Hogyan keltsünk kellemes benyomást

Életünk során többször előfordul, hogy új ismeretségeket kötünk, új közösségbe, munkahelyre kerülünk, és esetleges nehézségek adódhatnak abból, hogy az összeszokott társaságba hogyan is illeszkedjünk be.

Szeretnénk, ha gyorsan és könnyen elfogadnának bennünket, és szeretnénk mihamarabb teljes értékű csapattaggá válni. Olykor azonban mindez nem is olyan egyszerű. Mit tegyünk ilyenkor?

A jó benyomás keltése nem bonyolult dolog, de egy kis odafigyelést azért igényel. Nagyon fontos az első találkozás, hiszen sok múlik mindezen. Hányszor fordult már elő az életünkben, hogy az első benyomás alapján megítéltünk valakit, aztán az idő előre haladtával gyökeresen megváltozott elsődleges véleményünk!? Már pedig az ilyen „ítélkezés” másokra is jellemző, ezért érdemes már elsőre is jó érzéseket, gondolatokat kiváltani másokból.

Az első benyomás tehát, úgy lesz kellemes rólunk, ha először is oda figyelünk a külső megjelenésünkre. Ez ne legyen túl hivalkodó, de nagyon egyszerű sem. Amire leginkább oda kell figyelni, hogy ne keltsünk öltözetünkkel túl nagy érdeklődést. Kerüljük a harsány színeket pl. piros, sárga, rózsaszín, igyekezzünk inkább visszafogottabbak lenni pl. bézs, keki, barna. Persze legyen az öltözék elegáns, és adjunk a kiegészítőkre. Legyünk összhangban, hiszen, ha ízlésesen vagyunk felöltözve, jól esik a szemnek ránk pillantani. Már pedig kutatásokkal bizonyított tény, hogy a jó megjelenésű emberek hatékonyabbak, és nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Másik sarkalatos pont a viselkedés. Az alapvető fontosságú, hogy ha új munkahelyre kerülünk például, akkor új érkezőként köszönjünk a bent lévőeknek, és mutatkozzunk be. Fogjunk mindenkivel kezet (gyors, rövid, de határozott mozdulat legyen), és mondjunk pár szót magunkról, és igyekezzünk legalább a keresztneveket megjegyezni. Automatikusan ne tegezzünk le senkit, várjuk meg, amíg ez a téma szóba kerül, mivel a legtöbb munkahelyen (egyéb közösségben) általános a tegeződés, de ezt a régi tagoknak kell velünk szemben kezdeményezni.

Igyekezzünk kedvesnek lenni, és sokat mosolyogni! Nem kell erőszakosan keresni senkinek sem a társaságát, hagyni kell időt magunknak a beilleszkedésre. Ilyenkor a legjobb, ha csendesebbek vagyunk és igyekszünk leszűrni a kialakult viszonyokat, hogy kik a hangadóbbak, a közösség igazi „sztárjai”, esetleg kik között van feszültség, ellentét. Ne legyünk harsányak, és ne mondjunk rögtön véleményt a többiekről. Ez a megfigyelő álláspont nagy hasznunkra lehet.

Ha valaki odajön hozzánk és beszélgetést kezdeményez, érdemes meghallgatni, akkor is, ha a többi tagról pletykál, vagy negatív véleményt mond. De ne higgyünk el rögtön mindent! Hallgassuk meg a másik felet is, mert könnyen egy csatározásba csöppenhetünk, ahol nehéz lehet megítélni, hogy kinek van igaza. A pletykákkal azonban amúgy is óvatosan kell bánni! Kikerülhetetlen, hogy az ember meghallgassa őket, de nem szerencsés a közösségen belül tovább adni, mert előfordulhat, hogy akinek mi mondjuk el, az a mi nevünk hozzáfűzésével meséli majd tovább a történetet, így megeshet, hogy végül úgy tartják majd, hogy az egész tőlünk származik.

A témák tekintetében a szélsőséges megnyilvánulásokat kerülni kell. Ne beszéljünk politikáról vagy vallási hovatartozásról, keresetről, etnikai kérdésekről. Igyekezzünk inkább sportról, utazásról, hobbiról beszélgetni, illetve a közösségről, munkahelyről, ahova éppen csöppentünk, hogy megtudjuk a szokásaikat (pl. szülinap-névnap ünneplése, ajándékozás, bulik).

Ha segítséget kérnek tőlünk, igyekezzünk hatékony munkaerőnek lenni, de figyeljünk arra is, hogy nehogy velünk végeztessék el azokat a feladatokat, amelyekhez a többiek lusták, vagy csak derogál nekik, mert könnyebb az újoncra hagyni azokat.

