Sokat állunk a konyhában húsvétkor is

Sokat készülünk a húsvétra, de legalább a vásárlásban számíthatunk segítségre és szinte csak házi ételeket eszünk – Ezek a legfontosabb megállapításai a piacvezető receptoldalként havi 1,7 millió látogatót vonzó és több mint 57 000 receptet összegyűjtő Nosalty online felmérésének.

Az oldal olvasói körében végzett 1200 fős kutatásból az is kiderül, hogy az édességek közül a tiramisu és a mézes krémes a legnépszerűbb, házi sütésű kalács és házi füstölésű sonka kerül az asztalra és szinte mindenki eszik otthon készült tojásételeket húsvétkor. 

Mennyit és hogyan készülünk az ünnepekre?

„Tudjuk, hogy a legnagyobb ünnepeknek, mint a karácsony és a húsvét milyen fontos része a közös étkezés és régóta figyeljük az oldalunkon, hogyan egészítik ki fokozatosan a hagyományos ételeket az újdonságok. Amellett, hogy megnéztünk, mi kerül az asztalra, most arra voltunk kíváncsiak, hogyan és mennyit készülünk az ünnepre, közös feladatként tekintünk-e rá és mekkora vendégségeket tartunk” – mesélt Zalai Ágnes, a Nosalty vezérigazgatója a friss húsvéti kutatás mögötti szándékról.
Az eredményekből kiderül, hogy hosszan készülünk a húsvétra, a válaszadók közel harmada (29,48%) már több mint 1 héttel előtte belefog az ünnepi feladatokba és közel ugyanennyien vannak, akik 1 hetet (28,76%), vagy 3-4 napot (31,42%) szánnak rá előtte. Csupán 10 % azoknak az aránya, akik csak előző nap kezdenek vásárlásba, főzésbe, lakásdíszítésbe.

Nemcsak jóval az ünnepek előtt kezdjük a készülődést, de sok órát is töltünk a konyhában: a válaszadó Nosalty olvasók közel fele (40,63%) 3-5 órát süt, főz, de sokan vannak, akik akár több mint egy egész munkanapot is a konyhában állnak (25,53%), hogy elkészüljenek az ételek. Kimagasló állóképességről tesznek tanúbizonyságot a 60 évesnél idősebb budapesti válaszadók, vagyis vélhetően a nagymamák, akik 10 óránál is többet állnak a konyhában ilyenkor. Vannak bravúros gyorsasággal sürgők-forgók is (21,57%), ők 1-3 óra alatt megoldják, hogy minden kész legyen.

 Kapunk segítséget, de nem eleget

Jó hír, hogy a sok készülődésben nem maradnak teljesen magukra az olvasók, mert csak 5, 41 % nyilatkozott úgy, hogy soha nem kap segítséget. A válaszadók közel fele (49,83 %) mindig számíthat másra is, míg 36,67 % kap csak néha segítséget, de így is 8,08 % érzi úgy, hogy ez nem elég. Egyértelműen a bevásárlás az a terület, ahol megoszlanak a teendők (46,37 %) és még a főzés feladatain is tud osztozni a válaszolók majd harmada (26,09 %), de a lakásdíszítés és sütés már magányos feladat. Érdekesség, hogy minél idősebb valaki, annál több segítséget kap a vásárlásban, de a főzésben már pont fordított az arány, az idősebbek egyedül főznek. A felmérésből nem derül ki, hogy ez azért van, mert szívesebben főznek a megszokott saját koreográfiájuk szerint egyedül, vagy szükségük lenne segítségre, csak nem kérnek vagy nem kapnak.

 

A húsvét főleg családi (75,93%), esetleg baráti körben telik és szinte senki sem utazik ilyenkor a válaszadók közül. Kisebb, nagyobb vendégjárás a jellemző: a kitöltők közel fele (40 %) fogad 2-5 vendéget és ennél valamivel többen (34,81 %) pedig 5-10 főt. A legnagyobb vendéglátók vélhetően a nagymamák, mert abban a 10 %-ban, akik úgy nyilatkoztak, hogy 20 fős vendégséget is tartanak, a 60 feletti budapesti, túlnyomó többségében nők képviseltetik magukat a legerősebben 20 %-kal.

Mit készítünk?

