A testmozgástól önmagában nem fogyunk le

Maga a testmozgás nem mindig elég a fogyáshoz. A Current Biology szakfolyóirat január 28-i számában közzétett kutatás magyarázatot is ad erre a jelenségre: a szervezetünk alkalmazkodik a nagyobb aktivitási szinthez azért, hogy az emberek még nagyobb mértékű testmozgás esetén se égessenek feltétlenül több kalóriát.

 

 

A különböző intenzív edzésprogramokat kezdő fogyókúrázók gyakran tapasztalják azt, hogy néhány hónap múlva lelassul (vagy akár visszafordul) a testsúlycsökkenésük. Széles körű komparatív vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a rendkívül aktív életmódot folytató emberek hasonló napi energiafelhasználással rendelkeznek, mint az inkább ülő életmódot folytató emberek.

 

A City University of New York kutatói Herman Pontzer vezetésével ezt a kérdést vizsgálták meg alaposabban, és ehhez több mint 300 férfi és nő energiafelhasználását és aktivitási szintjét mérték egy hétig. Az összegyűjtött információik alapján kiderült, hogy a testmozgás gyenge, de mérhető hatást gyakorol a napi energiafelhasználásra. A további elemzések azonban azt is kimutatták, hogy ez a minta csupán a testmozgási spektrum alsó felébe tartozó emberek esetében volt igaz. A mérsékelt aktivitási szinttel rendelkező emberek valamelyest nagyobb, körülbelül 200 kalóriával több napi energiafelhasználással rendelkeztek, mint a leginkább ülő életmódot folytató személyek. Azoknál a személyeknél azonban, akik a mérsékelt aktivitási szint fölött álltak, az energiafelhasználása tekintetében nem tapasztaltak semmilyen hatást a plusz testmozgás következtében.

„A fizikailag legaktívabb emberek ugyanannyi kalóriát használtak fel naponta, mint azok, akik csak mérsékelt fizikai aktivitást végeztek” – mondta Pontzer.

A kutatók az adatok alapján úgy vélik, ideje elvetni azt az elméletet, hogy a több testmozgás mindig több kalória elégetését jelenti. Valószínűleg van a testmozgásnak egy „érzékeny egyensúlya”: a túl kevés testmozgás miatt egészségtelenek leszünk, ha viszont túl sokat mozgunk, a szervezetünk jelentős ellensúlyozást végez az alkalmazkodás érdekében.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Süssünk házi almáspitét

Finom almás pite receptet kínálunk, amely kiváló ünnepi vagy hétvégi sütemény lesz.

Bővebben...

Gesztenyés metélt recept ünnepi hangulatban

Ha szeretnénk ráhangolódni a karácsonyra, már most érdemes kipróbálni a gesztenyés metélt receptjét, amely igazi téli finomság.

Bővebben...

Miért Matt Damon a kínai szuperprodukció főszereplője?

Sokan kérdezik, miért Matt Damon, és nem egy kínai sztár a főszereplője a 150 millió dolláros A Nagy Fal című filmnek. A válasz logikusabb, mint gondolnánk:

Bővebben...

Újra valóságshowt vezet Balázs

Az RTL Klub az őszi televíziós szezon legelején egy vadonatúj sztár realityt indít Nyerő Páros címen, melynek műsorvezetője Sebestyén Balázs lesz. Nyolc pár költözik be majd egy villába, hogy megmutathassák, ők az igazán nyerő páros, a főnyereményért azonban egymással is meg kell küzdeniük.

Bővebben...

Kalóriák helyett a makroelemeket számolja az, aki fogyni szeretne

Aki fogyni szeretne, a legtöbbször a kalóriabevitelt csökkenti, és többet kezd mozogni: elviekben ez a legtökéletesebb módszer arra, hogy az extra kilóktól megszabaduljunk. Ugyanakkor jobban járunk, ha a kalóriák helyett inkább a makroelemeket tartjuk számon.

Bővebben...

Ezért érdemes csokitortát enni a fogyókúra alatt!

Nem érdemes spártai életet élni a fogyókúra idején, az előre eltervezett és ügyesen kivitelezett “nasi-napok” ugyanis jót tesznek a motivációnak, és segítségükkel hosszútávon könnyebb less ellenállni.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Milyen lenne 10 nap facebook nélkül

Online kampány indult tavaly, amely arra biztatta a felhasználókat, hogy mondjanak le a Facebookról 99 napra, és számoljanak be ezzel kapcsolatos érzéseikről 33 naponta. A Szabadság 99 Napja (99 Days of Freedom) című program számos tanulsággal szolgált.

Bővebben...

Cukorral is felvehetjük a harcot a… cukor ellen

A nem alkoholos zsírmáj betegség akkor alakul ki, amikor túl sok zsír gyűlik össze a májban. Ez annak tudható be, hogy a fruktóz nevű cukor bejut a májba, állítják a tudósok. Egy friss kutatás szerint ez azonban megakadályozható, méghozzá egy természetes cukor, a trehalóz segítségével, amely blokkolja a fruktózt.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Miért érdemes B vitamint és folsavat szedni?

Ellentmondásos kutatási eredmények láttak napvilágot a B-vitamin és a folsav szerepére vonatkozóan – lehet, hogy nem is segítenek a szív- és érrendszeri panaszokkal szemben.

Bővebben...

Nem mindegy hogy milyen és mennyi vitamint szedünk!

A vitaminokra természetesen szükség van jó egészségi állapothoz, de az orvosok egy új jelenségre figyeltek fel mostanában, mégpedig az étrend-kiegészítők túladagolására.

Bővebben...

Marhahúsleves recept háziasan

A marhahús leves készítése időt és türelmet igényel, de megéri a fáradtságot, mert egy finom zamatos húslevest kapunk ebédre!

Bővebben...

Fehérboros magyaros részeges csülök

Aki szereti a jó magyaros konyha ízeit, próbálja ki ezt a finom csülkös receptet, amely finom fehérborral készült.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!