Ősz a tengerparton? Így csináljuk!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Nem is lehetne szebben búcsúztatni a nyarat, mint egy horvátországi hosszú hétvégével. Már alig egy hónap az október 23-ai hosszú hétvége. Vegyünk ki egy nap szabadságot és csináljuk egy felejthetetlen őszi kirándulást!

 

Hova érdemes menni ilyenkor?

Alapszabályként azt el tudjuk mondani, hogy minél délebbre menjünk, annál nagyobb annak az esélye, hogy jó időnk lesz. A horvát autópályán mindenképpen délre, Zadar felé tartsunk. A legelső olyan hely, ahol érdemes megállni az maga Zadar. Mi azonban fázósak vagyunk, így a célállomásunk Dalmácia kellős közepén, Trogirban lesz.

Trogir első látásra hasonló arculattal várja az ide látogatókat, mint 500 évvel ezelőtt. Tudjuk kicsit nehéz elképzelni, de ez a kis városállam lassan 2500 éves történelemmel rendelkezik, melyben mi magyarok is részt vettünk. 1105 és 1420 között folyamatos harc dúlt Trogirét (magyarul: Trau) a Magyar Korona illetve a Velencei Köztársaság és Bizánci Birodalom között. Az említett több mint 300 évben Trogir a Magyar Királyság része volt, csupán néhány évig uralta más náció. Trogir legjelentősebb építményei a magyar uralom alatt épültek fel, mint a Szent Lőrinc székesegyház, a Kamerlengo erőd, a Szent Márk torony, illetve az óváros számos régi épülete. Az eredeti épületek jelentős része megsérült a velencei-török háborúk alatt, így újjá kellett építeni, meg kellett erősíteni őket. Mind ezek következtében, az egykori magyar uralomnak, mára szinte semmilyen jele nem maradt meg.

Miután megnéztük az óváros látnivalóit, érdemes kiülni a sétányra kávézni egyet. Ilyenkor ősszel is nagy a forgalom az Adrián. Nem turistákkal vannak teli a helyi bárok, éttermek, hanem hajóskapitányokkal, ugyanis az őszi tengeri szelek, elsősorban a vitorlásoknak kedveznek.

 

Ha felfedeztük Trogir minden kis zugát, tegyünk egy kirándulást Splitben. Ha eddig fáztunk volna, Split történelmi óvárosában, biztosan felmelegszünk. Csak úgy egymást érik a több ezer éves kőházak és paloták. Split legérdekesebb épülete a Diokléciánusz császár palotájának romja. Annyi érdekes, romos épület van itt, hogy szinte egy egész nap is kevés ahhoz, hogy mindent megnézzünk.

A hazafele utat is érdemes megtervezni

A hazafele utunkat érdemes úgy kialakítani, hogy minél több látnivalót érintsünk. Korai reggeli után vegyük északnak az irányt és látogassunk el Sibenikbe. Itt legalább annyi érdekesség van, mint Trogirban. A Világörökség részét képező Szent Jakab katedrálist, illetve hegytetőn található Szent Mihály erődöt érdemes megnézni.

Utunkat a 33-as főúton folytassuk, ahol alig negyven perces vezetéssel elérjük Knin városát. A hely érdekessége, hogy az itteni várban forgatták a Trónok Harca filmsorozat több jelenetét. Miután megnéztük a várat, üljünk gyorsan kocsiba és haladjunk az erdők felé. A következő célállomásunk a Plitvicei Tavak lesz, melyet utolsó nap fogunk megnézni.

 

A Plitvicei Tavak Horvátország első nemzeti parkja. 1949-ben nyilvánították nemzeti parkká, 1979-től pedig a Világörökség része. Milliónyi vízesést és kisebb-nagyobb tavat találunk itt. Érdemes a túrát a 4-es (legmagasabb) pontnál kezdeni, mert így csak lefelé kell sétálnunk a vízesések mellett. A Plitvicei tórendszer felfedezésével úgy kell kalkulálni, hogy érdemes reggel elindulni, mert mire a park végéhez érünk, a 78 méter magas óriás vízeséshez, már kora délután lesz. Ha megnéztünk mindent nem marad más hátra, mint egy rövid ebéd és irány vissza Magyarországra!

