Miért hasznos a színek jelentését ismerni

Életünk menetében gyakorlatilag már fel sem tűnik, hogy mennyi szín vesz bennünket körül. Reggelente csak benyúlunk a szekrényünkbe és ösztönösen választunk a ruháink közül.

De elgondolkoztunk-e már azon, hogy amilyen színeket hordunk, amilyen színekkel a lakásunkat berendezzük, vagy amilyen színű virágcsokrot készíttetünk ismerősünknek, barátunknak, rokonunknak, az mind-mind jelentéssel bír? Lássuk, akkor most, hogy melyik szín milyen hatással van ránk, és milyen képzetekkel párosul!

A biológiai kutatások már bizonyították, hogy a színek a vegetatív idegrendszeren keresztül különböző hatást gyakorolnak ránk (lásd pl.: színterápia), és ezáltal közérzetünket, cselekedeteinket is befolyásolják. Minden szín valamilyen érzést vált ki belőlünk, ami lehet ellenszenv, rokonszenv, nyugtalanság stb. A színek hatásának ereje függ az ember jellemétől, fogékonyságától, hangulatától és sok más tényezőtől. Tényként kezelik, hogy a világosabb színek derűsebbek, vidámabbak, kedvezőbben hatnak az ember hangulatára, mint a sötétek. De akkor most lássuk őket tételesen!

A fehér: e színnel kapcsolatban a jóságra, az áratlanságra, az egyszerűségre, a szüzességre asszociálunk. Leginkább a tökéletesség, a fény színe. Ezek mellett a biztonságot, egyszerűséget és tisztaságot (Pl. kórház, orvosi köpeny), de a hűséget is szimbolizálja. Főleg pozitív jelentésű szín.

Továbbá a béke és a bölcsesség színe, mint a békét jelentő fehér zászló, vagy fehér galamb. A keresztény hagyományban az öröm és a vigasság hordozója (gondoljunk az első áldozók ruhájára, a kereszteléskor viselt ruhára vagy a menyasszonyi ruhára). Mindemellett a tökéletesség, a frissesség, és a sterilitás színe.

A fekete: kettős értelmű szín, gyakran negatív jelentéssel (feketelista, fekete humor). Utal az erőre, az eleganciára, de a halálra, a gonoszra és a rejtélyre is. Szokás a félelemmel és ismeretlennel összekötni. Tekintélyt sugároz (fekte nyakkendő, fekete autók). Ugyanakkor a bánat és a baj szimbóluma is. A fekete általánosan a gyászhoz, a fájdalomhoz, a gonosz erőkhöz kötődik. Hagyományosan a szomorúság, a terméketlenség és a titokzatosság kifejezője.

A piros: a vér, és a tűz színe, így gyakran a háborúval, veszéllyel, erővel társítják, de megjelenik a szerelem, a vágy, a szenvedély kifejezőjeként is. A düh, a bátorság és a harag mind-mind megjelennek a piros színben. Nagyon érzelmes, gazdag szín, tehát felgyorsítja az ember belső folyamatait, növeli a légzésszámot, és emeli a vérnyomást. Növeli a testhőmérsékletet, segíti az adrenalin képzést, csökkenti a fáradtság érzését, depresszió esetén alkalmazható, de túlzott mértékben agressziót és türelmetlenséget okozhat. A határozottság és a vitalitás kifejezője.

Nagyon látható szín, alkalmas a veszély kifejezésére, a tiltásra, ezért lettek pirosak a stoptáblák vagy a tűzoltó felszerelések.

Viselete erotikus, kihívó, provokatív hatást is kiválthat abban, akivel életünkben esetleg először találkozunk.

A sárga: A közhiedelemmel ellentétben nem az irigység, hanem az értelem és a megértés színe. Az örök fény kifejezője, az energiával szokás összekapcsolni. A hit, a jóság, a siker, a szerencse, az önmegvalósítás, a bölcsesség és a logikus gondolkodás kifejezője. Meleget és lelkesedést sugároz. Így az emésztési folyamatokat pozitívan befolyásolja: erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása hányingert okozhat, mindenesetre a májra, az idegrendszerre, a bőrre is kedvezően hat. Erőt ad, és serkenti a mentális aktivitást. A boldogság kifejezője.

Figyelemfelkeltő szín (a KRESZ-ben pont ezt a jellemzőjét használják ki, de maga a természet is pl. a darázs fekete-sárga színű), ugyanakkor túlzott alkalmazása zavaró lehet. Korábban jelentette a hűséget is, majd azonban a gyávaság színévé vált. Manapság gyermeteg színnek tartják, talán mert megbízhatatlan és nagyon spontán szín, nagyon friss.

