Szertartásvezető vagy anyakönyvvezető? Miért? Az nem ugyan az?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A kérdésre a válasz: nem, de hasonlít. Akkor mi a különbség? Ezekre a kérdésekre igyekszem válaszolni szertartásvezetőként.

 

A divat változásával lépést tart az esküvő is. Ebben a kategóriában is évről évre jön valami új, változik néhány dolog. Ez alól a ceremónia levezetése sem kivétel. Egyre többen szeretnék, ha a szertartás valami általuk elképzelt helyszínen és formában lenne megtartva. Aztán ahogy bemennek a párok az anyakönyvi hivatalokba kiderül, hogy az elképzelt terv mégsem olyan egyszerűen kivitelezhető. A hivatalokban nem mindenhol szeretik, ha az anyakönyv kikerül a falak közül. Nos, ez azért érthető, hisz mégis fontos dokumentum. Akkor mi a megoldás, ha a pár a saját elképzeléséhez ragaszkodik?

Ebben az esetben nagyszerű lehetőség felkérni egy szertartásvezetőt a ceremónia levezetéséhez. A különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető esetében az, hogy az anyakönyvvezető rögtön családjogi köteléket is ad, hisz a nevében is benne van: anyakönyvez. Tehát a törvényi előírásoknak megfelel. A szertartásvezető által celebrált esküvők esetében a hivatalos házassági anyakönyvi kivonatot az illetékes helyen be kell szerezni a „Nagy Nap” előtt.  Vagyis ebben az esetben a párnak kétszer kell kimondani az igent. Egyszer az anyakönyvi kivonat beszerzésekor, majd az általuk megálmodott helyszínen az esküvő napján. Az anyakönyvi kivonatot a házasulandók általában mindössze két tanú előtt valamelyik hétköznap ezt ma már rugalmasan meg is oldják. Majd az általuk kért időpontban és helyszínen megjelenik a szertartásvezető és levezeti a násznép előtt a szertartást. A menetrend hasonló: egy szép könyvben itt is aláírja a pár a kimondott igent, valamint köszönti szüleit és kéri az általuk megálmodott menetrendet. Vagyis énekelhet egy barátnő, gitározhat egy jó ismerős vagy éppen valami más program is jól beilleszthető a ceremónia menetébe. Hiszen ebben az esetben nem jön következő pár, hogy a szertartásvezetőnek időt kelljen betartania. Általában aznap egy esküvője van, ez által maximálisan alkalmazkodik a párhoz.


Egyre inkább azt tapasztalom, hogy a párok mindent szeretnének tudni a szertartás menetével kapcsolatban. Ki jön ki levezetni a szertartást? Lehet-e egyedi elképzelés? Mi hangzik el? …és még sorolhatnám. Nos, ezekre a kérdésekre a hivatalokban nem tudnak biztos választ adni, mert az ott dolgozó anyakönyvvezetők még jóformán a bejelentkezéskor nem is tudják igazán éppen azon a napon ki is fog dolgozni. A szertartásvezetővel egyeztetett forgatókönyvnek sok előnye van. Minden kérdésre pontos válasz kapható, a jegyesek tudják ki lesz ott a „Nagy Napon”, és a többszöri egyeztetések, forgatókönyvírás miatt, már egy igazán közvetlen kapcsolat is kialakulhat a pár és a szertartásvezető között. Mire elérkezik az esküvő napja sok idegesség kiszűrhető és megelőzhető így.

 

A polgári levezetés után manapság egyre népszerűbb az is, hogy az egyházi szertartást is ott az adott helyszínre kéri a pár. Nagyon szép és megható ceremónia kivitelezhető egy párra szabott, pici humorral fűszerezett egyházi levezetéssel. Nem fárad el a násznép, hisz egy helyre összpontosított minden, nem kell a város egyik végéből a másikba menni. És végül, de nem utolsó sorban: úgy történnek a dolgok, ahogy megálmodtátok.

www.szertartasvezetok.hu

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 


Cserepes sonka vörösborral

Hozzávalók: 70-80 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (egy darabban), tej az áztatáshoz, 25 dkg vegyes leveszöldség, 4 dl száraz vörösbor, 1 szál torma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kis babérlevél, mokkáskanálnyi törött fekete bors, 2 szem összetört szegfűszeg.

Bővebben...

Amerikai túrótorta recept tejszínnel

Amerikában a túrótorta legalább olyan népszerű sütemény, mint a muffin. Bemutatjuk, hogyan készítik a tengerentúlon a túrótortát.

Bővebben...

Családjáról és az öregedésről mesélt Scherer Péter

Munkában és családban is szerencsés embernek tartja magát Scherer Péter. Az ország egyik legnépszerűbb színésze a Lakástalkshow ma esti adásában mesél arról, mi okozza számára a boldogságot, miért szeret kerékpárral járni, és hogyan viszonyul az öregedéshez.

Bővebben...

Nagy árat fizetett az Oscar-beszédéért

Nagy árat fizetett kiállásáért Patricia Arquette. A színésznő kiállt a nők egyenlő bérezéséért, de ennek nem mindenki örült.

Bővebben...

Fogyni szeretnél? Egyél szőlőt!

A szőlőfogyasztástól sok fogyókúrázó ódzkodik, mondván, túl sok cukrot tartalmaz, de a legújabb kutatások szerint napi egy marék szőlő akár a fogyást is elősegíti, és nem mellékesen a szexuális életünkre is pozitív hatással lehet.

Bővebben...

Ne számold a kalóriákat, inkább csökkentsd a cukorbevitelt!

Sokan salátaevéssel és futópaddal próbálják megőrizni az egészségüket. A szakértők szerint azonban a cukorfogyasztás csökkentésével mérsékelhető a betegségek kockázata.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Gyönyörű hajad lesz, ha ezt eszed

Minden nő gyönyörű, dús hajkoronára vágyik, és ennek érdekében akár a legdrágább samponokat és balzsamokat is képesek bevetni, ám szakértők szerint bármilyen hajterméknél többet ér a megfelelő étrend.

Bővebben...

Nem kell drága napszemüveg a szem védelmére

Akár pár ezer forintba kerülő napszemüveg is védhet olyan mértékben az UV-A és UV-B káros hatásai ellen, mint egy márkás, ennek többszörösébe kerülő darab – állítják a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) munkatársai.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Mire használja a szervezet az E-vitamint?

A bőrre dörzsölve csökkenti az öregedés jeleit, a sportolók pedig az állóképesség fokozására használják, de a kutatók most bizonyítékot találtak az E-vitamin egyik természetes funkciójára is a szervezetben.

Bővebben...

A vitamin túladagolás veszélyei

A vitaminhiány, mint betegség ma már szinte lehetetlen, hiszen számtalan vitamin készítmény sorakozik a gyógyszertárak polcain.

Bővebben...

Több embert öl meg a légszennyezés, mint az AIDS és a malária együtt

A légszennyezés évente nagyjából 3,2 millió halálesetet eredményez, főleg szívroham, stroke és tüdőrák formájában – állítják a szakemberek. Ez az érték magasabb, mint az AIDS és a malária miatti halálozások együttvéve.

Bővebben...

A korai menopauza különösen a gyermektelen nőket érinti

Az idő előtti, illetve korai menopauza főként azokat a nőket érinti, akik korán – 11 évesen vagy azelőtt – kezdtek menstruálni, továbbá gyermekük sincs.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!