Novemberi programajáló 1.rész

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Novemberben sem kell lemondanunk a remek programokról, hiszen számtalan esemény közül választhatunk, vár minket a Garda Fesztivál, Márton napi libavacsora,bormustra, és több adventi vásár is.

 

Hévízi múltidéző túra

2016. november 3.

Hévíz

www.bfnp.hu

A Hévízi-tavat már a rómaiak is ismerték. Túránk a feltárt római villa mellől indul. Innen kelünk át a Hévíz-Cserszegtomaji lápon át a Dobogóra. A geológiai múltban a hévíz nem a mai helyén tört a felszínre. A Keszthelyi-hegység peremén számos helyen megtalálhatjuk a nyomait. A Dobogón is. Ugyanezen az úton térünk vissza a kiindulási pontra. A túra rövid, de több helyen igen meredek, és részben benőtt az út! Találkozó: Hévíz, Attila u., 14.30 óra. Római romkert. A túra hossza: 4,5 km. A túra időtartama: 2 óra. Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, esőkabát, hideg élelem. A részvétel ingyenes! Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!

XV. Garda fesztivál    

            2016. november 4-6.

            Tihany

            www.tihany.hu

Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült.

Szerencsére még élnek a régi halászok közül, akik tudják, hogyan halászták ezt a különleges halat. Az ő elmondásuk alapján elevenítettük fel ezt a régi szokást. A vendégek hajókról követik a halászatot. Amikor kifogják a gardákat, utána a perjel úr megáldja a halat az Apátságban, majd tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körbe a földbe szúrják, és parázson megsütik.

Ezt a régi hagyományt egészítettük ki halászléfőző versennyel, halászati bemutatóval, halas játszóházzal, szórakoztató programokkal, táncházzal. Borbemutató, gasztronómiai előadás, felvonulás, játék, vetélkedés teszi még izgalmasabbá ezt a két napot. 

Ezzel a programunkkal szeretnénk meghosszabbítani a szezont. Az elmúlt évek bizonyítják, hogy elképzelésünk jó volt.

Geotúra a vulkánok és hévforrások világába a Garda Fesztivál keretében

2016. november 5.

Tihany

www.bfnp.hu

Aki szabadtéri hétvégi programot keres kulturális programokkal, ínycsiklandozó ízekkel, forró teával és geotúrával, szeretettel várjuk a Tihanyi-félszigetre, a három napos Garda Fesztiválra! A változatos műsorok közben akár több alkalommal is benézhetnek a Levendula Ház Látogatóközpontba, ahol mindkét hétvégi napon a saját bögrével érkezőket levendula teával kínálják. Szombaton délelőtt egy testet-lelket felpezsdítő geotúrát is tehetnek a félsziget legszebb részeire, a Belső-tavat keretbe foglaló egykori vulkánok és hévforrások közé. Érdemes elszakadni erre a két órára a fesztivál zsibongó világából a csend és az időtlenség

világába, mert a sziklák gyönyörűek, és a hozzájuk tartozó, megelevenedő földtörténeti események lebilincselően izgalmasak! Túránk utolsó állomása a Levendula Ház Látogatóközpont, ahol illatos teával és tartalmas időtöltési lehetőségekkel várják a betérőket. Tehát keressék a Pisky sétány 12. szám alatt található Parasztgazda és Halászcéh házát, a geotúra indulásának helyszínét!

Találkozás: szombat 10:00 óra

Találkozás helye: Tihany, Parasztgazda Háza Pisky sétány 15. GPS: 46,915792, 17888725

Útvonal: Parasztgazda Háza – Szélmarta-sziklák – Kis-Erdő – Tető – Aranyház – Családi Szabadidőpark  Parasztgazda Háza

Geotúra hossza: 3,5 km

Időtartama: 2,5 óra

Térítésmentes

Jelentkezés: szükséges, jelentkezési határidő: november 4. péntek 16.00 óráig!

Tematikus hétvégék a gyenesdiási Természet Házában

2016. november 5., 12., 26.

Gyenesdiás, Természet Háza

www.gyenesdias.info.hu

Tematikus hétvégi programok, amikor előadásokkal, vetélkedőkkel, foglalkoztató termi programokkal várja a Természet Háza Látogatóközpont az érdeklődőket.

Azok, akik Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit szeretnék megismerni és nem érik be az interaktív  kiállítással, keressék a heti/kétheti rendszerességgel szervezett tematikus

hétvégi programokat, amikor előadásokkal, vetélkedőkkel, foglalkoztató termi programokkal várják az érdeklődőket.

