hétfő, 19 február 2018

Kiderült, miért okozhat a cukorbetegség emlékezetzavart

Korábbi tanulmányokból kiderült már, hogy a kettes típusú cukorbetegség kapcsolatba hozható emlékezetzavarral is. Egy friss kutatásból fény derült néhány, az összefüggés hátterében meghúzódó okra. 

Még a lélegzetünket is megváltoztatja a túlzott alkoholfogyasztás

Újabb kockázati tényezővel számolhatunk a jelek szerint mértéktelen alkoholfogyasztás esetén. Minden jel arra utal ugyanis, hogy a sok szeszt fogyasztó felnőttek által kilélegzett levegő nitrogén-oxid tartalma alacsonyabb, mint az absztitenseké. A nitrogén-oxid bizonyos kártékony baktériumok ellen nyújt védelmet.

Laktóz vagy tejérzékenység? A megoldás növényi joghurt helyettesítő!

Egyre több embert érintenek különböző intoleranciák, vannak akik csak tudatosan szeretnének táplálkozni, ezért figyelmüket egyre inkább a természetes gyógymódok az egészséges táplálékok felé fordítják.

Ezért érdemes növényi alapú sajthelyettesítőt fogyasztani

A növényi alapú sajthelyettesítők nagyon egészségesek, hiszen sok esetben sokkal több vitamin és ásványi anyag található bennük, mint az állati eredetű sajtokban: nem véletlen, hogy sokan fogyasztják őket előszeretettel, nem csak lelkiismereti, hanem egészségügyi okokból is.

Ez a gyümöcs fogyaszt, és a rákbetegségektől is megvédhet

Az alma az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcsök egyike, melynek számos fajtája létezik, és sokféleképpen felhasználhatjuk.

Nem hiányozhat a gyermek uzsonnástáskájából sem. Régen, azért kaptak a gyerekek almát a tízórai mellé, hogy ezzel a kemény, ropogós gyümölccsel erősítsék rágóizmaikat, és tisztítsák a fogaikat. Azonban, ha mindenki tudná, hogy ez az „egyszerű”, télen-nyáron elérhető gyümölcs ennél jóval többet tehet egészségünk megőrzéséért, biztosan nagyobb lenne az almafogyasztók tábora. Mindenkinek tanácsos lenne naponta legalább egy almát megenni, természetesen a héjával együtt!

Az almában számtalan értékes vegyületet találunk, olyan erős antioxidánsokat, mint a kvercetin, katekin, epikatekin és klorogénsav. Ezek a vegyületek a héjban és az almahúsban egyaránt megtalálhatók, de utóbbiban jóval kisebb mennyiségben.


Ez alól csak a klorogénsav a kivétel, melyből általában a gyümölcshúsban találunk többet. Sokan nem is tudjuk, hogy az alma milyen fontos antioxidáns forrást jelent számunkra. Ha összehasonlítjuk más, gyakran fogyasztott gyümölcsök antioxidáns kapacitásával, azt láthatjuk, hogy az alma a legmagasabb antioxidáns aktivitású gyümölcsök között foglal helyet. A tárolás során elenyésző káros hatás éri az értékes hatóanyagokat, az alma feldolgozása azonban már jelentősen befolyásolhatja az összetételt. Ezért a legjobb a nyers alma, vagy a frissen készített almalé fogyasztása. Természetesen almafajtától is függ, hogy mennyire erős az antioxidáns hatás, de általánosságban a fontos vegyületek mindegyik almában megtalálhatók.

Egy szem alma vagy egy pohár friss almalé elfogyasztása után jelentősen megnő a szervezet antioxidáns aktivitása. Száz gramm héjas alma antioxidáns aktivitása kb. 1500 mg C-vitamin antioxidáns aktivitásával egyenértékű. Bár az alma maga is tartalmaz C-vitamint, a gyümölcs magas antioxidáns kapacitása elsőssorban más összetevőinek köszönhető, hiszen a teljes antioxidáns aktivitáshoz a C-vitamin tartalom kevesebb, mint 0,5 százalékkal járul hozzá.

Az alma daganatellenes hatással is rendelkezik, képes csökkenteni bizonyos rákkeltő enzimek aktivitását, és nagymértékben képes gátolni a máj és a vastagbél rákos sejtjeit. A daganatellenes hatás a gyümölcsben található polifenoloknak és triterpéneknek köszönhető, melyek gátolják a rákos sejtek szaporodását, a héjában található antocianidinek pedig szintén rákellenes hatással bírnak.

Az alma ékes példája annak, hogy mennyivel értékesebb lehet egy gyümölcs elfogyasztása, mint egy multivitamin étrendkiegészítő bevétele. Ugyanis bármilyen vitamint is kívánunk pótolni tabletta formájában, egyetlen mesterséges étrendkiegészítő sem tartalmazza olyan komplexen az értékes növényi vegyületeket, mint egy élő zöldség vagy gyümölcs. De még az alma esetében is kimutatták, hogy a benne lévő fitokemikáliák külön-külön nem olyan hatásosak a rák ellen, mint együttesen.

De nem csak a rákos betegségek kockázatát csökkenthetjük almafogyasztással!

Nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre. Egyik legfontosabb vegyülete a pektin nevű poliszacharid, amiből igen nagy mennyiséget tartalmaz. A pektin, melyet zselésítő anyagként is használunk – csodás hatással van a szervezetre: támogatja az emésztőrendszer működését, csökkenti a káros koleszterinszintet és a vércukorszintet is. Az almában található C-vitaminnal együtt pedig még hatásosabban tisztítja meg az ereket a káros zsírsavaktól.

