hétfő, 11 december 2017

Barbecue szósz készítése, ahogy én szeretem!

A Barbecue szósz eredetileg Amerikából indult el világhódító útjára, ott szinte minden államban más-más recept alapján készül ez a remek szósz.

 

Magáról a barbecue szóról is sok megfogalmazás van, van, akinek a grillezés egyet jelent a barbecue-val, de ebbe én most nem szeretnék belemenni. Egy biztos Amerikában mindenkinek megvan a maga titkos receptje. Így gondoltam én is megalkotom a saját szószomat, ami azért volt nehéz, mert nincs egy konkrét recept a neten, hanem több száz, persze nem magyar, hanem Amerikai recept közül kellet megalkotnom a sajátomat. Hazai receptekben sok helyen olvastam, hogy tesznek bele baracklekvárt, nos én ezt sehol nem láttam, angol nyelven, viszont whiskyt sokan tesznek bele. Mivel a grillezés a lényege a jó barbecuenak, beszereztem füst aromát, egy mini üveg whiskyt, de grillsütő hiányában a sütőben készítettem el a húsokat.

Az én barbecue receptem:

Hozzávalók:

2 db. paradicsomsűrítmény

5-7 egész szem szegfűszeg

1 tk. Római kömény

2 tk édeskömény

1 tk bors

2 tk só

1 egész fokhagyma

1 hagyma

8-10 babérlevél

2 narancs leve és reszelt héja

4 tk paprika (ha van Spanyol füstölt paprika még jobb)

Rozmaring és kakukkfű (nekem csak szárított volt itthon)

½ Üveg balzsamecet

1 üveg jobb minőségű ketchup

6 ek olívaolaj

2 kanál barnacukor

1 mini üveg whisky (de ízlés szerint lehet bele többet is tenni)

2-3 kanál worcestershire szósz és szójaszósz

Ízlés szerint chili paprika, vagy szárított chili pehely

Füst aroma (Folyékony füst, de ez talán nem olyan fontos, bioboltban kapható)

A barbecue lényege hogy a húsokat grillen megsütjük, miközben a sütés végén megkenjük a szósszal, ami a benne levő cukor miatt kissé meg karamellizálódik.

Mivel én a szószt külön is szerettem volna feltálalni, először a hagymát felvágtam és olívaolajon megpároltam, de elvileg olívaolajban nem sütünk hagymát, mert az nem arra való, de erre már későn gondoltam.

Ezután hozzá adtam az átnyomott fokhagymát, ezzel is összeforgattam, majd beletettem a két konzerv paradicsomsűrítményt és ezt is átforgattam az olajon. Ez azért fontos, mert ha a paradicsom sűrítményt átforgatjuk a forró olajban, elveszti a jellegzetes konzerv ízét.

A paradicsomos flakont átöblítettem egy kis vízzel és ezt is beleöntöttem.

Az egész fűszereket egy mozsárban kissé megtörtem, így jobban kijönnek az aromák, a narancsot vékonyan meghámoztam és a levét is kicsavartam, végül mindent beletettem a lábosba a paradicsom püré mellé és kb. 20-25 percig főztem.

Amikor kissé kihűlt egy szűrön átszűrtem, így a nagyobb darab fűszerek és a babérlevél, no meg a narancshéj is fent akadt a szűrőn, és kaptam egy finom selymes szószt.

A húsokat, csirkét, és oldalast bepácoltam, majd két-három órára betettem a hűtőszekrénybe, végül megsütöttem forró sütőben, sütés közben folyamatosan kenegettem a szósszal a húsokat.

A kész sült hús mellé kínáltam a barbecue szószt, amit ízlés szerint lehet csípősre, vagy kevésbé csípősre készíteni, és ha befújjuk a húsokat a folyékony füsttel, tényleg olyan mintha grillsütőn készült volna.

Természetesen azt nem mondom, hogy ez az igazi barbecue szósz, hiszen mint írtam Amerikában is több száz recept létezik, szinte minden államban másként készítik el, de nekünk ez is nagyon ízlett.

Ezeket a recepteket próbáltad már?

3 majonézes saláta recept

Így készítsünk halászlét pontyból

Chilis bab készítése

Kövess minket Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss cikkeket olvashatsz, és oszthatsz meg ismerőseiddel! >>>>>>>

Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

A Budapesti Operettszínház...

Tovább a cikkhez
A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

Az emberek egyre inkább...

Tovább a cikkhez
Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Ezen a héten a Feleségek...

Tovább a cikkhez
11 ötletes és egészséges ajándéktipp Karácsonyra

11 ötletes és egészséges ajándéktipp Karácsonyra

11 ötletes és egészséges ajándéktipp Karácsonyra

A megfelelő ajándékok kiválasztása...

Tovább a cikkhez
Kockázatos, hogy a férfiak ilyen ritkán cserélnek fogkefét

Kockázatos, hogy a férfiak ilyen ritkán cserélnek fogkefét

Kockázatos, hogy a férfiak ilyen ritkán cserélnek fogkefét

A fogorvosi ajánlás szerint...

Tovább a cikkhez
Hogyan változtass az étrendeden, hogy megelőzd a migrénes fejfájást?

Hogyan változtass az étrendeden, hogy megelőzd a migrénes fejfájást?

Hogyan változtass az étrendeden, hogy megelőzd a migrénes fejfájást?

A reggeli kávé elhagyása,...

Tovább a cikkhez

Erre figyelj, ha fenyőfát vásárolsz karácsonyra

A hagyományos karácsonyi ünnepségről nem hiányozhat a karácsonyfa. Megmutatjuk, mire figyelj oda, ha fenyőfát vásárolsz karácsonyra.

Bővebben...:

Így teremts karácsonyi hangulatot otthonodban

A karácsonyi hangulat megteremtését sokan nem tartják fontosnak, pedig, ha átérezzük az ünnep melegségét és varázsát, sokkal jobban fog telni. Így teremts karácsonyi hangulatot otthonodban:

Bővebben...:

10 tipp a stresszmentes karácsonyért

Közeledik a karácsony, tanácsaink segítségével így lehet stresszmentes a karácsonyod:

Bővebben...:

A napi öt étkezés a fogyás titka?

Előfordult már veled, hogy fogyókúraként szinte alig ettél és hízni kezdtél? Talán mégsem koplalásra van szükség, ha karcsúbb alakot szeretnél? Lehet, hogy a napi öt étkezés a fogyás titka?

Bővebben...:

Így szabadulj meg a kilóktól a citrom segítségével

Fogyókúra citrommal

A citrom olyan tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek segítenek többek között a felesleges zsír elégetésében. Lássuk hát, hogyan tudod a javadra fordítani ezeket a tulajdonságait, és elérni, hogy a citrom segítségével szabadulj meg a felesleges kilóktól.

Bővebben...:

Épp csak annyira laktunk jól, amennyire hisszük

Hiába kapunk ugyanannyit enni, mint mások, ha azt hisszük, kevesebbet ettünk, hamarabb leszünk éhesebbek – állítja egy friss kutatás.

Bővebben...: