Ültessünk bodzát a kertünkbe!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A bodza régen Nagymamáink idejében egy közkedvelt gyógynövény volt, amely az út mentén vadon nőt, így csak ki kellett sétálni az erdőbe, vagy az út mellé és leszedni a gyönyörű bodza virágot vagy a bodza bogyót és elkészíteni a szörpöt és lekvárt.

De ma már a nagy autóforgalom és a szennyezett levegő miatt nem biztos, hogy egészség az a virág és bogyó, amelyre lerakodott a kosz és a por, valamint a sok benzingőz és kipufogó gáz, Ha szeretnénk finom bio bodza szörpöt és lekvéát készíteni, ültessünk tavasszal kertünkbe saját bodzát, így biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen vegyi anyag nem kerül a szörpnek valóra.

A bodza hatékony gyógynövény: vértisztító, izzasztó és hashajtóhatású; véd hurut és reuma ellen; segít vízkór, isiász és keringési panaszok esetén; serkenti a versműködést (méregtelenít); magas vitamintartalmának köszönhetően megelőzhetünk sok betegséget.

Szerencsére nem csak, mint kedvelt gyógynövényt, de mint díszcserjét is egyre több kertbarát ülteti kertjébe, hiszen tavasszal a fehér kellemes illatú ernyős virágzatával kápráztat el mi9nket, amelyek átmérője gyakran eléri a 15-20 cm, majd nyáron a bodzabogyók tündökölnek éjfekete színükkel kertünkben. A növény április végétől egészen május végéig nyílik, fehér vagy rózsaszín színű virágokkal. Magassága elérheti akár az 4-7 métert is, szélessége 3-4 méter, de ezt metszéssel kordában tudjuk tartani.

A bogyók ehetők, nagyon finom lekvár, zselé vagy szörp készíthető belőle, de nyersen semmi esetre se fogyasszuk a növény termését.

Ma már egyre több kertészeti árudában találkozzunk bodza csemetével, kedvelt fajta lett a csillogó sötétvörös lombbal rendelkező „ Black Beqauty” és a fűrészes szélű „Black Lace”, amelyek nem csak kellemes illatot árasztanak, de eltérően a vadon termő fajtáktól gyönyörű rózsaszínvirággal rendelkeznek.

 

Aki a bodza bogyót szeretné nyáron szüretelni kertjében, és lekvárt vagy más finomságot szeretne befőzni belőle, keresse a „ Haschberg” vagy a „ Sampo”fajtákat. Ritkaságnak számító fajták is feltűnhetnek, így ne lepődjünk meg, ha némelyik sárga lombozattal, vagy épp sárgászöld és piros színű terméssel találkozunk.

A Fekete bodza ültetés és termesztése igen egyszerű, tavasszal vagy kora ősszel vásároljuk meg a növényt, amelyet a kert napos, de akár árnyékos részébe is ültethetünk, mindkét helyen igen jól érzi magát.

Gondozás:

Túl sok gondozást nem igényel, de ha bő termést szeretnénk ősszel vagy tavasszal, egy kevés komposzttal lássuk le a növényt.

Metszés:

2-3 évente elég, ha a régi letört vagy zavaró hajtásokat levágjuk, és minimális metszéssel alakíthatjuk a formáját a növénynek ősszel és tavasszal.

Szaporítás:

Akár oldalhajtásról, akár fás dugványról könnyedén szaporítható, de az ősszel szedett magok is elvethetők.

Végezetül, íme, néhány remek bodza recept nyárra:

Bodzavirág borpongyolában

12 db virág (zat), 200 g szójaliszt, 3 dl muskotályos fehérbor, 3 tojás, késhegynyi só, olaj a sütéshez, fahéjas cukorszórat.

Az éppen kinyíló virágokat jól megmossuk. lecsepegtetjük.

A tojások sárgáját, sót, lisztet, bort, a tojások keményre felvert habját összekeverjük. Néhány csepp olajat teszünk bele. Fél órára a hűtőbe tesszük.

A virágokat egyenként belemártjuk a tésztába, bő forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük.

Fahéjas cukorban megforgatjuk.

Forrón kínáljuk, kihűlve megpuhul.

Bor- vagy puncshab illik hozzá.

 

Bodzadzsem 1.

¨       ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1

Alapadag: 1 kg bodzapép, fél kg. Befőző cukor, 25 dkg cukor, fél dl. citromlé.

Elkészítése: Az érett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a befőző edénybe rakjuk. 1-2 dl vizet öntünk alá és időnként megkevergetve kb. 45 percig főzzük. Melegen átpasszírozzuk, megmérjük, hozzá- adjuk a cukrokat és a citromlét, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (tányérpróba). Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

 

Bodzaital 2.

¨       ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 2

Hozzávalók: 4 tenyérnyi, szép nagy bodzavirág, 2 citrom, fél dl ecet, 1 kg + 4 evőkanál kristálycukor.

