Hogyan védhetjük magunkat a nagyfrekvenciás sugárzástól?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Korunk kétségtelenül legnépszerűbb vívmányai a mobiltelefonok és okostelefonok, melyek nélkül a legtöbb ember úgy érzi, létezni sem tudna.

De mint minden emberi vívmánynak, ezeknek is megvan az ára – már ami az egészségre gyakorolt hatásaikat illeti. A mobiltelefonok sugárzását csökkenthetjük, egy kihangosító vagy egy sugárzást blokkoló headset használatával, hiszen segítségükkel a telefont nem kell közvetlenül a fejünkhöz tennünk. Ezeknél is hatásosabb lehet egy sugárzást elnyelő chipkártya beszerzése.

A telefonok sugárzása nagymértékben csak akkor ér bennünket, ha a fejünkhöz emelve használjuk, ezeknél sokkal nagyobb kockázatot jelenthetnek azok a mobiltelefon átjátszó állomások, melyek az év 365 napján működnek a nap 24 órájában, és nagyfrekvenciás sugárzásnak teszik ki szervezetünket. Nem azokra veszélyesek, akik alatta élnek, hanem azokra, akik az átjátszó tornyokat hordozó házzal szemben vagy mellette élnek. Minél közelebb lakunk egy ilyen állomáshoz, annál nagyobb sugárzás ér bennünket.

 

Ezeknek az egészségre gyakorolt hatásairól keveset tudunk. A hosszú távú elektromágneses sugárzásnak való kitettség káros hatással lehet az emberi szövetekre, az agyra, és olyan életmentő bioelektronikai eszköz működését is zavarhatja, mint a pacemaker. Eddigi tanulmányok szerint okozhatnak fejfájást, szédülést, alvási problémákat, depressziót, zöldhályogot, egyes kutatások szerint fokozhatják a daganatos betegségek kockázatát is – de egyetlen tanulmány sem jelenti ki teljes bizonyossággal, hogy egy-egy betegség kialakulásáért a sugárzás tehető felelőssé, ahogyan a sugárzás egészségügyi határértékét sem tudják meghatározni. Ezek az értékek, melyek arra hivatottak, hogy jelezzék azt a határt, mely alatt a sugárzás még nem káros az egészségre, országonként eltérőek, van, ahol hatszor akkora sugárzás is megengedett, mint máshol, s ez jól mutatja, mennyire nincsenek pontos információk ezeknek a berendezéseknek a hatásairól. Az viszont biztos, hogy egyre inkább szaporodnak a fejünk felett, ami fokozódó sugárterhelést jelent. A jövőben is bővülni fognak köszönhetően az egyre gyorsabb internet térhódításának.

 

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Hatásos megoldást jelenthet az árnyékolás, mellyel megvédhetjük testünket és környezetünket a nem kívánt sugárzástól. Erre a célra speciális fémezett textíliákat vásárolhatunk, amellyel a falat és az ablakot is árnyékolhatjuk. Célszerű az ablak árnyékolásával kezdeni, mert a beton képes elnyelni némi sugárzást, ám az ablaküveg a nagy részét átengedi.

Javasolt előzőleg sugárzásmérést végeztetni, ami különösen akkor indokolt, ha olyan átjátszó berendezés közelében lakunk, melynek vezetékeit szabad szemmel is jól látjuk. Ilyen esetben biztosan nagyobb sugárzás ér bennünket, mint egy olyan lakásban, amelynek a közelében nincsen ilyen átjátszó torony. Az egészségügyi határértéket igen nagy valószínűséggel nem fogja átlépni a sugárzás, de ha megtehetjük, akkor is használjuk ki az árnyékolás adta lehetőségeket. (Sugárzásmérést ingyenesen is igényelhetünk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elektroszmog Mérőprogramjának keretében: http://nmhh.hu/tart/index/358/Elektroszmog)

A fémezett textíliák külföldön már nagy népszerűségnek örvendenek, számos tanulmány született az elektromágneses sugárzás elleni védelemben betöltött szerepükről. Az erre a célra gyártott szövetek általában merevek, és rugalmatlanok, s bár így is tökéletesen megfelelnek a falfelületek és az ablakok árnyékolására, egyre nagyobb az igény a rugalmasabb textíliák iránt, melyekből mindennap viselhető, árnyékoló hatású ruhadarabok lennének készíthetők.