A narancssárga: a színterápiában úgy tartják, hogy ösztönző hatású, emésztési zavarokra hat, depresszió ellen javallott, erősíti az immunrendszert, kedvezően befolyásolja a lép, vese, epe működését, jótékonyan hat az ivarmirigyekre és a nemi működésre. Serkeni az étvágyunkat. Pozitívan hat a kezdeményező készségre.

A jelentéseiben: a nyitottság, a fiatalság, az életkedv és az önbizalom színe, de jelenthet könnyelműséget és felszínességet is. Általában az örömmel, a napfénnyel kötik össze. A narancssárga a lelkesedést, az elragadtatást, a boldogságot, a kreativitást, az elhatározottságot, a vonzerőt, a sikert, a bátorítást, és az izgatást fejezi ki.

Az emberi szem számára elég meleg szín, így a forróság érzetét kelti, de nem olyan agresszív, mint a piros. A narancssárga növeli az agyba jutó oxigén mennyiségét, élénkítő hatású és növeli a szellemi aktivitást. Nagyon elfogadott a fiatalok körében.

A zöld: az újjáéledésnek, a tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője. Lehet a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmenetiség, a féltékenység jelölője. Illetve az éretlenség, a tapasztalatlanság és naivság jelképe. Néha a zöld a tapasztalat hiányát fejezi ki: a kezdőket gyakran zöldfülűnek szoktuk nevezni.

Szimbolizálja fejlődést, harmóniát, és a termékenységet. Erős érzelmi összefüggés van a zöld szín és a biztonság között. Ellentéte a pirosnak, biztonsági eszközöknél például ez a színe a szabad átkelésnek az úttesten.

A zöldnek nagyszerű nyugtató ereje van. A legpihentetőbb szín az emberi szem számára. A zöld állandóságot és állóképességet sugalmaz. Mindemellett harmóniateremtő és roboráló hatású, a szívbetegségek, megfázások fejfájások, szembetegségek, fekélyek, érrendszeri megbetegedések esetén, valamint az idegrendszer harmonizálására javallott.

A kék: az ég és a tenger színe. Szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, a bizalmat, az intelligenciát, a becsületet és az igazságot. A tudatossághoz és az intellektushoz kötődik. A kékről erősen asszociálunk a békességre és a nyugalomra. Az áhítat, nyíltság színe is. Kapcsolódik a frissességhez, tisztasághoz (hidegebb, vizes színnek tartjuk). Precizitást sugall. Úgy mondják, hogy a férfiak színe. Ugyanakkor a barátság és a belső béke színe is.

Hatásai között kell említeni, hogy elveszi az étvágyat. A gyógyításra, a békére, a megértésre és a puhaságra (lágyságra) asszociálunk a kék színtől.

A színterápiában összehúzó, fertőtlenítő, hűtő hatású, magas vérnyomás, gyulladások, fertőzések, pajzsmirigy és torokbetegségek, hörghurut és tüdőbetegségek, égések, csípések, magas láz ellen javallott, görcsoldó hatású, altató, fájdalomcsillapító, idegrendszeri zavarokra, asztmára, gyomortisztításra is alkalmas.

A rózsaszín: lányos színként tartjuk számon (Barbie babák, kék-rózsaszín ellentét babaváráskor). Érdekessége, hogy a magasztossághoz kötjük. Ez szimbolizálja az erőt, a nemességet, a luxust és a becsvágyat. Ez a szín adja a vagyon és a pazarlás érzését. Gondolhatunk e szín kapcsán a függetlenségre, a kreativitásra, a titokzatosságra. Ugyanakkor nagyon lendületes, és fiatalos szín, így gyermeteg volta miatt inkább a gyerekekhez, a fiatalsághoz kötődik.

A szürke: a hamu és a köd színe, ezáltal a szomorúság, a melankólia, az unalom, a fásultság, az egyhangúság jelképe. A szürke a színek ellentéteként a semlegességet, a hétköznapiságot jelenti.

Abarna: föld szín. Így az egészség, az egyszerűség, a praktikus képességek, a nyugalom, az állandóság, és az elégedettség színe. Boldogságérzetet nyújt, illetve az anyaság, a gondoskodás, a termékenység szimbóluma.

