Tutanhamon – a Fáraó átkának rejtélye

Tutanhamon, az egyik leghíresebb, nagyon gazdag fáraó fiatalon, i.e. 1347-1339 között uralkodott Egyiptomban. Kincseit, sírját sokáig keresték sírrablók, kutatók, régészek. Az egyik leghíresebb történet is nevéhez kötődik, a legenda ma is él!

Lord Carnarvon megszállott Egyiptom kutatót Howard Carter brit régész, és csapata kísérte el Tutanhamon felkutatására, az 1900-as évek elején. Nyolc hosszú és fáradságos éven át kutattak a Királyok Völgyében, míg 1922 novemberében nem messze VI. Ramszesz fáraó feltárt sírjától, egy lépcsőfokba ütköztek. A lépcső egyértelműen vezetett valahova, melyet a völgy alapzata rejtett. Az egyiptomi munkások tovább ástak, újabb és újabb lépcsőfokok kerültek elő, míg végül egy lezárt ajtóhoz jutottak, rajta az ősi nekropolisz őrének pecsétjeivel!

A pecsétek szerint magas rangú személy sírja rejtőzhet az ajtó mögött, a pecsétek némelyikébe a Nebheperure (Tutanhamon koronázási neve) szót vésték. Az ajtó alsó részén azonban olyan nyomokat találtak, mintha már egyszer behatoltak volna a sírba. A bejáratot végül feltárták, egy hosszú lejtős folyosó végén egy újabb, lepecsételt ajtót találva. A pecséteken a következő felirat volt látható:  „A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát”. A régészeket a nyolc hosszú, sikertelen év utáni „kincsláz” miatt természetesen ez nem tartotta vissza, több hét alatt eljutottak a sírkamra előterébe, az ajtón túlra.

Az ajtón túl látni vélték a betolakodók nyomait, azonban a nekropolisz őrei megzavarhatták a rablókat, és helyükre rakták a felforgatott kincseket. Felmérhetetlen értékű kincseket találtak ugyanis itt, aranyfüsttel bevont drágakő berakású trónt, aranyozott bútorok, két aranyozott harci szekér, aranyszobrok, ékszerek, alabástromvázák. A hatalmas kincs néhány hónap alatt a Kairói Múzeumba került, a történet azonban nem ért véget! Az előtér feltárása után az északi falon lévő harmadik lepecsételt ajtóra összpontosítottak, amely mögött egy hatalmas, aranyozott sírkamrára leltek!

Lord Carnarvon, a kutatást pénzelő mecénás még láthatta ezt a kamrát, nem sokkal később azonban rövid lefolyású betegségben meghalt. Carnarvon halála előtt többször Tutanhamon nevét említi, halála pillanatában Kairó fényei kialszanak, a korai sajtó pedig lecsap, mindenki arról beszél, hogy a fáraó átka lesújt! Pedig ez csak a kezdet! Néhány héttel később a feltárásban résztvevő Audrey Herbert ezredes, Carnarvon öccse hal meg, majd nem sokkal később a mecénást ápoló nővér is. Ezután Carter régész személyi titkára, Richard Bethell, annak egyetlen fia, majd apja is meghal.

 

Szaporodnak a hirtelen halálesetek, meghal Carter munkatársa Arthur Mace, öngyilkos lesz egy ott dolgozó tudós Evelyn White, meghal Douglas Reed régész, Douglas Derry professzor, csakúgy, mint Carnarvon felesége. Egy megfigyelőt küldenek a helyszínre a hatóságok, aki szintén meghal. Néhány év alatt 17 ott járt tudós halt meg, a misztikum pedig bejárta a világsajtót. A feltárás után hét évvel, a sírt eredetileg feltáró régészcsoport tagjai közül már csak ketten voltak életben.

Mi történt? A szkeptikusok szerint csupán gombafertőzés történt, ami a felfedezőket érintette. Ennek ellentmond, hogy volt aki öngyilkos lett, és volt akit baleset ért. Sőt, 1972-benafáraók átkától való félelem újjáéledt, amikor Tutanhamon aranymaszkját becsomagolták, és a londoni British Múzeumba vitték, a sír feltárásának 50. évfordulója alkalmából rendezett kiállításra. A szállítás megszervezésével Dr. Gamal Mehrezt bízták meg, a Kairói Múzeum ókori részlegének igazgatóját, aki az ott található 20 ősi múmiával kapcsolatos teendőket irányította. Dr. Mehrez nem hitt az átokban, még azután sem, hogy elődje, mindössze néhány órával azután, hogy aláírta a Tutanhamon kincseinek párizsi bemutatásáról szóló megállapodást, hirtelen meghalt. Az értékes ereklye Angliába juttatásához a Királyi Légierő teherszállító repülőgépét vették bérbe. A repülést követő öt éven belül a gép legénységének hat tagja meghalt, vagy valamilyen szerencsétlenség érte.

Mehrez így nyilatkozott: A világon talán én kerültem legközelebbi kapcsolatba a fáraók sírjaival és múmiáival, és lám még mindig életben vagyok. Én vagyok az élő bizonyítéka annak, hogy a legendának tulajdonított tragédiák csak a véletlen egybeesése. Egy percig sem hittem az átokban. Mehrez még abban az évben meghalt.

A tetőpont azonban nem ez, 1912-ben egy luxus utasszállító hajó szelte át az óceánt, rajta egy értékes múmiával. A múmia egy prófétanőé volt, aki Tutanhamon apósának, Ehnaton fáraónak az uralkodása idején élt. A múmia mellett egy kegytárgyon átkot olvashattak: „Felébredve álmodból győzedelmeskedni fogsz mindazok felett, kik ellened tettek”

Nagy értéke miatt a múmiát nem a rakodótérben helyezték el, hanem a hajóhíd mögötti egyik kamrában. A kapitány azon a hídon állt, amikor a hajó elsüllyedésében szerepet játszó hibás döntéseit meghozta. A katasztrófa következtében 1513 ember vesztette életét.

A hajó neve Titanic volt…

Nőinetcafe Magazin – Ismeretlen Földünk sorozat

Forrás: Web, WebElek

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

Bográcsgulyás recept

Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 3 fej vöröshagyma, 40 dkg burgonya, 1 csapott evőkanál fűszerpaprika, 1 kávéskanál köménymag, 1 paradicsom, 8 dkg zsiradék,

Bővebben...

Francia zöldségleves

Hozzávalók: 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 10 dkg póréhagyma, 4 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 2 g fehér bors, 5 g tárkony, negyed csomó metélőhagyma. 2 g gyömbér, 3 dkg paradicsompüré, 5 dkg gomba, 3 dkg mángoldlevél, 3 dkg rebarbara szár, 1,4 liter csontlé, 5 cl fehérbor, fél csomó zöldpetrezselyem, só.

Bővebben...

Pudingos kifli

Hozzávalók 4 főre: 4,5 dl tej, 40 g élesztő, 700 g liszt, 3 ek cukrozatlan kakaópor, 5 ek cukor, 1 kk só, 1,5 dl olaj.

Bővebben...

Kertvarázs Magazin

Ön beszélgetett ma már a növényeivel?

Hiába vesz minden hónapban új növényt, valamiért önnél egyik sem marad meg? >>>>>

Az orchideák ápolása hónapról hónapra

Bemutatjuk az egész éves orchideák ápolását hónapról, hónapra. Ismerje meg ön is hogy milyen teendők vannak, januártól decemberig ezekkel a különleges gyönyörű növényekkel. >>>>>

Hálószobatitkok Orosz Barbarával

Vadonatúj műsor indult péntek este a FEM3 csatornán. Orosz Barbara sztárpárokkal beszélget, akik a hálószobatitkaikat is felfedik neki.

Bővebben...

Új címet és időpontot kapott Tom Cruise kartelles filmje

Eredetileg Mena lett volna a címe Tom Cruise nemrég elkészült filmjének, de most átkeresztelték American Made-re (kb. Amerikai gyártmány).

Bővebben...

Vince Aliz Liza búcsúzott az X-Faktortól

„Még mindig rólad írok dalt” – ez volt a mottója szombat este az X-Faktor negyedik élő showjának, amelyben a versenyzők az egyéni produkciók mellett duettekkel álltak színpadra. Fejes Szandra és Vince Aliz Liza párbaját követően Lizának kellett búcsúznia az RTL Klub tehetségkutató műsorától.

Bővebben...

Kisebb tányérról egyen, aki fogyni szeretne

Ha fogyásról van szó, nem csak az számít, mit eszünk, hanem az is, hogy milyen tányérból falatozunk. Ha ugyanis kisebb tányért használunk, automatikusan kevesebbet is fogunk enni.

Bővebben...

A nők 32, a férfiak 31 évesen fogynak a legkönnyebben

A nők számára a 32 éves kor a legideálisabb, ha fogyókúrázni szeretnének, míg a férfiak a jelek szerint 31 évesen adják le a fölösleges kilóikat a legkönnyebben.

Bővebben...

Ismerje meg a fogyási ciklusát!

Az alvási ciklushoz hasonlóan fogyási ciklusok is léteznek – állítják amerikai kutatók, akik szerint a hétköznapokon fogyasztott élelmiszerek játsszák a legnagyobb szerepet a testsúly alakulásában.

