Szertartásvezető vagy anyakönyvvezető? Miért? Az nem ugyan az?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A kérdésre a válasz: nem, de hasonlít. Akkor mi a különbség? Ezekre a kérdésekre igyekszem válaszolni szertartásvezetőként.

 

A divat változásával lépést tart az esküvő is. Ebben a kategóriában is évről évre jön valami új, változik néhány dolog. Ez alól a ceremónia levezetése sem kivétel. Egyre többen szeretnék, ha a szertartás valami általuk elképzelt helyszínen és formában lenne megtartva. Aztán ahogy bemennek a párok az anyakönyvi hivatalokba kiderül, hogy az elképzelt terv mégsem olyan egyszerűen kivitelezhető. A hivatalokban nem mindenhol szeretik, ha az anyakönyv kikerül a falak közül. Nos, ez azért érthető, hisz mégis fontos dokumentum. Akkor mi a megoldás, ha a pár a saját elképzeléséhez ragaszkodik?

Ebben az esetben nagyszerű lehetőség felkérni egy szertartásvezetőt a ceremónia levezetéséhez. A különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető esetében az, hogy az anyakönyvvezető rögtön családjogi köteléket is ad, hisz a nevében is benne van: anyakönyvez. Tehát a törvényi előírásoknak megfelel. A szertartásvezető által celebrált esküvők esetében a hivatalos házassági anyakönyvi kivonatot az illetékes helyen be kell szerezni a „Nagy Nap” előtt.  Vagyis ebben az esetben a párnak kétszer kell kimondani az igent. Egyszer az anyakönyvi kivonat beszerzésekor, majd az általuk megálmodott helyszínen az esküvő napján. Az anyakönyvi kivonatot a házasulandók általában mindössze két tanú előtt valamelyik hétköznap ezt ma már rugalmasan meg is oldják. Majd az általuk kért időpontban és helyszínen megjelenik a szertartásvezető és levezeti a násznép előtt a szertartást. A menetrend hasonló: egy szép könyvben itt is aláírja a pár a kimondott igent, valamint köszönti szüleit és kéri az általuk megálmodott menetrendet. Vagyis énekelhet egy barátnő, gitározhat egy jó ismerős vagy éppen valami más program is jól beilleszthető a ceremónia menetébe. Hiszen ebben az esetben nem jön következő pár, hogy a szertartásvezetőnek időt kelljen betartania. Általában aznap egy esküvője van, ez által maximálisan alkalmazkodik a párhoz.


Egyre inkább azt tapasztalom, hogy a párok mindent szeretnének tudni a szertartás menetével kapcsolatban. Ki jön ki levezetni a szertartást? Lehet-e egyedi elképzelés? Mi hangzik el? …és még sorolhatnám. Nos, ezekre a kérdésekre a hivatalokban nem tudnak biztos választ adni, mert az ott dolgozó anyakönyvvezetők még jóformán a bejelentkezéskor nem is tudják igazán éppen azon a napon ki is fog dolgozni. A szertartásvezetővel egyeztetett forgatókönyvnek sok előnye van. Minden kérdésre pontos válasz kapható, a jegyesek tudják ki lesz ott a „Nagy Napon”, és a többszöri egyeztetések, forgatókönyvírás miatt, már egy igazán közvetlen kapcsolat is kialakulhat a pár és a szertartásvezető között. Mire elérkezik az esküvő napja sok idegesség kiszűrhető és megelőzhető így.

 

A polgári levezetés után manapság egyre népszerűbb az is, hogy az egyházi szertartást is ott az adott helyszínre kéri a pár. Nagyon szép és megható ceremónia kivitelezhető egy párra szabott, pici humorral fűszerezett egyházi levezetéssel. Nem fárad el a násznép, hisz egy helyre összpontosított minden, nem kell a város egyik végéből a másikba menni. És végül, de nem utolsó sorban: úgy történnek a dolgok, ahogy megálmodtátok.

www.szertartasvezetok.hu

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 


A fűszernövények ereje a konyhában

A konyhai fűszernövények egyik legélvezetesebb hatása a bennük található aroma, amely ízesíti és gazdagabbá teszi ételeinket.

Bővebben...

Hátszín steak sütése

Szeretne egy finom steaket készíteni családjának, vagy a vendégeknek? íme egy remek hátszín steak recept, amely gyorsan elkészíthető és nagyon finom.

Bővebben...

Új arcát mutatja meg Dukai Regina

Bizonyított már énekesnőként, modellként, műsorvezetőként, inspirált ruhakollekciókat, most pedig a blogírásba is beleveti magát Dukai Regina.

Bővebben...

Nyílt vizekre evezett a Belau

A Belau az Island of Promise című bemutatkozó videójával tűnt fel a hazai zenei életben, amely számos elismerést gyűjtött be. A zenekar a nyár folyamán közel 40 koncertet adott, köztük a legnagyobb hazai fesztiválokon.

Bővebben...

Ezért érdemes csokitortát enni a fogyókúra alatt!

Nem érdemes spártai életet élni a fogyókúra idején, az előre eltervezett és ügyesen kivitelezett “nasi-napok” ugyanis jót tesznek a motivációnak, és segítségükkel hosszútávon könnyebb less ellenállni.

Bővebben...

A fülakupunktúra akár nyolc hét alatt lefogyaszthat

Egy friss kutatás során kiderült, hogy az elhízott résztvevők testtömegindexe akár hat százalékkal is csökkenhet a kéthónapos akupunktúrás kezelés hatására.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A sárga bokorrózsa termesztése!

Kisméretű kertekbe is ideális rózsafajta, amely az első fagyokig is folyamatosan virágzik.

Bővebben...

Ültessünk eukaliptuszt a kertbe!

Az eukaliptuszról szinte mindenkinek Ausztrália és a koala maci jut az eszébe. De ezt a különleges ezüstös illatos növényt akár a kertünkben is nevelhetjük.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A kezdő kertészek 10 leggyakoribb hibája I. Rész

A kertészkedés sok tanulást és ismeretgyűjtést igényel, ennek ellenére kellemes kikapcsolódást jelenthet, remek stresszűző, így megéri a befektetett időt és energiát.

Bővebben...

A fűnyíró veszélyes lehet gyermekünkre !

Számos amerikai egészségügyi szervezet adott ki figyelmeztető tanácsokat, hogy felhívja a figyelmet a gyermekekre leselkedő, fűnyírókkal kapcsolatos veszélyekre.

Bővebben...

Fánk vagy alma?

Amikor a tegnapi fánkért nyúlunk a friss alma helyett, agyunk lényeges mikrodöntési folyamatokon megy végig, mielőtt eljutna a végleges cselekvéshez – derül ki egy friss kutatásból.

Bővebben...

Az idős pároknak már közös az emlékezetük

Ausztrál kutatók kimutatták, hogy a pároknak a közösen eltöltött évek alatt közös emlékezetük alakul ki, és mindenre sokkal jobban emlékeznek akkor, ha együtt vannak.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!