Ültessünk bodzát a kertünkbe!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A bodza régen Nagymamáink idejében egy közkedvelt gyógynövény volt, amely az út mentén vadon nőt, így csak ki kellett sétálni az erdőbe, vagy az út mellé és leszedni a gyönyörű bodza virágot vagy a bodza bogyót és elkészíteni a szörpöt és lekvárt.

De ma már a nagy autóforgalom és a szennyezett levegő miatt nem biztos, hogy egészség az a virág és bogyó, amelyre lerakodott a kosz és a por, valamint a sok benzingőz és kipufogó gáz, Ha szeretnénk finom bio bodza szörpöt és lekvéát készíteni, ültessünk tavasszal kertünkbe saját bodzát, így biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen vegyi anyag nem kerül a szörpnek valóra.

A bodza hatékony gyógynövény: vértisztító, izzasztó és hashajtóhatású; véd hurut és reuma ellen; segít vízkór, isiász és keringési panaszok esetén; serkenti a versműködést (méregtelenít); magas vitamintartalmának köszönhetően megelőzhetünk sok betegséget.

Szerencsére nem csak, mint kedvelt gyógynövényt, de mint díszcserjét is egyre több kertbarát ülteti kertjébe, hiszen tavasszal a fehér kellemes illatú ernyős virágzatával kápráztat el mi9nket, amelyek átmérője gyakran eléri a 15-20 cm, majd nyáron a bodzabogyók tündökölnek éjfekete színükkel kertünkben. A növény április végétől egészen május végéig nyílik, fehér vagy rózsaszín színű virágokkal. Magassága elérheti akár az 4-7 métert is, szélessége 3-4 méter, de ezt metszéssel kordában tudjuk tartani.

A bogyók ehetők, nagyon finom lekvár, zselé vagy szörp készíthető belőle, de nyersen semmi esetre se fogyasszuk a növény termését.

Ma már egyre több kertészeti árudában találkozzunk bodza csemetével, kedvelt fajta lett a csillogó sötétvörös lombbal rendelkező „ Black Beqauty” és a fűrészes szélű „Black Lace”, amelyek nem csak kellemes illatot árasztanak, de eltérően a vadon termő fajtáktól gyönyörű rózsaszínvirággal rendelkeznek.

 

Aki a bodza bogyót szeretné nyáron szüretelni kertjében, és lekvárt vagy más finomságot szeretne befőzni belőle, keresse a „ Haschberg” vagy a „ Sampo”fajtákat. Ritkaságnak számító fajták is feltűnhetnek, így ne lepődjünk meg, ha némelyik sárga lombozattal, vagy épp sárgászöld és piros színű terméssel találkozunk.

A Fekete bodza ültetés és termesztése igen egyszerű, tavasszal vagy kora ősszel vásároljuk meg a növényt, amelyet a kert napos, de akár árnyékos részébe is ültethetünk, mindkét helyen igen jól érzi magát.

Gondozás:

Túl sok gondozást nem igényel, de ha bő termést szeretnénk ősszel vagy tavasszal, egy kevés komposzttal lássuk le a növényt.

Metszés:

2-3 évente elég, ha a régi letört vagy zavaró hajtásokat levágjuk, és minimális metszéssel alakíthatjuk a formáját a növénynek ősszel és tavasszal.

Szaporítás:

Akár oldalhajtásról, akár fás dugványról könnyedén szaporítható, de az ősszel szedett magok is elvethetők.

Végezetül, íme, néhány remek bodza recept nyárra:

Bodzavirág borpongyolában

12 db virág (zat), 200 g szójaliszt, 3 dl muskotályos fehérbor, 3 tojás, késhegynyi só, olaj a sütéshez, fahéjas cukorszórat.

Az éppen kinyíló virágokat jól megmossuk. lecsepegtetjük.

A tojások sárgáját, sót, lisztet, bort, a tojások keményre felvert habját összekeverjük. Néhány csepp olajat teszünk bele. Fél órára a hűtőbe tesszük.

A virágokat egyenként belemártjuk a tésztába, bő forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük.

Fahéjas cukorban megforgatjuk.

Forrón kínáljuk, kihűlve megpuhul.

Bor- vagy puncshab illik hozzá.

 

Bodzadzsem 1.

¨       ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1

Alapadag: 1 kg bodzapép, fél kg. Befőző cukor, 25 dkg cukor, fél dl. citromlé.

Elkészítése: Az érett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a befőző edénybe rakjuk. 1-2 dl vizet öntünk alá és időnként megkevergetve kb. 45 percig főzzük. Melegen átpasszírozzuk, megmérjük, hozzá- adjuk a cukrokat és a citromlét, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (tányérpróba). Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

 

Bodzaital 2.

¨       ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 2

Hozzávalók: 4 tenyérnyi, szép nagy bodzavirág, 2 citrom, fél dl ecet, 1 kg + 4 evőkanál kristálycukor.

Elkészítése: A virágokat megmosom, szétszedem, és 5 liter vízbe beleteszem. Hozzáadom a megmosott és vékonyra karikázott citromot, az ecetet és 1 kg kristálycukrot. Az egészet felforralom, és a forrástól számított 4 percig főzöm. Közben a maradék kristálycukrot egy ép zománcú edényben szárazon megpirítom, és ha már majdnem barna, 2 dl bodzás lével felengedve addig keverem, amíg a cukor feloldódik benne. Ezt a levet hozzáöntöm a többihez, és a lángot eloltom alatta. Ha teljesen kihűlt, nagyon finom szűrőn átszűröm, és kis üvegekbe töltöm. Hűtőszekrényben tárolva három hétig eláll. Rendkívül aromás ital, amelyet ásványvízzel vagy szódavízzel fogyasztunk.

