Indiai fűszerek: nem csak finomak, gyógyítanak is!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Az indiai konyha a világ minden táján ismert és elismert fűszereiről, melyek nem csupán különlegesen finom ízt kölcsönöznek az ételeknek, hanem jelentős gyógyhatással is rendelkeznek.

 

Régóta tudjuk, hogy a növényekben található vegyületek kulcsszerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Indiában kiemelkedő helyet foglalnak el a hagyományos orvoslásban a gyógyhatású növények, melyeket ősidők óta a mindennapi táplálkozásba is beépítenek, hogy így előzzék, illetve gyógyítsák meg a betegségeket. Ez a fajta megközelítés egyébként a kínai, a japán és a koreai kultúrára is igaz.

A fűszerekben található fitokemikáliák a növények életében elsődlegesen a kórokozókkal szembeni védelemben töltenek be fontos szerepet. Számunka azért is hasznos a fogyasztásuk, mert a gyógyszerekhez képest jóval kevésbé toxikusak.

 

Az indiai konyha talán legismertebb fűszere, melyet ízesítésre és ételszínezésre egyaránt használnak, a kurkuma. Az indiai tradicionális orvoslásban is régóta alkalmazzák sebgyógyításra, köhögés, megfázás, asztma ellenszereként, reumatikus betegségek enyhítésére, emésztőrendszeri panaszokra, féregűzésre, a nyálkahártya gyulladásaira, vírusos betegségek, bárányhimlő, kanyaró gyógyítására, továbbá kozmetikai célokra. Fontos zsírsavakat is tartalmaz, köztük omega-3-zsírsavat.

A kurkuma széleskörűen tanulmányozott gyógynövény, több tanulmány is kimutatta daganatmegelőző és érelmeszesedés elleni hatását is.

Mind a kurkuma, mind legfőbb hatóanyaga, a kurkumin bizonyítottan megnövelik a méregtelenítő enzimeket testünkben, segítenek megelőzni a DNS károsodást, miközben a sérült DNS-ek javítását elősegítik, csökkentik a mutációkat, s mindezzel a daganatképződési folyamatokat gátolják.

Egy vizsgálatban úgy találták, hogy a dohányosoknak is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mert fokozottan ki vannak téve a szájrák kockázatának. A kurkuma fokozza a mutagének kiválasztódását a vizeletbe, és segít visszafordítani olyan elváltozásokat, melyekből rákos daganat fejlődne ki. Ezt a hatást napi 1 gramm kurkuma kilenc hónapon át történő szedésekor mutatták ki.

A kurkuma a szürkehályog kialakulását is késlelteti, javasolt a fogyasztása cukorbetegek számára is, és túlsúlyosoknak, mert segít a káros vérzsír-szint csökkentésében.

India másik jellegzetes fűszernövénye a görögszéna mag, mely az oldható rostok bő forrása. A növénynek mellesleg nem csak őrölt vagy egész magját, hanem friss és szárított leveleit is felhasználják. Egyes indiai curry-poroknak is alkotórésze a görögszéna friss levele.

A görögszéna mag egyik legfőbb gyógyhatása, hogy csökkenti a vércukorszintet és a vérzsír-szintet. Egy vizsgálatban 100 gramm zsírtalanított görögszéna magot kaptak a résztvevők 10-20 napon át, s ennek hatására nem csak a vércukorszintjük, hanem a koleszterinszintjük is csökkent. Mindössze napi 25 gramm görögszéna mag a napi étkezésbe építve hatékony kiegészítő terápiát jelent a cukorbetegség kezelésében.

Az indiai konyhában gyakran használt gyömbér főként gyulladásgátló tulajdonságáról ismert. Kimutatták, hogy kedvezően befolyásolja a daganatképződés folyamatát, méregtelenít, segít megelőzni a DNS károsodást, és mutációellenes hatással is bír. Ez egyébként a másik jellegzetes indiai fűszerre, a mustármagra is igaz.

