péntek, 20 április 2018

Sosem gondolnád, mivel csökkenthetők az alkohol káros hatásai

Biztosan örömmel fogadják majd a hírt a poharazgatók a világ minden táján, hogy egy új kutatás szerint a közepes intenzitású testmozgás ellensúlyozhatja az alkohol káros hatásainak egy részét.

Így érheted el könnyen és vidáman az álomalakot a bikiniszezonra

Hatásos, jól átmozgat és szórakoztató – ezért választják legtöbben edzésként a táncot – derül ki a NESTLÉ FITNESS felméréséből.

Ismerd meg a kovaföld jótékony hatását

 

A kovaföld por az egyik legjobb méregtelenítő szer tavaszra, amely szebbé varázsolja a hajadat, a bőrödet és a körmeidet is. Ismerd meg te is, ezt a fantasztikus szert, amely fogyaszt, és energiával lát el.

5 szuper lúgosító étel tavaszra

A hosszú téli hónapok után bizonyára te is szeretnél egy kicsit felfrissülni. Ebben pedig nagyon sokat segíthet az, ha lúgosítod a szervezetedet! A lúgosítás jót tesz az emésztőrendszerednek, a vérkeringésednek, közvetve pedig a szellemi teljesítőképességedet is javíthatja.

Ez a gyümöcs fogyaszt, és a rákbetegségektől is megvédhet

Az alma az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcsök egyike, melynek számos fajtája létezik, és sokféleképpen felhasználhatjuk.

Nem hiányozhat a gyermek uzsonnástáskájából sem. Régen, azért kaptak a gyerekek almát a tízórai mellé, hogy ezzel a kemény, ropogós gyümölccsel erősítsék rágóizmaikat, és tisztítsák a fogaikat. Azonban, ha mindenki tudná, hogy ez az „egyszerű”, télen-nyáron elérhető gyümölcs ennél jóval többet tehet egészségünk megőrzéséért, biztosan nagyobb lenne az almafogyasztók tábora. Mindenkinek tanácsos lenne naponta legalább egy almát megenni, természetesen a héjával együtt!

Az almában számtalan értékes vegyületet találunk, olyan erős antioxidánsokat, mint a kvercetin, katekin, epikatekin és klorogénsav. Ezek a vegyületek a héjban és az almahúsban egyaránt megtalálhatók, de utóbbiban jóval kisebb mennyiségben.


Ez alól csak a klorogénsav a kivétel, melyből általában a gyümölcshúsban találunk többet. Sokan nem is tudjuk, hogy az alma milyen fontos antioxidáns forrást jelent számunkra. Ha összehasonlítjuk más, gyakran fogyasztott gyümölcsök antioxidáns kapacitásával, azt láthatjuk, hogy az alma a legmagasabb antioxidáns aktivitású gyümölcsök között foglal helyet. A tárolás során elenyésző káros hatás éri az értékes hatóanyagokat, az alma feldolgozása azonban már jelentősen befolyásolhatja az összetételt. Ezért a legjobb a nyers alma, vagy a frissen készített almalé fogyasztása. Természetesen almafajtától is függ, hogy mennyire erős az antioxidáns hatás, de általánosságban a fontos vegyületek mindegyik almában megtalálhatók.

Egy szem alma vagy egy pohár friss almalé elfogyasztása után jelentősen megnő a szervezet antioxidáns aktivitása. Száz gramm héjas alma antioxidáns aktivitása kb. 1500 mg C-vitamin antioxidáns aktivitásával egyenértékű. Bár az alma maga is tartalmaz C-vitamint, a gyümölcs magas antioxidáns kapacitása elsőssorban más összetevőinek köszönhető, hiszen a teljes antioxidáns aktivitáshoz a C-vitamin tartalom kevesebb, mint 0,5 százalékkal járul hozzá.

Az alma daganatellenes hatással is rendelkezik, képes csökkenteni bizonyos rákkeltő enzimek aktivitását, és nagymértékben képes gátolni a máj és a vastagbél rákos sejtjeit. A daganatellenes hatás a gyümölcsben található polifenoloknak és triterpéneknek köszönhető, melyek gátolják a rákos sejtek szaporodását, a héjában található antocianidinek pedig szintén rákellenes hatással bírnak.

Az alma ékes példája annak, hogy mennyivel értékesebb lehet egy gyümölcs elfogyasztása, mint egy multivitamin étrendkiegészítő bevétele. Ugyanis bármilyen vitamint is kívánunk pótolni tabletta formájában, egyetlen mesterséges étrendkiegészítő sem tartalmazza olyan komplexen az értékes növényi vegyületeket, mint egy élő zöldség vagy gyümölcs. De még az alma esetében is kimutatták, hogy a benne lévő fitokemikáliák külön-külön nem olyan hatásosak a rák ellen, mint együttesen.

De nem csak a rákos betegségek kockázatát csökkenthetjük almafogyasztással!

Nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre. Egyik legfontosabb vegyülete a pektin nevű poliszacharid, amiből igen nagy mennyiséget tartalmaz. A pektin, melyet zselésítő anyagként is használunk – csodás hatással van a szervezetre: támogatja az emésztőrendszer működését, csökkenti a káros koleszterinszintet és a vércukorszintet is. Az almában található C-vitaminnal együtt pedig még hatásosabban tisztítja meg az ereket a káros zsírsavaktól.

