8+1 tipp a komposztáláshoz kiskertben

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Mit is jelent a komposztálás pontosan? Organikus eredetű háztartási és kerti hulladék felhasználásával és a természetes korhadási folyamat segítségével a föld számára tápláló humuszt készítünk. A biológiai folyamat során a hulladékok, melléktermékek szerves anyagai humuszszerű anyaggá alakul át.

Manapság egyre inkább fontossá válik, hogy környezettudatosan éljük mindennapjainkat, és minden lehetőséget megragadjunk a környezetszennyezés elkerülésére. Mind a konyhában, mind a kertben rengeteg szerves hulladék keletkezik, amit hasznosíthatunk terményeink talajának minőségét javíthatva. Komposztáljunk bátran! Cikkünkben Tóth Ádám, a Kertguru kertépítő szakértője segítségével dióhéjban írunk a komposztálás folyamatáról.

Miért komposztáljunk?

A cél tehát a humusz készítése, mely több okból is hasznos: a humusz természetes alternatívája a tápoldatoknak, hozzáadásával javítjuk a talaj termőképességét. Levegős és tápanyagban gazdag és könnyebben megmunkálható lesz a talaj. Csökkentjük a társadalom által termelt, hatalmas mennyiségű szemétlerakást és/vagy a szemét elégetését, a kommunális hulladékgyűjtők okozta levegőszennyezést, ezáltal a kommunális díjakat, valamint spórolhatunk a szemetes és növénygyűjtő zsákokra kiadott költségeken.

Kik végzi a komposztálás?

A komposztálás főszereplői a különféle mikroorganizmusok - baktériumok, gombák megfelelő körülmények (oxigén, megfelelő nedvességtartalom) mellett.

 

Mi kell a komposztálási folyamathoz?

Egyrészről organikus eredetű anyagok, melyek humusszá alakulnak át 6- 12 hónap alatt. Ideális esetben a szén- és nitrogéntartalmú anyagok aránya a komposztban 30:1, leegyszerűsítve 3 rész barna, 1 rész zöld összetevő.

Zöld - vagy nedves - összetevők lehetnek például a levágott fű, mag nélküli gyomok, gyümölcs és zöldség maradék, növényevő állatok ürüléke, kávé- tea zacc, tojáshéj, kenyérmaradék, esetleg hínár. A barna - vagy száraz - összetevők pedig többek között az őszi falevelek, széna, hagyományos papír, kávé filter, fűrészpor vagy faforgács. Amit viszont semmiképpen NE használjunk, a következők: hús, csont, húsevő állatok ürüléke, tejtermék, beteg. fertőzött növények hulladéka, gyomok, amik gyökérről terjednek, színes, fényes papír.

Másrészről levegő, egészen pontosan oxigén a bomlási folyamatokhoz.

Kertguru tipp: Próbáljunk inkább magas halmot építeni, hogy jól szellőzőn a komposzt, és hogy kellően magas hőmérsékletre melegedjen a halom.

Végül megfelelő nedvesség szükséges a komposztálási folyamathoz; körülbelül 50- 60%- ban kell, hogy nedves legyen a humuszunk. Ha összenyomásra széthullik, akkor túlságosan száraznak minősül.

Milyen tárolót válasszunk?

Tároló választásakor mindenképpen fontos szempont, hogy megtartsa a nedvességet és a hőt. Sűrűbben lakott területeken fontos szempont a rágcsálóvédelemre is gondolni, illetve hogy olyan helyet találjunk a komposztálónak, ahol a bomlási folyamatok során termelődő szagok sem a mi, sem szomszédjaink kertben töltött idejét nem érinti kellemetlenül.

Hogyan készítsük?

Összegezve, lényeges a megfelelő méret, az arány, az anyagok egyensúlya, a levegő és a nedvesség. Árnyékos helyet válasszuk, ahol a túlzott napsütés nem szárítja ki a komposztot. Három rész „barna” és egy rész „zöld” összetevőt próbáljunk rétegezni, valamint fedjük le 3- 5 cm földdel is. Ha már van kész humuszunk, nyugodtan tegyük a készülő adaghoz, ezáltal segítve a bomlási folyamatok beindulását. A zöldség, gyümölcs és ág maradékokat aprítsuk 5cm- nél kisebb átmérőjűre, hogy könnyítsük a bomlást. A kisméretű összetevők között kevesebb a levegő, így hamarabb rothadásnak indul a komposzt ezeken a részeken. Ennek elkerülése érdekében, forgassuk át rendszeresen vasvillával, hogy friss oxigénhez jutassuk újra és újra a halmot.