Tematikus hétvégék, programok a Természet Házában 2016-ban:

november 5. Szent Hubertus – a vadászok védőszentje, előadás, interaktív programok

november 12. Márton napi programok a Természet Házában

november 26. Ne vásárolj semmit! nap – vetélkedő, interaktív programok

MÁRTON NAP

2016. november 11.

            Fonyód

            www.fonyod.hu

A Márton napi libasült evés hagyományai előtt tisztelegve idén is megrendezésre kerül, már hagyományosnak számító, Márton napi kulturális és kulináris élvezetekkel egybekötött zenés mulatságunk, amelynek során az időseket a város megvendégeli az Idősek hónapja alkalmából.

 

 

Márton Napi libavacsora

            2016. november 12.

            Badacsonytördemic

            www.badacsonytordemic.hu; www.badacsonyiprogramok.hu 

Hagyományaink ápolásához hozzátartozik, hogy összegyűljünk Márton Nap környékén bemutatni az újbort és elfogyasztani az ízletes kemencében sült libacombot, megelőlegezve

ez által a következő év gazdagságát. Az este folyamán hangulatos műsor és zene mellett jólesik beszélgetni a baráti társaságoknak, akik nem csak a községből érkeznek e jeles rendezvényre.

 

Márton napi Zöld est

2016. november 12.

            Gyenesdiás

            www.gyenesdias.info.hu

A Forrásvíz Természetbarát Egyesület rendezésében zenés vacsora (Márton napi libapecsenyével és újborral), utána táncmulatság.

Márton Napi Családi Fesztivál

2016. november 12-13.

Hévíz

www.heviz.hu

Libából készült ételkülönlegességek, libafuttatás.

BALATON MARATON

2016. november 19-20.

Siófok

www.futanet.hu

13. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton

2016. november 19-20.

Az őszi - sőt, az egész éves - futószezon kiemelkedő záróeseményeként rendezzük meg az eseményt 2016-ban is. A kétnapos siófoki eseményen a 42 kilométeres klasszikus táv három részletben teljesíthető, illetve számos egyéb távon is rajthoz lehet állni. Tavaly az eseményt kellemes időben, félmaratoni versennyel zártuk Siófokon, ahol 5600-an álltak rajthoz.

 

Geotúra Szentbékkálla környékén

2016. november 20.

            Szentbékkálla

            www.bfnp.hu

Jelentkezés előző nap 18.00 óráig! A Káli-medence rejtett földtani és kultúrtörténeti kincsei: Geotúra Szentbékkálla környékén. Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Gyalogos geotúra: Szentbékkállai-kőtenger – szabadtéri színpadi piroklasztit feltárás – barangolás a Fekete-hegy környékén.

 

Betlehem állítás

2016. november 25.

Balatonfüred

www.vaszaryvilla.hu

A szokásokhoz híven idén is megrendezésre kerül a Betlehem állítás a Római Katolikus Plébániatemplom előtt, amire minden kedves érdeklődőt várnak szeretettel.

 

Aranycsengő Adventi Vásár

2016. november 25. – december 23.

Siófok

www.kulturkozpont-siofok.hu

A Siófok főterén kialakított hangulatos adventi vásárban kézművesek és kereskedők várják a szeretteik számára ajándékokat keresőket, a vendéglátók pedig finomabbnál finomabb ételekkel és italokkal kínálják a vendégeket. A gyermekeket a felállított Betlehem mellett, egy-egy hétvégén kézműves foglalkozás és mézeskalácssütés várja, a színpadon a városi oktatási intézmények gyermekcsoportjai, diákjai segítenek feleleveníteni a karácsonyi ünnepkör hagyományait, és koncertek, zenés műsorok fogadják a közönséget.

 

100 HUNGARIKUM BORMUSTRA

2016. november 26.

Keszthely

www.balatonszinhaz.hu

A keszthelyi téli időszak egyik kiemelkedő és egyedi gasztronómiai rendezvénye a 100 Hungarikum Bormustra. A rendezvényen a szervezők őshonos magyar szőlőfajták és magyar nemesítésű szőlők boraiból válogatnak és kínálnak a borkedvelő közönségnek. A

rendezvényen évről évre több minta kóstolható, melyek egy része igazi különlegesség, gyakran kereskedelmi forgalomban nem elérhető bor. A szakmai előadások témái is részben a jellegzetesen magyar szőlőfajták termesztéséhez és feldolgozásához kapcsolódnak.