Hasznos információk

A cikkben bemutatott Trogirról itt találunk további információt. Ha ősszel Horvátországba utazunk, úgy kalkuláljunk, hogy a tengerparton könnyen lehet még közel 20 fokos meleg, de belefuthatunk egy viharos időjárásba is. Akármilyen meleg is legyen a tengerparton, út közben a hegyekben akár fagypont közeli hideg is előfordulhat. Erre mindenképpen készüljünk fel.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

 

 

3 saláta alapanyag, amely a fogyókúrához is ideális

A salátákról sokszor csak a fogyókúra, az egészséges életmód és az unalmas ételek jutnak az eszünkbe. Pedig sok olyan saláta is létezik, amelyekből izgalmas és remek fogásokat lehet az asztalra varázsolni.

Bővebben...

Fördős Zé karácsonyi menüje

 

Az adventi időszak kapujában Fördős Zé gasztroblogger és a Ferrero megálmodta a tökéletes karácsonyi asztalt. A Ferrero karácsonyi workshopján a vendégek a pralinék segítségével egyedi asztaldíszeket gyárthattak, valamint elleshették Zétől a karácsonyi menü elkészítésének fortélyait.

Bővebben...

Kit vonz az éjszaka?

Lassacskán kiderül, hogy mindenki imádja a 30-as éveket. És a gengszterfilmeket.

Bővebben...

Átadták a 2016-os Comet díjakat

Immár 15. alkalommal adták át a Comet gömböket, a magyar előadóművészek egyik legnépszerűbb díját. A 2016-os díjátadón, november 25-én, összesen 11 kategóriában hirdettek győztest.

Bővebben...

Koplalás helyett a spirituális fogyókúra az új divat

Tavasszal még gluténmentes diétával sanyargatta magát Cate Blanchett és Julia Roberts, hogy a legjobb formájában mehessen az Oscar-gálára, mára már Hollywoodban is a spirituális diéta a legnagyobb divat.

Bővebben...

Ezért veszélyes az Atkins-diéta és más, fehérjedús étrend

Amerikai kutatók szerint a túl sok fehérje fogyasztása a középkorú emberek számára ugyanolyan veszélyes lehet, mint a dohányzás.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Tényleg a gyakorlat teszi a mestert!

A Cambridge-i és a Plymouth-i Egyetemek kutatói kimutatták, hogy a levezető mozdulat, például a golf- vagy teniszütő lendítésének befejező szakasza, segíthet két különböző készség egyidejű elsajátításában, illetve egy készség gyorsabb megtanulásában.

Bővebben...

A túl sok munka gátolja a teherbeesést

Nehezebben esik teherbe az a nő, aki heti több mint 40 órát dolgozik, és rendszeresen cipekedik – derül ki egy friss tanulmányból, amely az Occupational & Environmental Medicine című szaklapban jelent meg.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Miért van szükségünk a vitaminokra?

Amikor valaki meghallja a vitamin szót, sajnos manapság azonnal a vitamin tabletták jutnak az eszébe. Pedig a vitaminok nem azonosak a vitamin tartalmú készítményekkel.

Bővebben...

Mire használja a szervezet az E-vitamint?

A bőrre dörzsölve csökkenti az öregedés jeleit, a sportolók pedig az állóképesség fokozására használják, de a kutatók most bizonyítékot találtak az E-vitamin egyik természetes funkciójára is a szervezetben.

Bővebben...

A hasfájós babáknak adjuk B12 vitamint

Tudósok felfedezték, hogy ha a terhesség korai szakaszában a B12 vitamin szintje kellően magas az anyában, akkor háromszor nagyobb esélye van arra, hogy csendes, nyugodt gyermeke fog születni.

Bővebben...

Anyagcsere diéta az új fogyókúrás őrület

A diétával, olyan anyagcsere-változás játszódik le a szervezetben, amely­nek eredményeként várhatóan három évig nem szedjük vissza a lefo­gyott kilókat.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!