Megfelelő növényválasztással spóroljunk a vízzel!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

1950 óta a világ népessége csaknem megkétszereződött, a vízhasználat pedig megháromszorozódott. Hétmilliárd ember vízszükségletéről kellene gondoskodni napjainkban, de a századfordulóra már tízmilliárdan is lehetünk, akik szomjazunk a vízre.

Sokunk számára természetes, hogy otthon kinyitjuk a csapot, és folyik belőle a víz, de a világ számos térségében nagy gondot jelent a vízhez való hozzájutás. Ha nekünk is ilyen nehézségekkel kellene szembenéznünk, biztosan jobban meggondolnánk, mire használjuk az értékes víz minden cseppjét. A felmelegedés miatt nagyon is lehetséges, hogy erre egy nap rá leszünk kényszerítve. Nem véletlenül nevezik a vizet a jövő olajának.

Ha eddig még nem tettük meg, ideje környezettudatosabban gondolkodnunk, és a kertünkbe olyan növényeket ültetni, melyek kevés vízzel is beérik.

Az egyik legnagyobb vízfelhasználást jelenti a lakott környezetben a gyepek öntözése.

Sok vizet megspórolhatunk, ha olyan füvet választunk a kertünkbe, mely jól bírja a szárazságot, és csak ritkán kell megöntözni.

 

 

A kerti gyep létesítésére alkalmas szárazságtűrő fűfajok közé tartozik a pusztai csenkesz és a veresnadrág csenkesz. Ezek a fajok hosszú életűek, és ritkán kell őket vágni. Bár utóbbi szárazságban megvörösödik, de aztán újra kihajt.

Különösen szívós faj a csillagpázsit, melynek több előnye is van. Ahol megtelepszik, ott gyakorlatilag kiirthatatlan, még homokos területen is megmarad, nem igényli az öntözést, és olyan alacsony a gyepje, hogy nem hogy nem kell, de nem is lehet kaszálni.

Szintén jól alkalmazkodó, forróság- és szárazságtűrő fű a magyar rozsnok. Kerti gyepesítésre aljfű jellegű típusai közül válasszunk. Bár kezdetben lassan fejlődik, később kevés öntözéssel is beéri, és hosszú életű lesz.

 

Kertünk legszebb ékei a dísznövények, melyek között számos szárazságtűrő fajt találunk. Ilyen a leánykökörcsin, a tavaszi hérics, a Waldstein-pimpó, a koloncos legyezőfű, a sziklakertek díszeiül szolgáló varjúhájak és az alacsonyszárú ligetszépe, az igénytelen, de mégis mutatós piros sarkantyúvirág, a különleges virágzatú hosszúlevelű medveköröm, a kereklevelű harangvirág, a különleges hajtású, nyárvégi aranyfürt vagy a nagy tűrőképességű kék nőszirom.

Bőven találunk olyan fás szárú növényeket is, melyek nem szomjaznak víz után, és csak tartós szárazság idején kell megöntözni őket. Ebbe a növénycsoportba tartozik a díszalma, a bibircses nyír, a madárberkenye, a tavasz első legszebb színfoltja, az aranyvessző, és az őszi kert legcsodásabb dísze, a tűztövis. De ide soroljuk a gyümölcsöt adó házi szilvát, nemes almát, közönséges meggyet, édes cseresznyét és a fekete bodzát is. A kúszónövények közül a sötétzöld levelű borostyán vagy az ősszel vörösbe boruló vadszőlő jelent ideális választást.

A nyitvatermők közül a közönséges boróka, a törpefenyő, a fehér luc és a nyugati tuja sem igényi a rendszeres öntözést.

A vízfelhasználás csökkentése mellett is megőrizhetjük magunk körül a szép, virágos, zöld környezetet, ha helyesen válogatjuk meg növényeinket. Kérjünk segítséget a kertészetekben, ahol még több szárazságtűrő növényfajt tudnak ajánlani.