Hazánkban tíz éve forgalmaz réztartalmú textíliákat a Relax Stúdió és a Relaxbolt, melyek tulajdonosát és üzemeltetőjét, Barátfalvy Irént kérdeztük ezekről a termékekről.

- Hogyan segítenek a réztartalmú textíliák a sugárzás leárnyékolásában, és mennyivel csökkenthetik a testünket érő sugárzás mértékét?

- Köztudott, hogy adó-vevő tornyok, erősítő berendezések, trafók, magasfeszültségű vezetékek hálózzák be életterünket. Kutatásokkal bizonyított, hogy ezek a sugárzások egészségünkre káros hatással vannak, károsan befolyásolják szervezetünk működését. Okozhatnak alvászavart, fejfájást, migrént, nyugtalanságot, idegességet, koncentrációképesség csökkenést, fülzúgást, rossz hallás-viszonyokat. Legyengíthetik az immunrendszert. A különböző sugárzások mértéke mérőműszerekkel  - épületbiológiai szempontból - otthonainkban  is mérhetők. Ahol a mért érték veszélyességet  jelent, szükséges védelemről gondoskodni.

Az elekroszmog  csökkentésére/kivédésére  alkalmasak a  fémezett textíliák, elsősorban rézszövet formájában.  Árnyékolni képes a  sugárzásokat,  illetve mint egy tükör visszaveri azokat. A réztextíliák alkalmasak lakások, munkahelyek elektroszmog elleni védelmére. Amennyiben lakásunkban elhelyeztünk pl. rézszövetet a kimutatott sugárzás kivédésére, a védelem elhelyezését követően érdemes újabb mérést végeztetni, hogy megfelelően sikerült védelmet biztosítani.

 

- Hogyan alkalmazzuk ezeket helyesen otthonunkban, mivel árnyékoljuk le a falakat, és mivel az ablakokat - utóbbi különösen fontos, hiszen jobban átengedi a sugárzást. Hogyan rögzítsük a falra való textilt?

- Rézszövet  elhelyezhető, ragasztható, függeszthető szegőléccel: padló vagy szőnyeg alá, tapéta alá vagy tapétaként, térelválasztóként. Ablakon keresztüli sugárzás elleni védelmet jelent, ha a rézszövet "organza" változatát  függönyként alkalmazzuk.

- Kell-e ezeket a réztartalmú szöveteket tisztítani, és ha igen, hogyan? Egy réztartalmú függönynek, vagy más réztartalmú textíliának mekkora az élettartama, elég egyszer beszerezni?

- A  használatban lévő rézszövet hosszú élettartamú, amennyiben nem éri külső rongálódás, vagyis a rézbevonat nem sérül. A szabadon használatos rézszövetet tiszta vízzel tisztíthatjuk (mint pl. a rézlepedő,  térelválasztó, függöny).  Gyűrődésmentesen, kád fölé tartva, tiszta vízzel  lezuhanyozzuk mindkét oldalát.

- Milyen más egészségre gyakorolt pozitív hatásai lehetnek ezeknek a réztartalmú textíliáknak? 

- Jótékony hatású a rézlepedő használata, matrac, gyapjúderékalj alá vagy ágyneműtartóba helyezve. Ágyunk fölé baldachinként kialakítva nyugodtabbá válik alvásunk.  Képes oldani az izom- és érgörcsöt, hatására a blokkolt testrészekben fokozódik a vér- és a nyirokkeringés.

Barátfalvy Irén

Relax Stúdió - http://www.relax-studio.hu
RelaxBolt - http://www.relaxbolt.hu

Szerző: Jáksó Nóra

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

Sonkás rizottó

Hozzávalók: 15 dkg paradicsom, 12 dkg gomba, 8 dkg zsír, 30 dkg főtt sonka, 10 dkg zöldborsó, 24 dkg rizs, 3 g törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, 12 dkg reszelt sajt, 3 dkg vaj, só.

