Megfelelő növényválasztással spóroljunk a vízzel!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

1950 óta a világ népessége csaknem megkétszereződött, a vízhasználat pedig megháromszorozódott. Hétmilliárd ember vízszükségletéről kellene gondoskodni napjainkban, de a századfordulóra már tízmilliárdan is lehetünk, akik szomjazunk a vízre.

Sokunk számára természetes, hogy otthon kinyitjuk a csapot, és folyik belőle a víz, de a világ számos térségében nagy gondot jelent a vízhez való hozzájutás. Ha nekünk is ilyen nehézségekkel kellene szembenéznünk, biztosan jobban meggondolnánk, mire használjuk az értékes víz minden cseppjét. A felmelegedés miatt nagyon is lehetséges, hogy erre egy nap rá leszünk kényszerítve. Nem véletlenül nevezik a vizet a jövő olajának.

Ha eddig még nem tettük meg, ideje környezettudatosabban gondolkodnunk, és a kertünkbe olyan növényeket ültetni, melyek kevés vízzel is beérik.

Az egyik legnagyobb vízfelhasználást jelenti a lakott környezetben a gyepek öntözése.

Sok vizet megspórolhatunk, ha olyan füvet választunk a kertünkbe, mely jól bírja a szárazságot, és csak ritkán kell megöntözni.

 

 

A kerti gyep létesítésére alkalmas szárazságtűrő fűfajok közé tartozik a pusztai csenkesz és a veresnadrág csenkesz. Ezek a fajok hosszú életűek, és ritkán kell őket vágni. Bár utóbbi szárazságban megvörösödik, de aztán újra kihajt.

Különösen szívós faj a csillagpázsit, melynek több előnye is van. Ahol megtelepszik, ott gyakorlatilag kiirthatatlan, még homokos területen is megmarad, nem igényli az öntözést, és olyan alacsony a gyepje, hogy nem hogy nem kell, de nem is lehet kaszálni.

Szintén jól alkalmazkodó, forróság- és szárazságtűrő fű a magyar rozsnok. Kerti gyepesítésre aljfű jellegű típusai közül válasszunk. Bár kezdetben lassan fejlődik, később kevés öntözéssel is beéri, és hosszú életű lesz.

 

Kertünk legszebb ékei a dísznövények, melyek között számos szárazságtűrő fajt találunk. Ilyen a leánykökörcsin, a tavaszi hérics, a Waldstein-pimpó, a koloncos legyezőfű, a sziklakertek díszeiül szolgáló varjúhájak és az alacsonyszárú ligetszépe, az igénytelen, de mégis mutatós piros sarkantyúvirág, a különleges virágzatú hosszúlevelű medveköröm, a kereklevelű harangvirág, a különleges hajtású, nyárvégi aranyfürt vagy a nagy tűrőképességű kék nőszirom.

Bőven találunk olyan fás szárú növényeket is, melyek nem szomjaznak víz után, és csak tartós szárazság idején kell megöntözni őket. Ebbe a növénycsoportba tartozik a díszalma, a bibircses nyír, a madárberkenye, a tavasz első legszebb színfoltja, az aranyvessző, és az őszi kert legcsodásabb dísze, a tűztövis. De ide soroljuk a gyümölcsöt adó házi szilvát, nemes almát, közönséges meggyet, édes cseresznyét és a fekete bodzát is. A kúszónövények közül a sötétzöld levelű borostyán vagy az ősszel vörösbe boruló vadszőlő jelent ideális választást.

A nyitvatermők közül a közönséges boróka, a törpefenyő, a fehér luc és a nyugati tuja sem igényi a rendszeres öntözést.

A vízfelhasználás csökkentése mellett is megőrizhetjük magunk körül a szép, virágos, zöld környezetet, ha helyesen válogatjuk meg növényeinket. Kérjünk segítséget a kertészetekben, ahol még több szárazságtűrő növényfajt tudnak ajánlani.

Ezt olvasta már?

3 könnyen gondozható egynyári növény, amelyek pompás színfoltok lesznek kertünkben

6 növény ha mediterrán kertet szeretnénk!

A hibiszkusz metszése és gondozása

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

 

Süssünk lángost hétvégére

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 2 db közepes nagyságú főtt burgonya, 3 dkg friss élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1-1 1/2 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só; olaj a sütéshez.

Bővebben...

Készítsünk színes vidám húsvéti tortát

Hozzávalók: 14 deka vaj, 10 deka cukor, 1 csomag  vanillincukor, 3 tojássárga, 3 szelet puhított csokoládé, 5 deka liszt, 5 deka Gustin, 1/2 csomag  sütőpor, 10 deka mandula, 1/4 kg füge, 3 evőkanál tej, 3 tojásfehérjének habja; gyümölcsíz, húsvéti cukortojások.

Bővebben...

"Piros"-t tetováltatott a hátára Abaházi Csaba

A Sláger Reggel élő adásában tetováltatott a hátára egy tűzpiros pipacsot Abaházi Csaba, miután elveszített egy fogadást műsorvezető társával, Vágó Pirossal szemben.

Bővebben...

Ma indul a Sziget fesztivál

Felépült ismét az ideiglenes „Fesztiválköztársaság”. Több mint 1500 program vár ránk a 24. Szigeten. Az előadók a világ minden tájáról, körülbelül 60 országból érkeznek. A közönség nemzetközisége is garantált, hiszen több mint 100 országból vettek jegyet a„Szabadság Szigetére”, de a szervezők nagy örömére az elmúlt 2 évhez hasonlóan, a látogatószám növekedésével arányosan, megint tovább nőtt a magyar látogatók száma is. Gerendaiék több teltházas napra is számítanak. Indulás augusztus 10-én.

Bővebben...

Sikeres fogyás, rásegítéssel!

Sajnos mindannyian tapasztalhattuk, hogy a testsúlyból határozottan nehezebb leadni, mint felszedni. Sőt, vannak helyek, ahonnan szinte lehetetlen…

Bővebben...

Így készítsd el a chia magot, amely egy igazi szuper food

Tudtad, hogy a chia mag az egyik legkisebb ehető mag a földön? Az azték zsálya néven is ismert chia növény Közép- és Dél-Amerikában őshonos.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

3 gyönyörű örökzöld a kertünkbe!

A tuják változatos forma világa már rég meghódította a kertészek szívét. Íme, 3 különböző tuja, amely igencsak eltérnek méretben és formában.

Bővebben...

Ültessünk vadszőlőt kertünkbe!

A vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata) mászó képességét még pókember is megirigyelné, hiszen tapadó korongjai segítségével szinte bárhová képes felfutni.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Így metsszük vissza a gyümölcsfákat!

A gyümölcsfákat már rögtön ültetés után érdemes metszeni, de nem mindegy hogyan és mikor metsszük gyümölcsfáinkat. Cikkünk bemutatja a metszés alapjait.

Bővebben...

A föld legnagyobb virága 3 méter magasra is megnőhet!

A föld legnagyobb és legbüdösebb virága a titán buzogány, (Amorphophallus titanum) amely akár 3 méter magasra is megnőhet és a szaga…..

Bővebben...

Bizonyos műtéteknek egy sor nem várt, pozitív hatásuk vanBizonyos műtéteknek egy sor nem várt, pozitív hatásuk van

Már csak azért is érdemes átesni a szürkehályog műtéten, mert annak mellékhatásaként nyugodtabban alhat a páciens. Számos egyéb olyan eset is van persze, amikor az operáció váratlan, pozitív következményekkel jár.

Bővebben...

A fűmagvetés félte őrzött titkai

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb!

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!