Ez is befolyásolja gyermekünk étkezését!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A londoni Queen Mary Egyetem munkatársai által a Journal of Caries Research című folyóiratban megjelentetett kutatás eredményei szerint a táplálkozási szokásokat alapvetően az határozza meg, hogy a családi együttműködés mennyire hatékony.

 

 

Az East London Family (ELF) tanulmányban megállapították, hogy a 3-4 éves gyerekeknél a cukortartalmú ételek és italok fogyasztását jelentősen csökkenti, ha az anya úgy ítélte meg, hogy hatékony a családi együttműködésük. Ezzel szemben a kevésbé jól működő családokban a hasonló életkorú gyerekek lényegesen több cukros ételt és italt fogyasztanak otthon.

Akkor ítélték „hatékonynak” a család működését, ha jól tudták kezelni a mindennapi élet problémáit, és mindezt jó hangulatban, hatékonyan együttműködve és jól kommunikálva hajtották végre úgy, hogy a folyamatban mindenkinek megvolt a maga szerepe.

A kutatást vezető Wagner Marcenes professzor elmondta: „A vizsgálat során igen tág határok között értelmeztük a „család” fogalmát, így ide tartoztak azok az életközösségek is, ahol a szülők egyedülállók vagy elváltak voltak, élettársi kapcsolatban éltek vagy azonos neműek voltak.”

 

A vizsgálatban kimutatták, hogy a jól működő családokban 67%-kal kisebb eséllyel fogyasztottak több, mint napi négy alkalommal cukros ételt vagy italt a gyerekek, mint a kevésbé jól működő családokban.

„A hatékony családi együttműködés védelmet jelenthet az alacsony iskolázottsággal is összefüggésbe hozható túlzott cukorfogyasztással szemben.” – mondta Marcenes professzor. „Megfigyeltük, hogy azok a gyerekek, akiknek az édesanyja alacsonyabb képzettségű, de a családi együttműködés hatékony, lényegesen kevesebb cukrot fogyasztanak, mint azok a gyerekek, akik kevésbé jól működő családban élnek.”

A vizsgálatban 1174, 3-4 éves korú gyermek és a szüleik vettek részt, akiknél azt vizsgálták, hogy a családi együttműködés milyen hatással van a gyermekek egészségére.

Az ELF tanulmányt több, mint 50 kutató részvételével végezték, és ez az egyik legnagyobb, két generáció bevonásával készült vizsgálat. Úgy vélik, hogy ez az első olyan vizsgálat, amiben kimutatták, hogy a nagymennyiségű cukorfogyasztás összefüggésbe hozható a rossz családi háttérrel.

A vizsgálatban igazolták, hogy a hatékony családi együttműködés elősegíti az egészséges táplálkozást még akkor is, ha a szülők kevésbé iskolázottak, hátrányos helyzetűek vagy anyagi nehézségekkel küzdenek.

„Nagyon anyagias világban élünk, de az anyagi javak nem tudnak teljes egészében kielégíteni minket. A lelki szükségleteinkre is figyelmet kell szentelni. A jól működő családokban több az örömforrás, ami kényelmet és jóérzést is biztosít. Ezzel szemben a rosszul működő családokban sokkal több a frusztráció és a stressz, és az ilyen családokban a cukor „jóérzést keltő hatása” miatt magasabb a szénhidrátfogyasztás.” – magyarázta Marcenes professzor.

„A vizsgálat a családokat érintő hétköznapi dolgokról gyűjtött információt. Ez lehetőséget teremtett arra, hogy feltárjuk, mik azok a tényezők, amik arra ösztönözhetik a család tagjait, hogy egészségesebben éljenek.” – mondta Dr. Sucharita Nanjappa, a University of Dundee munkatársa, a közlemény egyik társszerzője.

A vizsgálat eredményeinek igen jelentős hatása lehet az egész lakosságot tekintve. A nagymennyiségű cukorfogyasztásnak számos kedvezőtlen egészségügyi hatása van, mint például a cukorbetegség, a szívbetegség, az elhízás és a fogszuvasodás.

Az utóbbi időben egy kutatókból álló bizottságnak az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) és a kormányokhoz benyújtott javaslata szerint az ételek hozzáadott cukortartalmának nem kellene meghaladnia a napi kalóriafogyasztás 5%-át, ami körülbelül hét teáskanálnyi cukornak felel meg. Ez lényegesen kevesebb, mint a világszerte eddig tapasztalt cukorfogyasztás.

