Tutanhamon – a Fáraó átkának rejtélye

Tutanhamon, az egyik leghíresebb, nagyon gazdag fáraó fiatalon, i.e. 1347-1339 között uralkodott Egyiptomban. Kincseit, sírját sokáig keresték sírrablók, kutatók, régészek. Az egyik leghíresebb történet is nevéhez kötődik, a legenda ma is él!

Lord Carnarvon megszállott Egyiptom kutatót Howard Carter brit régész, és csapata kísérte el Tutanhamon felkutatására, az 1900-as évek elején. Nyolc hosszú és fáradságos éven át kutattak a Királyok Völgyében, míg 1922 novemberében nem messze VI. Ramszesz fáraó feltárt sírjától, egy lépcsőfokba ütköztek. A lépcső egyértelműen vezetett valahova, melyet a völgy alapzata rejtett. Az egyiptomi munkások tovább ástak, újabb és újabb lépcsőfokok kerültek elő, míg végül egy lezárt ajtóhoz jutottak, rajta az ősi nekropolisz őrének pecsétjeivel!

A pecsétek szerint magas rangú személy sírja rejtőzhet az ajtó mögött, a pecsétek némelyikébe a Nebheperure (Tutanhamon koronázási neve) szót vésték. Az ajtó alsó részén azonban olyan nyomokat találtak, mintha már egyszer behatoltak volna a sírba. A bejáratot végül feltárták, egy hosszú lejtős folyosó végén egy újabb, lepecsételt ajtót találva. A pecséteken a következő felirat volt látható:  „A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát”. A régészeket a nyolc hosszú, sikertelen év utáni „kincsláz” miatt természetesen ez nem tartotta vissza, több hét alatt eljutottak a sírkamra előterébe, az ajtón túlra.

Az ajtón túl látni vélték a betolakodók nyomait, azonban a nekropolisz őrei megzavarhatták a rablókat, és helyükre rakták a felforgatott kincseket. Felmérhetetlen értékű kincseket találtak ugyanis itt, aranyfüsttel bevont drágakő berakású trónt, aranyozott bútorok, két aranyozott harci szekér, aranyszobrok, ékszerek, alabástromvázák. A hatalmas kincs néhány hónap alatt a Kairói Múzeumba került, a történet azonban nem ért véget! Az előtér feltárása után az északi falon lévő harmadik lepecsételt ajtóra összpontosítottak, amely mögött egy hatalmas, aranyozott sírkamrára leltek!

Lord Carnarvon, a kutatást pénzelő mecénás még láthatta ezt a kamrát, nem sokkal később azonban rövid lefolyású betegségben meghalt. Carnarvon halála előtt többször Tutanhamon nevét említi, halála pillanatában Kairó fényei kialszanak, a korai sajtó pedig lecsap, mindenki arról beszél, hogy a fáraó átka lesújt! Pedig ez csak a kezdet! Néhány héttel később a feltárásban résztvevő Audrey Herbert ezredes, Carnarvon öccse hal meg, majd nem sokkal később a mecénást ápoló nővér is. Ezután Carter régész személyi titkára, Richard Bethell, annak egyetlen fia, majd apja is meghal.

 

Szaporodnak a hirtelen halálesetek, meghal Carter munkatársa Arthur Mace, öngyilkos lesz egy ott dolgozó tudós Evelyn White, meghal Douglas Reed régész, Douglas Derry professzor, csakúgy, mint Carnarvon felesége. Egy megfigyelőt küldenek a helyszínre a hatóságok, aki szintén meghal. Néhány év alatt 17 ott járt tudós halt meg, a misztikum pedig bejárta a világsajtót. A feltárás után hét évvel, a sírt eredetileg feltáró régészcsoport tagjai közül már csak ketten voltak életben.

Mi történt? A szkeptikusok szerint csupán gombafertőzés történt, ami a felfedezőket érintette. Ennek ellentmond, hogy volt aki öngyilkos lett, és volt akit baleset ért. Sőt, 1972-benafáraók átkától való félelem újjáéledt, amikor Tutanhamon aranymaszkját becsomagolták, és a londoni British Múzeumba vitték, a sír feltárásának 50. évfordulója alkalmából rendezett kiállításra. A szállítás megszervezésével Dr. Gamal Mehrezt bízták meg, a Kairói Múzeum ókori részlegének igazgatóját, aki az ott található 20 ősi múmiával kapcsolatos teendőket irányította. Dr. Mehrez nem hitt az átokban, még azután sem, hogy elődje, mindössze néhány órával azután, hogy aláírta a Tutanhamon kincseinek párizsi bemutatásáról szóló megállapodást, hirtelen meghalt. Az értékes ereklye Angliába juttatásához a Királyi Légierő teherszállító repülőgépét vették bérbe. A repülést követő öt éven belül a gép legénységének hat tagja meghalt, vagy valamilyen szerencsétlenség érte.

Mehrez így nyilatkozott: A világon talán én kerültem legközelebbi kapcsolatba a fáraók sírjaival és múmiáival, és lám még mindig életben vagyok. Én vagyok az élő bizonyítéka annak, hogy a legendának tulajdonított tragédiák csak a véletlen egybeesése. Egy percig sem hittem az átokban. Mehrez még abban az évben meghalt.

