Süssünk áfonyás citromos muffint

Süssünk áfonyás citromos muffint

Süssünk áfonyás citromos muffint

Süssünk finom muffint áfonyával, citrommal és sok-sok szeretettel.

Így vedd rá magad a fogyókúra elkezdésére!

Így vedd rá magad a fogyókúra elkezdésére!

Így vedd rá magad a fogyókúra elkezdésére!

Te is magadra szedtél pár kilót a télen, és ideje lenne fogyókúráznod? A legnehezebb – mint mindent...

3 fantasztikusan szép árnyékkedvelő egynyári a balkonra

3 fantasztikusan szép árnyékkedvelő egynyári a balkonra

3 fantasztikusan szép árnyékkedvelő egynyári a balkonra

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket...

Így előzzük meg a székrekedést természetes úton

Így előzzük meg a székrekedést természetes úton

Így előzzük meg a székrekedést természetes úton

A mai kor egyik betegsége a székrekedés, amely sok ember életét keseríti meg, hiszen puffadással fejfájással...

Fogyókúra

  • A fülakupunktúra akár nyolc hét alatt lefogyaszthat

    Egy friss kutatás során kiderült, hogy az elhízott résztvevők testtömegindexe akár hat százalékkal is csökkenhet a kéthónapos akupunktúrás kezelés hatására.

  • Fogyjunk fűzővel?

    Létezik egy különös fogyókúrás módszer, mellyel több centit is lefaraghatunk derékbőségünkből anélkül, hogy kés alá feküdnénk, vagy akár egy percig is éheznénk, a gyártók szerint ugyanis...

Itt a nyár!

  • Nyár, szabadság, pihenés

    A nyári szabadságát mindenki várja, mert ez idő alatt egy kicsit elszakad a hétköznapoktól, a stressztől, a feszültségtől és csak a pihenésre koncentrál. Mindenkinek jár a feltöltődés.

  • Nyári gyümölcs ABC

    Ha nyár, akkor napfény, tenger, hőség. A bőr és a szervezet ki van téve a káros sugaraknak, fokozódik a vízveszteség, illetve májfoltok és anyajegyek jelenhetnek meg.

Tanuljunk meg piskótát sütni

 

Piskóta alaptészta 1.

Hozzávalók: 6 egész tojás, 6 evőkanál porcukor, 6 púpozott evőkanál liszt (lehetőség szerint rétesliszt), csipetnyi só, késhegynyi szódabikarbóna.

Az első lépés, hogy a sütőt begyújtom és előkészítem a tortaformát. Az alját kibélelem egy tiszta papírlappal, aminek pontosan akkorának kell lennie, mint a forma alja. A tojásfehérjékből kemény habot verek, majd apránként beleverem a cukrot, a sót, a szódabikarbónát és a tojások sárgáját. Ezután könnyedén belekanalazom a lisztet, majd belesimítom a masszát a formába és az előmelegített, nem túl forró (illetve közepes hőmérsékletű) sütőbe tolom. (180-200 ° C-os hőmérsékletű legyen.) 30-35 percig sütöm, majd a tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e már. A megsült piskóta, tapintásra rugalmas, a teteje nem horpad be. A nyitott sütőajtónál hagyom langyosra hűlni, csak ezután borítom rá egy gyengén meglisztezett deszkára. (A forma oldalától késsel elválasztom, és aztán borítom ki.)

A papírt lehúzom róla, majd teljes kihűlése után vágom csak fel.

Piskóta alaptészta 2.

Hozzávalók: 6 db tojás, 12 dkg finomliszt, 12 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 mokkáskanál citromlé, csipetnyi só.

Az előzőleg jól lehűtött tojásokat felütöm, és a fehérjét a sárgájától szétválasztom. A tojássárgákat fehéredésig keverem a porcukor egyharmadával, a sóval meg a reszelt citromhéjjal. A hideg tojásfehérjébe belecsorgatom a citromlevet, és olyan kemény habbá verem, hogy a kanál megálljon benne. Ezután kanalanként belekeverem a cukrot, majd beleforgatom a cukros tojássárgákat, végül belehintem az átszitált lisztet. Habverő segítségével könnyedén összeforgatom. Egy tortaformát papírral kibélelek, majd úgy simítom bele a piskótamasszát, hogy az a közepe felé kissé alacsonyabb (vagyis homorú) legyen. (Sülés közben a közepe némileg felpúposodik.) A sütőt 10 percig közepes lángon előmelegítem, és a megtöltött tortaformát beletéve, 20 percig sütöm közepes lángon anélkül, hogy a sütő ajtaját nyitogatnám. (Miután a piskóta nem szereti a gőzös sütőt, a résnyire nyitott sütőajtóba teszek egy hurkapálcikát, és rázárom az ajtót. A kis résen a piskótából kiáramló gőz kiszökhet a sütőből.) Ha már érezni lehet a tészta illatát, a lángot mérsékelem. (Ha a 20 perc eltelt, és a teteje nagyon barnul, de a közepe még nyers, egy papírlappal vagy alufóliával lefedem, és a sütést tovább folytatom. Hogy nyers-e a közepe, azt tűpróbával állapítom meg.) A megsült piskótát a nyitott ajtajú sütőben hagyom kihűlni, majd az oldalát körülvágom, és deszkára borítva, az alsó papírlapot lehúzom róla. Csak akkor vágom fel, ha a tészta teljesen kihűlt. A piskótát töltelékétől (krémjétől) függően két-három lapra vágom. Ez a művelet csak jó, éles, hosszú pengéjű késsel sikerül anélkül, hogy a tészta morzsolódna. Krémmel vagy egyéb töltelékkel, például lekvárral megkenve, majdnem mindenféle torta alaptésztája lehet. Alufóliába vagy folpack fóliába csomagolva a mélyhűtőbe rakom. Fogyasztás előtt egy órával kiveszem a mélyhűtőből, és tetszés szerinti krémmel megtöltöm.

Videó recept:


Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Tovább a cikkhez
A vörös virágú juhar gondozása

A vörös virágú juhar gondozása

A vörös virágú juhar gondozása

A vörösvirágú juhar (Acer japonicum) egy 5- 10 méter magasra megnövő gyönyörű díszfa, amely skarlát vörös leveleivel kiemelkedő dísze lesz kertünknek.

Tovább a cikkhez
Kora tavasszal nyílnak a musca...

Kora tavasszal nyílnak a musca...

Kora tavasszal nyílnak a musca...

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyek már márciustól kék színbe öltöztetik kertünket.

Tovább a cikkhez
A vaníliavirág gondozása

A vaníliavirág gondozása

A vaníliavirág gondozása

A vanília virág (Heliotropium arborescens) Peruból származik ahol, mint félcserje díszíti a parkokat és kerteket.

Tovább a cikkhez