„Túl kellene lépni azon a naiv elképzelésen, hogy ha felhívjuk az emberek figyelmét bizonyos egészségügyi kockázatokra, az önmagában elegendő ahhoz, hogy az egész lakosság viselkedése megváltozzon. Ha ez így működne, akkor az orvosok és a nővérek nem dohányoznának, nem fogyasztanának a kelleténél több alkoholt és nem ennének édességet.” – mondta Wagner Marcenes professzor.

„Nagyon fontos, hogy megértsük, miért vágyakozunk annyira a cukorra, és megtaláljuk azokat a tényezőket, amik segíthetik az embereknek abban, hogy legyőzzék ezt a sóvárgást. Szélesebb körben kell az egészséges életmódot meghatározó tényezőkre, például a szociológiai és pszichológiai körülményekre tekintenünk.”

A kutatási programnak az a következő célja, hogy kidolgozzon olyan egyszerű és költséghatékony módszereket, amivel a családi együttműködés hatékonyabbá tehető.

Ezt olvasta már?

A gyerekek csupán húsz százaléka eszik mindennap zöldséget

A gyerekek szívesebben választják ezeket a gyerekmenüből

Az ekkor született gyerekek háromszor nagyobb eséllyel híznak el

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Fenyőmagos sertésborda magyarosan

Hozzávalók: 1 kg rövidkaraj, 2 evőkanál olaj, só, paprika, hagyma, fokhagyma, fenyőmag, Piros Arany.

Bővebben...

3 különleges leves a hideg téli napokra!

A hideg téli napokon áldás egy tál forró ízletes leves, amely felmelegíti testünket és lelkünket is. Ehhez kínálunk most három fantasztikusan finom leves receptet.

Bővebben...

Indul a Bombanő program

Egyedülálló kezdeményezés vette kezdetét 2017 januárjában. Három ismert ember részvételével fogyókúrás és egészségmegőrző program indul.

Bővebben...

Fassbender fél az alienektől

 

Ha minden igaz, már csak egy évet kell várnunk, hogy megtudjuk, hogyan folytatódik a Prometheus története.

Bővebben...

Lefogyhatunk az emlékeink segítségével

A memória ereje segíthet a fogyásban és a súlytartásban. Mindössze emlékeznünk kell a korábbi étkezésekre – állítják a szakemberek.

Bővebben...

5 tipp, ami hízókúrához és fogyáshoz is hasznos

Mik lehetnek egyaránt hasznosak hízó- és fogyókúrához? Ha azt hisszük, hogy olyan nagy különbség van a két cél között, tévedünk.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

3 különleges és izgalmas dísznövény a kertbe!

Unja már a muskátli, meg a petúniát a kertjében, és valami új izgalmas növényre vágyik? Bemutatunk három különleges dísznövényt, amelyek újdonságot adnak kertjének!

Bővebben...

Körömvirág ültetése és gondozása

A körömvirág gyönyörű narancssárga színével a nyár melegét hozza el kertünkbe, de ezen kívül, mint gyógynövényt is hasznosíthatjuk.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A nagy fűnyíró körkép!

A fűnyíró gép minden kertésznek hatalmas segítséget jelent a kerti pázsit gondozásánál, ám a mai hatalmas választékban gyakran elveszünk.

Bővebben...

Kezdjünk el komposztálni kertünkbe!

A jó minőségű házilag készített komposzt, szinte aranyat ér a növényeknek, a zöldségek nagyobbak és finomabbak lesznek, a virágok pedig többet virágoznak majd kertünkbe tőle. Akinek még nincs a kertjébe saját komposztálója, ideje hogy telepítsen, vagy készítsen egyet!

Bővebben...

A helyes fültisztítás lépései gyermekkorban

Nem lehet elég korán elkezdeni a személyes higiéniára szoktatást, vannak azonban kritikusok pontok, amelyeket a gyerekek szeretnek elsumákolni. Ilyen többek között a fültisztítás, ami gyakran az utolsó, így könnyen elfelejthető mozzanata a tisztálkodásnak. Hogy semmiképp ne maradjon ki, és a reggeli kapkodás se vonja el a figyelmet a fontosságáról, érdemes az esti fürdetéshez igazítani.

Bővebben...

Ezt okozza csontjainkkal napi három csésze tea

Egy friss kutatás szerint napi három csésze tea elfogyasztásával közel harmadával csökkenthető a csípőcsonttörés kockázata. A kutatók szerint a szerény ital hatásos fegyver lehet a csontok meggyengüléséért és törékenységéért felelős betegség, a csontritkulás elleni harcban. Vizsgálatukból az derült ki, hogy a fekete teában fellelhető egészséges növényi vegyületek, a flavonoidok, segíthetnek az idősödő generációnak távol tartani a csontokat gyengítő rendellenességet.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!