A tárkony fűszernövény gondozása

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A tárkony (artemisia dracunculus)fűszernövény a Francia konyha egyik alap fűszere, de az utóbbi években, hazánkban is egyre többen használják a konyhában.

A tárkony egy évelő fűszernövény, amelynek a levelei ehetők. A tárkony két fajtája ismert az orosz és a francia tárkony, ebből a francia tárkony a kedveltebb mert aromásabb.

Levelei illatosak, lándzsa alakúak kissé szőrösek. A fűszerkertbe magról a legkönnyebb szaporítani, a magokat március végén, április elején vessük el cserépbe vagy a kertbe, napos helyre. A palántákat csak májusban ültessük ki a kertbe, amikor már a talaj elég meleg és van elég fény és napsütés. Ha kertbe szeretnénk ültetni tárkonyt érdemes mind az oroszt mind a franciát telepíteni, mert bár a francia levelei aromásabbak, és finomabbak, ha egy olyan ételt szeretnék fűszerezni ahol a tárkony csak mellékszereplő az orosz tárkony, lesz az ideális partner. Mindig csak óvatosan adagoljuk az étel mellé ezt a fűszert, mert erős aromája könnyedén elviszi az étel eredeti ízét.


Nyáron a nagy melegben öntözzük bőven a tárkonyt úgy, hogy a víz a mélyebb rétegekbe is eljusson. Ültetéskor keverjük egy kevés komposztot a földhöz így biztosítjuk a megfelelő tápanyagot is a növények számára. Ősszel vágjuk, vissza a növényt majd jó alaposan takarjuk be a tövét, mert hazánkban a téli erős fagyok idején könnyen kifagyhat.

Ha cserépbe szeretnénk, tárkonyt ültetni válasszunk laza jó vízáteresztő képességű virágföldet, és minden esetben kerüljük a pangó vizet, de ne is hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni. A cserepes növényeket inkább helyezzük szélvédett félárnyékos helyre ahol csak reggel vagy csak délután éri a napfény. Érdemes a növényeket három-négyévente újra telepíteni, mert elvesztik aromájukat.


És végül, íme, egy finom recept tárkonnyal!

Vichy leves

Hozzávalók: 3 szál póréhagyma, 1 kanál vaj, 2 liter zöldség leves, 4 nagy főtt burgonya, friss tárkonylevél, só, bors, fél citrom leve, 200 g tejszín, metélőhagyma.

 

A póréhagymát megmossuk, majd egy centis karikákra felvágjuk, és forró vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldséglevest, majd a főtt burgonyát kis kockákra vágjuk és ezt is a leveshez adjuk. Összefőzzük, majd az egészet turmixgépben összekeverjük. A végén friss tárkonnyal, sóval és borssal ízesítjük, csepegtetünk rá pár csepp citromlevet, majd felöntjük a tejszínnel. Ezután a levest visszatesszük, a tűzre egyszer összeforraljuk, és a végén melegen durvára vágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

villámgyors málnás gyümölcstorta recept

Hozzávalók: A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt.
krém:  1 tejszín ízű pudingpor, 3 dl tej, 20 dkg sütőmargarin, 15 dkg porcukor, 25 dkg málna, 1 málna ízű tortazselé, oldalára mandulaforgács, tejszínhab.

Bővebben...

Libaaprólék leves maceszgombóccal

A libaaprólék leves nem épp a megszokott vasárnapi leves recept, de aki valami újat és finomat keres ,próbálja meg ezt a receptet elkészíteni, megéri!

Bővebben...

Ananászos tiramisu recept

Hozzávalók: 1 ananász (cc 1,4 kg, jó helyette a konzerv is), 3 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg kristálycukor, 8 babapiskóta, 6 evőkanál ananászlé, 2 evőkanál kókuszlikőr,

Bővebben...

A Vígszínház színésznője is nyeregbe száll

A hölgyeket Puzsa Patrícia képviseli idén a Nemzeti Vágta OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamában. A Vígszínház fiatal színésznője egyelőre tehetséges pályakezdőnek számít a világot jelentő deszkákon, a ló nyergében azonban már komoly rutint szerzett.

Bővebben...

Magával ragad Zséda Óceánja

Zséda 2016 októberében új albummal tér vissza, amely az énekesnőtől szokatlan, merészebb hangzással várja a rajongókat. Az új lemez előfutáraként jelent meg az első dal, az Óceán.

