hétfő, 29 május 2017

Így étkezz, ha Te is stroke túlélő vagy!

Ennek ellenére sokan nem tartják be ezeket az útmutatásokat, s minden ötödik beteg nem mond le a cigarettáról sem. Stroke után az étrend összeállítására is jobban oda kell figyelni, de az étkezéssel is akadhatnak problémák. A stroke után egyes embereknek csökken az étvágya, míg másoknál a nyeléssel akadhatnak gondok. Szintén problémát jelenthet, ha kezünket vagy karunkat nem tudjuk normálisan mozgatni. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük az étkezést és javítsuk az étvágyat, válasszunk erősebb ízű ételeket, só helyett bátran használjunk finom zöldfűszereket. Étvágygerjesztő, ha az étel színes, ilyen például a lazac, a sárgarépa, és a különféle sárga, piros és zöld színű zöldségek. Az ételt vágjuk kisebb falatokra, hogy könnyebben megrághassuk, és az állagukra is figyeljünk: a joghurtokat, a puha húsú gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket és a leveseket könnyebben el lehet fogyasztani. Ha nyelési nehézségünk van, forduljunk orvoshoz, mert ez a probléma is kezelhető.

Fontos, hogy 3 szempontot szem előtt tartsunk az étrend összeállításánál, s ez nem más, mint a stroke 3 legfőbb kockázati tényezője:

-a magas vérnyomás

-a káros koleszterinszint

-a túlsúly

Ha egészségesen étkezünk, ezt a 3 kockázati faktort lecsökkenhetjük. Ennek érdekében így állítsuk össze étrendünket:

-kerüljük a telített zsírok és a transz-zsírok fogyasztását, azaz az állati eredetű zsírokat és a hidrogénezett növényi olajokat. Ételeinket se ezekkel a zsiradékokkal készítsük el. Ne fogyasszunk transz-zsírokban gazdag késztermékeket, fagyasztott készételeket, gyorsételeket, sós rágcsálnivalókat, chipszeket

-csökkentsük a kalóriabevitelt, vigyázzunk az ideális testsúlyunkra

-csökkentsük a sófogyasztást, hiszen ez hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához. A napi nátriumbevitel ne haladja meg az 1500 mg-ot.

-étrendünk legyen zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, minden nap többször is együnk belőlük

-érdemes halhúst enni legalább kétszer egy héten. Kimutatták, hogy jelentősen csökken a stroke kockázata azoknál, akik hetente többször esznek halat

-együnk több rostot, mert ezek megkötik a zsírokat, s így segítenek a koleszterinszint csökkentésében. De a méreganyagok távozását is elősegítik a bélrendszerből, ezáltal a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása is hatékonyabbá válik

-a húsok közül válasszuk a fehér, sovány húsokat, például csirkét

-a tejtermékek közül válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmúakat

-ne igyunk vagy csak nagyon keveset a cukrozott üdítőkből, és az édességek fogyasztását is csökkentsük. Ezek nem csak plusz kalóriát jelentenek, s hizlalnak, hanem elősegítik az erek elzsírosodását, növelik a koleszterinszintet, így hozzájárulnak az érszűkület és a magas vérnyomás kialakulásához is

Számos tanulmány vizsgálta, hogy mely élelmiszerek csökkentik a stroke kockázatát. Egy hosszú távú finn vizsgálat megállapította, hogy akik gyakran fogyasztanak paradicsomot, illetve paradicsomos ételeket, azoknál kisebb a stroke kockázata, egy japán tanulmány szerint a zöld tea és a kávé szintén a kockázatcsökkentő faktorok közé tartoznak.

 Ezt olvasta már?

Aki stroke túlélő, annak ez nagyon hasznos lehet

Ez a skót édesség stroke-ot okozhat!

Ez a stroke-os betegek életmentő gyógyszere

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva...

Tovább a cikkhez

A 7 legnagyobb diéta-mítosz

Nyakunkon a fürdőruhaszezon, és az összes barátunknak van egy új diéta-tippje. De van-e ezek mögött tudományos háttér?Íme a A 7 legnagyobb diéta-mítosz.

Bővebben...:

Így készítsünk naptejet házilag!

Ha úgy érzi a boltban kapható naptejek már túl drágák és nem elég természetesek, készítsen magának házilag saját naptejet, amely megvédi bőrét az UV sugárzástól.

Bővebben...:

Elhízhatnak a gyerekek nyáron?

A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

Bővebben...:
A vörös virágú juhar gondozása

A vörös virágú juhar gondozása

A vörös virágú juhar gondozása

A vörösvirágú juhar (Acer japonicum) egy 5- 10 méter magasra megnövő gyönyörű díszfa, amely skarlát vörös leveleivel kiemelkedő dísze lesz kertünknek.

Tovább a cikkhez
Kora tavasszal nyílnak a musca...

Kora tavasszal nyílnak a musca...

Kora tavasszal nyílnak a musca...

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyek már márciustól kék színbe öltöztetik kertünket.

Tovább a cikkhez
A vaníliavirág gondozása

A vaníliavirág gondozása

A vaníliavirág gondozása

A vanília virág (Heliotropium arborescens) Peruból származik ahol, mint félcserje díszíti a parkokat és kerteket.

Tovább a cikkhez