Hogyan védhetjük magunkat a nagyfrekvenciás sugárzástól?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Korunk kétségtelenül legnépszerűbb vívmányai a mobiltelefonok és okostelefonok, melyek nélkül a legtöbb ember úgy érzi, létezni sem tudna.

De mint minden emberi vívmánynak, ezeknek is megvan az ára – már ami az egészségre gyakorolt hatásaikat illeti. A mobiltelefonok sugárzását csökkenthetjük, egy kihangosító vagy egy sugárzást blokkoló headset használatával, hiszen segítségükkel a telefont nem kell közvetlenül a fejünkhöz tennünk. Ezeknél is hatásosabb lehet egy sugárzást elnyelő chipkártya beszerzése.

A telefonok sugárzása nagymértékben csak akkor ér bennünket, ha a fejünkhöz emelve használjuk, ezeknél sokkal nagyobb kockázatot jelenthetnek azok a mobiltelefon átjátszó állomások, melyek az év 365 napján működnek a nap 24 órájában, és nagyfrekvenciás sugárzásnak teszik ki szervezetünket. Nem azokra veszélyesek, akik alatta élnek, hanem azokra, akik az átjátszó tornyokat hordozó házzal szemben vagy mellette élnek. Minél közelebb lakunk egy ilyen állomáshoz, annál nagyobb sugárzás ér bennünket.

 

Ezeknek az egészségre gyakorolt hatásairól keveset tudunk. A hosszú távú elektromágneses sugárzásnak való kitettség káros hatással lehet az emberi szövetekre, az agyra, és olyan életmentő bioelektronikai eszköz működését is zavarhatja, mint a pacemaker. Eddigi tanulmányok szerint okozhatnak fejfájást, szédülést, alvási problémákat, depressziót, zöldhályogot, egyes kutatások szerint fokozhatják a daganatos betegségek kockázatát is – de egyetlen tanulmány sem jelenti ki teljes bizonyossággal, hogy egy-egy betegség kialakulásáért a sugárzás tehető felelőssé, ahogyan a sugárzás egészségügyi határértékét sem tudják meghatározni. Ezek az értékek, melyek arra hivatottak, hogy jelezzék azt a határt, mely alatt a sugárzás még nem káros az egészségre, országonként eltérőek, van, ahol hatszor akkora sugárzás is megengedett, mint máshol, s ez jól mutatja, mennyire nincsenek pontos információk ezeknek a berendezéseknek a hatásairól. Az viszont biztos, hogy egyre inkább szaporodnak a fejünk felett, ami fokozódó sugárterhelést jelent. A jövőben is bővülni fognak köszönhetően az egyre gyorsabb internet térhódításának.

 

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Hatásos megoldást jelenthet az árnyékolás, mellyel megvédhetjük testünket és környezetünket a nem kívánt sugárzástól. Erre a célra speciális fémezett textíliákat vásárolhatunk, amellyel a falat és az ablakot is árnyékolhatjuk. Célszerű az ablak árnyékolásával kezdeni, mert a beton képes elnyelni némi sugárzást, ám az ablaküveg a nagy részét átengedi.

Javasolt előzőleg sugárzásmérést végeztetni, ami különösen akkor indokolt, ha olyan átjátszó berendezés közelében lakunk, melynek vezetékeit szabad szemmel is jól látjuk. Ilyen esetben biztosan nagyobb sugárzás ér bennünket, mint egy olyan lakásban, amelynek a közelében nincsen ilyen átjátszó torony. Az egészségügyi határértéket igen nagy valószínűséggel nem fogja átlépni a sugárzás, de ha megtehetjük, akkor is használjuk ki az árnyékolás adta lehetőségeket. (Sugárzásmérést ingyenesen is igényelhetünk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elektroszmog Mérőprogramjának keretében: http://nmhh.hu/tart/index/358/Elektroszmog)

A fémezett textíliák külföldön már nagy népszerűségnek örvendenek, számos tanulmány született az elektromágneses sugárzás elleni védelemben betöltött szerepükről. Az erre a célra gyártott szövetek általában merevek, és rugalmatlanok, s bár így is tökéletesen megfelelnek a falfelületek és az ablakok árnyékolására, egyre nagyobb az igény a rugalmasabb textíliák iránt, melyekből mindennap viselhető, árnyékoló hatású ruhadarabok lennének készíthetők.

Hazánkban tíz éve forgalmaz réztartalmú textíliákat a Relax Stúdió és a Relaxbolt, melyek tulajdonosát és üzemeltetőjét, Barátfalvy Irént kérdeztük ezekről a termékekről.

- Hogyan segítenek a réztartalmú textíliák a sugárzás leárnyékolásában, és mennyivel csökkenthetik a testünket érő sugárzás mértékét?

- Köztudott, hogy adó-vevő tornyok, erősítő berendezések, trafók, magasfeszültségű vezetékek hálózzák be életterünket. Kutatásokkal bizonyított, hogy ezek a sugárzások egészségünkre káros hatással vannak, károsan befolyásolják szervezetünk működését. Okozhatnak alvászavart, fejfájást, migrént, nyugtalanságot, idegességet, koncentrációképesség csökkenést, fülzúgást, rossz hallás-viszonyokat. Legyengíthetik az immunrendszert. A különböző sugárzások mértéke mérőműszerekkel  - épületbiológiai szempontból - otthonainkban  is mérhetők. Ahol a mért érték veszélyességet  jelent, szükséges védelemről gondoskodni.

Az elekroszmog  csökkentésére/kivédésére  alkalmasak a  fémezett textíliák, elsősorban rézszövet formájában.  Árnyékolni képes a  sugárzásokat,  illetve mint egy tükör visszaveri azokat. A réztextíliák alkalmasak lakások, munkahelyek elektroszmog elleni védelmére. Amennyiben lakásunkban elhelyeztünk pl. rézszövetet a kimutatott sugárzás kivédésére, a védelem elhelyezését követően érdemes újabb mérést végeztetni, hogy megfelelően sikerült védelmet biztosítani.

 

- Hogyan alkalmazzuk ezeket helyesen otthonunkban, mivel árnyékoljuk le a falakat, és mivel az ablakokat - utóbbi különösen fontos, hiszen jobban átengedi a sugárzást. Hogyan rögzítsük a falra való textilt?

- Rézszövet  elhelyezhető, ragasztható, függeszthető szegőléccel: padló vagy szőnyeg alá, tapéta alá vagy tapétaként, térelválasztóként. Ablakon keresztüli sugárzás elleni védelmet jelent, ha a rézszövet "organza" változatát  függönyként alkalmazzuk.

- Kell-e ezeket a réztartalmú szöveteket tisztítani, és ha igen, hogyan? Egy réztartalmú függönynek, vagy más réztartalmú textíliának mekkora az élettartama, elég egyszer beszerezni?

- A  használatban lévő rézszövet hosszú élettartamú, amennyiben nem éri külső rongálódás, vagyis a rézbevonat nem sérül. A szabadon használatos rézszövetet tiszta vízzel tisztíthatjuk (mint pl. a rézlepedő,  térelválasztó, függöny).  Gyűrődésmentesen, kád fölé tartva, tiszta vízzel  lezuhanyozzuk mindkét oldalát.

- Milyen más egészségre gyakorolt pozitív hatásai lehetnek ezeknek a réztartalmú textíliáknak? 

- Jótékony hatású a rézlepedő használata, matrac, gyapjúderékalj alá vagy ágyneműtartóba helyezve. Ágyunk fölé baldachinként kialakítva nyugodtabbá válik alvásunk.  Képes oldani az izom- és érgörcsöt, hatására a blokkolt testrészekben fokozódik a vér- és a nyirokkeringés.

Barátfalvy Irén

Relax Stúdió - http://www.relax-studio.hu
RelaxBolt - http://www.relaxbolt.hu

Szerző: Jáksó Nóra

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Málnás tiramisu torta recept

Ez a finom málnás tiramisu recept, egész évben elkészíthető, sőt akár egy gyors torta is lehet belőle.

Bővebben...

Nagyi hosszantartó teasütemény receptje

A teasüteményben az a jó, hogy a vendégek érkezése előtti napon is ellehet készíteni, sőt dobozba zárva akár 1-2 hétig is eláll.

Bővebben...

Ezért filmezik még Will Smith

Will Smith-t már nem érdekli a filmezés. Pontosabban: egész más érdekli benne, mint eddig.

Bővebben...

Bebe súlyos autóbalesete miatt nem adja át a volánt

Bebe nem bízik senkiben, csupán egy embert enged a kormány mögé, amikor koncertezni indul. Szörnyű emlékei vannak arról, amikor sofőr vitte őket. Egy súlyos karambol miatt hetekig ágyba kényszerült, és műtétek sorozata várt rá, újra kellett tanulnia a járást, és egy évébe került ez az eset.

Bővebben...

Drámai fogyás érhető el kalóriaszámlálás nélkül is

Bár sokak szerint a kalóriák szigorú számbavétele az, aminek segítségével komolyan fogyhatunk, egy friss kutatás ezt cáfolja. Új-zélandi szakemberek szerint ehetünk annyit, amennyi jólesik, csupán az a fontos, hogy a megfelelő ételek kerüljenek tányérunkra.

Bővebben...

Ezért érdemes csokitortát enni a fogyókúra alatt!

Nem érdemes spártai életet élni a fogyókúra idején, az előre eltervezett és ügyesen kivitelezett “nasi-napok” ugyanis jót tesznek a motivációnak, és segítségükkel hosszútávon könnyebb less ellenállni.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A magnólia ültetése és gondozása

A magnólia a tavasz egyik legszebb virágzó fa. Különleges liliom formájú virágai már messziről virítanak kertünkben. Ismerjük meg ezt a különleges növényt.

Bővebben...

A sárga bokorrózsa termesztése!

Kisméretű kertekbe is ideális rózsafajta, amely az első fagyokig is folyamatosan virágzik.

Bővebben...

Mit tegyünk ha gyermekeink nem szeretik a zöldségeket?

Az óvodások szívesebben fognak zöldséget-gyümölcsöt enni, ha foglalkozások, és közös kertészkedés során szerettetik meg velük.

Bővebben...

Dézsás növények a teraszra

Azoknak, akik nem rendelkeznek nagy kerttel, érdemes a dézsakert megoldást választani, hiszen kis helyen is fantasztikusan szép színes illatos kertet lehet kialakítani a legkisebb helyen is. A dézsás növények a legkisebb teraszt is képesek oázissá változtatni.

Bővebben...

Ez minden családtag fogait rontja!

Minél több az otthoni verbális, vagy fizikai agresszió, annál több szuvas, vagy hiányzó foga van a gyermekeknek és a szülőknek – állítják a New Yorki Egyetem munkatársai.

Bővebben...

Új műtéti eljárás ,amelytől lefogyhatunk

Egy új módszer segítségével – amelyet a Journal Of The American Society Fort Parenteral And Enteral Nutrition című folyóiratban tett közzé a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem - szinte mellékhatás nélkül, könnyedén lefogyhatunk.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!