Miért hasznos a színek jelentését ismerni

Életünk menetében gyakorlatilag már fel sem tűnik, hogy mennyi szín vesz bennünket körül. Reggelente csak benyúlunk a szekrényünkbe és ösztönösen választunk a ruháink közül.

De elgondolkoztunk-e már azon, hogy amilyen színeket hordunk, amilyen színekkel a lakásunkat berendezzük, vagy amilyen színű virágcsokrot készíttetünk ismerősünknek, barátunknak, rokonunknak, az mind-mind jelentéssel bír? Lássuk, akkor most, hogy melyik szín milyen hatással van ránk, és milyen képzetekkel párosul!

A biológiai kutatások már bizonyították, hogy a színek a vegetatív idegrendszeren keresztül különböző hatást gyakorolnak ránk (lásd pl.: színterápia), és ezáltal közérzetünket, cselekedeteinket is befolyásolják. Minden szín valamilyen érzést vált ki belőlünk, ami lehet ellenszenv, rokonszenv, nyugtalanság stb. A színek hatásának ereje függ az ember jellemétől, fogékonyságától, hangulatától és sok más tényezőtől. Tényként kezelik, hogy a világosabb színek derűsebbek, vidámabbak, kedvezőbben hatnak az ember hangulatára, mint a sötétek. De akkor most lássuk őket tételesen!

A fehér: e színnel kapcsolatban a jóságra, az áratlanságra, az egyszerűségre, a szüzességre asszociálunk. Leginkább a tökéletesség, a fény színe. Ezek mellett a biztonságot, egyszerűséget és tisztaságot (Pl. kórház, orvosi köpeny), de a hűséget is szimbolizálja. Főleg pozitív jelentésű szín.

Továbbá a béke és a bölcsesség színe, mint a békét jelentő fehér zászló, vagy fehér galamb. A keresztény hagyományban az öröm és a vigasság hordozója (gondoljunk az első áldozók ruhájára, a kereszteléskor viselt ruhára vagy a menyasszonyi ruhára). Mindemellett a tökéletesség, a frissesség, és a sterilitás színe.

A fekete: kettős értelmű szín, gyakran negatív jelentéssel (feketelista, fekete humor). Utal az erőre, az eleganciára, de a halálra, a gonoszra és a rejtélyre is. Szokás a félelemmel és ismeretlennel összekötni. Tekintélyt sugároz (fekte nyakkendő, fekete autók). Ugyanakkor a bánat és a baj szimbóluma is. A fekete általánosan a gyászhoz, a fájdalomhoz, a gonosz erőkhöz kötődik. Hagyományosan a szomorúság, a terméketlenség és a titokzatosság kifejezője.

A piros: a vér, és a tűz színe, így gyakran a háborúval, veszéllyel, erővel társítják, de megjelenik a szerelem, a vágy, a szenvedély kifejezőjeként is. A düh, a bátorság és a harag mind-mind megjelennek a piros színben. Nagyon érzelmes, gazdag szín, tehát felgyorsítja az ember belső folyamatait, növeli a légzésszámot, és emeli a vérnyomást. Növeli a testhőmérsékletet, segíti az adrenalin képzést, csökkenti a fáradtság érzését, depresszió esetén alkalmazható, de túlzott mértékben agressziót és türelmetlenséget okozhat. A határozottság és a vitalitás kifejezője.

Nagyon látható szín, alkalmas a veszély kifejezésére, a tiltásra, ezért lettek pirosak a stoptáblák vagy a tűzoltó felszerelések.

Viselete erotikus, kihívó, provokatív hatást is kiválthat abban, akivel életünkben esetleg először találkozunk.

A sárga: A közhiedelemmel ellentétben nem az irigység, hanem az értelem és a megértés színe. Az örök fény kifejezője, az energiával szokás összekapcsolni. A hit, a jóság, a siker, a szerencse, az önmegvalósítás, a bölcsesség és a logikus gondolkodás kifejezője. Meleget és lelkesedést sugároz. Így az emésztési folyamatokat pozitívan befolyásolja: erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása hányingert okozhat, mindenesetre a májra, az idegrendszerre, a bőrre is kedvezően hat. Erőt ad, és serkenti a mentális aktivitást. A boldogság kifejezője.

