Minden hetedik tinédzser zaklatás áldozata

Egy amerikai kutatás szerint a hatodik és kilencedik osztályosok körében minden hetedik gyermek zaklatás (stalking) áldozata.

A kutatás nem igazolta, hogy ezek a tinédzserek nagyobb valószínűséggel tesznek veszélyes dolgokat, vagy nagyobb eséllyel lesznek egyéb bűncselekmények áldozatai. Azonban azt alátámasztja, hogy a tinédzserek közti ’stalking’ nagyobb kockázatot jelent, mint a félelem, amit szül.

„A tinédzserek zaklatása sokakat érintő egészségügyi probléma” – nyilatkozta Dennis Reidy, viselkedés kutató, a kutatás vezető szerzője. „Keveset tudunk a fiatalok közti zaklatásról az Egyesült Államokban, eddig egyetlen tanulmány foglalkozott a témával.”

 

A nemrégiben megjelent kutatás során 1200, átlagosan 14 éves tanulót kérdeztek 2013-ban 13 amerikai iskolában. A résztvevők kétharmada volt fehér bőrű.

A tanulókat felvilágosították a zaklatás fogalmáról, majd különböző kérdéseket tettek fel nekik: „Az emberek gyakran üldöznek egy kapcsolatot anélkül, hogy észrevennék, a másik nem szeretné azt. Kényszerített téged bárki arra, hogy elkezdj vagy folytass egy kapcsolatot, amit te nem szerettél volna?” Ezután a tanulók 19 kérdést válaszoltak meg a zaklatással kapcsolatban, többek között a kéretlen üzenetekről interneten vagy máshol, a követésről, fenyegetésről vagy bántalmazásról.

A kérdőív után a kutatók három csoportra osztották a résztvevőket: első csoportba kerültek azok, akiket nem ért zaklatás, a második csoport tagjai minimális szinten voltak zaklatásnak kitéve, míg a harmadik csoport tagjai zaklatás áldozatai.

Az eredmények szerint a lányok 14%-a, míg a fiúk 13%-a volt már zaklatás áldozata. A zaklatás leggyakoribb formája a kéretlen üzenetek, akár hang- vagy szöveges üzenet formájában. Az áldozatok gyakran mutatták poszttraumás stressz és egyéb hangulatzavar (például depresszió) jeleit, emellett a válaszaik alapján reményvesztetten tekintettek a jövőbe. Esetükben gyakoribbnak mutatkozott az alkoholfogyasztás és az erőszakos partnerkapcsolat, illetve szexuálisan aktívabbnak mutatkoztak.

„Ilyen fiatal korban ilyen viselkedésformák rossz kórjóslatot jelentenek. Az eredmények alapján ezen tinédzserek körében nagyobb valószínűséggel lesz megtalálható az STD (szexuális úton terjedő betegségek), a fiatalkori teherbeesés, az iskolából való elmaradás, a különböző mentális betegségek illetve a bántalmazásból visszamaradt sérülések.

Mi a teendő?

Reidy felhívta a figyelmet a CDC’s Dating Matters programra, mely az egészséges randevúzásra hívja fel a figyelmet. Emellett a kapcsolatok során elfogadható viselkedésformák felvilágosításánál a szülők szerepét hangsúlyozza, hiszen a gyermekük megemlítheti otthon, hogy „XY milyen gyakran ír, hívogat, felbukkan különböző helyeken és eléggé nyomul”.

Reidy szerint azonban gyakran nehéz meghúzni a határvonalat a zaklatás és a furcsa és esetlen tinédzser között, aki egy kis figyelmet szeretne kicsikarni.

„A tinédzser zaklatókat könnyebb lefülelni a felnőttekkel szemben, mivel a fiatalabbak a zaklatás direktebb formáit választják, többek között kéretlen hívások, üzenetek formájában, míg a felnőttek a megfigyelést, követést és a zaklatott otthonának közelében ólálkodást választják” – nyilatkozta Rosemary Purcell, a National Center of Excellence in Youth Mental Health igazgatója.