 

Bodzaszörp 1.

¨       4 liter szörphöz

Hozzávalók: 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág (1 cm-es szárral), 1 nagy lédús citrom, 1 kg kristálycukor, 2 evőkanál ecet, 3 dkg citromsav, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum, 1 mokkáskanál só. Időigényes.

Elkészítése: A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni.) Öt napon keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag keverőkanállal - megkeverjük. A cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk. Megjegyzés: A tartósítószert és a citromsavat gyógyszertárakban vásárolhatjuk meg. A bodzaszörpöt sima vagy ásványvízzel üdítőitalként, tejjel turmixitalként fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.

 

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

Almás-barackos sült metélt

 

Hozzávalók: 30 dkg széles metélt tészta, 50 dkg alma, 2 egész tojás, 6 dkg vaj, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, ízlés szerint porcukor.

Bővebben...

A habcsók készítése nem is olyan nehéz

A habcsók régen a fenyőfák egyik legszebb dísze volt, és mára újra divatba jön karácsonykor. Próbálja ki ön is a habcsók készítését, mert nem is olyan nehéz.

Bővebben...

Mexikói saláta

Ez a saláta hasonlít a klasszikus francia salátára, ám itt mexikói zöldség keveréket, és marinált paradicsompaprikát használunk fel.

Bővebben...

Tücsi retteg a vízi élőlényektől

A Sláger TV műsorvezetői a munka mellett a pihenésre és a szórakozásra is szánnak egy kis időt. Zoltán Erika, Czutor Zoli és Pordán Petra Olaszországra esküszik, Tücsi a Balatont részesítette idén előnyben. Nagy Zsolt Leonak ugyan még nem volt ideje elutazni, de így is rengeteget van a szabadban. 

Bővebben...

Másnapos haverok

 

Todd Phillips-t a három Másnaposok-film tette a világ egyik legsikeresebb rendezőjévé, és nem véletlenül: gátlástalan komédiái elképesztő ötletparádéval mulattatnak: Phillips fantáziája kimeríthetetlennek tűnik. De ő nem akarja használni.

Bővebben...

Elstartolt a Hungary’s Got Talent

Sok nevetés, lélegzetelállító pillanatok, gyomorszorító érzelmek és felhőtlen szórakozás – ez jellemezte az RTL Klub vadonatúj showműsorának, a Hungary’s Got Talentnek első válogató adását. Műsorvezetőként Dombóvári István debütált Sebestyén Balázs oldalán.

Bővebben...

Fehérjével a legkönnyebb fogyni, de tilos túlzásba vinni!

A kalóriák számolgatása helyett a legjobb, ha a fogyni vágyók fehérjegazdag étrendre térnek át, és sok halat, tojást és húst vesznek magukhoz – derül ki a University of Sydney munkatársainak friss kutatásából, amely a manchesteri Annual Meeting of the Society for Experimental Biology konferencia keretében került publikálásra június végén.

Bővebben...

Naponta egy alma a kilókat is távol tartja?

Az antioxidáns növényi vegyületekben gazdag zöldségek és gyümölcsök csökkenthetik az élelmiszerekből felszívódó energia mennyiségét.

Bővebben...

Gyümölcsöstál a karcsúság titka

Azok a nők, akik teli gyümölcsöstálat tartanak a konyhapulton, csaknem 6 kilogrammal könnyebbek – derül ki egy friss kutatásból. A Cornell Egyetem munkatársai 200 amerikai háztartásban fotózták le a konyhapultot, majd lemérték az ott élő nők súlyát.

Bővebben...

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

Fűszer helyett zenével is lehet ízesíteni az ételt

A „hangfűszerezés” – ami az étel származási helyének megfelelő zene hallgatását jelenti evés közben – javítja az ízélményt. A tudósok szerint lassú dallamok hatására hosszabban érezhető az aroma, míg a tempósabb számok hatására kevesebb ideig érezzük azt.

Bővebben...

Ezért lesz boldogabb az életed, ha leteszed az autód

Aki gyalog vagy biciklivel megy a munkahelyére, sokkal nyugodtabb annál, mint aki négy keréken. Az autónál még a busz és a vonat is kevésbé terheli meg az idegrendszert a stressz-szint tekintetében – derül ki egy friss kutatásból.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A D vitamin védi a fogakat,és erősíti immunrendszerünket is!

Régóta ismeretes, hogy a kalcium mellett a D-vitaminnak is kiemelten fontos szerepe van a csontok és fogak megerősítésében, friss kutatások azonban arra is rávilágítottak,

Bővebben...

Mire használja a szervezet az E-vitamint?

A bőrre dörzsölve csökkenti az öregedés jeleit, a sportolók pedig az állóképesség fokozására használják, de a kutatók most bizonyítékot találtak az E-vitamin egyik természetes funkciójára is a szervezetben.

Bővebben...

Vitaminok A.-Z.ig

A vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása sokféle módon védi szervezetünket, és egészségünket. De nem mindegy hogy hogyan és mikor szedjük és főleg, hogy miből nyerjük a vitaminokat.

Bővebben...

Így emelj fel nehéz tárgyakat

Az Aberdeeni Egyetem munkatársai szerint az objektumok emeléséhez leginkább alkalmas testhelyzetet gerincünk alakja határozhatja meg.

Bővebben...

Süssünk az ünnepekre diótortát

A karácsonyi zserbó helyett idén süssünk egy finom diótortát, és lepjük meg vele a családot, barátokat, rokonokat.

Bővebben...

Világújdonság az arcliftingben

Megérkezett a DuoLifting, a minden eddiginél látványosabb vékonyszálas bőrfiatalítás felszívódó szálakkal arcon, szemöldökön vagy nyakon!

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!