A futás segíthet a vizsgák előtti „magolásban”

Aggódtál valaha, hogy a vizsga előtt bemagolt információk hogyan maradnak a fejedben? A válasz a futásban rejtőzhet egy új kutatás szerint, melyet a Cognitive System Research című kiadványban közöltek.

 

Hosszú, tanulással töltött idő után választott aktivitás közvetlen hatással bír a felidéző képességre. A Felső-ausztriai Egyetem kutatói szerint a tanulóknak mérsékelt testmozgást kellene végezniük (például futást) a passzív pihenés helyett (például számítógépes játék), hogy jobban emlékezzenek a tanultakra.

„A számítógépes játékok nagy érdeklődés középpontjában állnak” – nyilatkozta Harald Kindermann, vezető szerző, az egyetem professzora. „Ki akartam deríteni, hogy ez és az egyre kevesebb szabad levegőn végzett aktivitás hogyan befolyásolja a megjegyző képességüket.

 

A kutatás során 60 férfit kértek (16 és 29 év közöttiek) bizonyos információk megjegyzésére (például egy útvonalat térképen vagy német-török szókapcsolatokat). Ezután három csoportra osztották a résztvevőket: első csoport egy agresszív számítógépes játékot játszott (Counter Strike), a második futni ment, a harmadik pedig a szabadban töltötte az időt (kontroll csoport). A kutatók azt vizsgálták, hogy melyik csapat hogyan teljesít a korábban megjegyzett adatok felidézésében.

Az eredmények alapján a futók teljesítettek a legjobban. A kontroll csoport kissé rosszabbul teljesített, míg a számítógépen játszók jelentősen gyengébb eredményt mutattak. „Az eredményeink szerint a videójátékok rontják a teljesítményt” – tette hozzá Dr. Kindermann. „Helyette a fiataloknak és időseknek egyaránt ajánlott egy mérsékelt testmozgás a tanulás után.”

Az, hogy ezt a hatást mi okozza, összetett. A kortizolnak nevezett stresszhormon hatással van a memóriára: bizonyos körülmények között segíti a megjegyzést, máskor viszont csökkenti. Ebben az értelemben kétféle stresszről beszélhetünk (pszichológiai és fizikai), és valószínűleg a fizikai stressz (pl. futás) hatására felszabaduló anyagok javítják a memóriát.

A kutatók két hipotézissel álltak elő: először is a játékok tőrbe csalják az agyat, s elhitetik vele, hogy valós fizikai veszély áll fenn. Másrészt pszichés stressz ténylegesen fennáll, így az agy ezekre koncentrál az újonnan megtanultak helyett. A másik feltételezés szerint a fizikai stressz átkapcsolja az agyat ’megjegyző üzemmódba’, ezzel segítve a tanultakra emlékezést. Mérsékelt testmozgás közben a test több kortizolt termel, hogy az egyensúlya fennmaradjon stressz közben. Ez lehet az, ami segít a megjegyzésben. Azonban a kortizol és memória közötti kapcsolat még bizonytalan, további kutatások szükségesek.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Szuper gombás csirkemájas pizza recept

A pizza ebédre, vacsorára, hétköznapra, vagy hétvégére is egy kiváló laktató étel, most egy gombás csirkemájas gazdag pizza receptet mutatunk be.

Bővebben...

Így készül a ribizlis tiramisu

Ez a recept a tiramisuhoz hasonlóan készül csak, hogy itt ribizli lesz a mascarpone társa az édességben!

Bővebben...

Az időeltolódás nem csak óraátállításkor okoz gondot

Ha az ember gyakran utazik nagy távolságokra is, elkerülhetetlenül találkozik a jetlag problémájával. Ez az jelenség, amikor időzónák fölött átrepülve a szervezet nehezen alkalmazkodik a időeltolódáshoz. A szakemberek szerencsére ismernek néhány trükköt a problémás tünetek csökkentésére.

Bővebben...

Farkas búcsúja

Hugh Jackman búcsúzni készül. Legalább is Farkas figurájától.

Bővebben...

Gyorsan szeretne fogyni pár kilót? Megmutatjuk, hogyan csinálja!

Itt a tavasz, az idő egyre melegebb, lekerülnek a vastag, mindent eltakaró ruhadarabok. Ha ön is szeretne pár kilótól gyorsan megszabadulni, olvassa el cikkünket!

Bővebben...

Új módszer az elhízás ellen: lufi a kapszulában, ami kitölti a gyomrot

Az Obalon nevű léggömbrendszer az eddigi kutatások szerint a túlsúlyos emberek esetében közel 7 százalékos testsúlycsökkenést eredményezett, ami igazán előremutató eredménynek számít.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

3 káprázatos dísznövény, amely kertünk ékei lehetnek!

Nincs is szebb látvány, mint egy gyönyörű virágzó dísznövény  kertünkben. Mi most három olyan dísznövényt mutatunk be, amelyek szoliter növényként is kitűnik a többi növény közül, és pazar látványt nyújtanak majd kertünkben.

Bővebben...

Ültessünk bodzát a kertünkbe!

A bodza régen Nagymamáink idejében egy közkedvelt gyógynövény volt, amely az út mentén vadon nőt, így csak ki kellett sétálni az erdőbe, vagy az út mellé és leszedni a gyönyörű bodza virágot vagy a bodza bogyót és elkészíteni a szörpöt és lekvárt.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Költöztesd ki kedvenc karosszékedet a kertbe! Fotókkal!

Itt a jó idő, egyre többször a hőmérséklet megközelíti a 20-25 fokot! Itt az idő kiköltöztetni kedvenc karosszékedet, és asztalodat a kertbe, hogy a jó időben pihenj, elolvass egy jó könyvet, vagy meghívd a barátaidat egy kávéra, teára! Ehhez mutatunk most pár ötletet és tippet!

Bővebben...

Így rakjuk le a gyepszőnyeget kertünkben!

Ha nem szeretnénk, a fűmaggal bajlódni vásároljunk kész gyepszőnyeget vagy gyeptéglát. Bemutatjuk, hogy kell szakszerűen lerakni.

Bővebben...

Mennyit bort töltsünk a pohárba, ha nem akarunk berúgni?

Azért vagyunk hajlamosak túl sokat inni, mert a poharainkat mindig teletöltjük alkoholfogyasztás közben –állapították meg az Iowa State University és a Cornell University munkatársai.

Bővebben...

A légszennyezettség növeli a cukorbetegség kockázatát

Ha a lakóhely közelében légszennyezettségnek van kitéve az ember, az növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét, ami ami a 2-es típusú cukorbetegség előszobája lehet – derül ki egy friss kutatásból.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!