Ezt olvasta már?

3 könnyen gondozható egynyári növény, amelyek pompás színfoltok lesznek kertünkben

6 növény ha mediterrán kertet szeretnénk!

A hibiszkusz metszése és gondozása

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

 

Joghurtos málnás álom muffin

Hozzávalók: 3 csésze liszt, 1 evőkanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 10 evőkanál sótlan vaj, 1 csésze kristálycukor, 2 db tojás,

Bővebben...

Így készítsünk metélt tésztát házilag

A házi metélt tészta elkészítése igényel némi türelmet és kézügyességet igényel, de megéri megtanulni, mert a házi tésztánál nincs finomabb.

Bővebben...

Vizilabdázóink újra a Kocsitoló versenyen

Negyedszer áll rajthoz a Nemzeti Vágta Adrenalin Kocsitoló versenyén a vízilabdás Fazekas Tibor, aki szerint az elmúlt években bérelt helyük volt ugyan a dobogó harmadik fokán, de idén meglepetésre akár előrébb is végezhetnek.

Bővebben...

Az ajándékmozi joga

A crowdfunding csodás dolog. Azt jelenti, hogy nem túl tőkeerős magánvállalkozások vagy jótékony szervezetek az interneten meghirdetnek egy célt, és akinek tetszik, adhat hozzá valamennyit.

Bővebben...

Kalóriák helyett a makroelemeket számolja az, aki fogyni szeretne

Aki fogyni szeretne, a legtöbbször a kalóriabevitelt csökkenti, és többet kezd mozogni: elviekben ez a legtökéletesebb módszer arra, hogy az extra kilóktól megszabaduljunk. Ugyanakkor jobban járunk, ha a kalóriák helyett inkább a makroelemeket tartjuk számon.

Bővebben...

A fogyás minden életkorban jót tesz a szívnek és az érrendszernek

A fogyás a felnőttkor bármelyik szakaszában egészséges, hiszen hosszú távon előnyösen hat a szívre és az érrendszerre – olvasható egy friss tanulmányban, amely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szakfolyóiratban jelent meg.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A boldogság nem végzettség kérdése

A magas iskolai végzettség nem járul hozzá törvényszerűen ahhoz, hogy boldogabb életet éljünk – derül ki egy friss brit kutatásból, amely a British Journal of Psychiatry című szaklapban jelent meg.

Bővebben...

Ezért érdemes a mediterrán diétát követni

A mediterrán diéta pont olyan jó, mint a vegán – derül ki egy friss kutatásból. A friss halban, olívaolajban és zöldségekben gazdag mediterrán diétáról régóta hallani, hogy a hosszú élet titka.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Növeljük szellemi képességünket D vitaminnal!

A Journals of Gerontology Series A című lapban két új tanulmány is megjelent, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a nők szellemi teljesítőképességén koruk előrehaladtával sokat segíthet a D-vitamin.

Bővebben...

Miért van szükségünk a vitaminokra?

Amikor valaki meghallja a vitamin szót, sajnos manapság azonnal a vitamin tabletták jutnak az eszébe. Pedig a vitaminok nem azonosak a vitamin tartalmú készítményekkel.

Bővebben...

Ki válhat nagyobb valószínűséggel függővé a narkotikus fájdalomcsillapítóktól?

Egy új kutatás azt vizsgálta, mely betegek a leghajlamosabbak arra, hogy a rövidtávra felírt narkotikus fájdalomcsillapítókkal hosszabb távon visszaéljenek.

Bővebben...

A szülők a legfontosabb példaképek, ha egészséges életmódról van szó

Nem elég, ha a szülő arra biztatja a gyereket, hogy megfelelően táplálkozzon, egyen kevesebb édességet és töltsön kevesebb időt a gép előtt. Ahhoz, hogy az egészséges életmódra történő nevelésnek eredménye is legyen, elengedhetetlen, hogy a szülő maga is példát mutasson.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!