3 különleges és izgalmas dísznövény a kertbe!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Unja már a muskátli, meg a petúniát a kertjében, és valami új izgalmas növényre vágyik? Bemutatunk három különleges dísznövényt, amelyek újdonságot adnak kertjének!

Farkasboroszlán

 

Nem tévedés a név ezt a növényt tényleg farkasboroszlánnak hívják (Daphne mezereum) amely a boroszlán félék családjába tartozik. Európa több országában is vadon megterem, az erdei savanyú talajon, de az utóbbi években, a hazai kertekben is egyre gyakrabban feltűnik.

Az erős illatú virágok még a lombtalan ágakon kezdenek el nyílni, így számos hasznos rovart vonzanak a kertben már kora tavasszal. A virágzás után megjelennek a színes bogyók, amelyek később égő piros színt öltenek.

Sajnos a bogyók itt is nagyon mérgezőek, így kisgyermekes családoknál nem ajánlott a kertbe ültetni. A virágok gyakran már februártól kezdenek nyílni, és egészen április közepéig díszelegnek. Színük fehér vagy rózsaszín, de ezek különböző árnyalatai is lehetnek fajtától függően. Magassága elérheti a másfél métert is, szélessége 1 méter körüli, így helyigényes növények közé sorolható.


Kedveli a félárnyékos napfény mentes kert részeket, és a kissé savanyú nyirkos talajt. Konténer növényként ma már a legtöbb kertészetben megvásárolható, az ültetésre az ideális időszak az ősz. Mivel nem kedveli a száraz talajt ültetés után öntözzük be jó alaposan, és a nyári időszakban vegyük körbe a tövét fenyőmulccsal, így megakadályozhatjuk a talaj kiszáradását.

Szoliter cserjeként is kiváló, és mivel tavasszal virágzik, a növény köré érdemes kisebb hagymás növényeket ültetni. Ne feledjük el hogy a növény minden része mérgező, így a gondozásánál és ápolásánál érdemes kesztyűt húzni, mivel bőrirritációt is kiválthat.

Szivarfa

A szivarfa hazánk egyik legkedveltebb köztéri díszfája, hiszen nem csak gyönyörű és feltűnő virágával díszít, de a termése is különlegesen hat.

A szivarfa eredetileg Észak Amerikában őshonos, de ma már Több Európai országban is megtalálható nagyobb parkokban köztereken.

Mivel magassága leérheti akár a 15 métert is, érthető miért nem találkozunk vele házi kertekben. Már a fa levelei is igen jellegzetesek, hiszen nagy szív alakú formájukról könnyen felismerhetők és a levelek hossza elérheti akár a 20 cm.-t is.

A pompás virágok júniustól egészen július végéig nyílnak nagy tömegben. A ferde harangalakra emlékeztető virágfürtök enyhén illatosak, és a fehér virágok torkában bíborszínű foltok teszik még szebbé. A virágzás idején a fát gyakran összetévesztik a gesztenyefával a virágok alakja miatt, ám ha megnézzük, a fa levelét könnyedén fel lehet ismerni, hogy ez a szivarfa.


A szivarfa termését mindenki ismeri, ki gyermekkorából, ki pedig az iskolából ahol a biológia, vagy technika órán használtuk fel. A termés szeptembertől érik be, amely leginkább egy ceruzára hasonlító vékony barna 40 cm hosszú toktermés. A termés kezdetben még zöld színű majd az érés során barnára színeződik.

A szivarfát csak nagy alapterületű kertbe ültessük, és ott is védett helyre, mert a fiatal növények a téli fagyok hatására elpusztulhat.

Szoliter növényként a legmutatósabb, hiszen már júliustól virágba borul a fa, majd szeptembertől a termés ad különleges külsőt a növénynek.

 

A növény köré ültethetünk különböző talajtakaró növényeket, mint pl. a télizöld meténg (Vica minor) vagy pár hagymás virág is szépen mutat a fa alatt.

A hosszú terméstokokat kiszáríthatjuk és szárazkötészeti alapanyagként különböző virágdíszekbe felhasználhatjuk otthonunk szépítésére.

A növényt megvásárolhatjuk fiatal csemeteként nagyobb kertészetekbe, faiskolai árudákba. A növény ültetésére a legideálisabb időszak a tavasz, amikor már elmúltak a fagyok. A nyár folyamán a nagy melegben öntözzük meg a növényt, mert a szárasság árthat a fának.

Páfrányfa

A páfrányfa (Dicksonia antartica) egy ősidőkre emlékeztető látványos növény, amely sötétbarna rostos törzsén hozza hatalmas páfrányszerű leveleit.

