Újítsuk meg otthonunk színeit a Feng Shui szerint!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Közeleg a tavasz, ideje új színeket varázsolni otthonunkba. De milyen színeket válasszunk? Tudta, hogy egy rosszul megválasztott szín milyen káros hatással lehet az életére? Hívja segítségül a Feng Shuit, és akkor ez nem fordulhat elő!

 

A több ezer éves múltú, Kínában gyökerező Feng Shui alapvető célja, hogy segítsen olyan energiákban gazdag környezetet teremteni, mely támogat bennünket a mindennapi életünk során, segít, hogy minél jobban teljesítsük feladatainkat, könnyebben megküzdjünk gondjainkkal, életünk legyen teljes, boldog, és megtanít arra is, hogyan éljünk harmóniában a természettel. 

A Feng Shui ősi filozófiája sokakra nagy hatást gyakorol, ám csupán egy-egy tudatos térrendezési szempont betartásával nem lehet tökéletesen a Feng Shui elvei szerint berendezni egy otthont. Mégis pusztán a színek helyes kiválasztásával is sikeresebbé tehetjük életünket. Hogyan? Erről kérdeztük Szilvásy Judit Feng Shui tanácsadót.

 

 

- Otthonunk színeinek kiválasztásánál legtöbbször saját ízlésvilágunk alapján döntünk, illetve sokszor a szerint, hogy milyen szín illik egy-egy bútorhoz. Ha valaki ennél tudatosabban szeretné a színeket kiválogatni, úgy hogy az pozitívan hasson az életére, hogyan válasszon? A Feng Shui szerint milyen falszínt fessünk a nappaliba, a dolgozóba, a hálószobába vagy éppen a konyhába, és számít-e a berendezési tárgyak, bútorok, függönyök színe? 

- A Feng Shui -  hosszú évek tanulása és gyakorlása után is - komoly feladat elé állítja a tanácsadót,  hogy miként is hozza a lakás színeit harmóniába úgy, hogy a lakók életére a színek pozitív hatással legyenek.

Egy rosszul megválasztott szín, sokszor bajba is sodorhatja a szoba lakóját. Hogy miként? Minden körülöttünk rezeg, van egy bizonyos frekvenciája. Így a színeknek is, melyek bizonyos életérzést is keltenek bennünk, hatnak a tudatalattinkra, no meg a lakás energetikájára. A lakást a Feng Shui élőnek tekinti, hiszen amikor beköltözött az első lakó, az bevitte a saját életerejét, kínai fogalommal jelölve a csíjét. A hely  szelleme, genius loci  – mondták a régi rómaiak is. 


Egy festés, majd a bútorok elhelyezésével először mi hatunk a lakásra, majdan a lakás fog a mi életünkre hatni. A Feng Shui egy célirányos lakberendezés is egyben, amely arra törekszik, hogy a lakók sikeresebbek legyenek az élet minden területén. 
Ezért fontos annak az  ismerete, hogy mit is akarunk elérni? Jobb tanulást? Jó egészséget? Több anyagiakat?  Vagy tán elismerést? Így, tehát nem is lehet általánosítani, hogy a lakás mely részében milyen színt használjunk, mert minden lakás egyedi ugyanúgy, mint minden ember. És a kettő egymásra hat. Ami jó nekem, nem biztos, hogy neked is megfelel. De egy biztos. A Feng Shui célja nem az, hogy egy színkavalkádos lakást hozzon létre, hanem a falak és a kiegészítők színeit harmóniába hozva, egy bennünket láthatatlan módon segítő életteret hozzon létre. 

Általánosságban a követező színmegközelítéseket tudom tanácsolni:

 
A harsány színek hangos szóváltásra ösztönöznek. A pasztell árnyalatok kedvezőbben hatnak a lakókra, és ha hangsúlyt akarunk adni egy-egy színnek, akkor azt kis felületen megtehetjük harsány változatban.   
A piros, tüzes színek a gyerekszobában, amennyiben nyugodt a gyerek, akkor inspirálja, lendületet ad neki, ha viszont túl aktív, akkor még jobban felpezsdíti. A kék szín ugyanitt a kutatások szerint, a gyermeket füllentésre ösztönzi. A gyermekszobába mindenféleképpen jelenítsük meg a zöldet, ami a szabad természet színe, így segítve gyermekünk fejlődését. Akár a játékszőnyeg színe is lehet zöld, vagy legyen benne zöld. 
A nappaliban gyülekezik a család, a barátok, tehát egy olyan hely, ahol az a cél, hogy az ember megnyíljon. Így itt a sárgás (föld elem színek) ajánlottak, amely a befelé fordulót nyitottá teszik. 
A konyha az öt őselem szerint a tűz elemhez tartozik, de mégse ajánlatos piros tüzes színeket használni, mert a piros szín arra ösztönöz, hogy többet együnk.  
A háló csendes életterület, 6-8 órát is eltöltünk itt, így az erős színek itt nem biztosítják a nyugodt alvást. A föld színek  és a pasztell árnyalatok mondhatók kedvezőnek. A kék itt sem jó, hiszen hideg színt használni ott, ahol pont meleg színeket kell használnunk a párkapcsolat összetartására,  nem a legjobb ötlet még akkor sem, ha a Feng Shui a kéket ajánlana. Ilyenkor inkább kiegészítőkkel lehet dolgozni, amelyek megadják a megfelelő hatást.   

- Mekkora szerepe van a Feng Shuiban a színeknek? A színek általánosságban segítenek, vagy lehet ajánlott színe mindenkinek a születési idejétől függően?

 

- A születési évünkből kiszámolható egy úgynevezett  Gua szám, amely az öt őselem (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz)  egyikébe tartozik. Egy kalkulátor segítségével ez  könnyedén kiszámolható: http://www.fengshui.hu/gua_szamitas.html
Nos, minden számhoz, azaz elemhez tartozik egy szín, továbbá fontos tudni azt, hogy a saját elemünk színét melyik elem színe segíti. Például, ha valaki 1970–ben született, akkor a Gua száma a 3, ami Fa elem. Színe a zöld és a világoskék, és az őt segítő szelem színe a fekete, ami a Víz elem. 
Például egy határidő napló vásárlásakor gondolhatunk arra, milyen szín segíti az elemünket, azaz a munkánkat, életünket.  Így egy 3-as Fa elemű embernek jó a zöld színű határidő napló, vagy az őt segítő fekete. Az utóbbira kreatív ötletként  rá lehet tenni egy zöld matricát, hogy ne legyen annyira komoly. (a 3-as Fa ember vidám természetű).

A fent leírtakból látni lehet, hogy a Feng Shui színelmélet milyen sokrétű, és ha tudatosan jól használjuk, sokat lendíthet életünk menetén.

A cikk elkészítésében segítségünkre volt:

Szilvásy Judit 
okl. mérnök, Feng Shui oktató-tanácsadó
www.fengshui.hu

Ezt olvasta már?

5 remek lakberendezési tipp!

A szőnyeg otthonunk fontos dísze!

Dobjuk fel otthonukat a levendula színével!

 

Hagymás halas rakott krumpli recept

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 400 g halfilé, 60 g zsír, 20 g vaj, 1 kanál zsemlemorzsa, 2 dl tej, 2 tojás, 100 g hagyma, só, 1 kávéskanál pirospaprika, törött bors.

Bővebben...

Ünnepi halászlé recept

Hozzávalók: 35 dkg ponty, 35 dkg harcsa és 30 dkg kecsege színhús, 30 dkg süllő, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó, 2 dkg pirospaprika, só. 

Bővebben...

Almás fahéjjas piskóta recept

Hozzávalók: a tésztához 5 egész tojás, 10 dkg finomliszt, 25 dkg alma (tisztán mérve), fél zacskó sütőpor, késhegynyi őrölt fahéj, 2 teáskanál folyékony édesítőszer, csipetnyi só.

Bővebben...

Batman kockahangja

A LEGO Batman – A film (The LEGO Batman Movie, már a mozikban) pillanatnyilag elképesztően jól, 97%-on áll a Rotten Tomatoeson, és a kritikusok egyetértenek: minden idők legviccesebb Batman-filmjét üdvözölhetjük benne.

Bővebben...

Az amerikai haditengerészet legizgalmasabb csatái

Az amerikai haditengerészet történetének négy legemlékezetesebb csatája

Bővebben...