Bővebben...

fokhagymás kacsasült bazsalikommal

Kacsasült hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 4 dl tejföl, 50 dkg friss paradicsom, 5 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál bazsalikom, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Bővebben...

Őszibarackos szelet

Hozzávalók: A krémhez: 4 szem érett őszibarack (befőtt is jó), 2,5 dl tejszín, 7 dkg cukor, 3 tojássárgája, 2 cs vanília aroma, 3 dl tej, 6 lap zselatin.

Bővebben...

Kertvarázs Magazin

Ön beszélgetett ma már a növényeivel?

Hiába vesz minden hónapban új növényt, valamiért önnél egyik sem marad meg? >>>>>

Az orchideák ápolása hónapról hónapra

Bemutatjuk az egész éves orchideák ápolását hónapról, hónapra. Ismerje meg ön is hogy milyen teendők vannak, januártól decemberig ezekkel a különleges gyönyörű növényekkel. >>>>>

Számolás a Fehér Házban

Michelle Obama még otthon érzi magát a Fehér Házban – és tudja, milyen jelentősége van annak, hogy kit hív vendégségbe.

Bővebben...

Csatahajó épült a World Trade Center romjaiból

 

A USS New York csatahajót 1911. szeptember 11-én kezdték építeni. Pontosan 90 évvel később, ugyanezen a napon érte terrortámadás az Egyesült Államokat. A tragikus események örök mementójául a haditengerészet éppen készülő új hadihajóját a 90 éves elődről nevezték el, monumentális testéhez pedig több tonnányi acélt használtak föl az ikertornyok törmelékéből.

Bővebben...

Újra kapitány lett SpongyaBobból

A Nickelodeon újra lehetőséget biztosít kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hogy mesés hajóúton vehessenek részt kedvenceikkel, Spongyabobbal és Dórával, a felfedezővel. Újra kifut a gyerekcsatorna Dunán közlekedő nyári hajója, és augusztus minden vasárnapján különleges programokkal várja a látogatókat.

Bővebben...

Receptbarlang

Grillezett gomba és sárgarépa

Hozzávalók : 4db nagyobb sárgarépa,40dk erdei gomba,5 evőkanál olívaolaj,só, bors, majoránna,2 gerezd fokhagyma,1 csokor metélőhagyma. >>>>>

Csirkemell almával grillen sütve

Nagyon finom nyári grill étel, amely az almától lesz különleges és pikáns. >>>>>

Kisebb tányérról egyen, aki fogyni szeretne

Ha fogyásról van szó, nem csak az számít, mit eszünk, hanem az is, hogy milyen tányérból falatozunk. Ha ugyanis kisebb tányért használunk, automatikusan kevesebbet is fogunk enni.

Bővebben...

Ezért érdemes csokitortát enni a fogyókúra alatt!

Nem érdemes spártai életet élni a fogyókúra idején, az előre eltervezett és ügyesen kivitelezett “nasi-napok” ugyanis jót tesznek a motivációnak, és segítségükkel hosszútávon könnyebb less ellenállni.

Bővebben...

7 tévhit a fogyásról, amely hátráltatja a kilók leadását

Tim Spector, a King’s College London professzora szerint az orvosok és a szakemberek egy sor egymásnak ellentmondó információval bombázzák a diétázókat, és ezért az emberekben több tévhit is él az egészséges étkezéssel kapcsolatban.

Bővebben...

Utazás Magazin

Spanyolország :Sagrada Família

A méretét és részletei a középkori katedrálisokhoz hasonlító „A Szent Család engesztelő templomán” nem lehet csak úgy végigrohanni. >>>>>

New York (USA) : Ground Zero

Többéves vitát követően végül felépülhetett az emlékmúzeum a Világkereskedelmi Központ romjainak helyén. >>>>>>

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

A napszakok színéhez igazodik a belső óránk

A Manchesteri Egyetem kutatói kimutatták, hogy a fény színe jelentősen befolyásolja az agy belső órájának időmérését, és azt, ahogyan az állatok fiziológiája és magatartása ennek megfelelően alkalmazkodik.

Bővebben...

