A futás segíthet a vizsgák előtti „magolásban”

Aggódtál valaha, hogy a vizsga előtt bemagolt információk hogyan maradnak a fejedben? A válasz a futásban rejtőzhet egy új kutatás szerint, melyet a Cognitive System Research című kiadványban közöltek.

 

Hosszú, tanulással töltött idő után választott aktivitás közvetlen hatással bír a felidéző képességre. A Felső-ausztriai Egyetem kutatói szerint a tanulóknak mérsékelt testmozgást kellene végezniük (például futást) a passzív pihenés helyett (például számítógépes játék), hogy jobban emlékezzenek a tanultakra.

„A számítógépes játékok nagy érdeklődés középpontjában állnak” – nyilatkozta Harald Kindermann, vezető szerző, az egyetem professzora. „Ki akartam deríteni, hogy ez és az egyre kevesebb szabad levegőn végzett aktivitás hogyan befolyásolja a megjegyző képességüket.

 

A kutatás során 60 férfit kértek (16 és 29 év közöttiek) bizonyos információk megjegyzésére (például egy útvonalat térképen vagy német-török szókapcsolatokat). Ezután három csoportra osztották a résztvevőket: első csoport egy agresszív számítógépes játékot játszott (Counter Strike), a második futni ment, a harmadik pedig a szabadban töltötte az időt (kontroll csoport). A kutatók azt vizsgálták, hogy melyik csapat hogyan teljesít a korábban megjegyzett adatok felidézésében.

Az eredmények alapján a futók teljesítettek a legjobban. A kontroll csoport kissé rosszabbul teljesített, míg a számítógépen játszók jelentősen gyengébb eredményt mutattak. „Az eredményeink szerint a videójátékok rontják a teljesítményt” – tette hozzá Dr. Kindermann. „Helyette a fiataloknak és időseknek egyaránt ajánlott egy mérsékelt testmozgás a tanulás után.”

Az, hogy ezt a hatást mi okozza, összetett. A kortizolnak nevezett stresszhormon hatással van a memóriára: bizonyos körülmények között segíti a megjegyzést, máskor viszont csökkenti. Ebben az értelemben kétféle stresszről beszélhetünk (pszichológiai és fizikai), és valószínűleg a fizikai stressz (pl. futás) hatására felszabaduló anyagok javítják a memóriát.

A kutatók két hipotézissel álltak elő: először is a játékok tőrbe csalják az agyat, s elhitetik vele, hogy valós fizikai veszély áll fenn. Másrészt pszichés stressz ténylegesen fennáll, így az agy ezekre koncentrál az újonnan megtanultak helyett. A másik feltételezés szerint a fizikai stressz átkapcsolja az agyat ’megjegyző üzemmódba’, ezzel segítve a tanultakra emlékezést. Mérsékelt testmozgás közben a test több kortizolt termel, hogy az egyensúlya fennmaradjon stressz közben. Ez lehet az, ami segít a megjegyzésben. Azonban a kortizol és memória közötti kapcsolat még bizonytalan, további kutatások szükségesek.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Grillezett citromos pulykamell

Nem csak finom, de még egészséges is ez a pulykamelles citromos grill recept, érdemes kipróbálni.

Bővebben...

Zöldséges rizottó

Hozzávalók: 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller, 10 dkg gomba, 8 dkg vaj, 4 db főtt tojás, 10 dkg zöldborsó, 12 dkg reszelt sajt, 1 csomó zöldpetrezselyem, 3 g törött bors, só.

Bővebben...

Új életet kezd Dallos Bogi

Új korszak kezdődik Dallos Bogi életében: az énekesnő újra szólókarrierjére koncentrál, most friss dallal és ahhoz forgatott egyedi videoklippel jelentkezik. A Már nem zavar című szám énekdallamát ő maga szerezte, a szöveget pedig jó barátja, Bye Alex írta. A dal mellé egy színes image-videó is készült, amelyet egy budapesti stúdióban vettek fel, és egy nyaraláson készült gopro-s felvételekkel színesítettek.

Bővebben...

A kistestvér nagy díja

Casey Affleck kezd felzárkózni a bátyjához: A régi város (Manchester by the Sea, hazai bemutató: február 23.) főszerepének eljátszásáért elnyerte élete első Golden Globe-díját!

Bővebben...

Naponta egy alma a kilókat is távol tartja?

Az antioxidáns növényi vegyületekben gazdag zöldségek és gyümölcsök csökkenthetik az élelmiszerekből felszívódó energia mennyiségét.

Bővebben...

Fogyni szeretnél? Kösd be a szemed!

Azok az emberek, akik bekötött szemmel fogyasztották el vacsorájukat, 9 százalékkal kevesebbet ettek, ráadásul naivan azt hitték, hogy 88 százalékkal többet fogyasztottak, mint valójában. Mindez azt mutatja, hogy érdemes vakon nekiülni a vacsorának…

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Túl sokat felejt? Igyon zöld teát

A zöldtea-kivonat serkentheti a kognitív működést, főleg a rövidtávú memóriát – derül ki egy friss kutatásból.

Bővebben...

Még sem lesznek erős csontjaink ha tejet iszunk

Kell-e tejet innunk, hogy csontjaink erősek legyenek? Nem feltétlenül. Legalábbis számos, ez irányú tanulmány ezt állítja.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

7 súlyos betegség, melyeket a folsav-hiány okozhat

A folsav, vagy más néven B9-vitamin fontosságáról főként a várandósság kapcsán hallunk. A kismama megfelelő folsav bevitele valóban nagyon fontos, hiszen folsav hiányában a fejlődő magzat velőcsöve nem záródik be rendesen.

Bővebben...

Mire használja a szervezet az E-vitamint?

A bőrre dörzsölve csökkenti az öregedés jeleit, a sportolók pedig az állóképesség fokozására használják, de a kutatók most bizonyítékot találtak az E-vitamin egyik természetes funkciójára is a szervezetben.

Bővebben...

Szerelem kézfogás és csók nélkül?

A 39 éves Heather Bayliss olyan kényszeres-rögeszmés zavarban (OCD) szenved, aminek következtében fél a szerelemtől, pontosabban minden azzal járó testi kontaktustól. Az emellett még Asperger-szindrómával is küzdő nő minden vágya, hogy megtalálja az igazit, ám úgy érzi, betegsége miatt ez sohasem fog bekövetkezni.

Bővebben...

Új segítség a fogyókúrázóknak

A szakértők kiszámolták, harapásonként átlagosan hány kalória kerül a szervezetünkbe, ami férfiaknál 17-et, nőknél pedig 11-et jelent.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!