szombat, 18 november 2017

Ezért szeretjük a zsíros ételeket

A legújabb kutatás szerint a nyugati emberek genetikailag jobban be lehetnek programozva a zsíros ételek és az alkohol fogyasztására, mint a keletiek.

 

Az Aberdeen Egyetem kutatói szerint az éhséget és a szomjúságot egy genetikai kapcsoló szabályozza, vagyis egy DNS, amely fel- és lekapcsolja a géneket a sejtekben. Ez a depresszióval is összefüggésben állhat.

A kutatást vezető Dr. Alasdair MacKenzie azt is elismerte, hogy ez nem akadályozza meg a nyugatra költözőket abban, hogy átvegyék az életstílust. Az elhízás mértéke a nyugati országok többségében az 1970-es évek óta jelentősen megugrott. MacKenzie szerint az európaiak hajlamosabbak a zsíros ételek és az alkohol fogyasztására, de a keletről származó emberek is ugyanezekkel a problémákkal szembesülnek, ha egy új kultúrához alkalmazkodnak.


Az egyetem Kosterlitz Központjának kutatói azt állítják, hogy a kapcsoló a galanin gént szabályozza. A kapcsoló azokat az agyi területeket irányítja, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy megválasszuk, milyen ételeket szeretnénk enni, és ha túlságosan erősen van bekapcsolva, nagyobb valószínűséggel kívánunk zsíros ételeket és alkoholt. Az eredményekből az derült ki, hogy a gyengébb kapcsoló gyakrabban fordul elő az ázsiai emberekben, mint az európaiakban, ezért ők kevésbé hajlamosak az ilyen ételek és az alkohol választására.

A kutatók szerint ezek az eredmények betekintést engednek az európaiak korai életébe, amikor az alkohol- és tejtermékek készítése fontos kalóriaforrást biztosított a téli hónapokban. A nagyobb zsír- illetve alkoholtartalmú táplálék választása tehát fontos volt a túlélés szempontjából. Akkoriban még nem sokat számítottak a zsír és az alkohol negatív hatásai, mert a várható élettartam mindössze 30-40 év volt.

Dr. MacKenzie azt is hozzátette, hogy a galanin az amigdalában is termelődik, mely agyi terület a félelmet és a szorongást szabályozza. A galanin változó szintje az amigdalában tehát hatást gyakorol a személy érzelmi állapotára. A kutatás azt mutatta, hogy a kapcsoló érdekes módon az amigdalában is aktív volt.

Kövess minket Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss cikkeket olvashatsz, és oszthatsz meg ismerőseiddel! >>>>>>>

Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Az idei évad második legnézettebb...

Tovább a cikkhez
Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Különleges élményben lehetett...

Tovább a cikkhez
Az univerzum középpontja

Az univerzum középpontja

Az univerzum középpontja

A DC Univerzum még csak...

Tovább a cikkhez
Miben kell feltétlenül példát mutatnod a gyermekednek?

Miben kell feltétlenül példát mutatnod a gyermekednek?

Miben kell feltétlenül példát mutatnod a gyermekednek?

Nem elég, ha a szülő arra...

Tovább a cikkhez
Ezért is hasznos lenne az iskolaközeli dohányboltok betiltása

Ezért is hasznos lenne az iskolaközeli dohányboltok betiltása

Ezért is hasznos lenne az iskolaközeli dohányboltok betiltása

Csökkenek a társadalmi-gazdasági...

Tovább a cikkhez
Így etesd a madarakat télen

Így etesd a madarakat télen

Így etesd a madarakat télen

A tél közeledtével sokan...

Tovább a cikkhez

Szépüljünk ősszel is!

Sajnos kevés ember mondhatja magát olyan szerencsésnek, hogy normál bőre van, így a faggyúkiválasztás is teljesen normálisan működik.

Bővebben...:

Hogyan táplálkozzunk, hogy csökkentsük a depresszió kockázatát?

A depresszió a mai társadalmak egyik leggyakoribb betegsége. Nem csupán egy „hangulati rendellenességről” van szó, hiszen az élet minden területén hátráltathat bennünket, ráadásul olyan súlyos betegségek kockázatát is fokozza, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór.

Bővebben...:

Hogyan ismerjük fel a hamis mézet?

A természet egyik legnagyobb ajándéka a méz. A szorgos méhek munkájának gyümölcsét emberemlékezet óta használjuk gyógyító tulajdonságaiért. Csakhogy a hamisított méztől nem várhatunk egészségjavító hatást! 2007-ben a multicégek nagyáruházainak polcain lévő mézek hetven százaléka bizonyult hamisnak!

Bővebben...:

Épp csak annyira laktunk jól, amennyire hisszük

Hiába kapunk ugyanannyit enni, mint mások, ha azt hisszük, kevesebbet ettünk, hamarabb leszünk éhesebbek – állítja egy friss kutatás.

Bővebben...:

A cirkadián ritmusunk is befolyásolja a hízásunkat

fogyókúra

A túlsúly és az elhízás az Egyesült Államokban járványként terjed. Korábban már összefüggésbe hozták a problémát a szegényes étrenddel, sőt azt is megállapították, hogy a nap későbbi szakaszában történő étkezés szintén hozzájárul a súlyfelesleg kialakulásához.

Bővebben...:

3 napos ananász diéta

ananász diéta

Közeleg egy fontos esemény, jó lenne leadni gyorsan pár kilót? Akkor a 3 napos villámgyors ananász diéta neked szól.

Bővebben...: