Tutanhamon – a Fáraó átkának rejtélye

Tutanhamon, az egyik leghíresebb, nagyon gazdag fáraó fiatalon, i.e. 1347-1339 között uralkodott Egyiptomban. Kincseit, sírját sokáig keresték sírrablók, kutatók, régészek. Az egyik leghíresebb történet is nevéhez kötődik, a legenda ma is él!

Lord Carnarvon megszállott Egyiptom kutatót Howard Carter brit régész, és csapata kísérte el Tutanhamon felkutatására, az 1900-as évek elején. Nyolc hosszú és fáradságos éven át kutattak a Királyok Völgyében, míg 1922 novemberében nem messze VI. Ramszesz fáraó feltárt sírjától, egy lépcsőfokba ütköztek. A lépcső egyértelműen vezetett valahova, melyet a völgy alapzata rejtett. Az egyiptomi munkások tovább ástak, újabb és újabb lépcsőfokok kerültek elő, míg végül egy lezárt ajtóhoz jutottak, rajta az ősi nekropolisz őrének pecsétjeivel!

A pecsétek szerint magas rangú személy sírja rejtőzhet az ajtó mögött, a pecsétek némelyikébe a Nebheperure (Tutanhamon koronázási neve) szót vésték. Az ajtó alsó részén azonban olyan nyomokat találtak, mintha már egyszer behatoltak volna a sírba. A bejáratot végül feltárták, egy hosszú lejtős folyosó végén egy újabb, lepecsételt ajtót találva. A pecséteken a következő felirat volt látható:  „A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát”. A régészeket a nyolc hosszú, sikertelen év utáni „kincsláz” miatt természetesen ez nem tartotta vissza, több hét alatt eljutottak a sírkamra előterébe, az ajtón túlra.

Az ajtón túl látni vélték a betolakodók nyomait, azonban a nekropolisz őrei megzavarhatták a rablókat, és helyükre rakták a felforgatott kincseket. Felmérhetetlen értékű kincseket találtak ugyanis itt, aranyfüsttel bevont drágakő berakású trónt, aranyozott bútorok, két aranyozott harci szekér, aranyszobrok, ékszerek, alabástromvázák. A hatalmas kincs néhány hónap alatt a Kairói Múzeumba került, a történet azonban nem ért véget! Az előtér feltárása után az északi falon lévő harmadik lepecsételt ajtóra összpontosítottak, amely mögött egy hatalmas, aranyozott sírkamrára leltek!

Lord Carnarvon, a kutatást pénzelő mecénás még láthatta ezt a kamrát, nem sokkal később azonban rövid lefolyású betegségben meghalt. Carnarvon halála előtt többször Tutanhamon nevét említi, halála pillanatában Kairó fényei kialszanak, a korai sajtó pedig lecsap, mindenki arról beszél, hogy a fáraó átka lesújt! Pedig ez csak a kezdet! Néhány héttel később a feltárásban résztvevő Audrey Herbert ezredes, Carnarvon öccse hal meg, majd nem sokkal később a mecénást ápoló nővér is. Ezután Carter régész személyi titkára, Richard Bethell, annak egyetlen fia, majd apja is meghal.

 

Szaporodnak a hirtelen halálesetek, meghal Carter munkatársa Arthur Mace, öngyilkos lesz egy ott dolgozó tudós Evelyn White, meghal Douglas Reed régész, Douglas Derry professzor, csakúgy, mint Carnarvon felesége. Egy megfigyelőt küldenek a helyszínre a hatóságok, aki szintén meghal. Néhány év alatt 17 ott járt tudós halt meg, a misztikum pedig bejárta a világsajtót. A feltárás után hét évvel, a sírt eredetileg feltáró régészcsoport tagjai közül már csak ketten voltak életben.

Mi történt? A szkeptikusok szerint csupán gombafertőzés történt, ami a felfedezőket érintette. Ennek ellentmond, hogy volt aki öngyilkos lett, és volt akit baleset ért. Sőt, 1972-benafáraók átkától való félelem újjáéledt, amikor Tutanhamon aranymaszkját becsomagolták, és a londoni British Múzeumba vitték, a sír feltárásának 50. évfordulója alkalmából rendezett kiállításra. A szállítás megszervezésével Dr. Gamal Mehrezt bízták meg, a Kairói Múzeum ókori részlegének igazgatóját, aki az ott található 20 ősi múmiával kapcsolatos teendőket irányította. Dr. Mehrez nem hitt az átokban, még azután sem, hogy elődje, mindössze néhány órával azután, hogy aláírta a Tutanhamon kincseinek párizsi bemutatásáról szóló megállapodást, hirtelen meghalt. Az értékes ereklye Angliába juttatásához a Királyi Légierő teherszállító repülőgépét vették bérbe. A repülést követő öt éven belül a gép legénységének hat tagja meghalt, vagy valamilyen szerencsétlenség érte.

Mehrez így nyilatkozott: A világon talán én kerültem legközelebbi kapcsolatba a fáraók sírjaival és múmiáival, és lám még mindig életben vagyok. Én vagyok az élő bizonyítéka annak, hogy a legendának tulajdonított tragédiák csak a véletlen egybeesése. Egy percig sem hittem az átokban. Mehrez még abban az évben meghalt.

