Ültessünk bodzát a kertünkbe!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A bodza régen Nagymamáink idejében egy közkedvelt gyógynövény volt, amely az út mentén vadon nőt, így csak ki kellett sétálni az erdőbe, vagy az út mellé és leszedni a gyönyörű bodza virágot vagy a bodza bogyót és elkészíteni a szörpöt és lekvárt.

De ma már a nagy autóforgalom és a szennyezett levegő miatt nem biztos, hogy egészség az a virág és bogyó, amelyre lerakodott a kosz és a por, valamint a sok benzingőz és kipufogó gáz, Ha szeretnénk finom bio bodza szörpöt és lekvéát készíteni, ültessünk tavasszal kertünkbe saját bodzát, így biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen vegyi anyag nem kerül a szörpnek valóra.

A bodza hatékony gyógynövény: vértisztító, izzasztó és hashajtóhatású; véd hurut és reuma ellen; segít vízkór, isiász és keringési panaszok esetén; serkenti a versműködést (méregtelenít); magas vitamintartalmának köszönhetően megelőzhetünk sok betegséget.

Szerencsére nem csak, mint kedvelt gyógynövényt, de mint díszcserjét is egyre több kertbarát ülteti kertjébe, hiszen tavasszal a fehér kellemes illatú ernyős virágzatával kápráztat el mi9nket, amelyek átmérője gyakran eléri a 15-20 cm, majd nyáron a bodzabogyók tündökölnek éjfekete színükkel kertünkben. A növény április végétől egészen május végéig nyílik, fehér vagy rózsaszín színű virágokkal. Magassága elérheti akár az 4-7 métert is, szélessége 3-4 méter, de ezt metszéssel kordában tudjuk tartani.

A bogyók ehetők, nagyon finom lekvár, zselé vagy szörp készíthető belőle, de nyersen semmi esetre se fogyasszuk a növény termését.

Ma már egyre több kertészeti árudában találkozzunk bodza csemetével, kedvelt fajta lett a csillogó sötétvörös lombbal rendelkező „ Black Beqauty” és a fűrészes szélű „Black Lace”, amelyek nem csak kellemes illatot árasztanak, de eltérően a vadon termő fajtáktól gyönyörű rózsaszínvirággal rendelkeznek.

 

Aki a bodza bogyót szeretné nyáron szüretelni kertjében, és lekvárt vagy más finomságot szeretne befőzni belőle, keresse a „ Haschberg” vagy a „ Sampo”fajtákat. Ritkaságnak számító fajták is feltűnhetnek, így ne lepődjünk meg, ha némelyik sárga lombozattal, vagy épp sárgászöld és piros színű terméssel találkozunk.

A Fekete bodza ültetés és termesztése igen egyszerű, tavasszal vagy kora ősszel vásároljuk meg a növényt, amelyet a kert napos, de akár árnyékos részébe is ültethetünk, mindkét helyen igen jól érzi magát.

Gondozás:

Túl sok gondozást nem igényel, de ha bő termést szeretnénk ősszel vagy tavasszal, egy kevés komposzttal lássuk le a növényt.

Metszés:

2-3 évente elég, ha a régi letört vagy zavaró hajtásokat levágjuk, és minimális metszéssel alakíthatjuk a formáját a növénynek ősszel és tavasszal.

Szaporítás:

Akár oldalhajtásról, akár fás dugványról könnyedén szaporítható, de az ősszel szedett magok is elvethetők.

Végezetül, íme, néhány remek bodza recept nyárra:

Bodzavirág borpongyolában

12 db virág (zat), 200 g szójaliszt, 3 dl muskotályos fehérbor, 3 tojás, késhegynyi só, olaj a sütéshez, fahéjas cukorszórat.

Az éppen kinyíló virágokat jól megmossuk. lecsepegtetjük.

A tojások sárgáját, sót, lisztet, bort, a tojások keményre felvert habját összekeverjük. Néhány csepp olajat teszünk bele. Fél órára a hűtőbe tesszük.

A virágokat egyenként belemártjuk a tésztába, bő forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük.

Fahéjas cukorban megforgatjuk.

Forrón kínáljuk, kihűlve megpuhul.

Bor- vagy puncshab illik hozzá.

 

Bodzadzsem 1.

¨       ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1

Alapadag: 1 kg bodzapép, fél kg. Befőző cukor, 25 dkg cukor, fél dl. citromlé.

Elkészítése: Az érett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a befőző edénybe rakjuk. 1-2 dl vizet öntünk alá és időnként megkevergetve kb. 45 percig főzzük. Melegen átpasszírozzuk, megmérjük, hozzá- adjuk a cukrokat és a citromlét, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (tányérpróba). Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

 

Bodzaital 2.

¨       ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 2

Hozzávalók: 4 tenyérnyi, szép nagy bodzavirág, 2 citrom, fél dl ecet, 1 kg + 4 evőkanál kristálycukor.

