Hogyan keltsünk kellemes benyomást

Életünk során többször előfordul, hogy új ismeretségeket kötünk, új közösségbe, munkahelyre kerülünk, és esetleges nehézségek adódhatnak abból, hogy az összeszokott társaságba hogyan is illeszkedjünk be.

Szeretnénk, ha gyorsan és könnyen elfogadnának bennünket, és szeretnénk mihamarabb teljes értékű csapattaggá válni. Olykor azonban mindez nem is olyan egyszerű. Mit tegyünk ilyenkor?

A jó benyomás keltése nem bonyolult dolog, de egy kis odafigyelést azért igényel. Nagyon fontos az első találkozás, hiszen sok múlik mindezen. Hányszor fordult már elő az életünkben, hogy az első benyomás alapján megítéltünk valakit, aztán az idő előre haladtával gyökeresen megváltozott elsődleges véleményünk!? Már pedig az ilyen „ítélkezés” másokra is jellemző, ezért érdemes már elsőre is jó érzéseket, gondolatokat kiváltani másokból.

Az első benyomás tehát, úgy lesz kellemes rólunk, ha először is oda figyelünk a külső megjelenésünkre. Ez ne legyen túl hivalkodó, de nagyon egyszerű sem. Amire leginkább oda kell figyelni, hogy ne keltsünk öltözetünkkel túl nagy érdeklődést. Kerüljük a harsány színeket pl. piros, sárga, rózsaszín, igyekezzünk inkább visszafogottabbak lenni pl. bézs, keki, barna. Persze legyen az öltözék elegáns, és adjunk a kiegészítőkre. Legyünk összhangban, hiszen, ha ízlésesen vagyunk felöltözve, jól esik a szemnek ránk pillantani. Már pedig kutatásokkal bizonyított tény, hogy a jó megjelenésű emberek hatékonyabbak, és nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Másik sarkalatos pont a viselkedés. Az alapvető fontosságú, hogy ha új munkahelyre kerülünk például, akkor új érkezőként köszönjünk a bent lévőeknek, és mutatkozzunk be. Fogjunk mindenkivel kezet (gyors, rövid, de határozott mozdulat legyen), és mondjunk pár szót magunkról, és igyekezzünk legalább a keresztneveket megjegyezni. Automatikusan ne tegezzünk le senkit, várjuk meg, amíg ez a téma szóba kerül, mivel a legtöbb munkahelyen (egyéb közösségben) általános a tegeződés, de ezt a régi tagoknak kell velünk szemben kezdeményezni.

Igyekezzünk kedvesnek lenni, és sokat mosolyogni! Nem kell erőszakosan keresni senkinek sem a társaságát, hagyni kell időt magunknak a beilleszkedésre. Ilyenkor a legjobb, ha csendesebbek vagyunk és igyekszünk leszűrni a kialakult viszonyokat, hogy kik a hangadóbbak, a közösség igazi „sztárjai”, esetleg kik között van feszültség, ellentét. Ne legyünk harsányak, és ne mondjunk rögtön véleményt a többiekről. Ez a megfigyelő álláspont nagy hasznunkra lehet.

Ha valaki odajön hozzánk és beszélgetést kezdeményez, érdemes meghallgatni, akkor is, ha a többi tagról pletykál, vagy negatív véleményt mond. De ne higgyünk el rögtön mindent! Hallgassuk meg a másik felet is, mert könnyen egy csatározásba csöppenhetünk, ahol nehéz lehet megítélni, hogy kinek van igaza. A pletykákkal azonban amúgy is óvatosan kell bánni! Kikerülhetetlen, hogy az ember meghallgassa őket, de nem szerencsés a közösségen belül tovább adni, mert előfordulhat, hogy akinek mi mondjuk el, az a mi nevünk hozzáfűzésével meséli majd tovább a történetet, így megeshet, hogy végül úgy tartják majd, hogy az egész tőlünk származik.

A témák tekintetében a szélsőséges megnyilvánulásokat kerülni kell. Ne beszéljünk politikáról vagy vallási hovatartozásról, keresetről, etnikai kérdésekről. Igyekezzünk inkább sportról, utazásról, hobbiról beszélgetni, illetve a közösségről, munkahelyről, ahova éppen csöppentünk, hogy megtudjuk a szokásaikat (pl. szülinap-névnap ünneplése, ajándékozás, bulik).

Ha segítséget kérnek tőlünk, igyekezzünk hatékony munkaerőnek lenni, de figyeljünk arra is, hogy nehogy velünk végeztessék el azokat a feladatokat, amelyekhez a többiek lusták, vagy csak derogál nekik, mert könnyebb az újoncra hagyni azokat.

