Miért hasznos a színek jelentését ismerni

Életünk menetében gyakorlatilag már fel sem tűnik, hogy mennyi szín vesz bennünket körül. Reggelente csak benyúlunk a szekrényünkbe és ösztönösen választunk a ruháink közül.

De elgondolkoztunk-e már azon, hogy amilyen színeket hordunk, amilyen színekkel a lakásunkat berendezzük, vagy amilyen színű virágcsokrot készíttetünk ismerősünknek, barátunknak, rokonunknak, az mind-mind jelentéssel bír? Lássuk, akkor most, hogy melyik szín milyen hatással van ránk, és milyen képzetekkel párosul!

A biológiai kutatások már bizonyították, hogy a színek a vegetatív idegrendszeren keresztül különböző hatást gyakorolnak ránk (lásd pl.: színterápia), és ezáltal közérzetünket, cselekedeteinket is befolyásolják. Minden szín valamilyen érzést vált ki belőlünk, ami lehet ellenszenv, rokonszenv, nyugtalanság stb. A színek hatásának ereje függ az ember jellemétől, fogékonyságától, hangulatától és sok más tényezőtől. Tényként kezelik, hogy a világosabb színek derűsebbek, vidámabbak, kedvezőbben hatnak az ember hangulatára, mint a sötétek. De akkor most lássuk őket tételesen!

A fehér: e színnel kapcsolatban a jóságra, az áratlanságra, az egyszerűségre, a szüzességre asszociálunk. Leginkább a tökéletesség, a fény színe. Ezek mellett a biztonságot, egyszerűséget és tisztaságot (Pl. kórház, orvosi köpeny), de a hűséget is szimbolizálja. Főleg pozitív jelentésű szín.

Továbbá a béke és a bölcsesség színe, mint a békét jelentő fehér zászló, vagy fehér galamb. A keresztény hagyományban az öröm és a vigasság hordozója (gondoljunk az első áldozók ruhájára, a kereszteléskor viselt ruhára vagy a menyasszonyi ruhára). Mindemellett a tökéletesség, a frissesség, és a sterilitás színe.

A fekete: kettős értelmű szín, gyakran negatív jelentéssel (feketelista, fekete humor). Utal az erőre, az eleganciára, de a halálra, a gonoszra és a rejtélyre is. Szokás a félelemmel és ismeretlennel összekötni. Tekintélyt sugároz (fekte nyakkendő, fekete autók). Ugyanakkor a bánat és a baj szimbóluma is. A fekete általánosan a gyászhoz, a fájdalomhoz, a gonosz erőkhöz kötődik. Hagyományosan a szomorúság, a terméketlenség és a titokzatosság kifejezője.

A piros: a vér, és a tűz színe, így gyakran a háborúval, veszéllyel, erővel társítják, de megjelenik a szerelem, a vágy, a szenvedély kifejezőjeként is. A düh, a bátorság és a harag mind-mind megjelennek a piros színben. Nagyon érzelmes, gazdag szín, tehát felgyorsítja az ember belső folyamatait, növeli a légzésszámot, és emeli a vérnyomást. Növeli a testhőmérsékletet, segíti az adrenalin képzést, csökkenti a fáradtság érzését, depresszió esetén alkalmazható, de túlzott mértékben agressziót és türelmetlenséget okozhat. A határozottság és a vitalitás kifejezője.

Nagyon látható szín, alkalmas a veszély kifejezésére, a tiltásra, ezért lettek pirosak a stoptáblák vagy a tűzoltó felszerelések.

Viselete erotikus, kihívó, provokatív hatást is kiválthat abban, akivel életünkben esetleg először találkozunk.

A sárga: A közhiedelemmel ellentétben nem az irigység, hanem az értelem és a megértés színe. Az örök fény kifejezője, az energiával szokás összekapcsolni. A hit, a jóság, a siker, a szerencse, az önmegvalósítás, a bölcsesség és a logikus gondolkodás kifejezője. Meleget és lelkesedést sugároz. Így az emésztési folyamatokat pozitívan befolyásolja: erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása hányingert okozhat, mindenesetre a májra, az idegrendszerre, a bőrre is kedvezően hat. Erőt ad, és serkenti a mentális aktivitást. A boldogság kifejezője.

