Újítsuk meg otthonunk színeit a Feng Shui szerint!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Közeleg a tavasz, ideje új színeket varázsolni otthonunkba. De milyen színeket válasszunk? Tudta, hogy egy rosszul megválasztott szín milyen káros hatással lehet az életére? Hívja segítségül a Feng Shuit, és akkor ez nem fordulhat elő!

 

A több ezer éves múltú, Kínában gyökerező Feng Shui alapvető célja, hogy segítsen olyan energiákban gazdag környezetet teremteni, mely támogat bennünket a mindennapi életünk során, segít, hogy minél jobban teljesítsük feladatainkat, könnyebben megküzdjünk gondjainkkal, életünk legyen teljes, boldog, és megtanít arra is, hogyan éljünk harmóniában a természettel. 

A Feng Shui ősi filozófiája sokakra nagy hatást gyakorol, ám csupán egy-egy tudatos térrendezési szempont betartásával nem lehet tökéletesen a Feng Shui elvei szerint berendezni egy otthont. Mégis pusztán a színek helyes kiválasztásával is sikeresebbé tehetjük életünket. Hogyan? Erről kérdeztük Szilvásy Judit Feng Shui tanácsadót.

 

 

- Otthonunk színeinek kiválasztásánál legtöbbször saját ízlésvilágunk alapján döntünk, illetve sokszor a szerint, hogy milyen szín illik egy-egy bútorhoz. Ha valaki ennél tudatosabban szeretné a színeket kiválogatni, úgy hogy az pozitívan hasson az életére, hogyan válasszon? A Feng Shui szerint milyen falszínt fessünk a nappaliba, a dolgozóba, a hálószobába vagy éppen a konyhába, és számít-e a berendezési tárgyak, bútorok, függönyök színe? 

- A Feng Shui -  hosszú évek tanulása és gyakorlása után is - komoly feladat elé állítja a tanácsadót,  hogy miként is hozza a lakás színeit harmóniába úgy, hogy a lakók életére a színek pozitív hatással legyenek.

Egy rosszul megválasztott szín, sokszor bajba is sodorhatja a szoba lakóját. Hogy miként? Minden körülöttünk rezeg, van egy bizonyos frekvenciája. Így a színeknek is, melyek bizonyos életérzést is keltenek bennünk, hatnak a tudatalattinkra, no meg a lakás energetikájára. A lakást a Feng Shui élőnek tekinti, hiszen amikor beköltözött az első lakó, az bevitte a saját életerejét, kínai fogalommal jelölve a csíjét. A hely  szelleme, genius loci  – mondták a régi rómaiak is. 


Egy festés, majd a bútorok elhelyezésével először mi hatunk a lakásra, majdan a lakás fog a mi életünkre hatni. A Feng Shui egy célirányos lakberendezés is egyben, amely arra törekszik, hogy a lakók sikeresebbek legyenek az élet minden területén. 
Ezért fontos annak az  ismerete, hogy mit is akarunk elérni? Jobb tanulást? Jó egészséget? Több anyagiakat?  Vagy tán elismerést? Így, tehát nem is lehet általánosítani, hogy a lakás mely részében milyen színt használjunk, mert minden lakás egyedi ugyanúgy, mint minden ember. És a kettő egymásra hat. Ami jó nekem, nem biztos, hogy neked is megfelel. De egy biztos. A Feng Shui célja nem az, hogy egy színkavalkádos lakást hozzon létre, hanem a falak és a kiegészítők színeit harmóniába hozva, egy bennünket láthatatlan módon segítő életteret hozzon létre. 

Általánosságban a követező színmegközelítéseket tudom tanácsolni:

 
A harsány színek hangos szóváltásra ösztönöznek. A pasztell árnyalatok kedvezőbben hatnak a lakókra, és ha hangsúlyt akarunk adni egy-egy színnek, akkor azt kis felületen megtehetjük harsány változatban.   
A piros, tüzes színek a gyerekszobában, amennyiben nyugodt a gyerek, akkor inspirálja, lendületet ad neki, ha viszont túl aktív, akkor még jobban felpezsdíti. A kék szín ugyanitt a kutatások szerint, a gyermeket füllentésre ösztönzi. A gyermekszobába mindenféleképpen jelenítsük meg a zöldet, ami a szabad természet színe, így segítve gyermekünk fejlődését. Akár a játékszőnyeg színe is lehet zöld, vagy legyen benne zöld. 
A nappaliban gyülekezik a család, a barátok, tehát egy olyan hely, ahol az a cél, hogy az ember megnyíljon. Így itt a sárgás (föld elem színek) ajánlottak, amely a befelé fordulót nyitottá teszik. 
A konyha az öt őselem szerint a tűz elemhez tartozik, de mégse ajánlatos piros tüzes színeket használni, mert a piros szín arra ösztönöz, hogy többet együnk.  
A háló csendes életterület, 6-8 órát is eltöltünk itt, így az erős színek itt nem biztosítják a nyugodt alvást. A föld színek  és a pasztell árnyalatok mondhatók kedvezőnek. A kék itt sem jó, hiszen hideg színt használni ott, ahol pont meleg színeket kell használnunk a párkapcsolat összetartására,  nem a legjobb ötlet még akkor sem, ha a Feng Shui a kéket ajánlana. Ilyenkor inkább kiegészítőkkel lehet dolgozni, amelyek megadják a megfelelő hatást.   

