vasárnap, 25 június 2017

A közösségi oldalak miatt eszünk egészségtelenül

Egy az American Journal of Public Health című lapban nemrégiben közzétett kutatás szerint a közösségi oldalak, mint amilyen például a Facebook, nagyban hozzájárulnak az egészségtelen ételek fogyasztásának terjedéséhez a tinik és a fiatalok körében.

Már gyermekkorban is fontos a koleszterinszint mérése

A National Lipid Association új egészségügyi irányelvei szerint gyermekeknél már 9 és 11 éves kor között el kell kezdeni a magas koleszterinszint szűrését.

Rengeteg betegség terjedését előzhetjük meg, ha lecsukjuk a WC fedelét

Számtalan baktérium és vírus terjedését előzhetjük meg, ha lehajtjuk a WC fedelét, de még azelőtt, hogy lehúznánk azt - állítják a kutatók.

5 tünet, mely a borderline személyiségzavarra utalhat

A borderline személyiségzavar okozta testi és tudati hanyatlás vetekszik a bipoláris zavar következményeivel – állítja Dr. Mark Zimmerman, az egyesült államokbeli Rhode Island Hospital munkatársa a British Journal of Psychiatry internetes kiadásában.

Minden, amit az almáról tudni érdemes

Az alma az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcsök egyike, melynek számos fajtája létezik, és sokféleképpen felhasználhatjuk.

Nem hiányozhat a gyermek uzsonnástáskájából sem. Régen, azért kaptak a gyerekek almát a tízórai mellé, hogy ezzel a kemény, ropogós gyümölccsel erősítsék rágóizmaikat, és tisztítsák a fogaikat. Azonban, ha mindenki tudná, hogy ez az „egyszerű”, télen-nyáron elérhető gyümölcs ennél jóval többet tehet egészségünk megőrzéséért, biztosan nagyobb lenne az almafogyasztók tábora. Mindenkinek tanácsos lenne naponta legalább egy almát megenni, természetesen a héjával együtt!

Az almában számtalan értékes vegyületet találunk, olyan erős antioxidánsokat, mint a kvercetin, katekin, epikatekin és klorogénsav. Ezek a vegyületek a héjban és az almahúsban egyaránt megtalálhatók, de utóbbiban jóval kisebb mennyiségben.


Ez alól csak a klorogénsav a kivétel, melyből általában a gyümölcshúsban találunk többet. Sokan nem is tudjuk, hogy az alma milyen fontos antioxidáns forrást jelent számunkra. Ha összehasonlítjuk más, gyakran fogyasztott gyümölcsök antioxidáns kapacitásával, azt láthatjuk, hogy az alma a legmagasabb antioxidáns aktivitású gyümölcsök között foglal helyet. A tárolás során elenyésző káros hatás éri az értékes hatóanyagokat, az alma feldolgozása azonban már jelentősen befolyásolhatja az összetételt. Ezért a legjobb a nyers alma, vagy a frissen készített almalé fogyasztása. Természetesen almafajtától is függ, hogy mennyire erős az antioxidáns hatás, de általánosságban a fontos vegyületek mindegyik almában megtalálhatók.

Egy szem alma vagy egy pohár friss almalé elfogyasztása után jelentősen megnő a szervezet antioxidáns aktivitása. Száz gramm héjas alma antioxidáns aktivitása kb. 1500 mg C-vitamin antioxidáns aktivitásával egyenértékű. Bár az alma maga is tartalmaz C-vitamint, a gyümölcs magas antioxidáns kapacitása elsőssorban más összetevőinek köszönhető, hiszen a teljes antioxidáns aktivitáshoz a C-vitamin tartalom kevesebb, mint 0,5 százalékkal járul hozzá.

Az alma daganatellenes hatással is rendelkezik, képes csökkenteni bizonyos rákkeltő enzimek aktivitását, és nagymértékben képes gátolni a máj és a vastagbél rákos sejtjeit. A daganatellenes hatás a gyümölcsben található polifenoloknak és triterpéneknek köszönhető, melyek gátolják a rákos sejtek szaporodását, a héjában található antocianidinek pedig szintén rákellenes hatással bírnak.

Az alma ékes példája annak, hogy mennyivel értékesebb lehet egy gyümölcs elfogyasztása, mint egy multivitamin étrendkiegészítő bevétele. Ugyanis bármilyen vitamint is kívánunk pótolni tabletta formájában, egyetlen mesterséges étrendkiegészítő sem tartalmazza olyan komplexen az értékes növényi vegyületeket, mint egy élő zöldség vagy gyümölcs. De még az alma esetében is kimutatták, hogy a benne lévő fitokemikáliák külön-külön nem olyan hatásosak a rák ellen, mint együttesen.

De nem csak a rákos betegségek kockázatát csökkenthetjük almafogyasztással!

Nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre. Egyik legfontosabb vegyülete a pektin nevű poliszacharid, amiből igen nagy mennyiséget tartalmaz. A pektin, melyet zselésítő anyagként is használunk – csodás hatással van a szervezetre: támogatja az emésztőrendszer működését, csökkenti a káros koleszterinszintet és a vércukorszintet is. Az almában található C-vitaminnal együtt pedig még hatásosabban tisztítja meg az ereket a káros zsírsavaktól.

A pektin erős rákellenes hatással is rendelkezik, melyet prosztatarák, tüdő- és vastagbélrák esetén is kimutattak. Pektin hatására ezeknek a daganatos sejteknek a növekedése lelassul. Bár ezeket egyelőre csak laboratóriumi körülmények között sikerült bizonyítani, a nyers gyümölcs fogyasztása valószínűleg szintén nagyon jótékony hatású. A magas rostfogyasztás mindenképpen hasznos, hiszen kiemelkedő jelentőséggel bír a bélrendszeri daganatok megelőzésében.

Az almafogyasztás savtúltengés esetén is ajánlott, mert mérsékli a savkiválasztást, ezáltal védi csontjainkat, és csökkenti a csontritkulás kockázatát. Akit a túlzott savtermelés kínoz, a természetes almasűrítményt is kipróbálhatja. Naponta egy mokkáskanálnyi megvédhet a gyomorfekélytől, és a gyomorrák rizikóját is csökkenti.

A rendszeres almafogyasztás olyan súlyos betegség kockázatát is mérsékli, mint az Alzheimer-kór. Késleltetheti a szellemi leépülés folyamatát, és a kettes-típusú cukorbetegség kialakulását is. Utóbbi a héjban található magas kvercetintartalommal áll összefüggésben.

Szintén a héjban található egy másik, igen értékes vegyülete: az urzolsav. Erről kimutatták, hogy egyfajta testépítő hatással rendelkezik, segíti az izomnövekedést, és erősíti az izmokat, miközben a zsírégetést serkenti.

Nem hiába ajánlott az alma a fogyókúrázóknak is, hiszen jelentősen segítheti a súlycsökkenés mértékét.

Az almafogyasztás a tüdő működésére és a légzőszervrendszerünk egészségére is pozitív hatással bír. Aki rendszeresen eszik almát, csökkentheti az asztma kialakulásának esélyét és a hörgők túlérzékenységének kialakulását.

Ennyi pozitív tulajdonság után nem véletlen, hogy a mai napig vizsgálják az almában rejlő egészségvédő vegyületeket, és úgy tűnik, hogy még sok minden felfedezésre vár.

 Szerző: Jáksó Nóra

Ezt olvasta már?

5 meglepő dolog, amit nem tudtunk az almáról

Almás fahéjas piskóta recept

A megfázás otthoni gyógyítása almaecettel!

 

Halott Pénz live stream a VIVA-n

Halott Pénz live stream a VIVA-n

Halott Pénz live stream a VIVA-n

Nyolc hónap kihagyás után...

Tovább a cikkhez
Fehér Tibor az RTL Klub Reggeli műsorának új házigazdája

Fehér Tibor az RTL Klub Reggeli műsorának új házigazdája

Fehér Tibor az RTL Klub Reggeli műsorának új házigazdája

Peller Anna és Lukács Miki...

Tovább a cikkhez
Megújult a Szamos Csokoládémúzeum

Megújult a Szamos Csokoládémúzeum

Megújult a Szamos Csokoládémúzeum

Egyéves lett a budapesti...

Tovább a cikkhez
A tudatos mosogatás ugyanis bizonyítottan oldja a stresszt

A tudatos mosogatás ugyanis bizonyítottan oldja a stresszt

A tudatos mosogatás ugyanis bizonyítottan oldja a stresszt

A „tudatos” mosogatás 27...

Tovább a cikkhez
Gyümölcsöstál a karcsúság titka

Gyümölcsöstál a karcsúság titka

Gyümölcsöstál a karcsúság titka

Azok a nők, akik teli gyümölcsöstálat...

Tovább a cikkhez
Ezért rontja a fogakat a túl sok edzés

Ezért rontja a fogakat a túl sok edzés

Ezért rontja a fogakat a túl sok edzés

Német kutatók kimutatták,...

Tovább a cikkhez

Ne csak vizet igyunk nyáron!

Egy új kutatás szerint nem igaz, hogy a tea vízhajtó hatású és jobban megterheli a hólyagot, mint a sima víz.

Bővebben...:

Nyáron is fontos a szőrtelenítés!

A nyári hónapokban a szőrtelenítés különösen kényes kérdés, hiszen a nyaralásból senki nem a szúró sörtécskék okozta kellemetlenségekre szeretne visszaemlékezni.

Bővebben...:

Fogyjon nyárra a joghurt diétával!

Napjainkban egyre több joghurttal találkozunk a boltokban, és a reklámokban. Mást sem hallunk, mint hogy mennyire egészséges, és milyen jó élettani hatásokkal van szervezetünkre. De vajon mit tartalmaznak ezek a finomságok?

Bővebben...:
Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva...

Tovább a cikkhez

7 súlyos hiba, amivel gátolod a fogyókúra sikerét

Ha fogyni szeretnénk, gyakran teszünk olyan logikusnak tűnő dolgokat, melyekről azt gondoljuk, segítik a súlycsökkenést, pedig valójában nem a fogyáshoz, hanem inkább súlyunk gyarapodásához járulnak hozzá.

Bővebben...:

Így ne rontsuk el a diétánkat

Előfordul, hogy az ember véletlenül több kalóriát vesz magához, mint szeretné, így egyes esetekben nem fogy, hanem inkább hízik, annak dacára, hogy fogyókúrát tart. Íme, néhány fontos dolog, ami segíthet a helyes ösvényen maradni.

Bővebben...:

Aki fogyni szeretne, egyen piros tányérból!

Egy spanyol kutatás szerint a tányér színe nagyban befolyásolhatja étvágyunkat, ezért nem mindegy, hogy miből eszünk, amennyiben fogyni, netán hízni szeretnénk.

Bővebben...: