A napfényből nyert D-vitamin szerepet játszik a gyermekkori asztma elleni védelemben

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Az elsősorban a napfényből nyert D-vitamin szerepet játszik a gyermekkori asztma elleni védelemben.

Valenciai kutatók legújabb tanulmányukban kimutatták, hogy a hidegebb, csapadékosabb városokban élnek, a betegség nagyobb kockázatának vannak kitéve, mert ezeken a területeken alacsonyabb a napsütéses órák száma.

„A napfény hosszan tartó behatása rákot okozhat, de hiánya is veszélyes lehet. Az előnyök és hátrányok között meg kell találni az egyensúlyt” – állítja Alberto Arnedo-Pena a castellóni Közegészségügyi Központ epidemiológusa, a tanulmány vezetője.

D-vitamin bevitelünk 90 százalékát a napfény révén biztosítjuk. Az asztmás betegekben ez a különféle sejtreceptorokban található vitamin csökkent mennyiségben fordul elő. A kutatás azt mutatta, hogy a gyermekkori asztma előfordulása gyakoribb azon gyermekek körében, akik csapadékosabb, kevésbé napos területeken élnek (Észak-Spanyolországban). Az International Journal of Biometeorology folyóiratban megjelent kutatásban több mint 45 ezer gyermeket és kamaszt vizsgáltak kilenc spanyol városban.

 

„Bár további kutatásokra lesz szükség a témában, mivel a hipotézis még alig öt éves, nyilvánvaló, hogy átlagos szintű napfény behatásra van szükség a D-vitamin beépüléséhez, mely vitamin rendkívül fontos az asztma, a tuberkulózis és más fertőző betegségek megelőzéséhez” – hangsúlyozta Arnedo-Pena.

Az északi országokban, ahol alacsonyabb a napsütéses órák száma, mint a Földközi-tengernél, azt tanácsolják a lakosságnak, hogy naponta 20-30 percet töltsenek a napon, persze nem a legkockázatosabb időszakban (12 és 4 óra között). Spanyolországban egyelőre nincs ilyen ajánlás. Amint a napfény behatásának előnyeit megértjük, kiderül, hogy a 40-es szélességi körtől északra fekvő országokban a lakosság a téli hónapokban nem tud elég D-vitamint beépíteni, ezért a kockázat elkerülése érdekében vitaminkiegészítőket kell szedniük.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 


Süssünk fetasajtos lepénykét gyprsan

Ez a finom fetasajtos finomság gyorsan elkészíthető, így akár fél óra alatt remek vacsora válhat belőle.

Bővebben...

5 különböző rakott krumpli variáció

A rakott krumpli a hazai konyhák egyik kedvelt és népszerű étele. Ám kevesen tudják milyen fantasztikus variációkban készíthető el ez az étel. íme 5 remek rakott krumpli variáció!

Bővebben...

Thor Vakációzik

A jó rendező próféta is. John Francis Daley, a Vakáció (12E) (Vacation, hazai bemutató: augusztus 27.) című őrült Ed Helms-komédia rendezőpárosának egyik tagja úgy tűnik az.

Bővebben...

Mivel lepjük meg párunkat Valentin-napon?

 

Tudtad, hogy a magyarok több mint kétharmada azt vallja, hogy már megtalálta élete párját? Minden második honfitársunk ezt február 14-én meg is ünnepli.

Bővebben...

Fogyjunk fűzővel?

Létezik egy különös fogyókúrás módszer, mellyel több centit is lefaraghatunk derékbőségünkből anélkül, hogy kés alá feküdnénk, vagy akár egy percig is éheznénk, a gyártók szerint ugyanis segítségével csökken az éhségérzetünk.

Bővebben...

Ne számold a kalóriákat, inkább csökkentsd a cukorbevitelt!

Sokan salátaevéssel és futópaddal próbálják megőrizni az egészségüket. A szakértők szerint azonban a cukorfogyasztás csökkentésével mérsékelhető a betegségek kockázata.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Meditáljon ha nem tud aludni

A tudatos jelenlétre, más néven éberségre épülő meditáció segít az időseknek a nyugodt alvásban – tudjuk meg egy kisebb kutatásból, ami a JAMA Internal Medicine című portálon jelent meg.

Bővebben...

A narancs és a citrom segít az elhízás káros hatásainak csökkentésében

Régóta tudjuk, hogy a narancs és más citrusos gyümölcsök jót tesznek a szervezetnek, hiszen rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Egy friss kutatásból most az is kiderült, hogy ezek a gyümölcsök abban is segítenek, hogy az elhízás káros hatásait elkerüljük: legalábbis ebbe az irányba mutatnak az egérkísérletek.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Csodaszerek –e a vitaminok?

A vitaminok az utóbbi években egyre több figyelmet kapnak, és szinte havonta lát napvilágot egy új vitamin készítmény, amely fiatalságot, erőnlétet és jó közérzetet biztosít.

Bővebben...

Ezt is a D vitaminnak köszönhetjük

A vérből kimutatható magas „aktív” D-vitamin-szint növeli az izomerőt, derül ki egy friss kutatásból – derül ki a University of Birmingham friss kutatásából.

Bővebben...

Egyre több nő szőrtelenít az intim területeken

Egyre több nő gondoskodik arról, hogy szeméremszőrzete jólfésült legyen, sokan pedig egy az egyben megszabadulnak a szőrszálaktól. Különösen azokra a nőkre jellemző mindez, akik fiatalok, és olyan partnerük van, aki előnyben részesíti a ritkított vagy éppen teljesen eltávolított szeméremszőrzetet.

Bővebben...

Hatékony, de fájdalmas kezelési módot találtak a bőrrák ellen

A bőrrák kezeléseként használt fotódinamikus terápia fájdalmas ugyan, de egy friss tanulmány szerint hatékonynak mondható.A feltűnő sápadtság és a fényérzékenység két olyan tünet, amely a vér egy összetevőjét, a hemet érintő ritka örökletes betegségre utal.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!