- Mekkora szerepe van a Feng Shuiban a színeknek? A színek általánosságban segítenek, vagy lehet ajánlott színe mindenkinek a születési idejétől függően?

 

- A születési évünkből kiszámolható egy úgynevezett  Gua szám, amely az öt őselem (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz)  egyikébe tartozik. Egy kalkulátor segítségével ez  könnyedén kiszámolható: http://www.fengshui.hu/gua_szamitas.html
Nos, minden számhoz, azaz elemhez tartozik egy szín, továbbá fontos tudni azt, hogy a saját elemünk színét melyik elem színe segíti. Például, ha valaki 1970–ben született, akkor a Gua száma a 3, ami Fa elem. Színe a zöld és a világoskék, és az őt segítő szelem színe a fekete, ami a Víz elem. 
Például egy határidő napló vásárlásakor gondolhatunk arra, milyen szín segíti az elemünket, azaz a munkánkat, életünket.  Így egy 3-as Fa elemű embernek jó a zöld színű határidő napló, vagy az őt segítő fekete. Az utóbbira kreatív ötletként  rá lehet tenni egy zöld matricát, hogy ne legyen annyira komoly. (a 3-as Fa ember vidám természetű).

A fent leírtakból látni lehet, hogy a Feng Shui színelmélet milyen sokrétű, és ha tudatosan jól használjuk, sokat lendíthet életünk menetén.

A cikk elkészítésében segítségünkre volt:

Szilvásy Judit 
okl. mérnök, Feng Shui oktató-tanácsadó
www.fengshui.hu

Ezt olvasta már?

5 remek lakberendezési tipp!

A szőnyeg otthonunk fontos dísze!

Dobjuk fel otthonukat a levendula színével!

 

így készül a házirétestészta

Ha szeretnéd megtanulni az igazi házi rétestészta receptet, bizony kell egy kis gyakorlás hozzá, ám nincs finomabb mint a saját sütésű házi  rétes.

Bővebben...

Laktató hagymás krumplis lángos recept

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 35 dkg finomliszt, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojássárga, 1 dkg élesztő, 1 teáskanál só, olaj a sütéshez.

Bővebben...

Indul a "Keresem a családom" 3. évada

Az RTL Klubon immár a harmadik évaddal jelentkezik február 14-től kedd esténként a családtagok egymásra találását segítő műsor, a Keresem a családom. Lilu és a stáb az új évad első epizódjában két édesapa nélkül felnőtt hölgynek próbál segíteni.

Bővebben...

Verbinski rémisztő kísérlete

Gore Verbinski 15 éve rendezte A kör című horrort, azóta szinte minden idejét A Karib-tenger kalózai-nak szentelte.

Bővebben...

Ha kihagyod ezt az étkezést, hízni fogsz!

Nem sikerül lefogynod? Kevesebbet eszel, mégis hízol? Lehetséges, hogy rosszul időzíted az étkezéseidet!

Bővebben...

Gyorsan szeretne fogyni pár kilót? Megmutatjuk, hogyan csinálja!

Itt a tavasz, az idő egyre melegebb, lekerülnek a vastag, mindent eltakaró ruhadarabok. Ha ön is szeretne pár kilótól gyorsan megszabadulni, olvassa el cikkünket!

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A Twitter bejegyzéseink elárulják, sikerül-e betartanunk a diétánkat

Szakemberek szerint közvetlen összefüggés lehet valakinek a közösségi oldalakon kifejtett véleményei, valamint a fogyókúra terén elért sikerei között. A Georgia Műszaki Egyetem kutatói azt állítják, 77 százalékos pontossággal megmondható, hogy kinek mennyire sikerül tartania magát a diétájához, csupán az alapján, hogy miket ír a Twitteren.

Bővebben...

Ha elfelejtetted, miért mentél be egy szobába, az ajtó a hibás

A kutatók szerint az agyunk iktatja az emlékeket, amint átlépünk egy küszöböt. Mindenkivel előfordult már, hogy amikor belépett egy szobába, hirtelen és teljességgel elfelejtette, miért is ment be oda.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Vitaminok A.-Z.ig

A vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása sokféle módon védi szervezetünket, és egészségünket. De nem mindegy hogy hogyan és mikor szedjük és főleg, hogy miből nyerjük a vitaminokat.

Bővebben...

Segíthet az asztma kezelésében a D-vitamin

A napfényben töltött idő hatással van az asztmások állapotára az immunrendszer változásának révén  – derül ki egy friss kutatásból, amelyet a londoni King’s College csapata végzett. Az eredmények alapján az alacsony D-vitamin szint a panaszok súlyosbodásához köthető.

Bővebben...

Így védi egészségünket a fokhagyma

A fokhagyma folyékonyabbá teszi a vért, megóvja az ereket az elmeszesedéstől és véd a szívinfarktustól.

Bővebben...

Hidd csak el a részeg ember minden szavát!

Sokan hivatkoznak ittasságra, amikor meggondolatlan cselekedeteiket próbálják megmagyarázni.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!