Ezt az 5 információt jó ha tudod a petevezeték és a petefészek gyulladásról

Gyulladásokkal védekezik a szervezet a szövetek kórokozók által előidézett károsodása ellen. Rendszerint a hüvelyfalon keresztül hatol fel a fertőzés, különösen a havi vérzés vagy művi vetélés során. Megmutatjuk a petevezeték, illetve  petefészek gyulladás tüneteit.

A petefészek-gyulladás az egyik legfájdalmasabb tünetekkel járó nőgyógyászati típusú megbetegedés. De hogy mindenképpen tisztában légy vele, ezek lehetnek a petefészek-gyulladás tünetei, amelyeket az alábbiakban olvashatsz.

Mi okozza a petefészek gyulladását?
Az esetek túlnyomó többségében bakteriális fertőzés okozza a petefészek-gyulladást. A kórokozók először a méhbe jutnak be, onnan a petevezetőkön keresztül átjutnak a petefészkekbe is. Megkülönböztethető akut és krónikus petefészek-gyulladás, melyeket a kórokozók és a tüneteket alapján lehet diagnosztizálni.

Milyen tünetei vannak az akut petefészek-gyulladásnak?

Ha erőteljes szúrással járó alhasi fájdalmat érzel, s ez ráadásul magas lázzal párosul, akkor nagy valószínűséggel petefészek-gyulladással állsz szemben.
A kórokozók a hüvelyből a méhen keresztül és a petevezetőkön át jutnak a petefészekbe. A hüvelyi fertőzések elsősorban azoknál a szexuálisan aktív nőknél alakulhatnak ki, akik gyakorta váltogatják a partnereiket. Mindenképpen fontos az óvszer és megfelelő higiéné az együttlétek során. Sajnos abban az esetben is létrejöhet petefészek-gyulladás, ha gyakran jársz strandra, fürdőkbe, ugyanis az ottani öltözők a gombás fertőzések melegágyai, amelyek sajnos problémát okozhatnak számodra. Ha a fájdalom észlelésekor hamar orvoshoz fordulsz, akkor várhatóan szövődmények nélkül meg tudsz gyógyulni. Antibiotikum-kúrát szoktak az akut petefészek-gyulladás kezeléséhez alkalmazni.

Mikor krónikus egy petefészek-gyulladás?

Amennyiben méhen belüli fogamzásgátló eszközt használsz, például spirálod van, abban az esetben is figyelned kell a különböző tünetekre. Ha időnként alhasi fájdalom jelentkezik, amit láz kísér, akkor mindenképpen fordulj nőgyógyászhoz, ugyanis a beültetett eszköz is okozhat petefészek-gyulladást. Ha nem figyelsz kellőképpen oda, akkor akár tályog is kialakulhat a petefészkeden vagy petevezetőkön, amit pedig már csak laparoszkópiás műtéttel lehet helyrehozni.

Vannak-e a petefészek-gyulladásnak kísérő tünetei?

Gyakori, hogy a fájdalom és láz mellett bő hüvelyi folyás is párosul a petefészek-gyulladáshoz. Ha nem figyelsz oda, akkor akár a húgyvezetékre és a húgyhólyagra is átterjedhet a fertőzés, ilyenkor pedig akár hólyaghurut is kialakulhat, ami szintén kellemetlen tünetekkel párosul.

Van-e népi praktika a petefészek-gyulladásra?

Természetesen az úgynevezett női bajokra is van népi gyógymód, gyógynövényekből készített ülőfürdő vagy alhasi gőzölés enyhítheti a tüneteidet addig is, míg nem tudsz az orvoshoz eljutni. Ilyen gyógynövény a cickafark, a zsurlófű, a kamilla és akár a rozmaring is.

 

 Petevezeték és petefészek gyulladás tünetei:

Először erős vagy többnyire gennyes folyás, és tompa alhasi fájdalom jelentkezik. Gyakran kíséri láz és hidegrázás, majd ehhez társul a nyomásérzet a hasban vagy puffadás. A tünetek megjelenésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a gyulladás következménye lehet a petevezeték elzáródása.

A petevezeték gyulladásra a palástfűt érdemes inni naponta két vagy négy csészével. A cickafark ülőfürdőből akár egy is segíthet a petefészek gyulladásnál. 100 gr cickafarkot áztassunk be 12 órára egy 5 literes hideg vízbe, majd ezt melegítsük fel és öntsük bele a fürdővízbe. 20 percig maradjunk a vízbe, majd törölközés nélkül feküdjünk be az ágyba.

A zsurlóborogatás is hatásos lehet, két marékzsurlót tegyünk bele egy szitába, majd ezt tegyük egy fazék forrásban levő víz fölé. Amikor a gőz már átjárja a gyógyfüvet, borítsuk ki egy tiszta lenvászonra, és ha kihűlt borogassuk be vele a fájó testrészt.

Teakeveréket is készíthetünk:

Vegyünk 300 g cickafarkot és 300 g körömvirágot, majd ebből a keverékből forrázunk le egy kiskanálnyi mennyiséget. Naponta 6-8 csészével fogyasszuk!

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

Fehérjével a legkönnyebb fogyni, de tilos túlzásba vinni!

Az elmúlt hatvan évben a nyugati kultúrában drasztikusan csökkent a fehérjefogyasztás aránya, ami a dietetikusok szerint az elhízás egyik fő okává vált a modern társadalmakban. Az Atkins-diéta sikere nem véletlen, mivel nagy hangsúlyt fektet a bőséges fehérjebevitelre. Azonban fontos figyelmet fordítani arra, hogy a tápanyagbevitelünk kiegyensúlyozott legyen.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.