szerda, 17 január 2018

3 savanyúság recept,amelyek remek téli vitamin források lehetnek

Amit ma eltehetsz, ne halaszd holnapra! Készítünk házilag savanyúságot, ehhez nyújtunk három szuper receptet.

 

Itt a nyár most jön a zöldségek és gyümölcsök szezonja. Ideje felkészülni a nyári savanyúságok letevésére, és beszerezni a szükséges kellékeket, mint a befőttes üvegek és alapanyagokat.

A házi savanyúságok finomabbak, mint a bolti változat, és olyan különleges savanyúságokat is készíthetünk, amelyeket a boltban nem kapunk meg.

Ecetes uborka paprikával

Finom különleges ízű és aromájú savanyúság, amely sokáig eláll. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

3 kg apró uborka, 75 dkg húsos paprika, 7,5 dl fehér borecet, 4 dl víz, 50 dkg cukor, kis darab gyömbér, 7 db csillagánizs, fahéj, 1 kiskanál szemes bors, 10 db szegfűszeg.

Az uborkát beáztatjuk, hideg vízbe majd villával megszurkáljuk. A színes piros vagy sárga paprikát megmossuk, és a húsát két centis csíkokra vágjuk. A borecetet a vízzel felforraljuk, és hagyjuk egy kissé kihűlni.

Az üvegeket jó alaposan kimossuk, beletesszük az uborkákat, a csíkokra vágott paprikát és felöntjük a borecetes vízzel. Letakarva 12 órára félre tesszük. Ezután a cukorral meg a fűszerekkel beízesítjük, szépen lerendezzük az üvegbe a hozzávalókat, kicsit hagyjuk állni kb. 20 percig, majd újra öntsük le a levét és forraljuk össze.

Ha egy kicsit ismét kihűlt öntsük vissza az üvegbe majd jó szorosan zárjuk le az üveg tetejét. Ezután várjunk három napot, ekkor még egyszer öntsük, le a levét forraljuk fel, majd forrón öntsük vissza az üvegbe, és lezárva most már a végső sötét hűvös helyre tegyük.

Ecetes szilva

Kevesen ismerik ezt a finom házi savanyúságot, pedig aki egyszer megkóstolja, szereti, fogja. Készítsük el házilag az ecetes szilvát otthonra.

Hozzávalók:

2 kg szilva, 1 liter víz, 50 dkg cukor, 3 dl 5%-os ecet.

A szilvát jó alaposan megmossuk és átválogatjuk, nehogy hibás legyen benne. Ezután a szilvákat az üvegbe rakjuk szépen sorban. Egy lábosban a vizet, az ecettel, a cukorral felforraljuk és lehabozzuk, a habozás nagyon fontos. A forró cukor oldatot a szilvákra öntjük, úgy hogy teljesen ellepje a gyümölcsöket.

Másnap az üvegeket újságpapírral körbetekerjük és egy nagy lábosba rakjuk. Annyi vizet öntünk, rá amennyi az üvegek két harmadát ellepi, majd alágyújtunk, és a vizet felforraljuk. A forrásban levő vízben kb. negyed óráig hagyjuk az üvegeket, majd kiemeljük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Káposztával töltött paradicsompaprika

Sült húsokhoz, rántott húsokhoz is kiváló savanyúság, amelyet mi magunk is elkészíthetünk házilag.

Hozzávalók:

2 kg fejes káposzta, 20 db paradicsom paprika, só, 4 kanál cukor, 2 dl 205-os ecet, bors, tartósítószer.

A fejes káposzta külső leveleit leszedjük, megmossuk, a torzsáját kivágjuk, és vékony szeletekre felvágjuk, vagy gyaluljuk. Ezután egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a 2 kanál ecetet és 2 kanál cukrot, összekeverjük, és egy éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy jól összeérjen.

A paradicsom paprikát megmossuk, kicsumázzuk, a magját kiszedjük és előkészítjük a töltésre. Óvatosan hogy nehogy szétrepedjen, a paprikákat megtöltjük a káposztával, és befőttes üvegbe rakjuk őket. Ne töltsük túl az üvegeket, egy 1 literes üvegbe maximum 4 paprikát tegyünk.