A pektin erős rákellenes hatással is rendelkezik, melyet prosztatarák, tüdő- és vastagbélrák esetén is kimutattak. Pektin hatására ezeknek a daganatos sejteknek a növekedése lelassul. Bár ezeket egyelőre csak laboratóriumi körülmények között sikerült bizonyítani, a nyers gyümölcs fogyasztása valószínűleg szintén nagyon jótékony hatású. A magas rostfogyasztás mindenképpen hasznos, hiszen kiemelkedő jelentőséggel bír a bélrendszeri daganatok megelőzésében.

Az almafogyasztás savtúltengés esetén is ajánlott, mert mérsékli a savkiválasztást, ezáltal védi csontjainkat, és csökkenti a csontritkulás kockázatát. Akit a túlzott savtermelés kínoz, a természetes almasűrítményt is kipróbálhatja. Naponta egy mokkáskanálnyi megvédhet a gyomorfekélytől, és a gyomorrák rizikóját is csökkenti.

A rendszeres almafogyasztás olyan súlyos betegség kockázatát is mérsékli, mint az Alzheimer-kór. Késleltetheti a szellemi leépülés folyamatát, és a kettes-típusú cukorbetegség kialakulását is. Utóbbi a héjban található magas kvercetintartalommal áll összefüggésben.

Szintén a héjban található egy másik, igen értékes vegyülete: az urzolsav. Erről kimutatták, hogy egyfajta testépítő hatással rendelkezik, segíti az izomnövekedést, és erősíti az izmokat, miközben a zsírégetést serkenti.

Nem hiába ajánlott az alma a fogyókúrázóknak is, hiszen jelentősen segítheti a súlycsökkenés mértékét.

Az almafogyasztás a tüdő működésére és a légzőszervrendszerünk egészségére is pozitív hatással bír. Aki rendszeresen eszik almát, csökkentheti az asztma kialakulásának esélyét és a hörgők túlérzékenységének kialakulását.

Ennyi pozitív tulajdonság után nem véletlen, hogy a mai napig vizsgálják az almában rejlő egészségvédő vegyületeket, és úgy tűnik, hogy még sok minden felfedezésre vár.

 Szerző: Jáksó Nóra

 

Csatlakozz hozzánk facebookon a "Szezonális Kamra receptek" csoportunkba, és oszd meg kedvenc receptedet! >>>>>>>>

 

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Az ország egyik legfoglalkoztatottabb...

Tovább a cikkhez
Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Az Éjszakai játék (Game...

Tovább a cikkhez
AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

Néha a rajongóknak is lehet...

Tovább a cikkhez
Így érheted el könnyen és vidáman az álomalakot a bikiniszezonra

Így érheted el könnyen és vidáman az álomalakot a bikiniszezonra

Így érheted el könnyen és vidáman az álomalakot a bikiniszezonra

Hatásos, jól átmozgat és...

Tovább a cikkhez
3 tipp, ami megkönnyíti a vasalást

3 tipp, ami megkönnyíti a vasalást

3 tipp, ami megkönnyíti a vasalást

Nem tudom, te hogy vagy...

Tovább a cikkhez
Erre a szigetre érdemes elutazni nyáron!

Erre a szigetre érdemes elutazni nyáron!

Erre a szigetre érdemes elutazni nyáron!

Budapesttől nagyjából két...

Tovább a cikkhez

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...:

A hibiszkusz metszése és gondozása

Hazánk egyik legkedveltebb mediterrán növénye a hibiszkusz, amely akár két méteresre is megnőhet. A hibiszkusz nem csak kertben, de teraszon, télikertben, vagy folyosón is nagyon mutatós növény.

Bővebben...:

Így készítsünk gyógynövényes fürdőzsákot!

Egy hosszú, fárasztó nap után mi sem nyugtatóbb, mint egy kellemes, meleg fürdő. Ha gyógynövényeket is teszünk a fürdővízbe, testünket és lelkünket még inkább kényeztethetjük.

Bővebben...:

A datolyapálma gondozása

A datolyapálma (Phoenix canariensis) az egyik legkedveltebb pálmaféle hazánkban, hiszen viszonylag gyorsan növekszik és gondozása is egyszerű.

Bővebben...:

Így pakold át a hűtőszekrényed tartalmát, ha fogyni szeretnél

Hűtőszekrény és fogyókúra

Tavasszal nem csak otthonunkat szükséges kitakarítani, hanem testünket is. Ennek fontos feltétele, hogy ne tarts egészségtelen, hizlaló ételeket a hűtődben. Ha valahányszor kinyitod a hűtőt, és ott csábító édességek, félkész ételek, cukros és zsíros pudingok, joghurtok kínálják magukat, biztosan nem lesz erőd nekik nemet mondani.

Bővebben...:

Így kezdj tavasszal fogyókúrába

Fogyókúra tavasszal

A tavasz az egyik legjobb időpont arra, hogy belekezdj a fogyókúrába. A téli begubózás és néhány extra kiló felszedése után eljött az idő, hogy formába hozd magad a bikiniszezonra. Ez néhány étrendi és életmódbeli változtatással könnyedén sikerülhet!

Bővebben...:

Fogyókúra tippek tavaszra

Fogyókúra tavasszal

Bizonyára te is szeretnél egy kicsit jobb formába kerülni a tavasz közeledtével. Ha neked is jól jönne néhány egyszerű praktika ezzel kapcsolatban, akkor olvasd el tavaszi fogyókúra tippjeinket:

Bővebben...: