Tutanhamon – a Fáraó átkának rejtélye

Tutanhamon, az egyik leghíresebb, nagyon gazdag fáraó fiatalon, i.e. 1347-1339 között uralkodott Egyiptomban. Kincseit, sírját sokáig keresték sírrablók, kutatók, régészek. Az egyik leghíresebb történet is nevéhez kötődik, a legenda ma is él!

Lord Carnarvon megszállott Egyiptom kutatót Howard Carter brit régész, és csapata kísérte el Tutanhamon felkutatására, az 1900-as évek elején. Nyolc hosszú és fáradságos éven át kutattak a Királyok Völgyében, míg 1922 novemberében nem messze VI. Ramszesz fáraó feltárt sírjától, egy lépcsőfokba ütköztek. A lépcső egyértelműen vezetett valahova, melyet a völgy alapzata rejtett. Az egyiptomi munkások tovább ástak, újabb és újabb lépcsőfokok kerültek elő, míg végül egy lezárt ajtóhoz jutottak, rajta az ősi nekropolisz őrének pecsétjeivel!

A pecsétek szerint magas rangú személy sírja rejtőzhet az ajtó mögött, a pecsétek némelyikébe a Nebheperure (Tutanhamon koronázási neve) szót vésték. Az ajtó alsó részén azonban olyan nyomokat találtak, mintha már egyszer behatoltak volna a sírba. A bejáratot végül feltárták, egy hosszú lejtős folyosó végén egy újabb, lepecsételt ajtót találva. A pecséteken a következő felirat volt látható:  „A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát”. A régészeket a nyolc hosszú, sikertelen év utáni „kincsláz” miatt természetesen ez nem tartotta vissza, több hét alatt eljutottak a sírkamra előterébe, az ajtón túlra.

Az ajtón túl látni vélték a betolakodók nyomait, azonban a nekropolisz őrei megzavarhatták a rablókat, és helyükre rakták a felforgatott kincseket. Felmérhetetlen értékű kincseket találtak ugyanis itt, aranyfüsttel bevont drágakő berakású trónt, aranyozott bútorok, két aranyozott harci szekér, aranyszobrok, ékszerek, alabástromvázák. A hatalmas kincs néhány hónap alatt a Kairói Múzeumba került, a történet azonban nem ért véget! Az előtér feltárása után az északi falon lévő harmadik lepecsételt ajtóra összpontosítottak, amely mögött egy hatalmas, aranyozott sírkamrára leltek!

Lord Carnarvon, a kutatást pénzelő mecénás még láthatta ezt a kamrát, nem sokkal később azonban rövid lefolyású betegségben meghalt. Carnarvon halála előtt többször Tutanhamon nevét említi, halála pillanatában Kairó fényei kialszanak, a korai sajtó pedig lecsap, mindenki arról beszél, hogy a fáraó átka lesújt! Pedig ez csak a kezdet! Néhány héttel később a feltárásban résztvevő Audrey Herbert ezredes, Carnarvon öccse hal meg, majd nem sokkal később a mecénást ápoló nővér is. Ezután Carter régész személyi titkára, Richard Bethell, annak egyetlen fia, majd apja is meghal.

 

Szaporodnak a hirtelen halálesetek, meghal Carter munkatársa Arthur Mace, öngyilkos lesz egy ott dolgozó tudós Evelyn White, meghal Douglas Reed régész, Douglas Derry professzor, csakúgy, mint Carnarvon felesége. Egy megfigyelőt küldenek a helyszínre a hatóságok, aki szintén meghal. Néhány év alatt 17 ott járt tudós halt meg, a misztikum pedig bejárta a világsajtót. A feltárás után hét évvel, a sírt eredetileg feltáró régészcsoport tagjai közül már csak ketten voltak életben.

Mi történt? A szkeptikusok szerint csupán gombafertőzés történt, ami a felfedezőket érintette. Ennek ellentmond, hogy volt aki öngyilkos lett, és volt akit baleset ért. Sőt, 1972-benafáraók átkától való félelem újjáéledt, amikor Tutanhamon aranymaszkját becsomagolták, és a londoni British Múzeumba vitték, a sír feltárásának 50. évfordulója alkalmából rendezett kiállításra. A szállítás megszervezésével Dr. Gamal Mehrezt bízták meg, a Kairói Múzeum ókori részlegének igazgatóját, aki az ott található 20 ősi múmiával kapcsolatos teendőket irányította. Dr. Mehrez nem hitt az átokban, még azután sem, hogy elődje, mindössze néhány órával azután, hogy aláírta a Tutanhamon kincseinek párizsi bemutatásáról szóló megállapodást, hirtelen meghalt. Az értékes ereklye Angliába juttatásához a Királyi Légierő teherszállító repülőgépét vették bérbe. A repülést követő öt éven belül a gép legénységének hat tagja meghalt, vagy valamilyen szerencsétlenség érte.

