Miért hasznos a színek jelentését ismerni

Életünk menetében gyakorlatilag már fel sem tűnik, hogy mennyi szín vesz bennünket körül. Reggelente csak benyúlunk a szekrényünkbe és ösztönösen választunk a ruháink közül.

De elgondolkoztunk-e már azon, hogy amilyen színeket hordunk, amilyen színekkel a lakásunkat berendezzük, vagy amilyen színű virágcsokrot készíttetünk ismerősünknek, barátunknak, rokonunknak, az mind-mind jelentéssel bír? Lássuk, akkor most, hogy melyik szín milyen hatással van ránk, és milyen képzetekkel párosul!

A biológiai kutatások már bizonyították, hogy a színek a vegetatív idegrendszeren keresztül különböző hatást gyakorolnak ránk (lásd pl.: színterápia), és ezáltal közérzetünket, cselekedeteinket is befolyásolják. Minden szín valamilyen érzést vált ki belőlünk, ami lehet ellenszenv, rokonszenv, nyugtalanság stb. A színek hatásának ereje függ az ember jellemétől, fogékonyságától, hangulatától és sok más tényezőtől. Tényként kezelik, hogy a világosabb színek derűsebbek, vidámabbak, kedvezőbben hatnak az ember hangulatára, mint a sötétek. De akkor most lássuk őket tételesen!

A fehér: e színnel kapcsolatban a jóságra, az áratlanságra, az egyszerűségre, a szüzességre asszociálunk. Leginkább a tökéletesség, a fény színe. Ezek mellett a biztonságot, egyszerűséget és tisztaságot (Pl. kórház, orvosi köpeny), de a hűséget is szimbolizálja. Főleg pozitív jelentésű szín.

Továbbá a béke és a bölcsesség színe, mint a békét jelentő fehér zászló, vagy fehér galamb. A keresztény hagyományban az öröm és a vigasság hordozója (gondoljunk az első áldozók ruhájára, a kereszteléskor viselt ruhára vagy a menyasszonyi ruhára). Mindemellett a tökéletesség, a frissesség, és a sterilitás színe.

A fekete: kettős értelmű szín, gyakran negatív jelentéssel (feketelista, fekete humor). Utal az erőre, az eleganciára, de a halálra, a gonoszra és a rejtélyre is. Szokás a félelemmel és ismeretlennel összekötni. Tekintélyt sugároz (fekte nyakkendő, fekete autók). Ugyanakkor a bánat és a baj szimbóluma is. A fekete általánosan a gyászhoz, a fájdalomhoz, a gonosz erőkhöz kötődik. Hagyományosan a szomorúság, a terméketlenség és a titokzatosság kifejezője.

A piros: a vér, és a tűz színe, így gyakran a háborúval, veszéllyel, erővel társítják, de megjelenik a szerelem, a vágy, a szenvedély kifejezőjeként is. A düh, a bátorság és a harag mind-mind megjelennek a piros színben. Nagyon érzelmes, gazdag szín, tehát felgyorsítja az ember belső folyamatait, növeli a légzésszámot, és emeli a vérnyomást. Növeli a testhőmérsékletet, segíti az adrenalin képzést, csökkenti a fáradtság érzését, depresszió esetén alkalmazható, de túlzott mértékben agressziót és türelmetlenséget okozhat. A határozottság és a vitalitás kifejezője.

Nagyon látható szín, alkalmas a veszély kifejezésére, a tiltásra, ezért lettek pirosak a stoptáblák vagy a tűzoltó felszerelések.

Viselete erotikus, kihívó, provokatív hatást is kiválthat abban, akivel életünkben esetleg először találkozunk.

A sárga: A közhiedelemmel ellentétben nem az irigység, hanem az értelem és a megértés színe. Az örök fény kifejezője, az energiával szokás összekapcsolni. A hit, a jóság, a siker, a szerencse, az önmegvalósítás, a bölcsesség és a logikus gondolkodás kifejezője. Meleget és lelkesedést sugároz. Így az emésztési folyamatokat pozitívan befolyásolja: erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása hányingert okozhat, mindenesetre a májra, az idegrendszerre, a bőrre is kedvezően hat. Erőt ad, és serkenti a mentális aktivitást. A boldogság kifejezője.

Figyelemfelkeltő szín (a KRESZ-ben pont ezt a jellemzőjét használják ki, de maga a természet is pl. a darázs fekete-sárga színű), ugyanakkor túlzott alkalmazása zavaró lehet. Korábban jelentette a hűséget is, majd azonban a gyávaság színévé vált. Manapság gyermeteg színnek tartják, talán mert megbízhatatlan és nagyon spontán szín, nagyon friss.

A narancssárga: a színterápiában úgy tartják, hogy ösztönző hatású, emésztési zavarokra hat, depresszió ellen javallott, erősíti az immunrendszert, kedvezően befolyásolja a lép, vese, epe működését, jótékonyan hat az ivarmirigyekre és a nemi működésre. Serkeni az étvágyunkat. Pozitívan hat a kezdeményező készségre.

A jelentéseiben: a nyitottság, a fiatalság, az életkedv és az önbizalom színe, de jelenthet könnyelműséget és felszínességet is. Általában az örömmel, a napfénnyel kötik össze. A narancssárga a lelkesedést, az elragadtatást, a boldogságot, a kreativitást, az elhatározottságot, a vonzerőt, a sikert, a bátorítást, és az izgatást fejezi ki.

Az emberi szem számára elég meleg szín, így a forróság érzetét kelti, de nem olyan agresszív, mint a piros. A narancssárga növeli az agyba jutó oxigén mennyiségét, élénkítő hatású és növeli a szellemi aktivitást. Nagyon elfogadott a fiatalok körében.

A zöld: az újjáéledésnek, a tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője. Lehet a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmenetiség, a féltékenység jelölője. Illetve az éretlenség, a tapasztalatlanság és naivság jelképe. Néha a zöld a tapasztalat hiányát fejezi ki: a kezdőket gyakran zöldfülűnek szoktuk nevezni.

Szimbolizálja fejlődést, harmóniát, és a termékenységet. Erős érzelmi összefüggés van a zöld szín és a biztonság között. Ellentéte a pirosnak, biztonsági eszközöknél például ez a színe a szabad átkelésnek az úttesten.

A zöldnek nagyszerű nyugtató ereje van. A legpihentetőbb szín az emberi szem számára. A zöld állandóságot és állóképességet sugalmaz. Mindemellett harmóniateremtő és roboráló hatású, a szívbetegségek, megfázások fejfájások, szembetegségek, fekélyek, érrendszeri megbetegedések esetén, valamint az idegrendszer harmonizálására javallott.

A kék: az ég és a tenger színe. Szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, a bizalmat, az intelligenciát, a becsületet és az igazságot. A tudatossághoz és az intellektushoz kötődik. A kékről erősen asszociálunk a békességre és a nyugalomra. Az áhítat, nyíltság színe is. Kapcsolódik a frissességhez, tisztasághoz (hidegebb, vizes színnek tartjuk). Precizitást sugall. Úgy mondják, hogy a férfiak színe. Ugyanakkor a barátság és a belső béke színe is.

Hatásai között kell említeni, hogy elveszi az étvágyat. A gyógyításra, a békére, a megértésre és a puhaságra (lágyságra) asszociálunk a kék színtől.

A színterápiában összehúzó, fertőtlenítő, hűtő hatású, magas vérnyomás, gyulladások, fertőzések, pajzsmirigy és torokbetegségek, hörghurut és tüdőbetegségek, égések, csípések, magas láz ellen javallott, görcsoldó hatású, altató, fájdalomcsillapító, idegrendszeri zavarokra, asztmára, gyomortisztításra is alkalmas.

A rózsaszín: lányos színként tartjuk számon (Barbie babák, kék-rózsaszín ellentét babaváráskor). Érdekessége, hogy a magasztossághoz kötjük. Ez szimbolizálja az erőt, a nemességet, a luxust és a becsvágyat. Ez a szín adja a vagyon és a pazarlás érzését. Gondolhatunk e szín kapcsán a függetlenségre, a kreativitásra, a titokzatosságra. Ugyanakkor nagyon lendületes, és fiatalos szín, így gyermeteg volta miatt inkább a gyerekekhez, a fiatalsághoz kötődik.

A szürke: a hamu és a köd színe, ezáltal a szomorúság, a melankólia, az unalom, a fásultság, az egyhangúság jelképe. A szürke a színek ellentéteként a semlegességet, a hétköznapiságot jelenti.

Abarna: föld szín. Így az egészség, az egyszerűség, a praktikus képességek, a nyugalom, az állandóság, és az elégedettség színe. Boldogságérzetet nyújt, illetve az anyaság, a gondoskodás, a termékenység szimbóluma.

 

Ebből a kis színkalauzból látható, hogy mennyi mindent jelentenek, és mennyi mindenre utalhatnak a színek, amiket használunk. A legérdekesebb, hogy többnyire tudattalanul vonzódunk egyikhez-másikhoz. Azonban most, hogy a jelentésükkel tisztába jöttünk, érdemes lehet oda figyelni, hogy holnap vagy holnapután milyen színű ruhához, kiegészítőhöz, lesz „hangulatunk”. Indulhat az önvizsgálat, önelemzés. Talán így jobban oda figyelünk magunkra, illetve az esetleges jelekre, amiket a szervezetünk küld nekünk, ezeknek a „szín-vonzalmaknak” a képében!

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

3 kókuszgolyó recept kicsiknek és nagyoknak egyaránt

Ha nincs idő, de egy finom édességre vágyik, próbálja ki a következő három sütés nélkül készíthető gyors kókuszgolyó recept egyikét!

Bővebben...