Természetesen a fűszereket nem nyersen fogyasztjuk, így felmerül a kérdés, hogy hő hatására mennyire sérülnek a hatóanyagaik. A jó hír, hogy a kurkuma mutációellenes kapacitását még a magas hőmérséklet sem rontja. Ráadásként biztonságosan fogyasztható, nem mutat toxikus hatást. A kurkumáról az eddigi vizsgálatok alapján bátran kijelenthetjük, hogy valóban az „élet fűszere”.

A betegségek megelőzésének és gyógyításának élelmiszer alapú megközelítése mindenki számára hasznos lehet, hiszen a növényi hatóanyagok, a fitokemikáliák, nagymértékben befolyásolhatják a krónikus betegségek kialakulását és lefolyását. Ezért fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényt, melyekkel nem csak ételeink, hanem mi magunk is megújulhatunk.

Ezt olvasta már?

3 igénytelen növény a fűszerkertbe!

A kakukkfű termesztése a fűszerkertben!

Bazsalikom az olasz ételek fűszernövénye!

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

 

Almás fasírt recept

Ki mondta hogy a fasírt egy unalmas recept? Bemutatunk egy almával megbolondított fasírt receptet,amely egy csipet curryval is fűszerezve van.

Bővebben...

Így készül az erdélyi flekken

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet kicsontozott sertéstarja, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors, és só, tálaláshoz 4 fej hagyma.

Bővebben...

Beteggé tehet az internet, ha túlzásba visszük

Egy friss kutatás szerint a netfüggők 30 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek influenzásak, mint az átlag. Az állandó online jelenlét ugyanis negatív hatással van az immunrendszerre.

Bővebben...

Fassbender fél az alienektől

 

Ha minden igaz, már csak egy évet kell várnunk, hogy megtudjuk, hogyan folytatódik a Prometheus története.

Bővebben...

Nem véletlenül álmodunk csokitortákról

Oka van annak, hogy a legtöbb ember ellenállhatatlan vágyat érez, hogy néha egészségtelen, hizlaló finomságokkal tömje tele a fejét. Ilyenkor azonban nem az étel íze vagy illata vonz minket elsősorban, hanem az a tény, hogy veszélyes, tiltott gyümölcsöt eszünk.

Bővebben...

Fogyni szeretnél? Kösd be a szemed!

Azok az emberek, akik bekötött szemmel fogyasztották el vacsorájukat, 9 százalékkal kevesebbet ettek, ráadásul naivan azt hitték, hogy 88 százalékkal többet fogyasztottak, mint valójában. Mindez azt mutatja, hogy érdemes vakon nekiülni a vacsorának…

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Így gondozzuk a fenyőfákat kertünkben!

A fenyők régóta kedvenc örökzöldek kertünkben, ám ők is igényelnek bizonyos gondozási munkálatokat.

Bővebben...

Gyönyörű szoliter növény a vadgesztenye!

A vadgesztenye ((Aesculus hippocastanum) az egyik legszebb díszfa, amely akár 8 méter magasra is megnőhet és színes lombja miatt kiemelkedő dísze lesz kertünknek.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Kerti tó építése házilag!

Egy kerti tó építése saját kezűleg nem a legegyszerűbb feladat, de érdemes vele próbálkozni.
Megmutatjuk lépésről lépésre hogyan is tegyük le helyesen a kerti tavat.

Bővebben...

3 fantasztikus dísznövény, amelyek a tűző napot is jól viselik

Nyáron, azokban az ágyásokban vagy erkélyen, teraszokon, ahol szinte egész nap odasüt a nap, bizony érdemes megválogatni milyen növényt ültetünk.

Bővebben...

Így készül az erdélyi flekken

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet kicsontozott sertéstarja, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors, és só, tálaláshoz 4 fej hagyma.

Bővebben...

Miért leszünk szomjasak lefekvés előtt?

A legtöbb ember közvetlenül legfekvés előtt szinte ellenállhatatlan késztetést érez arra, hogy igyon egy kicsit. Most kiderült, hogy ez szervezetünk belső órájának köszönhető, s a jelenség a rágcsálóknál is megfigyelhető.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!