 

FONYÓDI ADVENT

2016. november 27. – december 21.

Fonyód

www.fonyod.hu

A Fonyódi Advent egy hónapja során hétvégenkénti programokkal, kiállításokkal és vásárokkal igyekszünk az embereket fokozatosan karácsonyi hangulatba hozni.

 

ADVENT ÉS KARÁCSONY KESZTHELYEN

2016. november 27. – január 3.

Keszthely

www.keszthely.hu

Keszthely az adventi, karácsonyi időszakban is gazdag programkínálattal várja a városba látogatókat. A belváros díszkivilágítása, a sétáló utcában felállított városi betlehem, és az adventi kitelepülők mellett templomi koncertekkel, játszóházakkal, ünnepi gyertyagyújtással, jótékonysági koncertekkel és az ünnepkörhöz kapcsolódó színházi és ismeretterjesztő előadásokkal várják nem csak a helyi lakosságot, hanem a városba érkező vendégeket

egyaránt a szervezők. A programok többsége a templomokban, a Balaton Színházban, a Művelődési Központban és a sétálóutcában kerül megrendezésre és díjmentesen látogatható.

Adventi játszóház

2016. november 27.

Kis-Balaton

www.bfnp.hu

Helyszín: Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Kápolnapusztára a Bivalyrezervátumba.

A kézműveskedés a közelgő ünnep jegyében a Bivalyrezervátum fogadóépületében zajlik. Tobozok, fenyőgallyak, karácsonyi díszek, és egy kis meghittség-melegség várja a kicsiket és nagyokat.

 

Karácsonyváró napok

            2016. november 27. – december 21.

            Tihany

            www.tihany.hu

Az adventi időszakban elsősorban a csendesebb programok kerülnek előtérbe. A Németh László Művelődési Ház ilyenkor kézműves foglalkozásokkal, karácsonyi ajándékkészítéssel készülődik az ünnepre. Együtt várjuk a Mikulást, aki egy gyermekelőadás keretében érkezik meg hozzánk, ajándékot osztva. Minden évben a helyi amatőr művészeti csoportok

ajándékműsorral kedveskednek a falu lakóinak, ezzel búcsúztatjuk az évet. A programsorozat keretein belül kerül megrendezésre a Forraltbor Főző verseny is.

Budapest és környéke

VI. Márton-napi Borfesztivál a Gellértben

2016. november 10-13.

Danubius Hotel Gellért, Szent Gellért Gyógyfürdő

http://www.borfesztivalgellert.hu

 

Márton napi lámpás felvonulás

2016. november 11. 17:00

Taksony, Fő tér

A koldusok gyámolítójaként is ismert a mai Szombathely területén született Szent Márton püspök, akire lámpás felvonulással emlékezünk minden esztendő novemberében, Márton napján. A Német Nemzetiségi Önkormányzat felhívására vonuló 1000-1500 fős, mécsesekkel, gyertyákkal világító impozáns tömeg a főtéri megemlékezést követően végig vonul a falu belvárosán, majd együtt fogyasztja el a gőzölgő teát és a Márton-napi kalácsot. Információ: 30/231-6707.

www.taksony.hu         Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.

Sütemény és Tortafesztivál

2016. november 12- 13.

Budapest, Millenáris

November 12-13-án kerül sor a harmadik Sütemény és Tortafesztiválra, a Millenáris Központ D épületében. A fesztivál idei témája Walt Disney mesevilága. Ehhez a témához kapcsolódik a torta design verseny is, amelynek legszebb alkotásait a közönség is megtekintheti a kiállítás alatt. Hazánk legjobb cukrászdái, torta és sütemény készítői várják a látogatókat a rendezvény két napja alatt.

http://www.sutnicake.hu/

 {loadpostion bottom10}

Mitiszol Fesztivál

2016. november 12.

Budapest, Millenáris

Az autentikus borokat népszerűsítő Terra Hungarica 6. alkalommal rendezi meg nagyszabású, mégis emberi léptékű kóstolóját, amely évről évre igyekszik többet kínálni mindazoknak, akiknek nem mindegy, hogy mi kerül a poharukba. Idén sem lesz ez másként, hiszen az alapnak számító Terra Hungarica tagokon (11 borvidék, 30 bortermelő) túl, idén már külföldi borászok is kiállítanak majd Európa számos kiemelkedő borvidékéről. A közös nevező továbbra is a természethűség.

www.mitiszol.hu

 