Bővebben...

Legendás Colin Farrell, és megfigyelései

Colin Farrell el van ájulva. Az új Harry Potter-filmben, a Legendás állatok és megfigyelésük-ben (Fantastic Beasts and Where to Find Them, hazai bemutató: november 17.) ő alakítja Parcival Gravest, a MACUSA, az Amerikai Egyesült Államok Varázslókongresszusa biztonsági főnökét.

Bővebben...

Fogyjunk fűzővel?

Létezik egy különös fogyókúrás módszer, mellyel több centit is lefaraghatunk derékbőségünkből anélkül, hogy kés alá feküdnénk, vagy akár egy percig is éheznénk, a gyártók szerint ugyanis segítségével csökken az éhségérzetünk.

Bővebben...

Kalóriák helyett a makroelemeket számolja az, aki fogyni szeretne

Aki fogyni szeretne, a legtöbbször a kalóriabevitelt csökkenti, és többet kezd mozogni: elviekben ez a legtökéletesebb módszer arra, hogy az extra kilóktól megszabaduljunk. Ugyanakkor jobban járunk, ha a kalóriák helyett inkább a makroelemeket tartjuk számon.

Bővebben...

7 tévhit a fogyásról, amely hátráltatja a kilók leadását

Tim Spector, a King’s College London professzora szerint az orvosok és a szakemberek egy sor egymásnak ellentmondó információval bombázzák a diétázókat, és ezért az emberekben több tévhit is él az egészséges étkezéssel kapcsolatban.

Bővebben...

Nyerj páros belépőt az idei Konyhakiállításra!

Játssz velünk, és nyerj egy páros belépőjegyet az idei Konyhakiállításra! Ehhez mindössze három kérdésre kell helyesen válaszolnod!

Bővebben...

A többség nem is tudja, mennyi extra kalóriát jelent a kávé- és teabevitel

Az Egyesült Államokban több mint 160 millió ember fogyaszt kávét vagy teát rendszeresen. Sokan közülük cukrot, tejszínhabot és különféle önteteket is szívesen vesznek magukhoz. Egy friss kutatás szerint az amerikaiak többsége nincs is tisztában azzal, hogy mennyi kalóriát vesz magához azzal, hogy rendszeresen kávézik, teázik.

Bővebben...

A nyers tej veszélyesebb, mint hinnénk

A nyers tej az oka a tejjel összefüggésbe hozható betegségek több a felének az Egyesült Államokban, noha az amerikaiaknak csupán kb. 3,5 százaléka iszik nyers tejet – derül ki egy friss kutatásból.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Mire használja a szervezet az E-vitamint?

A bőrre dörzsölve csökkenti az öregedés jeleit, a sportolók pedig az állóképesség fokozására használják, de a kutatók most bizonyítékot találtak az E-vitamin egyik természetes funkciójára is a szervezetben.

Bővebben...

A tél végére lemerülnek a D-vitamin-készleteink!

A D-vitamin nagy részét a szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására – az elmúlt hónapokat azonban inkább a szürkeség jellemezte. Ilyenkor különösen fontos a D-vitamin pótlása, amelynek már rövid távú hatásai is igazoltak.

Bővebben...

A szem vitaminja: A-vitamin

A megfelelő mennyiségű A-vitamin fogyasztása rendkívül fontos a szervezetünk számára, hiszen e vitamin legfontosabb feladata a szem egészségét hivatott megőrizni.

Bővebben...

Óvjuk bőrünk szépségét, fiatalságát a nyári hónapokban is!

A forró nyári hónapokban a száraz levegő és az erős napsugárzás az átlagosnál jobban igénybe veszik bőrünket – hogy megelőzzük a maradandó károsodást, és ezzel a bőr korai öregedését, a jó minőségű napozó termékek használata mellett fontos, hogy különleges hangsúlyt fektessünk az igénybevett, hidratáltságát vesztett arcbőr fokozott ápolására is.

Bővebben...

A boldogság a hosszú élet titka

„Don’t worry, be happy!” – javasolják a kutatók, a hosszú életért. Úgy tűnik, minél jobban élvezzük az életet, annál  kisebb a halálozási kockázat.

Bővebben...

Ezért érdemes aszpirint szedni a szívbetegeknek

Azokban a szívbetegekben, akik leállnak a mindennapi alacsony dózisú aszpirin szedésével, megnövekedhet a szívroham kialakulásának kockázata.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!