Figyelemfelkeltő szín (a KRESZ-ben pont ezt a jellemzőjét használják ki, de maga a természet is pl. a darázs fekete-sárga színű), ugyanakkor túlzott alkalmazása zavaró lehet. Korábban jelentette a hűséget is, majd azonban a gyávaság színévé vált. Manapság gyermeteg színnek tartják, talán mert megbízhatatlan és nagyon spontán szín, nagyon friss.

A narancssárga: a színterápiában úgy tartják, hogy ösztönző hatású, emésztési zavarokra hat, depresszió ellen javallott, erősíti az immunrendszert, kedvezően befolyásolja a lép, vese, epe működését, jótékonyan hat az ivarmirigyekre és a nemi működésre. Serkeni az étvágyunkat. Pozitívan hat a kezdeményező készségre.

A jelentéseiben: a nyitottság, a fiatalság, az életkedv és az önbizalom színe, de jelenthet könnyelműséget és felszínességet is. Általában az örömmel, a napfénnyel kötik össze. A narancssárga a lelkesedést, az elragadtatást, a boldogságot, a kreativitást, az elhatározottságot, a vonzerőt, a sikert, a bátorítást, és az izgatást fejezi ki.

Az emberi szem számára elég meleg szín, így a forróság érzetét kelti, de nem olyan agresszív, mint a piros. A narancssárga növeli az agyba jutó oxigén mennyiségét, élénkítő hatású és növeli a szellemi aktivitást. Nagyon elfogadott a fiatalok körében.

A zöld: az újjáéledésnek, a tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője. Lehet a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmenetiség, a féltékenység jelölője. Illetve az éretlenség, a tapasztalatlanság és naivság jelképe. Néha a zöld a tapasztalat hiányát fejezi ki: a kezdőket gyakran zöldfülűnek szoktuk nevezni.

Szimbolizálja fejlődést, harmóniát, és a termékenységet. Erős érzelmi összefüggés van a zöld szín és a biztonság között. Ellentéte a pirosnak, biztonsági eszközöknél például ez a színe a szabad átkelésnek az úttesten.

A zöldnek nagyszerű nyugtató ereje van. A legpihentetőbb szín az emberi szem számára. A zöld állandóságot és állóképességet sugalmaz. Mindemellett harmóniateremtő és roboráló hatású, a szívbetegségek, megfázások fejfájások, szembetegségek, fekélyek, érrendszeri megbetegedések esetén, valamint az idegrendszer harmonizálására javallott.

A kék: az ég és a tenger színe. Szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, a bizalmat, az intelligenciát, a becsületet és az igazságot. A tudatossághoz és az intellektushoz kötődik. A kékről erősen asszociálunk a békességre és a nyugalomra. Az áhítat, nyíltság színe is. Kapcsolódik a frissességhez, tisztasághoz (hidegebb, vizes színnek tartjuk). Precizitást sugall. Úgy mondják, hogy a férfiak színe. Ugyanakkor a barátság és a belső béke színe is.

Hatásai között kell említeni, hogy elveszi az étvágyat. A gyógyításra, a békére, a megértésre és a puhaságra (lágyságra) asszociálunk a kék színtől.

A színterápiában összehúzó, fertőtlenítő, hűtő hatású, magas vérnyomás, gyulladások, fertőzések, pajzsmirigy és torokbetegségek, hörghurut és tüdőbetegségek, égések, csípések, magas láz ellen javallott, görcsoldó hatású, altató, fájdalomcsillapító, idegrendszeri zavarokra, asztmára, gyomortisztításra is alkalmas.

A rózsaszín: lányos színként tartjuk számon (Barbie babák, kék-rózsaszín ellentét babaváráskor). Érdekessége, hogy a magasztossághoz kötjük. Ez szimbolizálja az erőt, a nemességet, a luxust és a becsvágyat. Ez a szín adja a vagyon és a pazarlás érzését. Gondolhatunk e szín kapcsán a függetlenségre, a kreativitásra, a titokzatosságra. Ugyanakkor nagyon lendületes, és fiatalos szín, így gyermeteg volta miatt inkább a gyerekekhez, a fiatalsághoz kötődik.

A szürke: a hamu és a köd színe, ezáltal a szomorúság, a melankólia, az unalom, a fásultság, az egyhangúság jelképe. A szürke a színek ellentéteként a semlegességet, a hétköznapiságot jelenti.

Abarna: föld szín. Így az egészség, az egyszerűség, a praktikus képességek, a nyugalom, az állandóság, és az elégedettség színe. Boldogságérzetet nyújt, illetve az anyaság, a gondoskodás, a termékenység szimbóluma.