Bővebben...

Utazás Magazin

Spanyolország :Sagrada Família

A méretét és részletei a középkori katedrálisokhoz hasonlító „A Szent Család engesztelő templomán” nem lehet csak úgy végigrohanni. >>>>>

New York (USA) : Ground Zero

Többéves vitát követően végül felépülhetett az emlékmúzeum a Világkereskedelmi Központ romjainak helyén. >>>>>>

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

Számos pozitív hatása van a munkahelyi életmódprogramoknak

Azok az alkalmazottak, akik részt vesznek egy munkahely által szervezett, fogyást és életmódváltást segítő programban, összességében véve jobb egészségnek és magasabb életminőségnek örvendhetnek, mint ettől távol maradó társaik.

Bővebben...

Ha túl sokat dolgozik a nő, jó eséllyel beteg lesz

Komoly árat fizethetnek a sikeres karrierért azok a nők, akik túl sokat dolgoznak: növekszik esetükben ugyanis a végzetes betegségek, többek között pl. a szívbetegségek és a rák kockázata.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Így ápold a lepkeorchideád hogy szép legyen!

A lepkeorchidea hazánk egyik legkedveltebb orchidea fajtája, hiszen gondozása a többi orchidea fajtához mérten egyszerűbb, és különleges pillangó formájú virágával kiemelt díszévé válhat. >>>>>>>>>>

Bőrbetegség ellen együnk D vitamin!

A D-vitamin segít csökkenteni a gyakori bőrbetegséggel, a pikkelysömörrel járó gyulladást. A betegség miatt viszkető, vörös kiütések jelennek meg a bőrön.

Bővebben...

Ha diétázunk, figyeljünk a vitaminokra

Évente több mint 30 milliárd dollárt költenek testsúlycsökkentő termékekre az Egyesült Államokban, mivel felmérések szerint minden harmadik felnőtt próbálkozik súlyleadással.

Bővebben...

7 súlyos betegség, melyeket a folsav-hiány okozhat

A folsav, vagy más néven B9-vitamin fontosságáról főként a várandósság kapcsán hallunk. A kismama megfelelő folsav bevitele valóban nagyon fontos, hiszen folsav hiányában a fejlődő magzat velőcsöve nem záródik be rendesen.

Bővebben...

Őszibarack-mangó panna cotta (diabetikus)

Hozzávalók:-1 liter tejszín-25 dkg őszibarack ( mag nélkül mérve )-20 dkg mangó ( mag nélkül mérve )-12 dkg nyírfacukor-1 tk vaníliavelő-25 g zselatin.

Bővebben...

Ilyen hatással van ránk az omega 3 zsírsav tartalmú étrend

A Johns Hopkins Egyetem munkatársai szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend (főként halak és tengeri állatok fogyasztása) csökkenti az időskori sárgafolt-degeneráció kialakulásának kockázatát.

Bővebben...

Diétás túrós töltött gomba recept

A 90 napos diéta protein napjára ajánljuk ezt a finom és egészséges receptet. Hozzávalók: 50 dkg csiperkegomba, 1 kanál Oliva olaj,1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg túró, 5 dkg reszelt sajt, só, bors, 1 csokor petrezselyme zöldje.

Bővebben...

Mihez kezdjünk egy makacs folttal? (2)

Gyakran történnek olyan kisebb balesetek otthon, amikor egy ruhán, vagy a Nagyi kedvenc terítőjén egy makacs folt keletkezik, amelyet sehogy sem tudunk kiszedni, vagy kimosni. Ilyenkor érdemes a házi praktikákat bedobni, amelyek néha fillérekből otthon is megoldják a gondot.

Bővebben...

Így méregtelenítsük szervezetünket ősszel

Szervezetünket számos környezeti és élettani behatás éri, épp ezért időnként nem árt kisöpörni a szemetet.

Bővebben...

Hogyan vezeti félre a cumi a szülőket?

A cumi a legújabb kutatási eredmények szerint gátolja a szülők képességét arra, hogy megfelelően értelmezzék és reagáljanak a csecsemő örömére illetve bánatára.

Bővebben...

Új gyógyítási eljárás a májátültetésre váróknak

A szívhalált halt donorok mája biztonságosan és hatékonyan beültethető a májrákban haldoklók szervezetébe – derül ki egy friss kutatásból.

Bővebben...

Készítsünk joghurtos csokoládés kuglófot karácsonyra

A kuglóf igazi ünnepi sütemény, főleg ha finom csokoládét és joghurtot is tartalmazz. Hozzávalók: 35 cm kuglófforma, 50 g étcsokoládé, 350 g cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 250 g. Sütőmargarin, 5 dl natúr joghurt,

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!