Molnár Piroskával forgat Zséda

A Dal felvételei közepette egy másik forgatásra is időt szakított Zséda, aki a közmédia Holnap tali! című websorozatában vállalt szerepet. Nem kellett kibújnia a bőréből, itt is zsűritagként mutatkozik be, csak éppen nem A Dal indulóit zsűrizi, hanem gimnazista tehetségeket.

Bővebben...

Gyorsan szeretne fogyni pár kilót? Megmutatjuk, hogyan csinálja!

Itt a tavasz, az idő egyre melegebb, lekerülnek a vastag, mindent eltakaró ruhadarabok. Ha ön is szeretne pár kilótól gyorsan megszabadulni, olvassa el cikkünket!

Bővebben...

Itt az új alacsony glikémiás indexű burgonya!

Frank Mitolo, a dél-ausztráliai termelő új burgonyafajtát kísérletezett ki, amelynek fajtársaival ellentétben alacsony a glikémiás indexe, tehát fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, valamint tovább nyújt teltségérzetet.

Bővebben...

4 tipp, amivel garantáltan csökkentheted az étvágyad!

Választhatsz akármilyen divatos kúrát, ha nincs akaraterőd betartani, nem fogja siker koronázni az erőfeszítésed! És mi töri meg legkönnyebben az elszántságot? A korgó gyomor!

Bővebben...

Nyerj páros belépőt az idei Konyhakiállításra!

Játssz velünk, és nyerj egy páros belépőjegyet az idei Konyhakiállításra! Ehhez mindössze három kérdésre kell helyesen válaszolnod!

Bővebben...

Ha kertészkedik a gyerek, több zöldséget és gyümölcsöt eszik

Azok a gyerekek, akik kertészkednek, több gyümölcsöt és zöldséget esznek, mire elérik a főiskolás kort – derül ki egy friss kutatásból.  Érdemes a gyerekeket arra biztatni, hogy kertészkedjenek, mert kortársaiknál jóval több zöldséget és gyümölcsöt vesznek így magukhoz, ez a különbség pedig főiskolás korukban is érződik majd.

Bővebben...

Majdnem megvakult a kontaktlencséjétől egy fényképész

A 27 éves Lucy Garrod jobb szemében a kontaktlencse alatt bakteriális fertőzés alakult ki, aminek következtében kis híján megvakult.  Lucy már 15 éves kora óta visel kontaktlencsét, és soha semmilyen problémája nem volt vele, ám egy nap úgy ébredt, hogy a jobb szeme viszketett és valami irritálta.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A tél végére lemerülnek a D-vitamin-készleteink!

A D-vitamin nagy részét a szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására – az elmúlt hónapokat azonban inkább a szürkeség jellemezte. Ilyenkor különösen fontos a D-vitamin pótlása, amelynek már rövid távú hatásai is igazoltak.

Bővebben...

Bőrbetegség ellen együnk D vitamin!

A D-vitamin segít csökkenteni a gyakori bőrbetegséggel, a pikkelysömörrel járó gyulladást. A betegség miatt viszkető, vörös kiütések jelennek meg a bőrön.

Bővebben...

Figyeljünk a káliumszintre a fogyókúra során!

Gyakran nem is gondolnánk, hogy szervezetünk számára a káliumszint mennyire fontos, mivel a kálium szorosan együttműködik a nátriummal, így a magas nátriumszint, alacsony káliumszintet von maga után.

Bővebben...

Hogyan kezdjünk vállalkozásba a mai világban?

Sajnos a válság nem enyhül hazánkban sem, így munkahelyek szűnnek meg, és emberek kerülnek az utcára. Mihez kezdjünk ebben a nehéz időben hogy pénzhez jussunk?

Bővebben...

Hogyan lehet lapos a hasad?

Sokak számára a lapos has kifejlesztése olyan fontos, mint a Szent Grál keresése. Hogyan érhetjük el? A következő 9 egyszerű életmód tipp elindíthat a jó irányba.

Bővebben...

Aki lakásban él, nagyobb valószínűséggel gyújt rá

A lakásban élők nagyobb valószínűséggel dohányoznak, mint a családi házak lakói, és kisebb az esélye annak is, hogy füstmentes szabályokat vezetnek be – tudjuk meg az amerikai Betegségellenőrzési- és Megelőzési Központ (CDC) friss felméréséből.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!