hétfő, 29 május 2017

Ezért szeretjük a zsíros ételeket

 

Az Aberdeen Egyetem kutatói szerint az éhséget és a szomjúságot egy genetikai kapcsoló szabályozza, vagyis egy DNS, amely fel- és lekapcsolja a géneket a sejtekben. Ez a depresszióval is összefüggésben állhat.

A kutatást vezető Dr. Alasdair MacKenzie azt is elismerte, hogy ez nem akadályozza meg a nyugatra költözőket abban, hogy átvegyék az életstílust. Az elhízás mértéke a nyugati országok többségében az 1970-es évek óta jelentősen megugrott. MacKenzie szerint az európaiak hajlamosabbak a zsíros ételek és az alkohol fogyasztására, de a keletről származó emberek is ugyanezekkel a problémákkal szembesülnek, ha egy új kultúrához alkalmazkodnak.


Az egyetem Kosterlitz Központjának kutatói azt állítják, hogy a kapcsoló a galanin gént szabályozza. A kapcsoló azokat az agyi területeket irányítja, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy megválasszuk, milyen ételeket szeretnénk enni, és ha túlságosan erősen van bekapcsolva, nagyobb valószínűséggel kívánunk zsíros ételeket és alkoholt. Az eredményekből az derült ki, hogy a gyengébb kapcsoló gyakrabban fordul elő az ázsiai emberekben, mint az európaiakban, ezért ők kevésbé hajlamosak az ilyen ételek és az alkohol választására.

A kutatók szerint ezek az eredmények betekintést engednek az európaiak korai életébe, amikor az alkohol- és tejtermékek készítése fontos kalóriaforrást biztosított a téli hónapokban. A nagyobb zsír- illetve alkoholtartalmú táplálék választása tehát fontos volt a túlélés szempontjából. Akkoriban még nem sokat számítottak a zsír és az alkohol negatív hatásai, mert a várható élettartam mindössze 30-40 év volt.

Dr. MacKenzie azt is hozzátette, hogy a galanin az amigdalában is termelődik, mely agyi terület a félelmet és a szorongást szabályozza. A galanin változó szintje az amigdalában tehát hatást gyakorol a személy érzelmi állapotára. A kutatás azt mutatta, hogy a kapcsoló érdekes módon az amigdalában is aktív volt.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva...

Tovább a cikkhez

Így óvd a szervezeted nyáron! – Segítenek az antioxidánsok

Mindannyian szeretnénk napbarnított bőrt, igéző szemeket, karcsú alakot a nyárra. Ezeket egyrészt elérni, másrészt pedig megtartani kell.

Bővebben...:

Tippek és ötletek a nyári esküvő dekorálásához!

Egy nyári esküvőt számtalan módon lehet díszíteni, ehhez szeretnénk némi segítséget nyújtani pár ötletes dekorációval.

Bővebben...:

Az öt leghatásosabb nyári szépségkezelés

Nyáron felértékelődik a szép bőr és a makulátlan külső szerepe. Ilyenkor a nők a legjobb formájukat szeretnék hozni, legyen szó fesztiválokról, esküvőről, nyaralásról  vagy éppen strandolásról. Bemutatjuk azt az öt hatásos orvos-esztétikai kezelést, amit a legforróbb évszakban is biztonsággal és nagy eredménnyel vethetünk be a szépülés érdekében!

Bővebben...:
A vörös virágú juhar gondozása

A vörös virágú juhar gondozása

A vörös virágú juhar gondozása

A vörösvirágú juhar (Acer japonicum) egy 5- 10 méter magasra megnövő gyönyörű díszfa, amely skarlát vörös leveleivel kiemelkedő dísze lesz kertünknek.

Tovább a cikkhez
Kora tavasszal nyílnak a musca...

Kora tavasszal nyílnak a musca...

Kora tavasszal nyílnak a musca...

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyek már márciustól kék színbe öltöztetik kertünket.

Tovább a cikkhez
A vaníliavirág gondozása

A vaníliavirág gondozása

A vaníliavirág gondozása

A vanília virág (Heliotropium arborescens) Peruból származik ahol, mint félcserje díszíti a parkokat és kerteket.

Tovább a cikkhez