Ilyen esetben nyugodtan mondjunk nemet. Mondjuk meg őszintén, hogy ezt a feladatot nem szeretnénk elvégezni, mert véleményünk szerint a kollégánk éppolyan tökéletesen alkalmas rá, mint mi, és különben is, éppen ezer dolgunk van.

 

Ha azonban mi kapunk valakitől segítségek, akkor mindig köszönjük meg, legyünk udvariasak és előzékenyek. Később pedig, amikor már teljesen átlátjuk a rendszert, a kialakult kapcsolatokat, követtük a „szabályokat”, könnyen arra ébredhetünk, hogy tökéletesen beilleszkedtünk, hogy barátokat szereztünk, és hogy jól érezzük magunkat az új környezetben, ami tulajdonképpen már nem is új!

Ha tehát igyekszünk mindezeket megfontolni és betartani, valóban kellemes benyomással lesznek rólunk más emberek. Ez pedig elősegíti hatékonyságunkat, hiszen ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, a minket körülvevő világban, akkor sokkal kiegyensúlyozottabbakká válunk  és ez lendületet ad..

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Almás sajtos csirkemell recept

Hozzávalók:  2 közepes csirkemell, 4 alma, 5 dkg vaj, 5 dkg sajt, só (vagy grill fűszer-keverék), késhegynyi reszelt szerecsendió.

Bővebben...

Egyszerű diós gombóc könnyedén

Diós gombóc hozzávalók: 4 dl rétesliszt, 4 egész tojás, 4 dl tejföl, 10 dkg porcukor, 5 dkg nagyon finomra darált dió vagy mandula, 3 evőkanál margarin, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só.

Bővebben...

Karácsonyi ajándéktippek

Ismét itt a karácsonyi forgatag, amikor azt sem tudjuk hol áll a fejünk. Elővesszük a listát, hogy mi mindent kell intézni, tenni, venni. Előbb vagy utóbb belefutunk a kilátástalanságba, hogy már megint nem tudjuk, kinek mit ajándékozzunk. Hogy véget vessünk az agóniának összegyűjtöttünk néhány tippet, mit is adjunk!

Bővebben...

Az Utazók hangja

Az Utazók (Passengers, hazai bemutató: január 12.) két űrhajósról szól, aki aludni szeretne.

Bővebben...

Naponta egy alma a kilókat is távol tartja?

Az antioxidáns növényi vegyületekben gazdag zöldségek és gyümölcsök csökkenthetik az élelmiszerekből felszívódó energia mennyiségét.

Bővebben...

Sikeres fogyás, rásegítéssel!

Sajnos mindannyian tapasztalhattuk, hogy a testsúlyból határozottan nehezebb leadni, mint felszedni. Sőt, vannak helyek, ahonnan szinte lehetetlen…

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Fűszer helyett zenével is lehet ízesíteni az ételt

A „hangfűszerezés” – ami az étel származási helyének megfelelő zene hallgatását jelenti evés közben – javítja az ízélményt. A tudósok szerint lassú dallamok hatására hosszabban érezhető az aroma, míg a tempósabb számok hatására kevesebb ideig érezzük azt.

Bővebben...

Vigyázz! Téveszméket okozhatnak a közösségi portálok!

A közösségi portálok kétségkívül összefüggésbe hozhatóak a különféle mentális betegségekkel, egy friss tanulmány most azonban a Twittert konkrétan a pszichózis egyik kiváltó okaként említi.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Miért van szükségünk antioxidánsokra?

Manapság egyre többet hallunk az antioxidánsok csodatevő erejéről, de vajon mik is azok az antioxidánsok és miért van szervezetünknek oly nagy szüksége ezekre?

Bővebben...

Vérpezsdítő és fiatalító vitamin koktélok!

A vitamin bevitel télen, nyáron egyaránt fontos szervezetünknek. De nyáron a sok zöldség és gyümölcs miatt könnyen elkészíthető vitaminkoktélokkal a legegyszerűbb pótolni a fontos vitaminokat. Íme, 4 kiváló vitaminital.

Bővebben...

Ezért eszünk éjszaka többet

Nagyobb valószínűséggel nassolunk mértéktelenül éjszaka: a késő este elfogyasztott étel kevésbé kelti fel az érdeklődésünket, ezért többet fogyasztunk belőle

Bővebben...

A mobilokat nem zárhatjuk ki az iskolákból, de talán nem is kell…

A mobil eszközök mindenhol jelen vannak, így érthető, hogy a szakembereket régóta foglalkoztatja a kérdést: vajon hogyan hatnak ezek az eszközök a tanulási folyamatra a felsőoktatási intézményekben?

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!