Ilyen esetben nyugodtan mondjunk nemet. Mondjuk meg őszintén, hogy ezt a feladatot nem szeretnénk elvégezni, mert véleményünk szerint a kollégánk éppolyan tökéletesen alkalmas rá, mint mi, és különben is, éppen ezer dolgunk van.

 

Ha azonban mi kapunk valakitől segítségek, akkor mindig köszönjük meg, legyünk udvariasak és előzékenyek. Később pedig, amikor már teljesen átlátjuk a rendszert, a kialakult kapcsolatokat, követtük a „szabályokat”, könnyen arra ébredhetünk, hogy tökéletesen beilleszkedtünk, hogy barátokat szereztünk, és hogy jól érezzük magunkat az új környezetben, ami tulajdonképpen már nem is új!

Ha tehát igyekszünk mindezeket megfontolni és betartani, valóban kellemes benyomással lesznek rólunk más emberek. Ez pedig elősegíti hatékonyságunkat, hiszen ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, a minket körülvevő világban, akkor sokkal kiegyensúlyozottabbakká válunk  és ez lendületet ad..

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Lepje meg férjét hétvégén egy finom sörös étellel

Lepje meg férjét, vagy kedvesét egy finom sörös finomsággal, ehhez kínálunk most három különböző receptet.

Bővebben...

Csípős gombás kukoricás tészta recept

Aki szereti a csípős ételeket próbálja ki a tüzes orsótészta receptjét, amely biztos a kedvence lesz.

Bővebben...

Öt tény, amit nem tudott Leonidász 300 fős seregéről

 

A történelemkönyveknek, hollywoodi filmeknek és képregényeknek hála a thermopülai csata az ókor egyik legismertebb ütközete, mégis megannyi hamis tény kering róla a köztudatban. Valóban 300 fős volt a spártai haderő?

Bővebben...

Tart a harc az egyenjogúságért

A férfiak büszkén állítják, hogy a nemek közti egyenlőség egy létező és megvalósult jelenség, a nők mégis újra és újra az ellenkezőjét tapasztalják.

Bővebben...

Lenyelnél egy mini lufit a fogyásért?

A fogyni kívánó emberek számára egy új megoldás alternatívát jelenthet a műtét helyett. A gyomorba beültetett apró ballon új reménnyel kecsegtethet az elhízás elleni küzdelemben.

Bővebben...

Nem véletlenül álmodunk csokitortákról

Oka van annak, hogy a legtöbb ember ellenállhatatlan vágyat érez, hogy néha egészségtelen, hizlaló finomságokkal tömje tele a fejét. Ilyenkor azonban nem az étel íze vagy illata vonz minket elsősorban, hanem az a tény, hogy veszélyes, tiltott gyümölcsöt eszünk.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Hogyan tápoldatozuk a muskátlit?

Sokan nem is tudják mennyire fontos a megfelelő és folyamatos tápanyag után pótlás a muskátlinak. Pedig ha nem adunk elég utánpótlást a muskátlinak, hiába várjuk a virágzást.

Bővebben...

A legszebb egynyári dísznövény a vasfű

A verbena magyar nevén vasfű a nyár legszebb egynyári virága, amely számtalan színben tündököl. Ma már itthon is közkedvelt dísznövényé vált a vasfű, amely eredetileg Dél Amerikából származik.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A levéltetvek elleni védekezés kiskertben

Itt a nyár a jó idő, szépen virágzik a kert, ám támadnak a levéltetvek. Ismerjük meg a védekezést ezek ellen a kis kártékony rovarokkal szemben.

Bővebben...

Íme a ragyogó smaragdzöld pázsit titka

A hobbi kertészek közül sokan gondolják, úgy hogy a füvesítés a világ legegyszerűbb feladata, míg mások bele sem mernek kezdeni, inkább szakemberre bízzák ezt a munkát. Pedig ha odafigyelünk és betartunk pár szabályt, mi magunk is telepíthetünk smaragdzöld gyepet a kertünkbe!

Bővebben...

Így készítsünk egyedi karácsonyi csomagoló papírt!

Ha szeretnénk az ajándékokat valami különleges egyedi papírba csomagolni, készítsünk saját kezűleg hópelyhes csomagolót karácsonyra.

Bővebben...

Nem valószínű, hogy a kávé rákot okoz, a forró italokkal viszont más a helyzet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából készült friss kutatás szerint nem valószínű, hogy a kávé rákot okoz, sőt: inkább csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor arról is szó esik a felmérésben, hogy más a helyzet a tűzforró italokkal.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!