Halászlé alaplé recept kezdőknek is

Az alaplébe (az amur kivételével) bármilyen hal jó, ha lehet legalább 5-6 féle, betétnek pedig három jöhet számításba, törpeharcsa, harcsa, ponty. Az utóbbi a legsűrűbben.

 

Általában egy személyre fél kiló tisztítatlan halat számolunk, ezen kívül hozzájön a betéthal minden olyan része, amit nem főzünk bele a kész alaplébe. A halakat nagyon alaposan tisztítsuk meg. Pikkelyezzük le, vágjuk le uszonyait, ezeket dobjuk ki.

Ezután nagyon meleg vízben alaposan súroljuk meg a halakat, pl. körömkefével, hogy az összes nyálkát eltávolítsuk. Ettől romlik meg a halászlé! Ha kell, 2-3 alkalommal is súroljuk meg váltott vízben! Ha ezzel végeztünk, vágjuk le a halfejeket és tegyük félre. Belezzük ki a halakat, csak az úszóhólyagot és az ikrát, vagy a tejet tegyük egy külön edénybe. A májat is dobjuk ki!!!! Vizeink annyira szennyezettek, hogy jobb nem kockáztatni. A halakat újra alaposan mossuk át, majd nagyságtól függően vágjuk 2-3 szeletre. Ez már mehet a kondérba (fazékba). A fejek következnek.

 

Az alsó állkapcsot vágjuk ketté, így könnyen kiszedhetjük a kopoltyúkat, a keserűcsontot és a szemeket is. Alapos mosás után ez is mehet a kondérba a kiszúrt úszóhólyagokkal együtt. A tetejére aprítunk kilónként két közepes fej hagymát, ha lehet kétfélét, majd annyi vízzel töltjük fel, amennyi teljesen ellepi, aztán forraljuk. Ha a víz már buzog, beledobjuk a pirospaprikát, kilónként úgy egy púpozott evőkanálnyit. Legalább kétféle legyen ez is. Ha akarjuk, dobhatunk bele laskára vágott zöldpaprikát is, de cseresznyepaprikát ne! Addig főzzük, míg a halak teljesen szét nem esnek, illetve a halhús le nem válik a csontokról. Ízlés szerint sózzuk, megkeverjük, kicsit még forraljuk, majd leszedjük a tűzről és leszűrjük. A főzőedényt az esetleg benne maradt szálkák miatt kimossuk, a leszűrt lét visszaöntjük. A haldarabokat egy nagyobb tálcán szétteregetjük, majd alaposan átszőrözzük. Kiszedjük az összes gerincet, bordát, csontot, a nagyobb szálkákat. Amit csak felfedezünk. Hát elég lassú nóta! Ezek után két lehetőség marad. Vagy lepasszírozzuk a maradékot és belerakjuk a lébe azt, amit sikerült átpasszírozni, vagy marad a másik módszer, egy nagyon aprólyukú húsdarálón letekerjük a maradékot. Ekkor az Y szálkákat is úgy feldaraboljuk, hogy fogyasztáskor semmi problémát nem okozhatnak. A darálékot belekeverjük az alaplébe, és ezzel kész is a művelet.

A kész alaplét fagyaszthatjuk későbbi fogyasztásra, vagy felhasználjuk azonnal. Az alaplé annyira sűrű lesz, hogy felhasználás előtt hígítani, ízesíteni kell ki-ki ízlése szerint, a szelethalakat ekkor dobjuk a lébe és kifehéredésig főzzük. Tovább ne, mert a hal széteshet.

Sokan szeretik, ha a lé csípős. Javaslom, vegyünk ki a léből úgy félliternyit, ebben főzzük fel a csípős paprikát és ezzel a lével ki-ki, saját ízlése szerint ízesítheti a lét. Jó tudni: Ha a hal mocsárízű, mustár hozzáadásával ez az íz csökkenthető, vagy megszüntethető! (Klemi)

Ezt olvastad már?

3 forró Bakonyi Betyárleves recept

Bableves füstölt hússal

Bográcsos lebbencs leves recept

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

Fehércsokis álom málnás muffin

Hozzávalók: 12 db muffinhoz: 300 gr liszt,2 tk. sütőpor, 150 gr kristálycukor, 1 tojás, 1 tk. vanília esszencia, 225 ml tej, 50 gr olvasztott vaj v. margarin, kb. 100 gr málna, 100 gr fehércsoki apróra törve.

Bővebben...

Piskótás gyümölcskocka recept

Hozzávalók: 8 tojásból piskóta, 1 vaníliás puding, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 4 dl tej, 1 étkezési zselatin, gyümölcs(eper -banán -ananász)4 dl gyümölcslé.

Bővebben...

Rakott krumpli zöldborsóval és gépsonkával

Ha ön is rendszeresen készít a családnak rakott krumplit, de kissé már unalmasnak tartja, próbálja ki a következő receptet, amely tejszínnel és zöldborsóval teszi még izgalmasabbá ezt a remek ételt.

