péntek, 21 július 2017

Így készíts jeges teát házilag

A megfelelő folyadékbevitel elképesztően fontos dolog, különösen az igazán meleg nyári napokban, azonban a tiszta vizet sokszor nehezünkre esik literszámra úgy inni, ahogyan azt a testünk folyadékvesztesége megkívánná.

A csilipaprika újabb csodát ígérhet

A csilipaprika újabb csodát ígérhet orvosi szempontból is, nem csak a kulináris élvezetek terén. Tudósok jelentették, hogy a csípős kis növény óvja a szívet a fejlett világ első számú gyilkosával szemben.

Székrekedés, emésztési gondok? Itt a megoldás!

Az állandó puffadás,székrekedés, teltségérzet és a rossz emésztés megkeseríti a mindennapokat. De elég napi egy pohár édeskömény gyógytea, és a tünetek máris csökkenek!

Ezt érdemes tudni a jódról

Hazánkban sokan szenvednek jód hiányban, ám gyakran nem tudnak róla, miért rakódik rájuk a súlyfelesleg, vagy épp miért hullik a hajuk.

Hogyan süssek piskótát?

Hogyan süssek piskótát? Ezt a kérdést  minden kezdő háziasszony felteszi. A piskóta az egyik legjobb sütemény tészta, hiszen gyorsan összedobható, és számtalan töltelékkel lehet izgalmasabbá tenni. aki most kezd el piskótát sütni, jól teszi ha több receptet is kipróbál, hogy megnézze neki melyik ízlik a legjobban. Most ehhez adunk két piskóta alaptészta receptet.

 

Piskóta alaptészta recept 1.

Hozzávalók: 6 egész tojás, 6 evőkanál porcukor, 6 púpozott evőkanál liszt (lehetőség szerint rétesliszt), csipetnyi só, késhegynyi szódabikarbóna.

Az első lépés, hogy a sütőt begyújtom és előkészítem a tortaformát. Az alját kibélelem egy tiszta papírlappal, aminek pontosan akkorának kell lennie, mint a forma alja. A tojásfehérjékből kemény habot verek, majd apránként beleverem a cukrot, a sót, a szódabikarbónát és a tojások sárgáját. Ezután könnyedén belekanalazom a lisztet, majd belesimítom a masszát a formába és az előmelegített, nem túl forró (illetve közepes hőmérsékletű) sütőbe tolom. (180-200 ° C-os hőmérsékletű legyen.) 30-35 percig sütöm, majd a tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e már. A megsült piskóta, tapintásra rugalmas, a teteje nem horpad be. A nyitott sütőajtónál hagyom langyosra hűlni, csak ezután borítom rá egy gyengén meglisztezett deszkára. (A forma oldalától késsel elválasztom, és aztán borítom ki.)

A papírt lehúzom róla, majd teljes kihűlése után vágom csak fel.

Piskóta alaptészta recept 2.

Hozzávalók: 6 db tojás, 12 dkg finomliszt, 12 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 mokkáskanál citromlé, csipetnyi só.

Az előzőleg jól lehűtött tojásokat felütöm, és a fehérjét a sárgájától szétválasztom. A tojássárgákat fehéredésig keverem a porcukor egyharmadával, a sóval meg a reszelt citromhéjjal. A hideg tojásfehérjébe belecsorgatom a citromlevet, és olyan kemény habbá verem, hogy a kanál megálljon benne. Ezután kanalanként belekeverem a cukrot, majd beleforgatom a cukros tojássárgákat, végül belehintem az átszitált lisztet. Habverő segítségével könnyedén összeforgatom. Egy tortaformát papírral kibélelek, majd úgy simítom bele a piskótamasszát, hogy az a közepe felé kissé alacsonyabb (vagyis homorú) legyen. (Sülés közben a közepe némileg felpúposodik.) A sütőt 10 percig közepes lángon előmelegítem, és a megtöltött tortaformát beletéve, 20 percig sütöm közepes lángon anélkül, hogy a sütő ajtaját nyitogatnám. (Miután a piskóta nem szereti a gőzös sütőt, a résnyire nyitott sütőajtóba teszek egy hurkapálcikát, és rázárom az ajtót. A kis résen a piskótából kiáramló gőz kiszökhet a sütőből.) Ha már érezni lehet a tészta illatát, a lángot mérsékelem. (Ha a 20 perc eltelt, és a teteje nagyon barnul, de a közepe még nyers, egy papírlappal vagy alufóliával lefedem, és a sütést tovább folytatom. Hogy nyers-e a közepe, azt tűpróbával állapítom meg.) A megsült piskótát a nyitott ajtajú sütőben hagyom kihűlni, majd az oldalát körülvágom, és deszkára borítva, az alsó papírlapot lehúzom róla. Csak akkor vágom fel, ha a tészta teljesen kihűlt. A piskótát töltelékétől (krémjétől) függően két-három lapra vágom. Ez a művelet csak jó, éles, hosszú pengéjű késsel sikerül anélkül, hogy a tészta morzsolódna. Krémmel vagy egyéb töltelékkel, például lekvárral megkenve, majdnem mindenféle torta alaptésztája lehet. Alufóliába vagy folpack fóliába csomagolva a mélyhűtőbe rakom. Fogyasztás előtt egy órával kiveszem a mélyhűtőből, és tetszés szerinti krémmel megtöltöm.