Elkészítése: A virágokat megmosom, szétszedem, és 5 liter vízbe beleteszem. Hozzáadom a megmosott és vékonyra karikázott citromot, az ecetet és 1 kg kristálycukrot. Az egészet felforralom, és a forrástól számított 4 percig főzöm. Közben a maradék kristálycukrot egy ép zománcú edényben szárazon megpirítom, és ha már majdnem barna, 2 dl bodzás lével felengedve addig keverem, amíg a cukor feloldódik benne. Ezt a levet hozzáöntöm a többihez, és a lángot eloltom alatta. Ha teljesen kihűlt, nagyon finom szűrőn átszűröm, és kis üvegekbe töltöm. Hűtőszekrényben tárolva három hétig eláll. Rendkívül aromás ital, amelyet ásványvízzel vagy szódavízzel fogyasztunk.

 

Bodzaszörp 1.

¨       4 liter szörphöz

Hozzávalók: 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág (1 cm-es szárral), 1 nagy lédús citrom, 1 kg kristálycukor, 2 evőkanál ecet, 3 dkg citromsav, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum, 1 mokkáskanál só. Időigényes.

Elkészítése: A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni.) Öt napon keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag keverőkanállal - megkeverjük. A cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk. Megjegyzés: A tartósítószert és a citromsavat gyógyszertárakban vásárolhatjuk meg. A bodzaszörpöt sima vagy ásványvízzel üdítőitalként, tejjel turmixitalként fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.

 

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Libamájjal töltött dagadó

Hozzávalók: 70-80 dkg dagadó egy darabban, de nem a dagadó porcos része, 1 zsemle, 4 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1/2 dl tej, 2-2 ek. olaj, és zsemlemorzsa, 1 kis doboz libamájas krém, 1 tk. mustár, 1-1 mk. majoránna és pástétomfűszer, ízlés szerint törött bors és só.

Bővebben...

3 sült csirke recept variáció

A sült csirke azért jó mert gyorsan elkészíthető, laktató és számtalan variációban elkészíthető. Mi most három sült csirke receptet mutatunk be, amely remek vendégváró lehet nyárra.

Bővebben...

Elájult a Sláger FM műsorvezetője

Egy hét után kidőlt a sorból Abaházi Csaba a 103.9 Sláger FM új reggeli műsorának műsorvezetője. A Class FM-től érkezett rádiós vasárnapról hétfőre virradóra lett rosszul. Az éjszakai órákban pár percre az eszméletét is elveszítette.

Bővebben...

Samuel L. Jackson és King Kong

Samuel L. Jackson egyszerű elveket követ. A Kong: Koponya-sziget (Kong: Skull Island, hazai bemutató: március 9.) premierjén mondta: olyan filmekben vállal szerepet, amilyeneket gyerekkorában szeretett nézni.

Bővebben...

28 napos fogyi-program, ami egészséges is!

Ez a 28 napos fogyókúrás program nem csupán abban segít, hogy csökkenjen a testsúlyod, derekad és csípőd karcsúbb legyen, hanem abban is, hogy csökkenjen a véredben a káros koleszterinszint, valamint gyorsabb legyen az anyagcseréd és az energiafelhasználásod.

Bővebben...

Így fogyott le 57 kilót egy édesanya!

Egy kétgyermekes anya 57 kg-tól szabadult meg, amit annak köszönhetően szedett magára, hogy éveken át napi 4000 kalóriát fogyasztott.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Salamonpecsét virág ültetése és gondozása

Az árnyas hűs kertek egyik kedvelt lakója a salamonpecsét virág (polygonatum hybridum), amely akár 1 méter magasra is megnőhet.

Bővebben...

A leander átültetése és gondozása

A leander valaha egy különleges mediterrán dísznövény volt, de mára már szinte hétköznapi növény vált belőle.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Költöztesd ki kedvenc karosszékedet a kertbe! Fotókkal!

Itt a jó idő, egyre többször a hőmérséklet megközelíti a 20-25 fokot! Itt az idő kiköltöztetni kedvenc karosszékedet, és asztalodat a kertbe, hogy a jó időben pihenj, elolvass egy jó könyvet, vagy meghívd a barátaidat egy kávéra, teára! Ehhez mutatunk most pár ötletet és tippet!

Bővebben...

Hasznos segítő társ lesz kertünkben a vakond!

Egyik kertbarát sem örül a jelenlétének, pedig a vakond akár hasznos állatként is beillik kertünkbe.

Bővebben...

Ilyen veszélyt rejt a szemceruza

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szemceruza vagy szemhéjtus nem megfelelő használata komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Bővebben...

Krémes mazsolás metélt

 

Hozzávalók: 30 dkg vékony metélt tészta, 10 dkg mazsola, 3 egész tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás porcukor, 5 dkg vaj vagy margarin, só.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!