„Meg kell értetni a fiatalokkal, hogy elengedhetetlen a zaklatóval tisztázni, hogy a közeledésük nem kívánt és véget kell érnie” – osztotta meg velünk Purcell. „A zaklató szándékos elkerülése legtöbbször nem használ; udvariasan, de határozottan a tudtára kell adni, hogy a viselkedése nem kívánatos. Amennyiben a közeledés ezután is folytatódik, biztosak lehetünk abban, hogy a zaklató szándékosan viselkedik így.”

A kutatás az American Journal of Preventive Medicine című kiadványban jelent meg.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Gyors vacsora recept: cukkinís csirkemell bugonyával

Ha nincs se ideje, se ötlete a vacsora ételhez, íme egy gyors és nagyon finom recept, amely a cukkinis csirkemell. Érdemes kipróbálni!

Bővebben...

Sült csirkecomb fehérborral és szalonnával

Hozzávalók: személyenként 1 db csirkecomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1-2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, flekkenfűszer, késhegynyi őrölt bors.

Bővebben...

Legendás Colin Farrell, és megfigyelései

Colin Farrell el van ájulva. Az új Harry Potter-filmben, a Legendás állatok és megfigyelésük-ben (Fantastic Beasts and Where to Find Them, hazai bemutató: november 17.) ő alakítja Parcival Gravest, a MACUSA, az Amerikai Egyesült Államok Varázslókongresszusa biztonsági főnökét.

Bővebben...

Az ajándékmozi joga

A crowdfunding csodás dolog. Azt jelenti, hogy nem túl tőkeerős magánvállalkozások vagy jótékony szervezetek az interneten meghirdetnek egy célt, és akinek tetszik, adhat hozzá valamennyit.

Bővebben...

4 tipp, amivel garantáltan csökkentheted az étvágyad!

Választhatsz akármilyen divatos kúrát, ha nincs akaraterőd betartani, nem fogja siker koronázni az erőfeszítésed! És mi töri meg legkönnyebben az elszántságot? A korgó gyomor!

Bővebben...

7 tévhit a fogyásról, amely hátráltatja a kilók leadását

Tim Spector, a King’s College London professzora szerint az orvosok és a szakemberek egy sor egymásnak ellentmondó információval bombázzák a diétázókat, és ezért az emberekben több tévhit is él az egészséges étkezéssel kapcsolatban.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Mit tegyek, horkol a férjem

A szerelem sok mindent legyőz, de a horkolás nem tartozik ezek közé. Kutatók kimutatták, hogy háromból egy ember évente több mint három hétnyi alvással rövidül meg párja horkolása miatt.

Bővebben...

Akár 20 perc alatt nagyobb melleket kaphatunk

Egy új eljárásnak köszönhetően bárki pillanatok alatt gömbölyű és feszes mellek birtokosa lehet, ha egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy dönt, hogy egy hétvégi buliban vagy netán egy esküvőn a szokottnál szebb és nagyobb dekoltázzsal kíván megjelenni. 

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A tél végére lemerülnek a D-vitamin-készleteink!

A D-vitamin nagy részét a szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására – az elmúlt hónapokat azonban inkább a szürkeség jellemezte. Ilyenkor különösen fontos a D-vitamin pótlása, amelynek már rövid távú hatásai is igazoltak.

Bővebben...

Segíthet az asztma kezelésében a D-vitamin

A napfényben töltött idő hatással van az asztmások állapotára az immunrendszer változásának révén  – derül ki egy friss kutatásból, amelyet a londoni King’s College csapata végzett. Az eredmények alapján az alacsony D-vitamin szint a panaszok súlyosbodásához köthető.

Bővebben...

Gombás tejszínes currys tészta

Hozzávalók: 1 cs. tészta, tetszés szerint, 50-60 dkg csiperkegomba, 3 dl tejszín, só, bors, curry por, 1 húsleveskocka, 250 gr-os mirelit zöldborsó, 1 fej hagyma.

Bővebben...

Nem a babyboom-generáció tagjai a legszorgosabb munkaerők

Bár a babyboom-generáció tagjai – az 1946 és 1964 között születettek – hajlamosak azt hinni, hogy munkamoráljuk lényegesen jobb, mint a fiataloké, egy friss kutatás szerint ez egyáltalán nem biztos.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!