Amikor a komposztáló kukánk megtelt, vagy kellő mennyiségű hulladékot halmoztunk fel, a komposzt elkezd felmelegedni, majd pár hét múlva kihűlni, átforgathatjuk, illetve pótolhatjuk az esetlegesen hiányzó nedvességet.  Rendszeres forgatás, kisméretű összetevők és viszonylag meleg időjárás mellett 3- 5 hónapon belül használható komposzthoz juthatunk.

Nitrogén tartalmú összetevő vagy megfelelő, nitrogén tartalmú anyaggal gyorsíthatjuk a felmelegedést, viszont ez nagy felügyeletet kíván. A zöld összetevők tetejére mindig kerüljön barna réteg, így elkerülhetjük a legyeket és bogarakat.

A komposzt halom körülbelül a felére megy össze, és igazi föld illata lesz. Az érett komposzt sötétbarna színű, homogén, szagtalan, könnyen kiszórható és környezetbarát anyag, melyből négyzetméterenként 2- 3 kilogrammnyit ajánlatos kiszórni és azonnal belemunkálni a talajba.

8+1 tipp Tóth Ádám kertgurutól:

Tipp1# Az ételmaradékok bomlásának következményeképpen kellemetlen szagok termelődhetnek, mely vonzza az élőlényeket. Jól keverjük el száraz összetevőkkel.

Tipp2# Kezdjük a földön, ami hozzásegíti a komposztot a folyamatok besegítéséhez.

Tipp3# A nehezen bomló anyagok, mint például a fa törmelék vagy a zöldségek fás részei legyenek minél apróbbak.

Tipp4# Nem javasolt anyagok a dió- és a (vad)gesztenyefák levelei, fenyők tűlevelei, mivel 2- 3 év szükséges a növekedés gátló, illetve a savas tartalmuk lebomlásához, de néhány levél vagy ág nem okoz gondot.

Tipp5# A kész komposztot felhasználás előtt át kell rostálni, a nem komposztálódott vagy darabos részeket adhatjuk az új komposzthoz.

Tipp6# Könnyű megkülönböztetni egymástól a „barna” és a „zöld” összetevőket, ha megnézzük, hogyan reagál a bizonyos hulladék pár napon belül, miután víz érte. A zöldek hamarabb bomlanak, csúszósak lesznek, és kellemetlen a szaguk, míg a barnáknak nem.

Tipp7# Erős, kellemetlen szag esetén, az anaerob mikrobák vannak túlsúlyban. Ezt orvosolhatjuk rendszeres szellőzetéssel.

Tipp8# A komposztot 2- 4 héttel a palántázás előtt dolgozzuk a földbe, így van ideje a magas tápanyag tartalmú humusznak feloldódni a termőföldben.

+1 Tipp Ha sok levelünk gyűlik össze, „tápláló teát” is készíthetünk mind a szobanövényeknek mind a komposzt halomnak. Áztassuk vízben a vászonzsákba összegyűjtött leveleket 3- 4 napig, majd felhígítva kiváló táplálói lehetnek növényeinknek.

Forrás: www.kertguru.hu

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

Vaníliás linzeres teasütemény

Mint a neve is mutatja, egy finom illatos vaníliás süteményt takar ez a recept, amely 20 perc alatt elkészíthető.

Bővebben...

Ismerd meg a csokoládé eredetét

A csokoládé - ez a mára már hétköznapivá vált finomság, több volt egykoron: hatalmi eszköz! A csokoládét majszolva keveseknek jut eszébe, hogy vajon hogyan készül a csoki?

Bővebben...

Így készül az adventi mákos koszorú

Az advent ideje alatt sem kell lemondani a finom süteményekről. Bemutatunk egy finom mákos koszorút, kelt tésztából, amely akár diós változatban is elkészíthető.

Bővebben...

Saját ügyvédjéről nevezte el Spielberg a cápát

A cápa több mint 471 millió dolláros bevételével korának egyik legsikeresebb alkotása volt, amit többek között John Williams főcímdalának is köszönhetett. Kevesen tudják, hogy a két hangjegyből álló zenéről Steven Spielberg rendező először azt gondolta, csak egy vicc.

Bővebben...