Pókember May nénije

Pókember May nénije

Pókember May nénije

Ha képregény- vagy regény-megfilmesítés...

Tovább a cikkhez
A fejvadász nyomasztó múltja

A fejvadász nyomasztó múltja

A fejvadász nyomasztó múltja

Denis Villeneuve úgy tesz,...

Tovább a cikkhez
Sikeresen zárult az EFOTT

Sikeresen zárult az EFOTT

Sikeresen zárult az EFOTT

Papp Szabolcs (Supernem)...

Tovább a cikkhez
Ismerjük meg Dr. Atkins diéta lényegét

Ismerjük meg Dr. Atkins diéta lényegét

Ismerjük meg Dr. Atkins diéta lényegét

Mi a lényege az Atkins diétának,...

Tovább a cikkhez
Káros lehet a szívnek a túl kevés és a túl sok alvás is

Káros lehet a szívnek a túl kevés és a túl sok alvás is

Káros lehet a szívnek a túl kevés és a túl sok alvás is

A szív szempontjából az...

Tovább a cikkhez
Miért más alkatúak a nők és a férfiak?

Miért más alkatúak a nők és a férfiak?

Miért más alkatúak a nők és a férfiak?

A férfiak általában a hasi...

Tovább a cikkhez

Nyár, szabadság, pihenés

A nyári szabadságát mindenki várja, mert ez idő alatt egy kicsit elszakad a hétköznapoktól, a stressztől, a feszültségtől és csak a pihenésre koncentrál. Mindenkinek jár a feltöltődés.

Bővebben...:

Mihez kezdjünk ha megcsíp minket egy medúza?

Azt valószínűleg már mindenki tudja, hogy ha a szendvics elmajszolása után fél órán belül úszni megyünk, nem feltétlenül kapunk görcsöt, és süllyedünk tehetetlenül a medence aljára. Ezen kívül azonban számos más nyári jó tanács lehet, amiket elhiszünk. Tegyük csak tisztába a dolgokat!

Bővebben...:

Hogyan alkalmazkodhatunk a kánikulához? Otthon, irodában, strandon, vendégségben

Hogyan alkalmazkodhatunk a kánikulához?  Otthon, irodában, strandon, vendégségben? Strandra, piknikre, szabadtéri programokra vigyünk egészséges rágcsálnivalókat!

Bővebben...:
Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva...

Tovább a cikkhez

Ezért veszélyes az Atkins diéta

Amerikai kutatók szerint a túl sok fehérje fogyasztásán alapuló Atkins diéta, a középkorú emberek számára ugyanolyan veszélyes lehet, mint a dohányzás.

Bővebben...:

Ismerjük meg Dr. Atkins diéta lényegét

Mi a lényege az Atkins diétának, és miért követik olyan sokan világszerte? Talán mert az Atkins diéta különösebb éhezés nélkül is betartható, lényege, hogy kerüljük a szénhidrátokat. Ismerd meg te is, ezt a világhírű diétát,vagyis a "degeszre eheted magad" módszert!

Bővebben...:

Az Atkins-diéta káros hatásai

Az Atkins diéta káros hatásai

Az Atkins diéta egy olyan diéta, amely a szénhidrát megvonásra alapul,és ma már világszerte sokan alkalmazzák ezt a diétát, pedig a káros hatásáról csak kevesen tudnak!

Bővebben...: