A hínár tette azzá az embert, ami?

 

Az elmúlt 2,5 millió év során az emberi agy hatalmas fejlődésen ment keresztül. Őseinknek számos energiában gazdag táplálékra volt szükségük az életben maradáshoz, ahhoz pedig, hogy az agyuk is ilyen csodálatos mértékben fejlődjön, szintén kellettek bizonyos tápanyagok. Ahhoz, hogy ma valakinek megfelelő módon működjön az agya, nélkülözhetetlen a magnézium és a cink, és a tudósok feltételezései szerint lehet, hogy pont ugyanezek a tápanyagok eredményezték azt, hogy az ember elindult az evolúció útján.

Amint arról Ole G. Mouritsen professzor, a Dél-dániai Egyetem munkatársa a Journal of Applied Psychology című lap hasábjain beszámolt, ezek a fontos tápanyagok, melyek nélkül az emberi agy ma nem lenne olyan, amilyen, megtalálhatóak a hínárban. A tanulmányból kiderül, hogy az ember a csimpánzoktól körülbelül 5-7 millió évvel ezelőtt vált el, azonban csupán 2-2,5 millió évvel ezelőtt következtek be olyan változások a táplálkozásában, elsősorban a megváltozott környezetnek köszönhetően, melyek eredményeként az agya gyors fejlődésnek indult.

Őseink élelemszerzés céljából leggyakrabban a tengerpartokat keresték fel, ahol halat, páncélos állatokat, csigákat, hínárt, madártojást, sőt esetenként akár elpusztult tengeri gerinceseket is fogyasztottak, ám ezek közül a hínár volt az, amelyik évszaktól függetlenül, mindig megtalálható volt, és az asszonyok vagy a gyerekek is össze tudták gyűjteni, így ebből ettek a legtöbbet, és ennek köszönhető, hogy agyuk megfelelő tápanyaghoz jutott.

Ole G. Mouritsen professzor hozzátette, hogy a hínár ma is ugyanolyan egészséges és tápanyagban gazdag, mint több millió évvel ezelőtt. Ezért, ha azt szeretnénk, hogy az agyunk megfelelő tápanyagban részesüljön, fogyasszunk elegendő taurint, ez a vörös algában, tengeri halakban található meg, magnéziumot, ami főleg a hüvelyesekben, a sütőtökben és a diófélékben lelhető fel, cinket, ez például a májban található, B12 vitamint, amit a húsból, tojásból, halból, tejből nyerhetünk ki, jódot, amely a barna tengeri hínárban is megtalálható és többszörösen telítelten zsírsavakat, melyről sokan azt hiszik, hogy főleg a halakban és kagylókban fordulnak elő, pedig elsősorban ezt is a mikro- és makro algákban találhatjuk, például a már többször emlegetett hínárban.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Tovább a cikkhez
A vörös virágú juhar gondozása

A vörös virágú juhar gondozása

A vörös virágú juhar gondozása

A vörösvirágú juhar (Acer japonicum) egy 5- 10 méter magasra megnövő gyönyörű díszfa, amely skarlát vörös leveleivel kiemelkedő dísze lesz kertünknek.

Tovább a cikkhez
Kora tavasszal nyílnak a musca...

Kora tavasszal nyílnak a musca...

Kora tavasszal nyílnak a musca...

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyek már márciustól kék színbe öltöztetik kertünket.

Tovább a cikkhez
A vaníliavirág gondozása

A vaníliavirág gondozása

A vaníliavirág gondozása

A vanília virág (Heliotropium arborescens) Peruból származik ahol, mint félcserje díszíti a parkokat és kerteket.

Tovább a cikkhez