A tetőpont azonban nem ez, 1912-ben egy luxus utasszállító hajó szelte át az óceánt, rajta egy értékes múmiával. A múmia egy prófétanőé volt, aki Tutanhamon apósának, Ehnaton fáraónak az uralkodása idején élt. A múmia mellett egy kegytárgyon átkot olvashattak: „Felébredve álmodból győzedelmeskedni fogsz mindazok felett, kik ellened tettek”

Nagy értéke miatt a múmiát nem a rakodótérben helyezték el, hanem a hajóhíd mögötti egyik kamrában. A kapitány azon a hídon állt, amikor a hajó elsüllyedésében szerepet játszó hibás döntéseit meghozta. A katasztrófa következtében 1513 ember vesztette életét.

A hajó neve Titanic volt…

Nőinetcafe Magazin – Ismeretlen Földünk sorozat

Forrás: Web, WebElek

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

Így készül a juhtúrós rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 300 g juhtúró, 100 g füstölt szalonna, 20 g zsír, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2,5 dl tejföl, metélőhagyma, só.

Bővebben...

Aranygaluska borsodóval tálalva

Az aranygaluska az egyik legnépszerűbb receptünk, elég, ha rágondolunk a finom dió és vanília illatára, máris boldogság tölt el minket.

Bővebben...

Karácsonyi mézeskalács recept

Hozzávalók: 30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg melasz (helyette használhatunk mézet), 2 kiskanál őrölt gyömbér, 2 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál őrölt narancshéj, 1 kg teljes kiőrlésű liszt 3 kiskanál szódabikarbóna, 2 kiskanál őrölt fahéj.

Bővebben...

Lost Frequencies Budapesten

 
A világhírű dj, a LOST FREQUENCIES februári klub partyja iránt hatalmas az érdeklődés – az early bird jegyeket alig 5 percen belül elkapkodták. Résen kell lenniük azoknak, akik be szeretnének jutni a Hello Baby-be február 17-én, és joggal mondhatjuk, hogy az év egyik legnagyobb partyjával indulni a tavasz felé. Bővebben...

Kong és az igazi nő

A távoli, a világ elől elzárt szigeten uralkodó gigantikus majom, Kong persze hím, és az ő megismerésére és/vagy levadászására érkező expedíció tagjainak nagy része is férfi a Kong: Koponya-sziget-ben (Kong: Skull Island, hazai bemutató: március 9.)

Bővebben...

Helen Mirren és a halál

A Váratlan szépség (Collateral Beauty, hazai bemutató: december 22.) című filmben Will Smith találkozik a halállal meg a szerelemmel is.

Bővebben...

Sikeres fogyás, rásegítéssel!

Sajnos mindannyian tapasztalhattuk, hogy a testsúlyból határozottan nehezebb leadni, mint felszedni. Sőt, vannak helyek, ahonnan szinte lehetetlen…

Bővebben...

A fülakupunktúra akár nyolc hét alatt lefogyaszthat

Egy friss kutatás során kiderült, hogy az elhízott résztvevők testtömegindexe akár hat százalékkal is csökkenhet a kéthónapos akupunktúrás kezelés hatására.

Bővebben...

Ezeket a köreteket edd a hús mellé, ha fogyni szeretnél!

Semmi sem szükségesebb a fogyáshoz, mint a szénhidrát kivonása étrendedből. De mivel laksz jól, ha nem elég a hús és a zöldség? Nyugodt lehetsz, hiszen van mit enned a tészta, krumpli és rizs helyett.

Bővebben...

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

Hogyan hat a gügyögés a babák fejlődésére?

Bár többnyire csupán egyszerű gügyögésnek hat, amikor az anyukák csecsemőikkel „beszélgetnek”, nagyon sokat segítenek abban, hogy gyermekük minél előbb megtanuljon rendesen beszélni.

Bővebben...

A kert segít a legjobban abban, hogy kikapcsolódjunk

Azt már eddig is tudtuk, hogy a kerti munka segít a stressz leküzdésében és javítja a közérzetet. Most azonban egy friss kutatás bizonyítja, hogy a kert az otthon legpozitívabb hatással bíró területe.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A különböző vitaminok hiányának tünetei

Minden évszakban fontos, hogy elegendő mennyiségű vitamint vigyünk be szervezetünkbe. Viszont  télen, amikor  jóval kevesebb gyümölcshöz és zöldséghez jutunk hozzá, különösen ügyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre.

Bővebben...

10 természetes vitaminpótló növény!

A vitamin pótlása fontos szervezetünk működéséhez. Bemutatjuk a legjobb 10 természetes vitaminforrást,és gyógynövényt, amelyek különleges gyógyító hatással bírnak.

Bővebben...

Csodaszerek –e a vitaminok?

A vitaminok az utóbbi években egyre több figyelmet kapnak, és szinte havonta lát napvilágot egy új vitamin készítmény, amely fiatalságot, erőnlétet és jó közérzetet biztosít.

Bővebben...

Jobban alszanak azok a csecsemők, akik éjszaka maguktól alszanak vissza

Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint, nagyobb valószínűséggel alusszák át az éjszakát azok a csecsemők, akik ha felébrednek, maguktól alszanak vissza és nem a szüleik segítségével.

Bővebben...

Ivóvíz: lehet túl sok a jóból?

A dehidráció az állóképességi sportot űzők ősellensége, és ezt mindenkinek, aki a vasárnapi New York City Marathonon indult, jelen volt a gondolatai között.

Bővebben...

Ezért érdemes olívaolajat önteni a salátára

Az olívaolaj és a zöldségek kombinációjának köszönhetőek a mediterrán diéta egészségügyi előnyei – állítják a szakértők egy egereken végzett kísérlet alapján.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!