 

Ebből a kis színkalauzból látható, hogy mennyi mindent jelentenek, és mennyi mindenre utalhatnak a színek, amiket használunk. A legérdekesebb, hogy többnyire tudattalanul vonzódunk egyikhez-másikhoz. Azonban most, hogy a jelentésükkel tisztába jöttünk, érdemes lehet oda figyelni, hogy holnap vagy holnapután milyen színű ruhához, kiegészítőhöz, lesz „hangulatunk”. Indulhat az önvizsgálat, önelemzés. Talán így jobban oda figyelünk magunkra, illetve az esetleges jelekre, amiket a szervezetünk küld nekünk, ezeknek a „szín-vonzalmaknak” a képében!

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Egyszerű palacsinta alapmassza

Kedvencünk a palacsinta! Fogyasztható hidegen, melegen, sósan, vagy édesen, számtalan variációban elkészíthetjük. Kicsik és nagyon kedvence!

Bővebben...

Narancsos tejszínes borda gyömbérrel

Hozzávalók: 4 szép nagy szelet kicsontozott borda, 1 narancs lereszelt sárga héja és kicsavart leve, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rizsliszt, késhegynyi őrölt gyömbér, késhegynyi őrölt fehér bors, só.

Bővebben...

Affleck Affleck ellen

Affleck-anyuka nagyon büszke lehet: egyszerre két fiának a neve szerepel a showbusinesszel kapcsolatos hírek elején.

Bővebben...

Istenes Bence lesz a Survivor műsorvezetője

A műsorvezető lesz a házigazdája a trópusi szigeten forgatott Survivornek.

Bővebben...

Állandóan éhes? Akkor ezt egye az ebéd mellé!

Azok, akik az ebédjük mellé egy fél avokádót is elfogyasztanak, 40 százalékkal alacsonyabb hajlandóságot mutatnak a nassolásra, ráadásul jóllakottabbnak érzik magukat az étkezés után három órával. Az avokádóval növelhető a kalória- és szénhidrát-bevitel, ám a vércukorszint emelése nélkül.

Bővebben...

Ezért érdemes csokitortát enni a fogyókúra alatt!

Nem érdemes spártai életet élni a fogyókúra idején, az előre eltervezett és ügyesen kivitelezett “nasi-napok” ugyanis jót tesznek a motivációnak, és segítségükkel hosszútávon könnyebb less ellenállni.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Nem leszünk boldogabbak hosszútávon, ha gyerekünk születik

A közhiedelemmel ellentétben nem okoz tartós boldogságot a szülői szerep: csupán egy nagyjából egy éven át tartó örömhullám változtatja meg közérzetünket, amely fokozatosan halványodik a boldogságszakértők szerint.

Bővebben...

Már egy-két órával kevesebb alvás esetén is nő az autóbalesetek száma

Azt eddig is tudtuk, hogy alváshiány esetén nő a balesetek kockázata, az azonban új információ, hogy már az egy-két órával kevesebb pihenés megduplázhatja a balesetek számát.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A kalcium és D vitamin hatása csontjainkra!

Bár sokan szednek kalcium- és D-vitamin étrend-kiegészítőt az erősebb csontok reményében, az amerikai kormány megbízásából készült legfrissebb szakvélemények szerint az egészséges korosabb hölgyeknek nincs szükségük alacsony dózisú tablettákra.

Bővebben...

A D vitamin védi a fogakat,és erősíti immunrendszerünket is!

Régóta ismeretes, hogy a kalcium mellett a D-vitaminnak is kiemelten fontos szerepe van a csontok és fogak megerősítésében, friss kutatások azonban arra is rávilágítottak,

Bővebben...

Akinek sok barátja van, annak különösen fontos lenne beadatni a védőoltást

Egy közösségi hálózatokon alapuló kutatás elárulta, hogyan lehetne javítani az influenza elleni védőoltást kérők arányát.

Bővebben...

Rontják a fogakat a divatos léböjtkúrák

Egyre több a fogkárosodás, mert az italok cukor- és savtartalma a fogzománc erózióját okozza. Ez az egyik legújabb őrület az egészséges életmód szerelmesei körében. Carol Vorderman, Katie Price és Ed Sheeran, csak hogy néhányat említsünk a hírességek közül, rendszeresen léböjt diétán élnek, és ezalatt két héten át semmi mást nem fogyasztanak, csak a természet nektárjait.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!