A levelek igen gyorsan nőnek, ám maga a törzs nagyon lassan nő, mivel a törzs rész a leszáradó levelekből képződik az évek alatt. Ez a különleges növény akár 20 méter magasra is megnőhet eredeti élőhelyén, és az évek alatt ember vastagságú törzset is képesek növeszteni.

Aki szeretne kertjébe páfrányfát ültetni, hazai kertészetekben már fellehető a növény, sőt magokat is árulnak, bár ez csak évek alatt fejlődik látványos növénnyé.


A kert széltől védett árnyékos helyére érdemes ültetni, laza savanyú virágföldbe. A kisebb növényeket akár dézsába is ültethetjük az elején, sőt érdemes kettes hármas csoportokba is ültetni, mert így még látványosabb lesz.

A fiatal növényeket még óvni és védeni kell, mivel csak a gyökere tartja a növényt, és fontos hogy a törzse a növekedési időszakban mindig nedves legyen. Száraz és meleg időben naponta öntözzük, méghozzá úgy hogy a víz a levélkoronát és a törzsét is érje, hiszen ez a növény a levelén és a törzsén keresztül veszi fel a nedvességet és a tápanyagokat.

Télen a kifejlett példányok akár -10 fokig is elviselik a hideget, viszont a fiatal példányokat még érdemes télire egy védett helyre szállítani, épp ezért érdemes őket dézsában nevelni. Télen ne ijedjünk meg, ha a levélzet teljesen eltűnik a növényről, ez teljesen természetes, majd tavasszal újra kihajt a növény.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 


3 fantasztikus Balatoni halászlé recept

Ön ismeri a tökéletes halászlé titkát? Nem, akkor próbálja ki ezt a három finom balatoni halászlé receptek egyikét, és készítse el a legfinomabb nyári halászlevet.

Bővebben...

Fahéjas kubai karamellkrém

„A kubai édességek nagyon krémesek, habosak, édesek, mondhatni, a helyiek meglehetősen édesszájúak, imádnak mindenféle nyalánkságot. Úgy gondolják, hogy nekik vannak a világon a legjobb cukrászdáik és desszertjeik.”

Bővebben...

Az Utazók bizalmas titkai

Jennifer Lawrence hosszú hónapokat töltött Chris Pratt társaságában. Sok pletyka szerint nem véletlenül...

Bővebben...

Gáspár Lacival és Szabó Zsófival indul a Playback

Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb televíziós formátuma, a Lip Sync Battle hazai kiadása december 2-től itthon is képernyőre kerül Az RTL Spike bemutatja: Playback Párbaj címmel.

Bővebben...

Fogyni szeretne? Számolja a harapásokat!

A harapások számolása 20-30 százalékkal csökkenti a kalóriabevitelt – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a módszer kipróbálok egy hónap alatt két kilótól szabadultak meg.

Bővebben...

A fogyókúra sikere fejben dől el!

Az, ahogyan étkezési szokásainkra gondolunk, igenis meghatározza azt, hogy képesek vagyunk-e fogyni. Aki úgy tekint magára, hogy alapvetően egészségesen táplálkozik, nagyobb eséllyel szabadul meg könnyen a fölösleges kilóktól, mint az, aki bűntudatot érez a témával kapcsolatban – tudjuk meg a Winina State University friss kutatásából.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Hozzunk létre mini sivatagot kaktuszokkal!

Aki szereti a kaktuszokat és van, kertje bátran vigyek is szúrós kedvenceket nyáron a kertben nyaralni. Bemutatjuk, hogyan ültessünk kaktuszkertet.

Bővebben...

A nyár legillatosabb dísznövénye a gardenia!

A gardénia egyik különlegessége a vanília illatú virágok. A növény sajnos az egyik legtöbb gondoskodást és törődést igénylő fajta, ezért tartása szobai körülmények között nem könnyű.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Fűmagvetés 1x1

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb!

Bővebben...

Így ültessük be szépen a sírokat!

A sírhely beültetése nyáron gondos előkészülteket igényel, hiszen a nyári forróságban nincs lehetőség naponta öntözni és gondozni a növényeket.

Bővebben...

Akár az erkélyen is lehet konyhakertünk

Sokan hivatkoznak arra, hogy semmit nem tudnak termelni, hiszen nincs is konyhakertjük. Ez így nem egészen igaz, hisz sok olyan növény van, ami akár egy erkélyládában, vagy virágcserépben is megtermelhető.

Bővebben...

Ezt jó ha tudja az aloe vera csodanövényről

Az aloe vera növényt sokan kaktusznak gondolják, pedig valójában egy pozsgásról van szó, amely a liliom félék családjába tartozik. Ebbe a családba több mint 3700 virágos növény tartozik többek között a fokhagyma és a spárga is. Maga az aloe 200 alfajával az aloinae családhoz tartozik.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!