Fej-fej mellett első helyen a mézes krémes és a tiramisu verseng egymással, valamivel többen készítik az előbbit (33,04% vs. 29.32%) és míg Budapesten mindkettő egyformán népszerű (29.64%), vidéken a mézes krémes felé billen a mérleg (34,16 % vs 29,22 %).  A répatorta a 2. helyezett, amit a keksztekercs és a muffin követ a megkérdezettek népszerűségi listáján. Egy biztos, húsvétkor elenyésző azoknak a száma (2%), akik nem otthon sütnek. Ahogy készen vett tojásételekről sem lehet szó húsvétkor, alig van (1,7 %), aki nem otthon készíti frissen. Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a kalács sem (79,89%), ezt is főleg otthon sütjük (58,89%), csak 3,72% nyilatkozott úgy, hogy nem eszik sonkát húsvétkor. A házilag főzött füstölt sonka a legnépszerűbb (69,14%) és csak (27,14%) veszi boltban.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Fokhagymás csülökfalatok

Hozzávalók: 1 főtt füstölt csülök, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1/2-1 dl a csülök főzőlevéből (ha nincs, a tej is megfelel), törött bors, ízlés szerint, késhegynyi őrölt csípős paprika, olaj a sütéshez.

Bővebben...

3 különböző bakonyi leves a hideg téli napokra

Aki szereti a forró tartalmas laktató leveseket, ne hagyja ki a Bakonyi Betyárlevest sem. Íme, három remek változata, csirkés, marha, vagy borjúhúsos változatban.

Bővebben...

Adele dalaival lép színpadra a Harlem Gospel Choir

 

2016. december 9-én és 10-én Budapesten lépnek fel a Gospel műfaj koronázatlan királyai, a New York-i Harlem Gospel Choir tagjai. A különleges koncerten két magyar tehetség, Király Lindával és Arnóczky Noémi is velük énekel majd.

Bővebben...

Berki Krisztián bevallotta

Berki Krisztián a Sláger FM reggeli műsorában vallotta be, hogy szteroidokat használ a testépítéshez

Bővebben...

Nem véletlenül álmodunk csokitortákról

Oka van annak, hogy a legtöbb ember ellenállhatatlan vágyat érez, hogy néha egészségtelen, hizlaló finomságokkal tömje tele a fejét. Ilyenkor azonban nem az étel íze vagy illata vonz minket elsősorban, hanem az a tény, hogy veszélyes, tiltott gyümölcsöt eszünk.

Bővebben...

Fogyni szeretnél? Kösd be a szemed!

Azok az emberek, akik bekötött szemmel fogyasztották el vacsorájukat, 9 százalékkal kevesebbet ettek, ráadásul naivan azt hitték, hogy 88 százalékkal többet fogyasztottak, mint valójában. Mindez azt mutatja, hogy érdemes vakon nekiülni a vacsorának…

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Ültessünk magnólia liliomfát kertünkbe!

A magnólia a tavasz egyik legszebb virágzó fa. Különleges liliom formájú virágai már messziről virítanak kertünkben. Ismerjük meg ezt a különleges növényt.

Bővebben...

A legszínesebb egynyári virág a díszcsalán!

Az egyik legtarkább és legszínesebb egynyári virágunk a coleus magyar nevén díszcsalán. Ültetése és gondozása is egyszerű, ismerje meg ezt a gyönyörű növényt.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Így trágyázzuk a gyepet!

Ha szép pázsitot szeretnénk nyárra a tápanyagokat itt is érdemes pótolni, Ismerjük meg a gyep trágyázás menetét és pontos idejét.

Bővebben...

Tippek a városi kertépítéshez!

Egy városban mindig is nagy kihívást, jelent a kertépítés, hiszen itt nehezebb egy tágas szép kert látványát kelteni, amikor falakba és kerítésekbe ütközünk.

Bővebben...

Ez a finomság csökkentheti a szívroham és az agyvérzés kockázatát

A szakértők legújabb tanácsa az, hogy néhány szelet csokoládé rendszeres elfogyasztása nem is olyan egészségtelen.

Bővebben...

így csökkenti az aszpirin a rák kockázatát

A jótékony hatás a gyógyszer hagyományos dózisa mellett jelentkezik. A Journal of Clinical Oncology oldalain bemutatott tanulmány olyan egyénekre fókuszált, akik családtörténetében daganatos esemény fordult elő. Ismert, hogy az elhízás növeli a daganatokra való fogékonyságot, főként, ha ehhez sajátos genetika társul: Lynch-szindróma mellett a túlsúly mintegy megduplázza a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!