 

Ebből a kis színkalauzból látható, hogy mennyi mindent jelentenek, és mennyi mindenre utalhatnak a színek, amiket használunk. A legérdekesebb, hogy többnyire tudattalanul vonzódunk egyikhez-másikhoz. Azonban most, hogy a jelentésükkel tisztába jöttünk, érdemes lehet oda figyelni, hogy holnap vagy holnapután milyen színű ruhához, kiegészítőhöz, lesz „hangulatunk”. Indulhat az önvizsgálat, önelemzés. Talán így jobban oda figyelünk magunkra, illetve az esetleges jelekre, amiket a szervezetünk küld nekünk, ezeknek a „szín-vonzalmaknak” a képében!

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

Süssünk vajas aprósüteményt

Hozzávalók kb. 70 darab süti elkészítéséhez: 25 dkg vaj, 36 dkg Graham liszt, 20 dkg barna cukor, két tojás, egy teáskanál fahéj, egy kávéskanál sütőpor, egy kevés tej az aprósütemény bekenéséhez, mandula és kandírozott gyümölcsdarabok a díszítéshez.

Bővebben...

Őszibarackos szelet

Hozzávalók: A krémhez: 4 szem érett őszibarack (befőtt is jó), 2,5 dl tejszín, 7 dkg cukor, 3 tojássárgája, 2 cs vanília aroma, 3 dl tej, 6 lap zselatin.

Bővebben...

Tárkonyos burgonyaleves

Pikáns és izgalmas burgonyaleves receptet mutatunk be, amely egy kevés tárkonnyal és ecettel van megbolondítva! Jó étvágyat kínálunk hozzá. Bővebben...

Kertvarázs Magazin

Ön beszélgetett ma már a növényeivel?

Hiába vesz minden hónapban új növényt, valamiért önnél egyik sem marad meg? >>>>>

Az orchideák ápolása hónapról hónapra

Bemutatjuk az egész éves orchideák ápolását hónapról, hónapra. Ismerje meg ön is hogy milyen teendők vannak, januártól decemberig ezekkel a különleges gyönyörű növényekkel. >>>>>

Milyen a délelőtt a Szigeten?

Utánajártunk milyen a Szigetlakók élete egy csendes délelőtt. Vannak akik a színes házikók bazárjaiban vásárolnak, sokan persze csak lazulnak, ám olyan is akad, aki délelőtti táncórát választ. De akad, aki sárkányokkal is találkozott.

Bővebben...

A démon festett arca

Aaron Eckhart fejben jár: A démon arca (Incarnate, hazai bemutató: december 8.) című természetfeletti thrillerben egy gyereket foglyul ejtő démonnal küzd a maga sajátos módszerével.

Bővebben...

Ezt tette Haddaway Pordán Petrával

Nem mindennapi élményben lehetett része Pordán Petrának, a Sláger TV Angyalának. A műsorvezető egy fesztiválon futott össze a világhírű énekessel, Haddaway-jel, akiért gyerekként egyenesen rajongott. A férfi nagyon közvetlen volt a műsorvezetővel: váratlanul még ölbe is kapta!

Bővebben...

Ezeket a zöldségeket kerülje ha fogyni szeretne!

A zöldborsó, a kukorica és a burgonya mind kerülendő – állítják a szakértők, akik inkább karfiolt, aszalt szilvát és áfonyát javasolnak.

Bővebben...

Ha fogyni akarsz, egyél mandulát!

Naponta egy maréknyi mandula fogyasztása távol tartja az éhséget, és felváltja az egészségtelen ételekből származó üres kalóriákat. Sokunknak jelent nehézséget a kiegyensúlyozott étrend követése.

Bővebben...

Fehérjével a legkönnyebb fogyni, de tilos túlzásba vinni!

A kalóriák számolgatása helyett a legjobb, ha a fogyni vágyók fehérjegazdag étrendre térnek át, és sok halat, tojást és húst vesznek magukhoz – derül ki a University of Sydney munkatársainak friss kutatásából, amely a manchesteri Annual Meeting of the Society for Experimental Biology konferencia keretében került publikálásra június végén.

Bővebben...

Utazás Magazin

Spanyolország :Sagrada Família

A méretét és részletei a középkori katedrálisokhoz hasonlító „A Szent Család engesztelő templomán” nem lehet csak úgy végigrohanni. >>>>>

New York (USA) : Ground Zero

Többéves vitát követően végül felépülhetett az emlékmúzeum a Világkereskedelmi Központ romjainak helyén. >>>>>>

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

A téli bakancsok többsége nem alkalmas a jégen való közlekedésre

Az iDAPT laboratórium kutatói a Toronto Rehabilitation Institute-University Health Network intézetből, kutatásokat végeztek, hogy a kanadaiak biztonságosan közlekedhessenek a csúszós jégen, ezzel a télen gyakran előforduló eséseket megelőzve. Kifejlesztették a Maximálisan Leküzdhető Dőlésszög tesztet (Maximum Achievable Angle – MAA), hogy ezzel össze tudják hasonlítani a különböző téli cipőket emberek segítségével egy szimulált környezetben.

