Ezüst Kristálybarlang – Superman otthona

 

Mexikó, Naica-hegy, 2000. A „Kristályok Barlangját” (Cueva de los Cristales) két ezüstbányász fedezte fel, miközben 300 méternél is mélyebbre fúrtak a Naica-hegy egyik leggazdagabb ólom- és ezüst bányájában, ezüst tellérek után kutatva (innen ered egyik neve is a helyiek között, ezüst-barlang). A mintegy 30x10 méteres barlangban azonban sokkal értékesebbet, jelenkorunk egyik csodáját találták meg!

A kristálybarlang legnagyobb legrégebbi példányai 11 méter hosszú, 55 tonnás, közel 600 ezer éves szelenit kristályok. A tudósok vizsgálatai alapján több százezer éven keresztül kalcium-szulfáttal telített, magmától fölforrósodott talajvíz szivárgott be a hegy barlangjaiba. Ahogy hűlt a magma, 58 Celsius-fok körül állandósult a barlangi vizek hőmérséklete. Ezen a hőfokon az oldott kalcium-szulfát molekulák, mint mikroszkopikus téglák lerakódtak, s létrehozták az óriási szelenit kristályokat!

 

 

A barlang a felszíntől elzárva, a külső környezet hatásaitól mentesen, tökéletes állandóságban volt, évezredeken át. A hőmérséklet nem változott, a jégkorszakok és vulkánkitörések egyaránt érintetlenül hagyták belsejét, melyben a kristályok fokozatosan gyarapodtak, míg napjainkig megalkották ezt a csodát, mely a kutatók véleménye alapján: „a kristályok Sixtus-kápolnája”.

Juan Manuel García-Ruiz spanyol krisztallográfus már az elsők között, 2001-ben bekapcsolódott a Naica-hegy újonnan felfedezett barlangjának vizsgálatába, munkatársaival egyebek mellett a kristályok folyadékzárványait vizsgálta. Az Új-mexikói Műegyetem barlang- és karsztkutatója, Penelope Boston mikroorganizmusok után nyomoz a kristályok között. Az Anna Maria Mercuri vezette olasz kutatócsapat pollenszemeket talált egyik-másik kristály belsejében, a zárványként ott rekedt, a spanyol kutató által is megvizsgált apró folyadékcseppek „időkapszuláiban”. Mint kiderült, a virágporszemek közel 30 ezer évesek – eszerint Mexikónak ezt a tájékát annak idején nem szikkadt sivatag, hanem zöldellő erdő borította!

A bánya tulajdonosa megpróbálja megóvni a gigászi kristályokat, de fő tevékenységük az érctermelés, és ez okozhatja idővel a kristályok pusztulását is! 1985-ben, amikor is a talajvízszint csökkentésén igyekvő bányászok nagy teljesítményű szivattyúikkal – persze tudtukon kívül – a barlang vizét is jelentősen leeresztették, megváltoztatták a barlang régóta állandó klímáját. A kristálygerendákat a barlangüreget kitöltő víz tartotta meg és óvta a behatásoktól. Ma viszont már csak levegő járja át a barlangot, így a gerendák idővel már a saját súlyuktól is meggörbülhetnek vagy eltörhetnek, a beáramló gázoktól (például a szén-dioxidtól) pedig elveszthetik opálos ragyogásukat.

Sokan azt szeretnék elérni, hogy az UNESCO nyilvánítsa a Világörökség részévé a Kristálybarlangot, így megvédve a további káros hatásoktól. Egyes vélemények szerint viszont a bányászat befejezése után akár újra ellepheti az óriáskristályokat a víz, és nőhetnek tovább.

 

Mások azt szeretnék, hogy folytatódjon a víz további kiszivattyúzása, és a barlangot nyissák meg a látogatók előtt. Ez a klíma további változásával is járna, ugyanis a 300 méter mélyen fekvő barlangban jelenleg 100%-os a relatív páratartalom, és 50 Celsius-fok a hőmérséklet, átlagember számára alig elviselhető. Kérdés hogy a további változásokat hogyan bírják a kristályok, és mi lesz korunk egyik legújabban felfedezett természeti csodájának sorsa.

Kertvarázs Magazin – Földünk csodái sorozat

 

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

15 perces kekszes desszert sütés nélkül

Hozzávalók: ( 4 személyre)-200 g tejföl-1 ek. porcukor-1 tasak vanília cukor-10 db vajas keksz-200 g apró szemű szőlő- 1 ek. őrölt fahéj.

Bővebben...

aszpikos sonkatekercs recept juhtúróval

Az aszpikos sonkatekercs nem csak húsvétra készíthető, de bármilyen hidegtálhoz ideális választás, ha sok vendéget várunk. Most egy juhtúrós aszpikos sonkatekercs receptet mutatunk be.

Bővebben...

Jön a karácsonyi szezon legszebb filmje

Helen Mirren az egyenjogúság nagyszerű harcosa. De az Oscar-díjas színésznő szerint, nem az a fontos, hogy sokféle szerepet kapjanak a nők filmekben, hanem inkább az, hogy bármit megtehessenek az életben: ha a világ és benne a női szerepek változnak, az úgyis megmutatkozik majd a filmekben.

Bővebben...

Hálószobatitkok Orosz Barbarával

Vadonatúj műsor indult péntek este a FEM3 csatornán. Orosz Barbara sztárpárokkal beszélget, akik a hálószobatitkaikat is felfedik neki.

Bővebben...

Így fogyott le 57 kilót egy édesanya!

Egy kétgyermekes anya 57 kg-tól szabadult meg, amit annak köszönhetően szedett magára, hogy éveken át napi 4000 kalóriát fogyasztott.

Bővebben...

Ha fogyni szeretnénk, muszáj takarítani

Akár kétszer is többet eszünk, ha rendetlenség van körülöttünk a konyhában, mivel ilyenkor stressz hatása alatt állunk – derül ki a Cornell Food and Brand Lab friss kutatásából.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Az amasonasi tündérrózsa szépsége lenyűgőző!

Amazonasi tündérrózsa (victoria amazonica) Az Amazonas vidékén él egy hatalmas levelű tündérrózsa, amely páratlan látványt nyújt a turistáknak, hiszen levelei akár 1 méteresek is lehetnek.

Bővebben...

A kerti páfrány ültetése és gondozása

Megszokott látvány a hazai kertekben a gyönyörű üde zöld levelű kerti páfrány, amely kecses leveleivel, mutatós díszé válik.

Bővebben...

3 fantasztikus dísznövény, amelyek a tűző napot is jól viselik

Nyáron, azokban az ágyásokban vagy erkélyen, teraszokon, ahol szinte egész nap odasüt a nap, bizony érdemes megválogatni milyen növényt ültetünk.

Bővebben...

Vizsgáljuk meg kertünk talajszerkezetét.

Ha kertünkben nem fejlődnek szépen a növények, nem hoznak elég virágot, akkor ott gond van a talaj minőségével. Nézzük hogyan is javíthatunk a kerti talaj minőségén.

Bővebben...

Milyen hatással van az időjárás szervezetünkre?

A „holisztikus” kifejezést általában a kiegészítő egészségügyi kezelések leírására szokták használni. De mit is jelent valójában az, hogy holisztikus?

Bővebben...

Milyen lenne 10 nap facebook nélkül

Online kampány indult tavaly, amely arra biztatta a felhasználókat, hogy mondjanak le a Facebookról 99 napra, és számoljanak be ezzel kapcsolatos érzéseikről 33 naponta. A Szabadság 99 Napja (99 Days of Freedom) című program számos tanulsággal szolgált.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!