Elkészítése: A virágokat megmosom, szétszedem, és 5 liter vízbe beleteszem. Hozzáadom a megmosott és vékonyra karikázott citromot, az ecetet és 1 kg kristálycukrot. Az egészet felforralom, és a forrástól számított 4 percig főzöm. Közben a maradék kristálycukrot egy ép zománcú edényben szárazon megpirítom, és ha már majdnem barna, 2 dl bodzás lével felengedve addig keverem, amíg a cukor feloldódik benne. Ezt a levet hozzáöntöm a többihez, és a lángot eloltom alatta. Ha teljesen kihűlt, nagyon finom szűrőn átszűröm, és kis üvegekbe töltöm. Hűtőszekrényben tárolva három hétig eláll. Rendkívül aromás ital, amelyet ásványvízzel vagy szódavízzel fogyasztunk.

 

Bodzaszörp 1.

¨       4 liter szörphöz

Hozzávalók: 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág (1 cm-es szárral), 1 nagy lédús citrom, 1 kg kristálycukor, 2 evőkanál ecet, 3 dkg citromsav, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum, 1 mokkáskanál só. Időigényes.

Elkészítése: A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni.) Öt napon keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag keverőkanállal - megkeverjük. A cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk. Megjegyzés: A tartósítószert és a citromsavat gyógyszertárakban vásárolhatjuk meg. A bodzaszörpöt sima vagy ásványvízzel üdítőitalként, tejjel turmixitalként fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.

 

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Gyors vacsora recept: cukkinís csirkemell bugonyával

Ha nincs se ideje, se ötlete a vacsora ételhez, íme egy gyors és nagyon finom recept, amely a cukkinis csirkemell. Érdemes kipróbálni!

Bővebben...

Vaníliás porcukorba forgatott farsangi fánk recept

A farsangi fánk az egyik legfinomabb kelt tészta, amely több féle töltelékkel is elkészíthető. Mi most egy sárgabarackos fánkot mutatunk be, amely vaníliás porcukorba van meghempergetve a sütés után. Érdemes elkészíteni.

Bővebben...

Dobó Kata: Az anyaság elnézővé, megengedővé tesz

 

Dobó Kata nevét egy ország ismerte meg, amikor 1997-ben ő játszotta a Miniszter félrelép című filmben Marosi Tünde szerepét. Kata sikere azóta is töretlen, olyan közismert magyar filmek köthetőek a nevéhez, mint a Csak szex és más semmi, vagy a Szabadság, szerelem.

Bővebben...

Készül az ünnepekre Ábel Anita és Mádai Vivi

Bár még csak november van, Ábel Anita és Mádai Vivi már apró előkészületekkel hangolódnak a karácsonyra. A két sztár, akik utoljára a TV2 Drágám, add az életed című műsorában találkoztak, ezúttal együtt sütöttek mézeskalácsot Fűszeres Eszter gasztroblogger egyedi egészséges receptje alapján.

Bővebben...

A nők 32, a férfiak 31 évesen fogynak a legkönnyebben

A nők számára a 32 éves kor a legideálisabb, ha fogyókúrázni szeretnének, míg a férfiak a jelek szerint 31 évesen adják le a fölösleges kilóikat a legkönnyebben.

Bővebben...

Ha fogyni akarsz, egyél mandulát!

Naponta egy maréknyi mandula fogyasztása távol tartja az éhséget, és felváltja az egészségtelen ételekből származó üres kalóriákat. Sokunknak jelent nehézséget a kiegyensúlyozott étrend követése.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend segítheti az anyagcserét

Egy újabb tanulmány szerint az alacsonyabb mennyiségű szénhidrátbevitel és a jól időzített testmozgás már rövidtávon egészséges változásokhoz vezet anyagcserénkben.  A tanulmány vezetője, Katarina Borer szerint vizsgálatuk a legjobb bizonyíték arra, hogy már aprócska változtatásokkal is eredményt lehet elérni, ha az egészségünkről van szó.

Bővebben...

Ezt teszi arcbőrével egy rossz fog

Mindegy, mennyi ránctalanító krémet, varázserővel bíró kenőcsöt vagy öregedés elleni gyógyírt kenünk az arcunkra, az öregedő fogak évekkel öregítik az egyébként tökéletesen fiatalos arcot.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Hogyan lehet megelőzni a B-12-vitamin-hiányt?

Az időseknek, vegetáriánusoknak és vegánoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk rá, hogy étkezési szokásaik megváltoztatásával elegendő B-12 vitamint juttassanak a szervezetükbe.

Bővebben...

D vitamin (kalciferol) Egyre nagyobb figyelmet kap a D vitamin

A D vitaminról ritkán hallunk, pedig épp oly fontos szervezetünk számára, mint a C vagy a B vitamin. A lakosság, sőt azt emberiség nagy része D vitaminhiányban szenved, amelynek az egyik oka, hogy D vitaminhoz csak nyáron jut hozzá a szervezet, amikor napfény éri.

Bővebben...

Amit sosem hittél volna a gyantázásról

A nem kívánatos szőr eltávolításának egyik bevált módja a gyantázás, amellyel – legalább is egy darabig – biztosítható a selymesen sima bőr. A bőrgyógyász szerint azonban a gyantázást is megfelelően kell végezni ahhoz, hogy elkerülhető legyenek a problémák.

Bővebben...

Köménymag leves

A köménymag leves nem csak finom, de nagyon hatással van emésztésünkre, és még a diéta ideje alatt is elkészíthető, de ekkor a fehér liszt helyett használjunk más sűrítő anyagot. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!