Ismerd meg az 5:2-es diéta előnyeit

Minden jel arra mutat, hogy a népszerű 5:2-es diéta segít a 2-es típusú diabétesszel küzdőknek abban, hogy egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak legyenek – derül ki a Dél-Ausztrál Egyetem friss kutatásából.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Így ápold a lepkeorchideád hogy szép legyen!

A lepkeorchidea hazánk egyik legkedveltebb orchidea fajtája, hiszen gondozása a többi orchidea fajtához mérten egyszerűbb, és különleges pillangó formájú virágával kiemelt díszévé válhat. >>>>>>>>>>

D vitamin (kalciferol) Egyre nagyobb figyelmet kap a D vitamin

A D vitaminról ritkán hallunk, pedig épp oly fontos szervezetünk számára, mint a C vagy a B vitamin. A lakosság, sőt azt emberiség nagy része D vitaminhiányban szenved, amelynek az egyik oka, hogy D vitaminhoz csak nyáron jut hozzá a szervezet, amikor napfény éri.

Bővebben...

A B 12 vitamin megelőzi a hasfájást a babáknál!

Tudósok felfedezték, hogy ha a terhesség korai szakaszában a B12 vitamin szintje kellően magas az anyában, akkor háromszor nagyobb esélye van arra, hogy csendes, nyugodt gyermeke fog születni.

Bővebben...

A vitaminhiány tünetei és jelei

A vitaminhiány jeleit és tüneteit nehéz felismerni, hiszen a különböző apró kis jelek oka számtalan egyéb betegség is lehet.

Bővebben...

Így védekezzünk ősszel a Lyme kór ellen!

Mielőtt elindulunk a szabadba, hogy élvezzük a jó időt, gondoljunk a kullancsok által terjesztett Lyme-kórra – javasolják a szakemberek.

Bővebben...

Íme, az otthoni gyantázás menete

A gyantázást sok nő azért szereti, mert az egyik leggyorsabb szőrtelenítési eljárás, bár egyben talán a legdrasztikusabb is. Viszont az átélt szenvedés jutalma, hogy egy jól elvégzett gyantázás után akár 3-4 hétig is sima és szőrtelen marad a bőrünk.

Bővebben...

Új módszer az elhízás ellen: lufi a kapszulában, ami kitölti a gyomrot

Az Obalon nevű léggömbrendszer az eddigi kutatások szerint a túlsúlyos emberek esetében közel 7 százalékos testsúlycsökkenést eredményezett, ami igazán előremutató eredménynek számít.

Bővebben...

Fehérjével a legkönnyebb fogyni, de tilos túlzásba vinni

A kalóriák számolgatása helyett a legjobb, ha a fogyni vágyók fehérjegazdag étrendre térnek át, és sok halat, tojást és húst vesznek magukhoz – derül ki a University of Sydney munkatársainak friss kutatásából, amely a manchesteri Annual Meeting of the Society for Experimental Biology konferencia keretében került publikálásra június végén.

Bővebben...

Milyen zöldséget egyél, ha spontánul barnulni akarsz?

El lehet felejteni a napfürdő okozta barnulást, mivel a karotintartalmú ételek extra fogyasztása kielégítőbb eredménnyel jár.

Bővebben...

Az elhízott, menopauzán átesett nők mellrákkockázata nagyobb

Egy több, mint 67 000 nő bevonásával végzett vizsgálat eredményei alapján az elhízott és posztmenopauzában levő nőknél lényegesen magasabb a mellrák kockázata, a soványabb nőkhöz képest.

Bővebben...

Unalmas és mocskos: így hat agyműködésünkre a munkahelyünk

A Floridai Állami Egyetem friss kutatása szerint az intellektuális stimuláció hiánya és a munkahelyi kosz egyaránt hatással van hosszútávon a kognitív képességeinkre.

Bővebben...

A rágógumi segít, ha nem megy ki a fejünkből egy dal

Mindenkivel előfordult már, hogy „benne ragadt” a fejében egy fülbemászó zene, és úgy érezte, semmit sem tud tenni ellene. A brit Readingi Egyetem munkatársai azonban kimutatták, hogy a rágógumizás hatékony fegyvert jelent a probléma ellen.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!