammnyi krumplit, sütőtököt, paradicsomot és padlizsánt készítettek el – valamennyit megpucolva, kimagozva – három különféle eljárással: sütve, simán vízben főzve, illetve extra szűz olíva olaj és víz keverékében elkészítve. Laboratóriumi vizsgálatok során alaposan leellenőrizték az így elkészült zöldségeket, és megállapították, hogy a legegészségesebb eljárás az, ha extra szűz olíva olajban sütve készülnek el a zöldségek, mert ekkor emelkedik meg leginkább a bennük található fenolos összetevők mennyisége, így még az sem számít, ha az így elkészült finomságoknak a felszívott olaj miatt kicsit magasabb lesz a kalóriatartalma.

A Food Chemistry című lapban közzétett vizsgálatból még az is kiderült, hogy a zöldségekben található antioxidánsok mennyisége mindhárom eljárás során megnőtt, de a vízben főzés csak akkor ajánlott, ha utána mind a zöldségeket, mind a főzővizet elfogyasztják.

Ezt olvasta már?

4 rákellenes zöldséglé a mindennapokra

A gyerekek csupán húsz százaléka eszik mindennap zöldséget

A zöldség- és gyümölcsevés 5 előnye, amit eddig nem ismertél

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Íme a kurkumás joghurtos sárgaborsó leves receptje

Hozzávalók: 30 dkg feles sárgaborsó, 1,5 I víz, 2 evőkanál vaj, 1 burgonya, 1 paradicsom, 2 csípős paprika, 1/2 teáskanál kurkuma,  1/2 teáskanál kömény, 1 dl joghurt.

Bővebben...

Ezekkel a kokTÉLokkal forrósítsd fel a hangulatot télen!

A koktélokról elsősorban egy hűsítő, jeges ital ugrik bemindenkinek, amit stílusosan egy medence mellett, vagy egy homokos tengerparton fogyaszt az ember. Ám van itthon egy egyelőre kevésbé ismert fajtája ezeknek az italoknak, az úgynevezett „hot toddy”, vagyis forró alkoholos koktél.

Bővebben...

Gimis pacsirta, romantikus hős, és vicces nőfaló

A gyerekszínészek felnőtt színésszé alakulása mindig érdekes. Könnyű beskatulyázódni és nehéz kitörni a már megszokott szerepkörből. A Rossz Szomszédság sztárjának, Zac Efronnak se volt könnyű elfeledtetni a filmrajongókkal, hogy már nem egy cuki éneklő tini, hanem egy felnőtt férfi, aki már régen túllépett a gimnáziumi évein.

Bővebben...

Dobó Kata: Az anyaság elnézővé, megengedővé tesz

 

Dobó Kata nevét egy ország ismerte meg, amikor 1997-ben ő játszotta a Miniszter félrelép című filmben Marosi Tünde szerepét. Kata sikere azóta is töretlen, olyan közismert magyar filmek köthetőek a nevéhez, mint a Csak szex és más semmi, vagy a Szabadság, szerelem.

Bővebben...

Itt az új alacsony glikémiás indexű burgonya!

Frank Mitolo, a dél-ausztráliai termelő új burgonyafajtát kísérletezett ki, amelynek fajtársaival ellentétben alacsony a glikémiás indexe, tehát fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, valamint tovább nyújt teltségérzetet.

Bővebben...

4 tipp, amivel garantáltan csökkentheted az étvágyad!

Választhatsz akármilyen divatos kúrát, ha nincs akaraterőd betartani, nem fogja siker koronázni az erőfeszítésed! És mi töri meg legkönnyebben az elszántságot? A korgó gyomor!

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Azonnal reagál az éhes csecsemő sírására a női agy

Amit a legtöbb anya már eddig is tudott, azt most szakemberek tudományosan is alátámasztották: a női agy minden bizonnyal be van programozva arra, hogy azonnal reagáljon az éhes csecsemő sírására.

Bővebben...

Miért jelenthet hátrányt a túlsúly egy állásinterjún?

Egy legújabb felmérésből az derült ki, hogy a munkaadók eleve kevésbé tartják alkalmasnak az állásokra a túlsúlyos embereket, mert úgy vélik, hogy kevésbé produktívak és szorgalmasak.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Miért van szükségünk antioxidánsokra?

Manapság egyre többet hallunk az antioxidánsok csodatevő erejéről, de vajon mik is azok az antioxidánsok és miért van szervezetünknek oly nagy szüksége ezekre?

Bővebben...

Figyeljünk a káliumszintre a fogyókúra során!

Gyakran nem is gondolnánk, hogy szervezetünk számára a káliumszint mennyire fontos, mivel a kálium szorosan együttműködik a nátriummal, így a magas nátriumszint, alacsony káliumszintet von maga után.

Bővebben...

Készítsünk kamillaszirmos zöldteát

A kamilla gyógyhatása közismert, szinte egész Európában termesztik nyugtató és egészségmegőrző hatása miatt. A zöldteához keverve adhatunk akár filteres, akár a saját kertünkben termesztett kamillát is.

Bővebben...

Ezért érdemes a tiniknek lovagolni

A rendszeresen lovagló tizenévesek szervezetében kevesebb a stresszhormon, aminek a magas szintje egészségügyi problémákat okozhatna – derül ki egy friss kutatásból.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!