A szaglást befolyásolják a korábbi tapasztalatok és az illat ismerete

Jelentős eltérés adódhat két ember ugyanarra az illatra adott reakciója között a kulturális hátterüktől függően. Kanadai és francia kutatók bebizonyították, hogy még akkor is nagy különbség adódhat, ha a két ember közös nyelvet beszél és sok hagyományon osztozik.

 

Jelena Djordjevic, klinikai neuropszichológus és munkatársai a Montreal Neurological Institute-ből Québec tartományban folytattak kutatást a különböző illatokra adott reakciókat érintően, míg a Lyon Neuroscience Research Centre ugyanígy tett Franciaországban. Hat illatot választottak ki: ánizs, levendula, juhar, fajdbogyó, rózsa és eper illatát. A résztvevők először anélkül szagolták meg az anyagokat, hogy tudták volna mi az, majd újra, miután felvilágosították őket az illat eredetéről. Ezután pontozták azokat attól függően, mennyire kellemes, erős, illetve ismerős. Emellett a kutatók a résztvevők non-verbális jeleit is értékelték, így a szimatolást, mimikai izmok aktivitását, a légzésszámot és a pulzust.

A kutatók jelentős különbséget találtak a két térség résztvevőinek a reakciói között. A franciáknak kevésbé volt kellemes illata a fajdbogyónak, mint a québeciek számára. Franciaországban a fajdbogyót inkább egészségügyi termékek készítésekor használják, míg Kanadában többnyire cukorkészítéshez. A kanadaiak számára a fajdbogyó és a juhar bizonyult ismerős illatnak, míg a franciáknak a levendula. Az ánizsra adott reakciók hasonlónak mutatkoztak.

 

Növekedtek az ismerős és kellemes pontszámok, miután ismertették a résztvevőkkel az illatokat. Továbbá eltűntek, illetve csökkentek a kulturális különbségek. Mindez igaz volt a non-verbális jelekre is. Az eredmények alapján az illat neve alapján aktivált mentális reprezentáció jobban hasonlított a két kultúra között, mint az érzékelésen alapuló. Az eredményeket a Chemical Senses című kiadványban publikálták.

A kutatás megerősíti azt az elképzelést, miszerint egy-egy illat feldolgozása során nem csupán a kémiai összetevőre adott reakció számít, hanem a korábbi élmények és az illat ismerete is befolyásolja azt.

Miközben korábbi tanulmányok már hasonló következtetésre jutottak, a fenti kutatás volt az első, mely két olyan kultúrát hasonlított össze, mely közös nyelven és hagyományokon osztozik. Ezzel kizárták az eredmények nyelvi különbözőséggel való magyarázatát.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

3 vendégváró sütemény recept

Bemutatunk három sütemény receptet, amelyek akár hétvégére akár vendégvárásra kiváló csemegék lesznek.

Bővebben...

Így készíts saját fűszermártást

A fűszernövények népes családja ma már minden konyhában képviselteti magát, így a Magyar konyhának is megvannak a jellegzetes fűszerei. Ezekből készíthetünk remek fűszermártást, amely sültek, halak, saláták kiegészítője lehet.

Bővebben...

Batman kockahangja

A LEGO Batman – A film (The LEGO Batman Movie, már a mozikban) pillanatnyilag elképesztően jól, 97%-on áll a Rotten Tomatoeson, és a kritikusok egyetértenek: minden idők legviccesebb Batman-filmjét üdvözölhetjük benne.

Bővebben...

Arthur király szemérmes

Mindenki azt hiszi, hogy azért menő színésznek lenni, mert folyton gyönyörű színésznőkkel csókolózhat az ember. De én utálom az ilyesmit.

Bővebben...

Ismerje meg a fogyási ciklusát!

Az alvási ciklushoz hasonlóan fogyási ciklusok is léteznek – állítják amerikai kutatók, akik szerint a hétköznapokon fogyasztott élelmiszerek játsszák a legnagyobb szerepet a testsúly alakulásában.

Bővebben...

Fogyni szeretnél? Kösd be a szemed!

Azok az emberek, akik bekötött szemmel fogyasztották el vacsorájukat, 9 százalékkal kevesebbet ettek, ráadásul naivan azt hitték, hogy 88 százalékkal többet fogyasztottak, mint valójában. Mindez azt mutatja, hogy érdemes vakon nekiülni a vacsorának…

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Olcsó és egyszerű módszer a gyerekek túlsúlyproblémái ellen

Kevesebb mint 20 amerikai centnek megfelelő pénzbe kerül fejenként az az új iskolai program, amely segít abban, hogy a gyerekek ne hízzanak el.

Bővebben...

Furcsa módon segít a zene testedzés közben

A zenehallgatás természetes fájdalomcsillapítóként hat sportolás közben, ezért könnyebb vele az edzés – derül ki egy friss kutatásból.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A kalcium és D vitamin hatása csontjainkra!

Bár sokan szednek kalcium- és D-vitamin étrend-kiegészítőt az erősebb csontok reményében, az amerikai kormány megbízásából készült legfrissebb szakvélemények szerint az egészséges korosabb hölgyeknek nincs szükségük alacsony dózisú tablettákra.

Bővebben...

A C vitamin hatása és fontossága!

A Nagy Földrajzi Felfedezések idején a hajósokat különös „nyavalya” gyötörte. A tünetegyüttes fáradékonysággal kezdődött, majd fogínyvérzés kíséretében „össznépi” foghullatás kezdődött.

Bővebben...

Ezektől az élelmiszerektől jó kedvűek leszünk

A tökmag a leghatékonyabb hangulatjavító csemege a lazac, a rizs a csicseriborsó és a spárga mellett. A sütemény, a csoki és a cukorka azonban rosszkedvhez vezethet – derül ki egy friss kutatásból.

Bővebben...

Gyógyszerrel töltött apró buborékok forradalmasíthatják a daganatos betegségek kezelését

Az életmentő gyógyszerrel töltött apró buborékok forradalmasíthatják a daganatos betegségek kezelését.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!