Bővebben...

Tarolnak a legendás állatok

A legendás állatok jöttek és mindent letaroltak. Az Egyesült Államokban a bemutatója első hétvégéjén több mint 75 millió dollárért vásároltak rá jegyet, a hazai mozirajongók közül ugyanekkor több mint 100 ezren nézték meg.

Bővebben...

Superman életben van

A San Diegó-i Comic-Con a mozirajongók legnagyobb éves találkozója: a több mint 160 ezer odagyűlő rajongó sztárokkal találkozhat, és a jövő év filmjeibe leshet bele. És várja néhány nagy meglepetés.

Bővebben...

Februárban érkezik 2016 legnagyobb meglepetése

Az Egyesült Államokat már ősszel meghódította, február 6-án a VIASAT3-on pedig a magyar nézőknek is bemutatkozik a 2016-os év legnagyobb sikere, a Rólunk szól (This Is Us).

Bővebben...

Lenyelnél egy mini lufit a fogyásért?

A fogyni kívánó emberek számára egy új megoldás alternatívát jelenthet a műtét helyett. A gyomorba beültetett apró ballon új reménnyel kecsegtethet az elhízás elleni küzdelemben.

Bővebben...

Fogyjunk fűzővel?

Létezik egy különös fogyókúrás módszer, mellyel több centit is lefaraghatunk derékbőségünkből anélkül, hogy kés alá feküdnénk, vagy akár egy percig is éheznénk, a gyártók szerint ugyanis segítségével csökken az éhségérzetünk.

Bővebben...

Kalóriák helyett a makroelemeket számolja az, aki fogyni szeretne

Aki fogyni szeretne, a legtöbbször a kalóriabevitelt csökkenti, és többet kezd mozogni: elviekben ez a legtökéletesebb módszer arra, hogy az extra kilóktól megszabaduljunk. Ugyanakkor jobban járunk, ha a kalóriák helyett inkább a makroelemeket tartjuk számon.

Bővebben...

Nyerj páros belépőt az idei Konyhakiállításra!

Játssz velünk, és nyerj egy páros belépőjegyet az idei Konyhakiállításra! Ehhez mindössze három kérdésre kell helyesen válaszolnod!

Bővebben...

Az első pohár ital után érdemes megállni

Ha szeretnénk elkápráztatni randi-partnerünket fantasztikus kisugárzásunkkal, érdemes egyetlen pohár italt innunk csupán – tudjuk meg egy friss kutatásból, amely az Alcohol and Alcoholism című szaklapban jelent meg.

Bővebben...

Így ültessünk citromfű fűszernövényt kertünkbe!

A citromfű (melissa officinalis) egy hatásos fűszer és gyógynövény is egyben, amelyet akár cserépben akár balkonládában is termeszthetünk.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

D vitamin (kalciferol) Egyre nagyobb figyelmet kap a D vitamin

A D vitaminról ritkán hallunk, pedig épp oly fontos szervezetünk számára, mint a C vagy a B vitamin. A lakosság, sőt azt emberiség nagy része D vitaminhiányban szenved, amelynek az egyik oka, hogy D vitaminhoz csak nyáron jut hozzá a szervezet, amikor napfény éri.

Bővebben...

Növeljük szellemi képességünket D vitaminnal!

A Journals of Gerontology Series A című lapban két új tanulmány is megjelent, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a nők szellemi teljesítőképességén koruk előrehaladtával sokat segíthet a D-vitamin.

Bővebben...

Ezért érdemes cinkben gazdag ételt fogyasztani!

Az Ohiói Egyetem munkatársai felfedték, hogy a cink miként akadályozza meg az immunrendszert, hogy végzetes spirálba kerüljön, és ezáltal a lokális fertőzés generalizálódjon.

Bővebben...

Nők, akiknek nem jelent kifogást a koruk Hallottál már a 95 éves tiniről?

Egyre több olyan embert ismerhetünk meg a nagyvilágból, akik korukat meghazudtolva élik mindennapjaikat. Olyan idős emberek ők, akik nem mondanak nemet az életre, és élvezik az újabbnál újabb lehetőségeket. Most bemutatunk négy szépkorú hölgyet, akik számára nem jelent gondot a hatodik „x” sem és fiatalokat megszégyenítő módon élik életüket.  

Bővebben...

Hagymás halas rakott krumpli recept

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 400 g halfilé, 60 g zsír, 20 g vaj, 1 kanál zsemlemorzsa, 2 dl tej, 2 tojás, 100 g hagyma, só, 1 kávéskanál pirospaprika, törött bors.

Bővebben...

Hétből egy embert érint a veszélyes „részeges ébredés”

Kutatók szerint csak Amerikában hétből egy embert érint az a fajta alvászavar, amikor az illető alvás után zavarodottan ébred, mintha részeg lenne, gyakran azt sem tudja, hol van, és súlyos esetben ilyen állapotban akár magában vagy környezetében is kárt tesz.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!