Adventi Vasárnap

2016. november 27. 8:00-18:00

Szigetszentmiklós

A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódva kerül megrendezésre Advent első vasárnapján az ünnepi gyertyagyújtás a Kossuth Lajos utca - Polgármesteri Hivatal előtti lezárt útszakaszon. 2016-ban, ahogy az elmúlt években is, egész napos kirakodóvásár keretén belül lehet vásárolni igényes, kézműves karácsonyi ajándékokat. Reggel hagyományos falusi disznóvágást tekinthetnek meg az érdeklődők, majd délben töltött káposztát fogyaszthatnak el közösen a polgármesterrel. Délután színpadi produkciók teszik még változatosabbá a karácsonyi készülődést.

www.sargahaz.com    Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

Nugátos muffin recept

A muffin hazánkban is egyre kedveltebb sütemény, hiszen gyorsan és számtalan változatban elkészíthető. Bemutatjuk a nápolyis muffint!

Bővebben...

A habcsók készítése nem is olyan nehéz

A habcsók régen a fenyőfák egyik legszebb dísze volt, és mára újra divatba jön karácsonykor. Próbálja ki ön is a habcsók készítését, mert nem is olyan nehéz.

Bővebben...

Karácsonyi recept tipp: Ínyenc kacsamáj-rizottó

Hozzávalók: 2 kacsamáj, 25 dkg rizs, 8 húsos, különböző színű zöldpaprika, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál kacsazsír, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés tej.

Bővebben...

Kertvarázs Magazin

Ön beszélgetett ma már a növényeivel?

Hiába vesz minden hónapban új növényt, valamiért önnél egyik sem marad meg? >>>>>

Az orchideák ápolása hónapról hónapra

Bemutatjuk az egész éves orchideák ápolását hónapról, hónapra. Ismerje meg ön is hogy milyen teendők vannak, januártól decemberig ezekkel a különleges gyönyörű növényekkel. >>>>>

Hujber Ferenc: Nekem az alkohol sokat segített

Szokatlan őszinteséggel beszél az alkoholhoz fűzött viszonyáról Hujber Ferenc a Lakástalkshow ma esti adásában. A színész a VIASAT3 csatornán futó műsorban Lovász Lászlónak azt is elárulta: kislánya születésekor majdnem meghalt.

Bővebben...

Érkezés – a kitalálhatatlan vég

Amy Adams-et már úgy emlegetik mint az idei Oscar-díj egyik nagy esélyesét: az Érkezés (Arrival, hazai bemutató: november 10.) főszereplőjeként egyszerre bizonytalan és nagyon határozott, szelíd és harcias, vesztes és győztes...

Bővebben...

Nem boltzár: Vasárnapi pop up bazár

A bolhapiac, mint vasárnapi programlehetőség hallatán a nők annyira lázba jönnek, mint a férfiak, amikor felcsendül az Olimpia hivatalos himnusza.  Ám a legtöbb nő által kedvelt program - a vásárlás - csak első hallásra tűnhet unalmasnak egy férfinek.

Bővebben...

Receptbarlang

Grillezett gomba és sárgarépa

Hozzávalók : 4db nagyobb sárgarépa,40dk erdei gomba,5 evőkanál olívaolaj,só, bors, majoránna,2 gerezd fokhagyma,1 csokor metélőhagyma. >>>>>

Csirkemell almával grillen sütve

Nagyon finom nyári grill étel, amely az almától lesz különleges és pikáns. >>>>>

Lefogyhatunk az emlékeink segítségével

A memória ereje segíthet a fogyásban és a súlytartásban. Mindössze emlékeznünk kell a korábbi étkezésekre – állítják a szakemberek.

Bővebben...

7 súlyos hiba, amivel gátolod a fogyókúra sikerét

Ha fogyni szeretnénk, gyakran teszünk olyan logikusnak tűnő dolgokat, melyekről azt gondoljuk, segítik a súlycsökkenést, pedig valójában nem a fogyáshoz, hanem inkább súlyunk gyarapodásához járulnak hozzá.

Bővebben...

Kisebb tányérról egyen, aki fogyni szeretne

Ha fogyásról van szó, nem csak az számít, mit eszünk, hanem az is, hogy milyen tányérból falatozunk. Ha ugyanis kisebb tányért használunk, automatikusan kevesebbet is fogunk enni.

Bővebben...