Rekordot döntöttek az öngyilkosok

Az öngyilkos osztag tarolt. A világ leggonoszabb szuperhőseit összehozó, megdöbbentően látványos szuperhősfilm, a Suicide Squad – Öngyilkos osztag ezen a héten került a mozikba, és bebizonyította, milyen szexi a rosszaság: a premierjét követő első hétvégén az Egyesült Államokban több mint 135 millió dollárért vettek rá jegyet!

Bővebben...

Gáspár Lacival és Szabó Zsófival indul a Playback

Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb televíziós formátuma, a Lip Sync Battle hazai kiadása december 2-től itthon is képernyőre kerül Az RTL Spike bemutatja: Playback Párbaj címmel.

Bővebben...

5 dolog, amit soha ne tégy a könnyű fogyás érdekében!

Számos sikertelen diétán vagy túl? Úgy érzed, semmi nem használ, ezért ezúttal valami radikálisabb módszert szeretnél kipróbálni a gyors súlycsökkenés érdekében? Inkább ne tedd!

Bővebben...

A fülakupunktúra akár nyolc hét alatt lefogyaszthat

Egy friss kutatás során kiderült, hogy az elhízott résztvevők testtömegindexe akár hat százalékkal is csökkenhet a kéthónapos akupunktúrás kezelés hatására.

Bővebben...

Kisebb tányérról egyen, aki fogyni szeretne

Ha fogyásról van szó, nem csak az számít, mit eszünk, hanem az is, hogy milyen tányérból falatozunk. Ha ugyanis kisebb tányért használunk, automatikusan kevesebbet is fogunk enni.

Bővebben...

Nyerj páros belépőt az idei Konyhakiállításra!

Játssz velünk, és nyerj egy páros belépőjegyet az idei Konyhakiállításra! Ehhez mindössze három kérdésre kell helyesen válaszolnod!

Bővebben...

Ez is lehet a hosszú élet titka

Azok a nők, akik több gyereket is szültek, hosszabb telomerekkel rendelkeznek. A telomerek a DNS-szálak végén található végződések, amelynek feladatuk, hogy védjék a szálakat. A szakemberek szerint a hosszú telomerek hosszú életet sejtetnek.

Bővebben...

Ez a korosztály fokozott céltáblája az internetes zaklatásnak

A legfrissebb elemzés szerint az alsó tagozatból felső tagozatba lépő gyerekek fokozottan céltábláivá válhatnak az internetes zaklatásnak.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A kalcium és D vitamin hatása csontjainkra!

Bár sokan szednek kalcium- és D-vitamin étrend-kiegészítőt az erősebb csontok reményében, az amerikai kormány megbízásából készült legfrissebb szakvélemények szerint az egészséges korosabb hölgyeknek nincs szükségük alacsony dózisú tablettákra.

Bővebben...

D vitamin (kalciferol) Egyre nagyobb figyelmet kap a D vitamin

A D vitaminról ritkán hallunk, pedig épp oly fontos szervezetünk számára, mint a C vagy a B vitamin. A lakosság, sőt azt emberiség nagy része D vitaminhiányban szenved, amelynek az egyik oka, hogy D vitaminhoz csak nyáron jut hozzá a szervezet, amikor napfény éri.

Bővebben...

10 természetes vitaminpótló növény!

A vitamin pótlása fontos szervezetünk működéséhez. Bemutatjuk a legjobb 10 természetes vitaminforrást,és gyógynövényt, amelyek különleges gyógyító hatással bírnak.

Bővebben...

Ezért érdemes időskorban is halat enni

Az időskori rendszeres halfogyasztás 39 százalékkal csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát – derül ki egy friss kutatásból. Az állati fehérje ahhoz is hozzájárul, hogy az érintettek tovább aktívak maradjanak, hiszen az izomépítés kulcsaként véd az esésből eredő sérülésektől.

Bővebben...

Új modell segítségével jósolható be a az ebola- és a Lassa-láz járvány kitörése

Új matematikai modellt dolgoztak ki az ebola- és a Lassa-láz kitörésének feltérképezésére és precízebb bejóslására a Cambridge-i egyetem tudósai. Ez segíthet abban, hogy a megfelelő szervek időben gondoskodjanak arról, hogy a járványok még tovább terjedjenek.

Bővebben...

Hétből egy konyha felel meg az elvárásoknak!

Vajon az ön konyhája átmenne egy éttermi ellenőrzésen? A legújabb felmérések szerint hétből egy háztartási konyha nem felel meg a közegészségügyi előírásoknak.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!