A tárkony fűszernövény gondozása

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A tárkony (artemisia dracunculus)fűszernövény a Francia konyha egyik alap fűszere, de az utóbbi években, hazánkban is egyre többen használják a konyhában.

A tárkony egy évelő fűszernövény, amelynek a levelei ehetők. A tárkony két fajtája ismert az orosz és a francia tárkony, ebből a francia tárkony a kedveltebb mert aromásabb.

Levelei illatosak, lándzsa alakúak kissé szőrösek. A fűszerkertbe magról a legkönnyebb szaporítani, a magokat március végén, április elején vessük el cserépbe vagy a kertbe, napos helyre. A palántákat csak májusban ültessük ki a kertbe, amikor már a talaj elég meleg és van elég fény és napsütés. Ha kertbe szeretnénk ültetni tárkonyt érdemes mind az oroszt mind a franciát telepíteni, mert bár a francia levelei aromásabbak, és finomabbak, ha egy olyan ételt szeretnék fűszerezni ahol a tárkony csak mellékszereplő az orosz tárkony, lesz az ideális partner. Mindig csak óvatosan adagoljuk az étel mellé ezt a fűszert, mert erős aromája könnyedén elviszi az étel eredeti ízét.


Nyáron a nagy melegben öntözzük bőven a tárkonyt úgy, hogy a víz a mélyebb rétegekbe is eljusson. Ültetéskor keverjük egy kevés komposztot a földhöz így biztosítjuk a megfelelő tápanyagot is a növények számára. Ősszel vágjuk, vissza a növényt majd jó alaposan takarjuk be a tövét, mert hazánkban a téli erős fagyok idején könnyen kifagyhat.

Ha cserépbe szeretnénk, tárkonyt ültetni válasszunk laza jó vízáteresztő képességű virágföldet, és minden esetben kerüljük a pangó vizet, de ne is hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni. A cserepes növényeket inkább helyezzük szélvédett félárnyékos helyre ahol csak reggel vagy csak délután éri a napfény. Érdemes a növényeket három-négyévente újra telepíteni, mert elvesztik aromájukat.


És végül, íme, egy finom recept tárkonnyal!

Vichy leves

Hozzávalók: 3 szál póréhagyma, 1 kanál vaj, 2 liter zöldség leves, 4 nagy főtt burgonya, friss tárkonylevél, só, bors, fél citrom leve, 200 g tejszín, metélőhagyma.

 

A póréhagymát megmossuk, majd egy centis karikákra felvágjuk, és forró vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldséglevest, majd a főtt burgonyát kis kockákra vágjuk és ezt is a leveshez adjuk. Összefőzzük, majd az egészet turmixgépben összekeverjük. A végén friss tárkonnyal, sóval és borssal ízesítjük, csepegtetünk rá pár csepp citromlevet, majd felöntjük a tejszínnel. Ezután a levest visszatesszük, a tűzre egyszer összeforraljuk, és a végén melegen durvára vágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Készítsünk reggelire Bruschettát

A Bruschetta egy nagyon finom és gyorsan összeállítható olasz előétel, reggelire ebédhez, vagy vacsorára is kitűnő. Érdemes kipróbálni.

Bővebben...

3 szuper gyors muffin recept az esős napokra

Íme, három szuper gyors és finom muffin recept a borongós napokra hogy jó kedve legyen!

Bővebben...

T2 Trainspotting és Logan Berlinben

Február 9. és 19. között zajlik majd a világ egyik legfontosabb és legtekintélyesebb filmes eseménye, a Berlinale.

Bővebben...

Tarolnak a legendás állatok

A legendás állatok jöttek és mindent letaroltak. Az Egyesült Államokban a bemutatója első hétvégéjén több mint 75 millió dollárért vásároltak rá jegyet, a hazai mozirajongók közül ugyanekkor több mint 100 ezren nézték meg.

Bővebben...

Így fogyott le 57 kilót egy édesanya!

Egy kétgyermekes anya 57 kg-tól szabadult meg, amit annak köszönhetően szedett magára, hogy éveken át napi 4000 kalóriát fogyasztott.

Bővebben...

3 zöld turmix, amely a fogyásban is segít

 

Sokféle diétás módszer közül választhatunk, ha fogyni szeretnénk. A méregtelenítésben és a súlyfelesleg eltüntetésében segítségül hívhatjuk a zöld turmixokat, amiket ma divatosan zöld ’smoothie’-nak is hívnak.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A kivi nem csak finom, de egészséges is!

A kivi, ez a kis szőrös gyümölcs, nem csak finom, de egészségünkre is jótékonyan hat. Megmutatjuk, miért érdemes saját kertünkben termeszteni kivit, és a tárolására is adunk néhány hasznos tippet.

Bővebben...

A csodatölcsér gondozása és ültetése

A csodatölcsér az egyik legszebb egynyári dísznövény, amely ősszel a fagyokig folyamatosan virágzik.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Hasznos segítő társ lesz kertünkben a vakond!

Egyik kertbarát sem örül a jelenlétének, pedig a vakond akár hasznos állatként is beillik kertünkbe.

Bővebben...

Ültessünk gyümölcsfát gyermekünkkel!

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk is megtanulja értékelni a természetet, és érték követő magatartásra szeretnénk nevelni, a gyümölcsfaültetés a leginkább neki való feladat.

Bővebben...

Dunai halászlé recept 3 variációban

A halászlé hagyományos karácsonyi fogás. Bemutatunk három remek Dunai halászlé receptet, amelyeket még a kezdő háziasszonyok is eltudnak készíteni.

Bővebben...

Ez a rákkeltő gáz otthonunkban is megtalálható

A radon – az urán bomlásterméke - a természetben gyakori előfordulású radioaktív gáz, melyet nem érzékelhetünk, ugyanis színtelen, szagtalan és íztelen. A szabadban általában kis mennyiségben fordul elő, de olykor a lakásokban és a házakban veszélyes mennyiségben halmozódhat fel. Ha éveken át belélegezzük, tüdőrákot okozhat. A betegség kockázata még nagyobb, ha dohányzunk is.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!