Minden hetedik tinédzser zaklatás áldozata

Egy amerikai kutatás szerint a hatodik és kilencedik osztályosok körében minden hetedik gyermek zaklatás (stalking) áldozata.

A kutatás nem igazolta, hogy ezek a tinédzserek nagyobb valószínűséggel tesznek veszélyes dolgokat, vagy nagyobb eséllyel lesznek egyéb bűncselekmények áldozatai. Azonban azt alátámasztja, hogy a tinédzserek közti ’stalking’ nagyobb kockázatot jelent, mint a félelem, amit szül.

„A tinédzserek zaklatása sokakat érintő egészségügyi probléma” – nyilatkozta Dennis Reidy, viselkedés kutató, a kutatás vezető szerzője. „Keveset tudunk a fiatalok közti zaklatásról az Egyesült Államokban, eddig egyetlen tanulmány foglalkozott a témával.”

 

A nemrégiben megjelent kutatás során 1200, átlagosan 14 éves tanulót kérdeztek 2013-ban 13 amerikai iskolában. A résztvevők kétharmada volt fehér bőrű.

A tanulókat felvilágosították a zaklatás fogalmáról, majd különböző kérdéseket tettek fel nekik: „Az emberek gyakran üldöznek egy kapcsolatot anélkül, hogy észrevennék, a másik nem szeretné azt. Kényszerített téged bárki arra, hogy elkezdj vagy folytass egy kapcsolatot, amit te nem szerettél volna?” Ezután a tanulók 19 kérdést válaszoltak meg a zaklatással kapcsolatban, többek között a kéretlen üzenetekről interneten vagy máshol, a követésről, fenyegetésről vagy bántalmazásról.

A kérdőív után a kutatók három csoportra osztották a résztvevőket: első csoportba kerültek azok, akiket nem ért zaklatás, a második csoport tagjai minimális szinten voltak zaklatásnak kitéve, míg a harmadik csoport tagjai zaklatás áldozatai.

Az eredmények szerint a lányok 14%-a, míg a fiúk 13%-a volt már zaklatás áldozata. A zaklatás leggyakoribb formája a kéretlen üzenetek, akár hang- vagy szöveges üzenet formájában. Az áldozatok gyakran mutatták poszttraumás stressz és egyéb hangulatzavar (például depresszió) jeleit, emellett a válaszaik alapján reményvesztetten tekintettek a jövőbe. Esetükben gyakoribbnak mutatkozott az alkoholfogyasztás és az erőszakos partnerkapcsolat, illetve szexuálisan aktívabbnak mutatkoztak.

„Ilyen fiatal korban ilyen viselkedésformák rossz kórjóslatot jelentenek. Az eredmények alapján ezen tinédzserek körében nagyobb valószínűséggel lesz megtalálható az STD (szexuális úton terjedő betegségek), a fiatalkori teherbeesés, az iskolából való elmaradás, a különböző mentális betegségek illetve a bántalmazásból visszamaradt sérülések.

Mi a teendő?

Reidy felhívta a figyelmet a CDC’s Dating Matters programra, mely az egészséges randevúzásra hívja fel a figyelmet. Emellett a kapcsolatok során elfogadható viselkedésformák felvilágosításánál a szülők szerepét hangsúlyozza, hiszen a gyermekük megemlítheti otthon, hogy „XY milyen gyakran ír, hívogat, felbukkan különböző helyeken és eléggé nyomul”.

Reidy szerint azonban gyakran nehéz meghúzni a határvonalat a zaklatás és a furcsa és esetlen tinédzser között, aki egy kis figyelmet szeretne kicsikarni.

„A tinédzser zaklatókat könnyebb lefülelni a felnőttekkel szemben, mivel a fiatalabbak a zaklatás direktebb formáit választják, többek között kéretlen hívások, üzenetek formájában, míg a felnőttek a megfigyelést, követést és a zaklatott otthonának közelében ólálkodást választják” – nyilatkozta Rosemary Purcell, a National Center of Excellence in Youth Mental Health igazgatója.

„Meg kell értetni a fiatalokkal, hogy elengedhetetlen a zaklatóval tisztázni, hogy a közeledésük nem kívánt és véget kell érnie” – osztotta meg velünk Purcell. „A zaklató szándékos elkerülése legtöbbször nem használ; udvariasan, de határozottan a tudtára kell adni, hogy a viselkedése nem kívánatos. Amennyiben a közeledés ezután is folytatódik, biztosak lehetünk abban, hogy a zaklató szándékosan viselkedik így.”

A kutatás az American Journal of Preventive Medicine című kiadványban jelent meg.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Ünnepi ananászos diós saláta recept

Ez a saláta recept inkább előételnek felel meg a karácsonyi menüben, hiszen egy egészséges ám nagyon laktató ételről van szó, érdemes kipróbálni.

Bővebben...

Joghurtos málnás álom muffin

Hozzávalók: 3 csésze liszt, 1 evőkanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 10 evőkanál sótlan vaj, 1 csésze kristálycukor, 2 db tojás,

Bővebben...

A Kong sorozat folytatódik

Kong határozottan életképesnek mutatkozik. A Kong: Koponya-sziget (Kong: Skull Island, már a mozikban) a múlt héten került a mozikba, és nem volt, aki ellenálljon neki.

Bővebben...

Istenes Bence lesz a Survivor műsorvezetője

A műsorvezető lesz a házigazdája a trópusi szigeten forgatott Survivornek.

Bővebben...

Barna rizzsel gyorsabban fogyunk

Amennyiben szeretnénk megszabadulni néhány plusz kilótól, érdemes a fehér rizst barnára váltani. Ez olyan komoly segítséget jelent a diétában, mintha naponta harminc percen át tempósan gyalogoltunk volna.

Bővebben...

Koplalás helyett a spirituális fogyókúra az új divat

Tavasszal még gluténmentes diétával sanyargatta magát Cate Blanchett és Julia Roberts, hogy a legjobb formájában mehessen az Oscar-gálára, mára már Hollywoodban is a spirituális diéta a legnagyobb divat.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Körömvirág ültetése és gondozása

A körömvirág gyönyörű narancssárga színével a nyár melegét hozza el kertünkbe, de ezen kívül, mint gyógynövényt is hasznosíthatjuk.

Bővebben...

A hibiszkusz metszése és gondozása

Hazánk egyik legkedveltebb mediterrán növénye a hibiszkusz, amely akár két méteresre is megnőhet. A hibiszkusz nem csak kertben, de teraszon, télikertben, vagy folyosón is nagyon mutatós növény.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A levéltetvek elleni védekezés kiskertben

Itt a nyár a jó idő, szépen virágzik a kert, ám támadnak a levéltetvek. Ismerjük meg a védekezést ezek ellen a kis kártékony rovarokkal szemben.

Bővebben...

Tippek a városi kertépítéshez!

Egy városban mindig is nagy kihívást, jelent a kertépítés, hiszen itt nehezebb egy tágas szép kert látványát kelteni, amikor falakba és kerítésekbe ütközünk.

Bővebben...

Előzzük meg az őszi megfázásokat! Tejjel-mézzel folyó Kánaán immunrendszerünk megerősítéséért

Itt  van az ősz, itt van újra, s bár napközben még meleg van, nem kell több könnyű nyári ruháknál, cipellőknél, reggel és este már  hűvösebb van.

Bővebben...

Így hat a cukorbetegség a vesénkre

Megnövelik az esélyét a progresszív vesebetegség és veseelégtelenség kialakulásának a csendes agyi infarktus (SCI) jelei a kettes típusú cukorbetegek esetében.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!