Ezután egy lábosba 1,8 l vizet felforralunk, adunk hozzá 1 kanál sót, 2 kanál cukrot, maradék ecetet, kiskanál tartósítószert, és kevés borsot, majd 3 percnyi forrás után lezárjuk alatta a lángot, és hagyjuk kissé hűlni. Ha kihűlt a még meleg levet ráöntjük az üvegekbe töltött paprikákra, szorosan lezárjuk, és hűvös helyre tesszük.

Bár a házi savanyúság készítése idő igényes akár két órát is rá kell szánni, mégis érdemes megpróbálni, mert egyedi különleges és nagyon finom házi savanyúságot tudunk így készíteni a család és barátok részére.

Nyáron főleg a grillezés mellé kiváló, télen pedig nagyon jó vitamin forrásként szolgálnak.

Ha tetszett a cikk kérjük lájkold, vagy oszd meg a Facebookon a cikk tetején levő gombokkal, vagy Facebook oldalunkon! >>>>>>>>

 

Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Igazi csemegét kínál a nézőknek...

Tovább a cikkhez
Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Kabai Lacinál betelt a pohár…...

Tovább a cikkhez
Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

December 11-én immár a kétszázezredik...

Tovább a cikkhez
Így mosnak hajat az új samponmentes mozgalom hívei

Így mosnak hajat az új samponmentes mozgalom hívei

Így mosnak hajat az új samponmentes mozgalom hívei

Egy új szépségtrend a kevesebb...

Tovább a cikkhez
Ez a zöldség meggátolhatja a túlevést

Ez a zöldség meggátolhatja a túlevést

Ez a zöldség meggátolhatja a túlevést

Az Adelaide Egyetem munkatársai...

Tovább a cikkhez
A testmozgás önmagában nem fogyaszt, sőt, hízhatsz is miatta

A testmozgás önmagában nem fogyaszt, sőt, hízhatsz is miatta

A testmozgás önmagában nem fogyaszt, sőt, hízhatsz is miatta

A mozgás önmagában nem elég...

Tovább a cikkhez

Így készíts arcpakolást házilag a hideg időben

Arcpakolás házilag

Beköszöntött a hűvös idő, ilyenkor jót tesz bőrödnek, ha hetente legalább egyszer elkészítesz egy tápláló arcpakolást házilag.

Bővebben...:

Így készíts téli arcpakolást házilag a kamrából

Arcpakolás házilag

Ha eleged van a sok vegyszerrel teli bolti arcpakolásból, készíts házilag egy saját kozmetikai szert, amelyhez a hozzávalókat a kamrából kell beszerezned fillérekből.

Bővebben...:

Egészséges és gyors reggeli chia puding eperrel és zabpehellyel

Chia puding

Szeretnél egy olyan reggelit, amelytől nem leszel éhes egy óra múlva és még egészséges is? Akkor reggelre készítsd el ezt a finom epres chia pudingot, és akár a munkahelyedre is magaddal viheted!

Bővebben...:

Tippek a karácsony utáni diétához

Karácsony utáni diéta

Az a nagyon rossz hírem van számodra, hogy a karácsony utáni diétát már karácsonykor, sőt előtte el kellene kezdened. Ha ez nem sikerül, mert elcsábított a sok illat és íz, a szaloncukor, a bejgli, meg a zserbó, ami csak karácsonykor van, ráadásul disznóvágás volt a családban, és a friss kolbászt, meg hurkát sem tudtad kihagyni, nos akkor jöjjenek a tippek a karácsony utáni diétához.

Bővebben...:

3 fogyókúrás tea házilag

Az ünnepek közeledtével érdemes időben felkészülni nem csak a sütés-főzésre, de az esetlegesen felszedett plusz kilók leadására is. Ehhez segítségül megmutatjuk, hogyan készíthető el az alábbi 3 fogyókúrás tea házilag. 

Bővebben...:

A napi öt étkezés a fogyás titka?

Előfordult már veled, hogy fogyókúraként szinte alig ettél és hízni kezdtél? Talán mégsem koplalásra van szükség, ha karcsúbb alakot szeretnél? Lehet, hogy a napi öt étkezés a fogyás titka?

Bővebben...: