Falusi tyúkhúsleves recept

Ahány ház, annyi húsleves recept. Mi most egy igazi vidéki tyúkhúsleves receptet mutatunk be, amely nem hiányozhat a vasárnapi ebédnél az asztalról!

hozzávalók:

1 nagyobb konyhakész bontott tyúk (1.5-2 kg-os vagy egy nagy tyúk fele)

1 kg körüli vegyes leveszöldség (sárgarépa, karalábé, petrezselyemgyökér, zellergumó, zöldpaprika vagy paradicsompaprika)

1 paradicsom

1 nagy fej vöröshagyma

10 dkg gomba (vagy 1 ek. szárított gomba)

1 ökölnyi karfiolfej

1 cikk kelkáposzta

1 kis kötegnyi zöldbab

2 ek. kifejtett zöldborsó (ez utóbbiak lehetnek mirelitből is)

1 csokor petrezselyemzöld

1 csokor zellerzöld

3 gerezd fokhagyma

10 szem egész fekete bors

1 babérlevél

kis darabka lestyángyökér (vagy 1 csokor friss lestyánlevél)

kis darabka szerecsendió-virág

2 szem szegfűszeg

3 szem kibontott kardamommag

bő 4 l víz

5 dkg cérnametélt vagy csigatészta

1 ek. só

1 késhegynyi kristálycukor

 

Elkészítés:

A megtisztított tyúkot kis részeire vágom. (Ha nagyon zsíros, leszedem róla a lelógó, bőrös zsírdarabokat, és kiveszem a hasában lévő hájat. Ezeket apróra darabolva kisütöm, a visszamaradt tepertőt ledarálom, és később tepertőkrémet készítek belőle négyszeres mennyiségű, főtt áttört burgonyával, sóval, borssal, mustárral.) Egy lehetőleg 7-8 literes fazékba beleteszem a fűszerzacskóba vagy a teatojásba rakott fűszereket, a megmosott, de tisztítatlan, héjas vöröshagymát, és a meghámozott, félbevágott fokhagymagerezdeket. Beleteszem a húsdarabokat is. Ráöntöm a hideg vizet, és a fazekat a tűzre teszem. Fedetlenül közepes lángon felforralom. Ezután a lángot takarékra állítom, és keverés nélkül (a tyúk korától függően) legalább 1.5-2 órán keresztül forralom. Ügyelek arra, hogy a leves csak szép lassan, egyenletesen forrjon, vagy inkább csak gyöngyözzön. Közben az összes zöldséget megtisztítom, de egészben hagyom. A zellerzöld, a petrezselyemcsokor és a friss lestyánlevél kivételével a főzési idő letelte után (vagyis amikorra a hús már puhulni kezd), az összes zöldséget egyenként - hogy a forrás ne szűnjön meg - beleteszem a levesbe. Ezután már csak annyi ideig főzöm, amíg minden megpuhul. A kész levest lehúzom a tűzről, és 30 percig "higgadni", állni hagyom. Finom szűrőn átszűröm, majd a húst is, a zöldséget is külön tálba teszem (a főtt hagymát kidobom). A leszűrt leves tetejére szórom a nagyon finomra vágott "zöldeket" (a félretett zeller-, petrezselyem-, valamint lestyánzöldet), és a külön megfőzött tésztával tálalom. A zöldséget a hússal együtt vagy anélkül, esetleg tetszés szerinti mártással kínálom mellé vagy a leves után.

Ha a főtt tyúkhúst főfogásként szeretném tálalni, akkor a következőképpen főzöm meg a levest: 4 l vizet felforralok, beleszórom a sót és beleteszem a fűszerekkel teli teatojást. Felforralom. Ha erősen zubogva, lobogva forr, egyenként, másodpercnyi szüneteket tartva, beleeresztem a húsdarabokat, ügyelve arra, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg. Csak akkor teszem takaréklángra, ha már minden húsdarab a fazékban van.

Ezt olvastad már?

3 finom magyaros leves recept

3 forró Bakonyi Betyárleves recept

Bográcsos lebbencs leves recept

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 



Így készül a málnás citromos sajttorta

Hozzávalók:1 zacskó kakaóskeksz, 50 g vaj (ha ez kevés, akkor még egy kicsi), 250 g mascarpone (krémsajt), 75 g cukor, fél csomag burbon vaniliáscukor, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja , 1 csomag fagyasztott málna, de bármilyen más gyümölcs is jó..:).

Bővebben...

Laktató húsgombóc paradicsommártásban

A paradicsomos húsgombóc akár rizzsel akár burgonyával tálalható, gyorsan elkészíthető és nagyon laktató. Érdemes kipróbálni otthon, akár hétköznap, akár hétvégén.

Bővebben...

A kalap törvénye

A színészek igazából csak gyerekek – imádnak játszani.

Bővebben...

Struccot vett egy hallgatónak Bochkor

Ennyire jó fej hogy’ lehet valaki?! Bochkor egy struccot vett a Music Fm egyik szerencsétlenül járt hallgatójának.

Bővebben...

A fogyás minden életkorban jót tesz a szívnek és az érrendszernek

A fogyás a felnőttkor bármelyik szakaszában egészséges, hiszen hosszú távon előnyösen hat a szívre és az érrendszerre – olvasható egy friss tanulmányban, amely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szakfolyóiratban jelent meg.

Bővebben...

Így diétáznak az ikrek!

Ha az ember kerüli a tükröket és a mérleget, ideig-óráig becsaphatja magát a súlyával kapcsolatban, mindezt azonban jelentősen megnehezíti, ha valakinek van egy egypetéjű ikertestvére, akivel naponta össze tudja vetni magát. 

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Barna rizzsel gyorsabban fogyunk

Amennyiben szeretnénk megszabadulni néhány plusz kilótól, érdemes a fehér rizst barnára váltani. Ez olyan komoly segítséget jelent a diétában, mintha naponta harminc percen át tempósan gyalogoltunk volna.

Bővebben...

Ebből egyél kevesebbet, ha fogyni akarsz!

Egyes szakértők szerint, azok számára, akik fogyni szeretnének, illetve egészségesebbek is szeretnének lenni, többet használ, ha a szénhidrátbevitelt csökkentik, mintha az étkezési zsírból próbálnak kevesebbet fogyasztani.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A vitaminhiány tünetei és jelei

A vitaminhiány jeleit és tüneteit nehéz felismerni, hiszen a különböző apró kis jelek oka számtalan egyéb betegség is lehet.

Bővebben...

D vitamin (kalciferol) Egyre nagyobb figyelmet kap a D vitamin

A D vitaminról ritkán hallunk, pedig épp oly fontos szervezetünk számára, mint a C vagy a B vitamin. A lakosság, sőt azt emberiség nagy része D vitaminhiányban szenved, amelynek az egyik oka, hogy D vitaminhoz csak nyáron jut hozzá a szervezet, amikor napfény éri.

Bővebben...

Nem bízhatunk az online ovulációs naptárakban sem

Nem működik megfelelően számos termékeny napokat feltérképezni kívánó honlap és applikáció – állítja egy friss felmérés. Létezik egy sor honlap és alkalmazás, amely felhívja a figyelmet a ciklus leginkább termékeny napjaira.

Bővebben...

Császármorzsa recept aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók: 2,5 dl tej, egy kis csomag aszalt gyümölcs, 50 dkg sárgabarack, búzaliszt, egy csipet só, 1 evőkanál sárgabaracklekvár, 4 tojás, 3 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!