Íme az igazi házi majonéz receptje

Hozzávalók: 3 dl étolaj, 2 tojássárgája, só, citromlé, , ízlés szerint. A tojások sárgáját keverőtálba tesszük, megsózzuk, és a szűrt citromlé egy részét hozzáadva,

állandó keverés mellett az olajat - kezdetben csak cseppenként - habverővel hozzákeverjük. Közben arra ügyeljünk, hogy a készítés során mindig csak kevés olaj kerüljön a tálba, különben könnyen összefut.

Amikor már kezd összeállni, akkor vékony sugárban is adagolhatjuk tovább az olajat. Ekkor a citromlé másik felét is hozzáöntjük. Konyhai robotgéppel is elkészíthető.

Ha a készítés során (főleg a kezdetén) a majonéz mégis összefutna, akkor kezdjünk újat keverni, s amikor már összeállt, lassan hozzáönthetjük az összefutottat.

 

További jó tanácsok:

 - ügyeljünk a tojássárgák és az olaj arányára,

 - az olaj soha ne legyen hideg, inkább szobahőmérsékletű,

 - ha nagyobb mennyiséget készítünk, és aznap nem használjuk fel az egészet, elkészülte után egy kevés forró vizet keverjünk hozzá - így hűtőszekrényben néhány napig is eltartható.

Ha kevés az időnk, akkor érdemes a készen kapható tubusos majonézt beszerezni.

Jelenleg háromféle változata ismert: natúr, valamint tormás és kapros ízesítéssel.

 

A majonézből készíthető legismertebb változat a tartármártás, amelyet a hideg ételek nagy részéhez és egyes meleg ételekhez is kínálhatunk.

Ha a tartármártásba egy kevés olvasztott - de nem meleg- aszpikot keverünk, kapjuk a zománcmártást. Ezt szükség szerint, színezhetjük áttört parajjal, ketchuppal attól függően, hogy mit kívánunk vele bevonni, pl. franciasalátát, kaszinótojást. Ha mártással kívánunk bevonni valamit, a mártást sűrűbbre készítsük. Ha az étel mellé kínáljuk a mártást, sűrűsége akkor megfelelő, ha a belemártott kanál felületét szépen, egyenletesen bevonja.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Piskótasütés, segíthetünk?

Elkészült élete első piskótája, de nem lett túl tökéletes? Mihez kezdjünk, ha belapult a teteje, ha kiszáradt, vagy felrepedt? Segítünk!

Bővebben...

Csokis keksztekercs sütés nélkül

Ezt a finom süteményt érdemes egy nappal a tálalás előtt elkészíteni, de nagyon finom desszert, amelyet sütni sem kell.

Bővebben...

A Smith-fiúk váratlan szépsége

Mit csinálnak a srácok, ha nő nélkül mennek moziba? Hát, sírnak!

Bővebben...

Ki jobb fej Tom Hanksnél?

Tom Hanks beismerő vallomást tett. Legyőzték. Méghozzá az Inferno (Inferno, hazai bemutató: október 13.) forgatásán. Íme, a színész önvallomása:

Bővebben...

Ha kihagyod ezt az étkezést, hízni fogsz!

Nem sikerül lefogynod? Kevesebbet eszel, mégis hízol? Lehetséges, hogy rosszul időzíted az étkezéseidet!

Bővebben...

Ezért érdemes csokitortát enni a fogyókúra alatt!

Nem érdemes spártai életet élni a fogyókúra idején, az előre eltervezett és ügyesen kivitelezett “nasi-napok” ugyanis jót tesznek a motivációnak, és segítségükkel hosszútávon könnyebb less ellenállni.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Nem marad titok a neten, hogy kik vagyunk

Léteznek olyan számítógépes programok, amelyeknek segítségével meglehetősen könnyű azonosítani azt, hogy magánemberek mit néztek meg a böngészőjükben. Különösen a közösségi médiafelületeket aktívan használók számítanak veszélyeztetettnek.

Bővebben...

Enyém vagy tiéd? Ettől függ, hogyan adom át neked

Az ollótól kezdve a tűzőgépen keresztül a kocsikulcson át a mobiltelefonig nap, mint nap különféle dolgokat adunk át egymásnak. Ilyenkor próbáljuk úgy adni, hogy a fogantyúja vagy füle az azt fogadó személy felé nézzen. Egy új kutatás szerint, mely az University of East Anglia jóvoltából jött létre, a saját dolgaink átadásánál kevésbé helyezzük irányba a tárgyakat.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Vitaminok A.-Z.ig

A vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása sokféle módon védi szervezetünket, és egészségünket. De nem mindegy hogy hogyan és mikor szedjük és főleg, hogy miből nyerjük a vitaminokat.

Bővebben...

Mire használja a szervezet az E-vitamint?

A bőrre dörzsölve csökkenti az öregedés jeleit, a sportolók pedig az állóképesség fokozására használják, de a kutatók most bizonyítékot találtak az E-vitamin egyik természetes funkciójára is a szervezetben.

Bővebben...

Az áfonya az új szuperétel: íme, 9 jótékony hatása

Úgy néz ki, az áfonya a legújabb szuperétel: lassítja az öregedést, véd a szívbetegségek és az Alzheimer-kór ellen, ráadásul segítségével jobban látunk éjjel, és még a húgyúti fertőzések is jó eséllyel elkerülhetők. Íme, az áfonya jótékony hatásai a szervezetre.

Bővebben...

A fogyókúra ideje alatt is ehetünk gombákat

A gombák emberemlékezet óta legfontosabb táplálékaink közé tartoznak. Az ókori Görögországban úgy vélték, a harcosok erősebbé válnak, ha gombát esznek, a rómaiak pedig egyenesen az istenek étkének kiáltották ki. A kínaiak hasonlóan nagy becsben tartják a gombákat, évszázadok óta az egészséges étrend részét képezik, és életelixírként tekintenek rájuk.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!