5 finom karácsonyi koktél recept

Szeretné vendégeit elkápráztatni karácsonykor? Akkor keverjen nekik egy különleges koktélt  a szemük láttára! Öt koktélt mutatunk be, amelyek nagyban növelik az ünnep hangulatát!

Bővebben...

Csirkemell saslik gombával és szalonnával

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 4 fej gomba, 2 fej lilahagyma, 30 dkg füstölt szalonna, 2 pár baromfivirsli, 3 nagy szem burgonya, 1 evőkanál olaj, szárnyas-fűszerkeverék, só, bors, pirospaprika, 4 db fél kihegyezett hurkapálca.

Bővebben...

Gáspár Bea: el kell viselni a családunkat Bárdosi Sándor ismét apuka lesz?

Gáspár Bea és Bárdosi Sándor is szerepel a Flúgos Futamban, a VIASAT3 autós reality showjában, ahol a párok több héten keresztül versenyeznek összezárva egy autóban. Az olimpiai ezüstérmes birkózó és a reality műsorból ismert Bea asszony is hosszú házasságban él, így az összezártság olykor nehéz pillanatait saját bőrükön is megtapasztalták már.

Bővebben...

Béres Alexandra mézzel védekezik az influenza ellen

Béres Alexandra, az egészséges életmód egyik hazai nagyköveteként azt vallja, hogy ahogyan a táplálkozásban, úgy az immun erősítésben is a természetesség és a minőség a legfontosabb.

Bővebben...

Krimibe illő kalandba keveredett Ada és Radics Gigi

Külföldön bárki, még a magyar sztárok is bajba kerülhetnek. Adát Angliában érte atrocitás, Radics Gigi és családja pedig az Egyesült Államokban nézett szembe egy bizarr meglepetéssel.

Bővebben...

Fogyni szeretnél? Egyél szőlőt!

A szőlőfogyasztástól sok fogyókúrázó ódzkodik, mondván, túl sok cukrot tartalmaz, de a legújabb kutatások szerint napi egy marék szőlő akár a fogyást is elősegíti, és nem mellékesen a szexuális életünkre is pozitív hatással lehet.

Bővebben...

5 dolog, amit soha ne tégy a könnyű fogyás érdekében!

Számos sikertelen diétán vagy túl? Úgy érzed, semmi nem használ, ezért ezúttal valami radikálisabb módszert szeretnél kipróbálni a gyors súlycsökkenés érdekében? Inkább ne tedd!

Bővebben...

Kiderült, miért nincs értelme sokszor a diétának

A legtöbb ember hiába diétázik, olykor-olykor azért enged a csábításnak: ezeket a kisebb-nagyon falatokat ugyanakkor említésre méltónak sem találja, ezért nem is listázza őket az elfogyasztott kalóriák között.

Bővebben...

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

A Facebook és a Twitter segíthet a dohányzásról való leszokásban?

Felejtsük el a fényképfeltöltést és az állapotfrissítéseket; a közösségi oldalak a legújabb kutatás szerint a dohányosoknak is segíthetnek a leszokásban.

Bővebben...

Miért szeretjük a sós ízt

Az alacsony sótartalmú chipsek teljesen megfelelnek egyesek ízlésének, másoknak viszont ízetlennek tűnnek.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Miért van szükségünk antioxidánsokra?

Manapság egyre többet hallunk az antioxidánsok csodatevő erejéről, de vajon mik is azok az antioxidánsok és miért van szervezetünknek oly nagy szüksége ezekre?

Bővebben...

Mire használja a szervezet az E-vitamint?

A bőrre dörzsölve csökkenti az öregedés jeleit, a sportolók pedig az állóképesség fokozására használják, de a kutatók most bizonyítékot találtak az E-vitamin egyik természetes funkciójára is a szervezetben.

Bővebben...

Miért érdemes B vitamint és folsavat szedni?

Ellentmondásos kutatási eredmények láttak napvilágot a B-vitamin és a folsav szerepére vonatkozóan – lehet, hogy nem is segítenek a szív- és érrendszeri panaszokkal szemben.

Bővebben...

Ezért eszünk és költünk többet étteremben

A legújabb kutatás szerint az emberek étteremben átlagosan 200 kalóriával többet esznek, mint ha otthon főznének maguknak.

Bővebben...

Így tudsz tökéletes piskótát sütni

Sokan gondolják, hogy a piskóta sütés a világ legnehezebb dolga, pedig ha betartunk néhány szabályt, nagyon szép piskótát tudunk sütni.

Bővebben...

Tejszínes csokoládés sütemény recept

Hozzávalók: 22 dkg darált mandula, 10 evőkanál nádcukor, 10 tojás, 20 dkg vaj, 4 evőkanál holland kakaópor, csipet só, 1 mokkáskanál fahéj, tejszín, mandulaforgács, 15 dkg ét- és tejcsokoládé, 6 dgk vaj, 0,5 dl tej.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!