Utazás Magazin

Spanyolország :Sagrada Família

A méretét és részletei a középkori katedrálisokhoz hasonlító „A Szent Család engesztelő templomán” nem lehet csak úgy végigrohanni. >>>>>

New York (USA) : Ground Zero

Többéves vitát követően végül felépülhetett az emlékmúzeum a Világkereskedelmi Központ romjainak helyén. >>>>>>

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

Hogyan alakítsuk ki a gyermek lakrészét otthonunkban

Egy gyermek születésével minden megváltozik a család életében, a legelső teendőnk még a baba születése előtt egy gyerekszoba kialakítása.

Bővebben...

A gyakori diófogyasztás csökkenti a gyulladás szintjét

Az American Journal of Clinical Nutrition július 27-i számában megjelent, több mint 5000 ember bevonásával készült kutatás azt mutatta, hogy a nagyobb mennyiségű diófogyasztás a gyulladás biomarkereinek alacsonyabb szintjével hozható összefüggésbe, ami megmagyarázza a diófélék kedvező egészségügyi hatását.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Így ápold a lepkeorchideád hogy szép legyen!

A lepkeorchidea hazánk egyik legkedveltebb orchidea fajtája, hiszen gondozása a többi orchidea fajtához mérten egyszerűbb, és különleges pillangó formájú virágával kiemelt díszévé válhat. >>>>>>>>>>

Miért van szükségünk antioxidánsokra?

Manapság egyre többet hallunk az antioxidánsok csodatevő erejéről, de vajon mik is azok az antioxidánsok és miért van szervezetünknek oly nagy szüksége ezekre?

Bővebben...

10 természetes vitaminpótló növény!

A vitamin pótlása fontos szervezetünk működéséhez. Bemutatjuk a legjobb 10 természetes vitaminforrást,és gyógynövényt, amelyek különleges gyógyító hatással bírnak.

Bővebben...

D vitamin (kalciferol) Egyre nagyobb figyelmet kap a D vitamin

A D vitaminról ritkán hallunk, pedig épp oly fontos szervezetünk számára, mint a C vagy a B vitamin. A lakosság, sőt azt emberiség nagy része D vitaminhiányban szenved, amelynek az egyik oka, hogy D vitaminhoz csak nyáron jut hozzá a szervezet, amikor napfény éri.

Bővebben...

Sajnos a méz is káros, akárcsak a cukor

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot már régóta az amerikai étrend első számú gonosztevőjeként aposztrofálják, de a legújabb tudományos vonulat szerint az egyszerű kristálycukor, sőt még a természetes méz is ugyanilyen káros lehet az emberek egészségére.

Bővebben...

Csillogó szemek?

Már-már közhelyes, de igaz az a mondás, miszerint a szem, a lélek tükre. Mindenki másképpen öregedik, a ráncok mélysége genetikai kódokon alapul, azonban egy ember élete egy pillanat alatt leolvasható az arcáról.

Bővebben...

Otthonról is elvégezhető az életmentő arcvizsgálat

Az emberek hamarosan életmentő vizsgálatokat végezhetnek otthonukban - és mindehhez nem kell majd más, csak egy webkamera.

Bővebben...

A magasvérnyomás világszerte megkétszereződött 1975 óta

Az elmúlt negyven év során közel megduplázódott azon emberek száma, akik magasvérnyomással élik életüket. Ugyanakkor az átlagos vérnyomás a mindenkori legalacsonyabb értékeit mutatja az Egyesült Államokban és számos fejlett országban.

Bővebben...

Az étrendkiegészítőket fogyasztó emberek nem feltétlenül élnek tovább

Kaliforniai nyugdíjasokon végzett kutatásuk alapján a szakértők azt állítják, hogy a sok étrendi antioxidánst vagy antioxidáns tartalmú étrendkiegészítőket fogyasztó emberek nem feltétlenül élnek tovább, mint azok, akik általánosan egészséges étrendet követnek.

Bővebben...

Dobjuk fel a fürdőszobát növényekkel!

Ma már az új építésű családi házakban, a fürdőszobákat úgy tervezik, meg hogy legyen önálló fényforrásuk, vagyis ablakuk.

Bővebben...

Komoly egészségügyi kockázatot jelentenek a füstmentes dohánytermékek

Óriási népszerűségnek örvendenek a füstmentes dohányipari termékek, amelyek egyértelműen összefüggésbe hozhatók az ún. opportunista fertőzésekkel egy friss kutatás szerint.

Bővebben...

Gyaloglás: az olcsó és egyszerű edzés

A séta egy olyan egyszerű és olcsó testmozgás, amely bizonyítottan kedvező hatást gyakorol a csontokra, az izmokra és az ízületekre.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!