Figyelemfelkeltő szín (a KRESZ-ben pont ezt a jellemzőjét használják ki, de maga a természet is pl. a darázs fekete-sárga színű), ugyanakkor túlzott alkalmazása zavaró lehet. Korábban jelentette a hűséget is, majd azonban a gyávaság színévé vált. Manapság gyermeteg színnek tartják, talán mert megbízhatatlan és nagyon spontán szín, nagyon friss.

A narancssárga: a színterápiában úgy tartják, hogy ösztönző hatású, emésztési zavarokra hat, depresszió ellen javallott, erősíti az immunrendszert, kedvezően befolyásolja a lép, vese, epe működését, jótékonyan hat az ivarmirigyekre és a nemi működésre. Serkeni az étvágyunkat. Pozitívan hat a kezdeményező készségre.

A jelentéseiben: a nyitottság, a fiatalság, az életkedv és az önbizalom színe, de jelenthet könnyelműséget és felszínességet is. Általában az örömmel, a napfénnyel kötik össze. A narancssárga a lelkesedést, az elragadtatást, a boldogságot, a kreativitást, az elhatározottságot, a vonzerőt, a sikert, a bátorítást, és az izgatást fejezi ki.

Az emberi szem számára elég meleg szín, így a forróság érzetét kelti, de nem olyan agresszív, mint a piros. A narancssárga növeli az agyba jutó oxigén mennyiségét, élénkítő hatású és növeli a szellemi aktivitást. Nagyon elfogadott a fiatalok körében.

A zöld: az újjáéledésnek, a tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője. Lehet a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmenetiség, a féltékenység jelölője. Illetve az éretlenség, a tapasztalatlanság és naivság jelképe. Néha a zöld a tapasztalat hiányát fejezi ki: a kezdőket gyakran zöldfülűnek szoktuk nevezni.

Szimbolizálja fejlődést, harmóniát, és a termékenységet. Erős érzelmi összefüggés van a zöld szín és a biztonság között. Ellentéte a pirosnak, biztonsági eszközöknél például ez a színe a szabad átkelésnek az úttesten.

A zöldnek nagyszerű nyugtató ereje van. A legpihentetőbb szín az emberi szem számára. A zöld állandóságot és állóképességet sugalmaz. Mindemellett harmóniateremtő és roboráló hatású, a szívbetegségek, megfázások fejfájások, szembetegségek, fekélyek, érrendszeri megbetegedések esetén, valamint az idegrendszer harmonizálására javallott.

A kék: az ég és a tenger színe. Szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, a bizalmat, az intelligenciát, a becsületet és az igazságot. A tudatossághoz és az intellektushoz kötődik. A kékről erősen asszociálunk a békességre és a nyugalomra. Az áhítat, nyíltság színe is. Kapcsolódik a frissességhez, tisztasághoz (hidegebb, vizes színnek tartjuk). Precizitást sugall. Úgy mondják, hogy a férfiak színe. Ugyanakkor a barátság és a belső béke színe is.

Hatásai között kell említeni, hogy elveszi az étvágyat. A gyógyításra, a békére, a megértésre és a puhaságra (lágyságra) asszociálunk a kék színtől.

A színterápiában összehúzó, fertőtlenítő, hűtő hatású, magas vérnyomás, gyulladások, fertőzések, pajzsmirigy és torokbetegségek, hörghurut és tüdőbetegségek, égések, csípések, magas láz ellen javallott, görcsoldó hatású, altató, fájdalomcsillapító, idegrendszeri zavarokra, asztmára, gyomortisztításra is alkalmas.

A rózsaszín: lányos színként tartjuk számon (Barbie babák, kék-rózsaszín ellentét babaváráskor). Érdekessége, hogy a magasztossághoz kötjük. Ez szimbolizálja az erőt, a nemességet, a luxust és a becsvágyat. Ez a szín adja a vagyon és a pazarlás érzését. Gondolhatunk e szín kapcsán a függetlenségre, a kreativitásra, a titokzatosságra. Ugyanakkor nagyon lendületes, és fiatalos szín, így gyermeteg volta miatt inkább a gyerekekhez, a fiatalsághoz kötődik.

A szürke: a hamu és a köd színe, ezáltal a szomorúság, a melankólia, az unalom, a fásultság, az egyhangúság jelképe. A szürke a színek ellentéteként a semlegességet, a hétköznapiságot jelenti.

Abarna: föld szín. Így az egészség, az egyszerűség, a praktikus képességek, a nyugalom, az állandóság, és az elégedettség színe. Boldogságérzetet nyújt, illetve az anyaság, a gondoskodás, a termékenység szimbóluma.