Bővebben...

Lézeres kezelést talált fel egy szájsebész a fogvesztés ellen

Az olaszországi Firenzében élő 61 éves Cindy Harding nem akarta elfogadni a tényt, hogy újabb fogát kell elvesztenie, ezért egy újszerű megoldást próbált ki. A lézeres kezelésnek köszönhetően a fogai a helyükön maradhattak.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Így ápold a lepkeorchideád hogy szép legyen!

A lepkeorchidea hazánk egyik legkedveltebb orchidea fajtája, hiszen gondozása a többi orchidea fajtához mérten egyszerűbb, és különleges pillangó formájú virágával kiemelt díszévé válhat. >>>>>>>>>>

D vitamin (kalciferol) Egyre nagyobb figyelmet kap a D vitamin

A D vitaminról ritkán hallunk, pedig épp oly fontos szervezetünk számára, mint a C vagy a B vitamin. A lakosság, sőt azt emberiség nagy része D vitaminhiányban szenved, amelynek az egyik oka, hogy D vitaminhoz csak nyáron jut hozzá a szervezet, amikor napfény éri.

Bővebben...

Bőrbetegség ellen együnk D vitamin!

A D-vitamin segít csökkenteni a gyakori bőrbetegséggel, a pikkelysömörrel járó gyulladást. A betegség miatt viszkető, vörös kiütések jelennek meg a bőrön.

Bővebben...

Nem mindegy hogy milyen és mennyi vitamint szedünk!

A vitaminokra természetesen szükség van jó egészségi állapothoz, de az orvosok egy új jelenségre figyeltek fel mostanában, mégpedig az étrend-kiegészítők túladagolására.

Bővebben...

Gyermekmenükkel a beteg gyermekekért

Január elsejétől azok, akik Happy Meal menüt vásárolnak bármely hazai McDonald’s étteremben – amellett, hogy a megszokott finom falatokat és kedvelt játékokat találják meg a színes papírdobozban – egy jó célt is támogatnak.  A McDonald’s és franchise partnerei mostantól ugyanis minden megvásárolt gyermekmenü árából öt forintot a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány javára ajánlanak fel.

Bővebben...

Minden hetedik tinédzser zaklatás áldozata

Egy amerikai kutatás szerint a hatodik és kilencedik osztályosok körében minden hetedik gyermek zaklatás (stalking) áldozata.

Bővebben...

Íme az igazi házi majonéz receptje

Hozzávalók: 3 dl étolaj, 2 tojássárgája, só, citromlé, , ízlés szerint. A tojások sárgáját keverőtálba tesszük, megsózzuk, és a szűrt citromlé egy részét hozzáadva,

Bővebben...

Ez nem segít leszokni, inkább függőséget okoz

Az „e-cigiről” sokan állítják, hogy segít a hagyományos változatról történő leszokásban. A Chemical Research in Toxicology című szaklapban megjelent eredmények szerint azonban ugyanúgy függőséget okozhat.

Bővebben...

Népszerű gyomorégés elleni gyógyszerek növelhetik a szívroham kockázatát

Azoknál az embereknél, akik hosszú ideig szednek bizonyos gyomorégés elleni gyógyszereket, kis mértékben nőhet a szívinfarktus kockázata – állítja egy új tanulmány.

Bővebben...

Nincs különbség a férfi és a női agy között?

Gina Rippon idegtudományi professzor szerint, el kell felejteni azt a közhelyet, miszerint a férfiak a Marsról, a nők pedig a Vénuszról származnak.

Bővebben...

Ez a természetes szer segít legyőzni a bakteriális fertőzést

A túlzásba vitt antibiotikum-használat eredményeként teljes gyógyszer-rezisztencia alakulhat ki, ezért sürgősen új megoldásra van szükség az egészségügyi probléma kezelésében.

Bővebben...

Fogyni szeretne? íme a titok!

Éhezés, sanyargató diéták, vagy különböző fogyókúrás porok nélkül is egyszerűen veszíthet a súlyából az, aki könnyű ebédet fogyaszt.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!