Mehrez így nyilatkozott: A világon talán én kerültem legközelebbi kapcsolatba a fáraók sírjaival és múmiáival, és lám még mindig életben vagyok. Én vagyok az élő bizonyítéka annak, hogy a legendának tulajdonított tragédiák csak a véletlen egybeesése. Egy percig sem hittem az átokban. Mehrez még abban az évben meghalt.

A tetőpont azonban nem ez, 1912-ben egy luxus utasszállító hajó szelte át az óceánt, rajta egy értékes múmiával. A múmia egy prófétanőé volt, aki Tutanhamon apósának, Ehnaton fáraónak az uralkodása idején élt. A múmia mellett egy kegytárgyon átkot olvashattak: „Felébredve álmodból győzedelmeskedni fogsz mindazok felett, kik ellened tettek”

Nagy értéke miatt a múmiát nem a rakodótérben helyezték el, hanem a hajóhíd mögötti egyik kamrában. A kapitány azon a hídon állt, amikor a hajó elsüllyedésében szerepet játszó hibás döntéseit meghozta. A katasztrófa következtében 1513 ember vesztette életét.

A hajó neve Titanic volt…

Nőinetcafe Magazin – Ismeretlen Földünk sorozat

Forrás: Web, WebElek

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Fahéjas almás omlós sütemény szilveszterre

Hozzávalók:3 alma, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 kávéskanál fahéj. A lisztet a vajat és a tojást összegyúrjuk, majd 1 órára berakjuk a hűtőbe pihenni.

Bővebben...

3 finom mártás az ünnepi asztalra

Egy különleges ízvilágú mártással ,még különlegesebbé tehetjük az ünnepi sültet. Bemutatunk három különleges mártás receptet, amelyet még a kezdő háziasszonyok is eltudnak készíteni.

Bővebben...

Érkezés – a kitalálhatatlan vég

Amy Adams-et már úgy emlegetik mint az idei Oscar-díj egyik nagy esélyesét: az Érkezés (Arrival, hazai bemutató: november 10.) főszereplőjeként egyszerre bizonytalan és nagyon határozott, szelíd és harcias, vesztes és győztes...

Bővebben...

A régi város színésznője

Emlékezetes alakításokhoz nem kell sok idő. Ha az idei díjszezon esélyeseiről van szó, Michelle Williams neve mindenképpen szóba kerül.

Bővebben...

Ezeket a zöldségeket kerülje ha fogyni szeretne!

A zöldborsó, a kukorica és a burgonya mind kerülendő – állítják a szakértők, akik inkább karfiolt, aszalt szilvát és áfonyát javasolnak.

Bővebben...

Fogyni szeretnél? Egyél szőlőt!

A szőlőfogyasztástól sok fogyókúrázó ódzkodik, mondván, túl sok cukrot tartalmaz, de a legújabb kutatások szerint napi egy marék szőlő akár a fogyást is elősegíti, és nem mellékesen a szexuális életünkre is pozitív hatással lehet.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Íme egy szívós növény, az anyósnyelv

Ha egy túlélési versenyt hirdetnénk a növények között, akkor a sansaveria lenne a befutó. Szegény növényt, hívják anyósnyelvnek, vagy tigrislevélnek is, de mindkettő a növény erejét, és szívóságát mutatja meg.

Bővebben...

Ezért érdemes időskorban is halat enni

Az időskori rendszeres halfogyasztás 39 százalékkal csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát – derül ki egy friss kutatásból. Az állati fehérje ahhoz is hozzájárul, hogy az érintettek tovább aktívak maradjanak, hiszen az izomépítés kulcsaként véd az esésből eredő sérülésektől.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Az A vitamin nem csak a szemre és a bőrre, de a szívre is hatással van

Egy friss kutatás szerint a szív reagál az A-vitaminra, illetve annak mennyiségére. Azt azonban egyelőre senki sem tudja, hogy a reakciók pozitívak vagy éppen negatívak-e…

Bővebben...

A C vitamin hatása és fontossága!

A Nagy Földrajzi Felfedezések idején a hajósokat különös „nyavalya” gyötörte. A tünetegyüttes fáradékonysággal kezdődött, majd fogínyvérzés kíséretében „össznépi” foghullatás kezdődött.

Bővebben...

Így fékezzük meg a penészt otthonunkban

A penész gyakran a legtisztább lakásban is megjelenik, ha nincs megfelelő szellőzés, vagy a falak vizesednek.

Bővebben...

ilyen hatással van ránk az éjszakai nassolás

Nem érdemes éjszaka kijárni a konyhába falatozni, mivel az éjjeli órákra tett nass árt a memóriának, és tanulási nehézségeket is okozhat a hippokamuszra gyakorolt negatív hatás miatt. A több műszakban dolgozók a veszélyeztetettek közé tartoznak.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!