 

Ebből a kis színkalauzból látható, hogy mennyi mindent jelentenek, és mennyi mindenre utalhatnak a színek, amiket használunk. A legérdekesebb, hogy többnyire tudattalanul vonzódunk egyikhez-másikhoz. Azonban most, hogy a jelentésükkel tisztába jöttünk, érdemes lehet oda figyelni, hogy holnap vagy holnapután milyen színű ruhához, kiegészítőhöz, lesz „hangulatunk”. Indulhat az önvizsgálat, önelemzés. Talán így jobban oda figyelünk magunkra, illetve az esetleges jelekre, amiket a szervezetünk küld nekünk, ezeknek a „szín-vonzalmaknak” a képében!

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Sajtgaluska leves gyorsan és finoman

Ha egy gyors és tartalmas levesre vágyik a hideg időben, próbálja ki ezt a finom sajtgaluska leves receptet, amely felmelegít és laktat is egyben. Bővebben...

Almás fahéjjas piskóta recept

Hozzávalók: a tésztához 5 egész tojás, 10 dkg finomliszt, 25 dkg alma (tisztán mérve), fél zacskó sütőpor, késhegynyi őrölt fahéj, 2 teáskanál folyékony édesítőszer, csipetnyi só.

Bővebben...

Samuel L. Jackson és King Kong

Samuel L. Jackson egyszerű elveket követ. A Kong: Koponya-sziget (Kong: Skull Island, hazai bemutató: március 9.) premierjén mondta: olyan filmekben vállal szerepet, amilyeneket gyerekkorában szeretett nézni.

Bővebben...

Asszisztens volt, most a második Oscar a cél

Így kezdődik egy Oscar-díjas karrier: két évtizeddel ezelőtt Octavia Spencer még produkciós asszisztens volt a Ha ölni kell forgatásán.

Bővebben...

Fehérjével a legkönnyebb fogyni, de tilos túlzásba vinni!

A kalóriák számolgatása helyett a legjobb, ha a fogyni vágyók fehérjegazdag étrendre térnek át, és sok halat, tojást és húst vesznek magukhoz – derül ki a University of Sydney munkatársainak friss kutatásából, amely a manchesteri Annual Meeting of the Society for Experimental Biology konferencia keretében került publikálásra június végén.

Bővebben...

Gyorsan szeretne fogyni pár kilót? Megmutatjuk, hogyan csinálja!

Itt a tavasz, az idő egyre melegebb, lekerülnek a vastag, mindent eltakaró ruhadarabok. Ha ön is szeretne pár kilótól gyorsan megszabadulni, olvassa el cikkünket!

Bővebben...

Mind különlegesek vagyunk!

 

Készíts magadról egy képet, töltsd fel Instagramra, használd a #legszebbszemek, #legszebbarc, #legszebbszaj hashtag valamelyikét, valamint a @dm_magyarorszag taget, és nyerd meg a L’Oréal Paris szépségnapot!

A játék időtartama: 2017.03.30 – 04.23.


 

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Sziklakerti növények a falban!

Látványos és különleges falat hozhatunk létre kertünkbe, ha néhány sziklakerti növényt ültetünk a résekbe.

Bővebben...

A mediterrán citromfa gondozása

A citromfa egy igazi mediterrán növény, amelyről a napsütés és a tengerpart jut az eszünkbe. Ismerjük meg ezt a közkedvelt déli gyümölcs gondozását, nevelését.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A föld legnagyobb virága 3 méter magasra is megnőhet!

A föld legnagyobb és legbüdösebb virága a titán buzogány, (Amorphophallus titanum) amely akár 3 méter magasra is megnőhet és a szaga…..

Bővebben...

A fűmagvetés technikája

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb!

Bővebben...

Fogyókúra, sikerre ítélve!

A hideg hónapokban könnyen felcsúsznak a pluszkilók – és amilyen gyorsan megjelennek, olyan sokáig tart megszabadulni tőlük. Már ha egyáltalán sikerül.

Bővebben...

Ez a két ital megvéd minket a petefészekráktól

A flavonoidban gazdagon táplálkozó nőknél lényegesen alacsonyabb a petefészekrák kialakulásának veszélye – derült ki University of East Anglia harmincéves vizsgálatából, amelynek alapján a zöld tea és a narancslé is hatékony fegyver a megelőzésben.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!