A tetőpont azonban nem ez, 1912-ben egy luxus utasszállító hajó szelte át az óceánt, rajta egy értékes múmiával. A múmia egy prófétanőé volt, aki Tutanhamon apósának, Ehnaton fáraónak az uralkodása idején élt. A múmia mellett egy kegytárgyon átkot olvashattak: „Felébredve álmodból győzedelmeskedni fogsz mindazok felett, kik ellened tettek”

Nagy értéke miatt a múmiát nem a rakodótérben helyezték el, hanem a hajóhíd mögötti egyik kamrában. A kapitány azon a hídon állt, amikor a hajó elsüllyedésében szerepet játszó hibás döntéseit meghozta. A katasztrófa következtében 1513 ember vesztette életét.

A hajó neve Titanic volt…

Nőinetcafe Magazin – Ismeretlen Földünk sorozat

Forrás: Web, WebElek

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Erdei gyümölcsös csokoládétorta

Hozzávalók: 25 dkg étcsokoládé (70%-os), 6 tojás, 13 dkg margarin, 10 dkg cukor, 5 dkg liszt, fahéj, szerecsendió, csipet só.

Bővebben...

Újházi tyúkhúsleves karácsonyra

Hozzávalók: 1.50 kg tyúk, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, zeller, 10 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika (ha van), 20 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, só, bors, egy kevés gyömbér. 

Bővebben...

Molnár Anikó rettegett, hogy mentő viszi el

Az egykori Nagy Ő, Molnár Anikó is feltűnik a VIASAT3 para-karaokéjában, aki már a műsor forgatása előtt arra kérte a stábot, hogy készüljön fel, mert őt biztosan mentő fogja elvinni.

Bővebben...

Oláh Gergő a Got Talent színpadán

A Hungary’s Got Talent első élő elődöntő adásának extra produkciójaként az X-Faktor 2012-es győztese, Oláh Gergő énekli majd az RTL Klub vadonatúj filmsorozatának, a Válótársaknak a főcímdalát.

Bővebben...

Kalóriák helyett a makroelemeket számolja az, aki fogyni szeretne

Aki fogyni szeretne, a legtöbbször a kalóriabevitelt csökkenti, és többet kezd mozogni: elviekben ez a legtökéletesebb módszer arra, hogy az extra kilóktól megszabaduljunk. Ugyanakkor jobban járunk, ha a kalóriák helyett inkább a makroelemeket tartjuk számon.

Bővebben...

4 tipp, amivel garantáltan csökkentheted az étvágyad!

Választhatsz akármilyen divatos kúrát, ha nincs akaraterőd betartani, nem fogja siker koronázni az erőfeszítésed! És mi töri meg legkönnyebben az elszántságot? A korgó gyomor!

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Sziklakerti növények a falban!

Látványos és különleges falat hozhatunk létre kertünkbe, ha néhány sziklakerti növényt ültetünk a résekbe.

Bővebben...

Így ültessünk bonsaifát!

Egy bonsai átültetése odafigyelést és megfelelő szakértelmet is kíván, hiszen nem egy hétköznapi növényről van szó. Ismerje meg a bonsai ültetési szabályait.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

5+5 aranyszabály kezdő vetemény kertészeknek

A kertészkedés sok tanulást és ismeretgyűjtést igényel, ennek ellenére kellemes kikapcsolódást jelenthet, remek stresszűző, így megéri a befektetett időt és energiát.

Bővebben...

Így ültessünk rózsakertet!

A rózsa már évszázadok óta az egyik legkedveltebb kerti növény, amely ma már számtalan színben és fajtában létezik. Társítsuk őket más növényekkel évszakonként!

Bővebben...

A gyermekorvos segíthet, amikor a szülők válnak

A gyermekorvos igen sokat segíthet a gyereknek a szülők válása esetén – derül ki egy friss tanulmányból, amely az American Academy of Pediatrics című szaklap friss számában jelent meg.

Bővebben...

Európa haláltérképe

A kutatás azt vizsgálta, hogy meddig élnek a népek Európa 18 országában. Különösen a 85-94 éves kort megéltek érdekelték a szakembereket. Kiderült, hogy ők jobbára Észak-Spanyolországban, Északkelet-Olaszországban, és Dél- és Nyugat-Franciaországban élnek a legtovább az emberek, és ők rendszerint az egészséges mediterrán étrend hívei.

A British Medical Journalben publikált kutatás szerint a Nagy-Britanniában, Hollandiában és Skandináviában élők korán halnak, aminek oka az egészségtelen életmód (az alkoholizmus, a zsíros ételek, a kevés mozgás, a dohányzás) és a szegényes életkörülményekben rejlik. Görögország, Ciprus, Németország, Írország és a Kelet-Európai országok kimaradtak a kutatásból, mivel nem állt elegendő adat a szakemberek rendelkezésére, Norvégia, Svájc, Andorra, Lichtenstein és San Marino viszont terítékre kerültek, mivel uniós ország szomszédságában fekszenek.

 

Míg a mediterrán népek étrendjüknek köszönhetően jó eséllyel élik meg a nyolcvanas éveik közepét, a brit nyugdíjasoknak már kevesebb esélyük van erre. A leginkább a Glasgow, Manchester, Liverpool és London körül élő szegények számítanak veszélyeztetettnek, sajnos azonban a brit népesség jelentős része ide sorolható: a brit nők ötöde (18 százalék), illetve a brit férfiak tizenkettede (7 százalék) ezeken a területeken él. Hasonló a helyzet Európa más poszt-indusztriális területein is, legyen szó Amszterdamról, Nápolyról vagy Koppenhágáról.

“Számos tényező befolyásolja azt, hogy valaki meddig él: a gének, a légszennyezettség, a gazdasági körülmények, az egészségügy hozzáférhetősége és természetesen az életmód” – mondja a kutatást vezető Dr. Ana Isabel Ribeiro, a University of Porto munkatársa.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!