A pektin erős rákellenes hatással is rendelkezik, melyet prosztatarák, tüdő- és vastagbélrák esetén is kimutattak. Pektin hatására ezeknek a daganatos sejteknek a növekedése lelassul. Bár ezeket egyelőre csak laboratóriumi körülmények között sikerült bizonyítani, a nyers gyümölcs fogyasztása valószínűleg szintén nagyon jótékony hatású. A magas rostfogyasztás mindenképpen hasznos, hiszen kiemelkedő jelentőséggel bír a bélrendszeri daganatok megelőzésében.

Az almafogyasztás savtúltengés esetén is ajánlott, mert mérsékli a savkiválasztást, ezáltal védi csontjainkat, és csökkenti a csontritkulás kockázatát. Akit a túlzott savtermelés kínoz, a természetes almasűrítményt is kipróbálhatja. Naponta egy mokkáskanálnyi megvédhet a gyomorfekélytől, és a gyomorrák rizikóját is csökkenti.

A rendszeres almafogyasztás olyan súlyos betegség kockázatát is mérsékli, mint az Alzheimer-kór. Késleltetheti a szellemi leépülés folyamatát, és a kettes-típusú cukorbetegség kialakulását is. Utóbbi a héjban található magas kvercetintartalommal áll összefüggésben.

Szintén a héjban található egy másik, igen értékes vegyülete: az urzolsav. Erről kimutatták, hogy egyfajta testépítő hatással rendelkezik, segíti az izomnövekedést, és erősíti az izmokat, miközben a zsírégetést serkenti.

Nem hiába ajánlott az alma a fogyókúrázóknak is, hiszen jelentősen segítheti a súlycsökkenés mértékét.

Az almafogyasztás a tüdő működésére és a légzőszervrendszerünk egészségére is pozitív hatással bír. Aki rendszeresen eszik almát, csökkentheti az asztma kialakulásának esélyét és a hörgők túlérzékenységének kialakulását.

Ennyi pozitív tulajdonság után nem véletlen, hogy a mai napig vizsgálják az almában rejlő egészségvédő vegyületeket, és úgy tűnik, hogy még sok minden felfedezésre vár.

 Szerző: Jáksó Nóra

 

Ha tetszett a cikk kérjük lájkold, vagy oszd meg a Facebookon a cikk tetején levő gombokkal, vagy Facebook oldalunkon! >>>>>>>>

 

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

A Valentin-nap a párok és...

Tovább a cikkhez
Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Sztárvendégek, szexi táncoslányok,...

Tovább a cikkhez
Jessie J végre magyarországon is fellép

Jessie J végre magyarországon is fellép

Jessie J végre magyarországon is fellép

Az EFOTT szervezői az ELTE...

Tovább a cikkhez
9 fantasztikus otthoni szépségápolási praktika

9 fantasztikus otthoni szépségápolási praktika

9 fantasztikus otthoni szépségápolási praktika

A szépséghez nem a multi...

Tovább a cikkhez
Hogyan lehetsz optimistább és sikeresebb az egyetemi lét kezdetén?

Hogyan lehetsz optimistább és sikeresebb az egyetemi lét kezdetén?

Hogyan lehetsz optimistább és sikeresebb az egyetemi lét kezdetén?

A University of British...

Tovább a cikkhez
Mégsem kell korlátoznunk a cukorfogyasztást?

Mégsem kell korlátoznunk a cukorfogyasztást?

Mégsem kell korlátoznunk a cukorfogyasztást?

A cukorbevitel korlátozására...

Tovább a cikkhez

Így használd fel a banánt szépséged érdekében

Banán

A tél egyik slágere a banán, amelyet nem csak enned érdemes, hanem szépséged érdekében is hasznodra lehet. Megmutatjuk, hogyan tudsz házilag egy szuper arcpakolást készíteni banánból percek alatt.

Bővebben...:

Így készíts házilag lábfürdőt

Lábfürdő

Ha úgy érzed állandóan sajog és fáj a lábad, mire hazaérsz, egy gyógyító lábfürdő csodát tesz. Megmutatjuk, hogyan tudsz lábfürdőt készíteni házilag, amely nyugtatja és ápolja lábadat.

Bővebben...:

Így készíts szappant házilag

szappan készítés

Eleged van a szintetikus anyagokkal átitatott szappanokból? Akkor így készíts szappant házilag!

Bővebben...:

Ezeket szerezd be, ha paleo fogyókúrázni szeretnél

Paleo diéta

Napjaink egyik legdivatosabb étrendje, a paleo-diéta népszerűsége abból fakad, hogy a vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozása alapján van összeállítva, s tudvalevő, hogy őket nem kínozták olyan népbetegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szívbetegség.

Bővebben...:

Így segít lefogyni a zöld tea

zöld tea fogyókúra

Fogyasztó csodaszer nem létezik, ám ha egy egészséges, olcsó és egyszerű segítséget keresünk a zsírégetéshez, akkor feltétlenül válasszuk a zöld teát.

Bővebben...:

Így fogyókúrázz egészségesen

egészséges fogyókúra

Szeretnél lefogyni? És lehetőleg gyorsan? Elérheted úgy az álomalakod, hogy közben ne árts az egészségednek?

Bővebben...: