kedd, 16 január 2018

Saláták vásárlása és tárolása okosan

Szerencsére ma már hazánkban is egyre nagyobb a választék a friss vitamindús salátákból. Megmutatjuk, hogyan kell jó salátát vásárolni, és hogyan kell helyesen tárolni és felhasználni őket a konyhában.

Amikor salátáról beszélünk, gyakran a zacskós saláta keverék jut az eszünkbe, pedig számtalan saláta fajta közül választhatunk a boltokban, van amelyiknek diós az íze, van  amelyik kissé csípős, van édes és kesernyés ízű is.

Ma már két nagy csoportot kínálnak az élelmiszer áruházak is, a tépősalátákat ,és a fejes salátákat.

A tépősalátának pont az a lényege, hogy ha cserépben tartjuk őket, és csak a szélső leveleket tépjük le, a növény közepe tovább fejlődik, így mindig friss saláta levelekhez juthatunk. Ezeket a salátákat akár a konyhaablakban is nevelhetjük, így egész évben friss salátát tudunk fogyasztani.

Ilyen tépősaláta a tölgysaláta, a lollo rosso,vagy a lollo bianco. Ezeket a szép színes saláta leveleket díszítésre is gyakran felhasználják.

A másik csoport a fejes saláta ,amelyek közül a népszerű fejes saláta, a jégsaláta , de ide tartozik a batávia, vagy a római saláta , és az endívia is.

De a saláták között meg kell említeni a rukkolát és a madársalátát, amely az utóbbi pár évben lett igazán népszerű a saláta  kedvelők körében.

Saláták vásárlása és tárolása

Minden salátának megvan a maga jellegzetes íze és aromája, így érdemes őket végig kóstolni, és más zöldségekkel vagy ételízesítőkkel párosítani.

A szabadföldi salátáknak intenzívebb az íze, de ma már sok salátát nem földben, hanem egy speciális tápoldatos vízben nevelnek, nagy méretű  tálcákon, sajnos ezeknek az íze kevésbé erőteljes.

Szintén más íze van egy melegházban nevelt  salátának.

A saláták sokáig nem tárolhatók, ezért érdemes  mindig csak annyi salátát megvenni, amit pár napon belül elfogyasztunk. A megvásárolt salátát felhasználásig tegyük egy frissen tartó fóliába, és a hűtőszekrény alsó rekeszében tároljuk. A fejes saláta és a jégsaláta akár egy hétig is eltartható.

A tárolás során nem szabad hogy túl sok nedvesség érje a leveleket, ezért ne mossuk meg a salátát, csak közvetlenül a felhasználása előtt. Ha nedvesek a levelek, töröljük őket szárazra, így tovább frissek maradnak.

Az is jó megoldás a tárolásra, ha egy zacskóban, vagy műanyag dobozba úgy tesszük el a saláta leveleket, hogy papírtörlőt  teszünk az egyes levelek közé, amelyeket időnként lecserélünk szárazra.

A vegyes saláta keveréket, pedig légmentesen záródó zacskóba, vagy üvegbe érdemes tárolni.

Saláták felhasználása

A salátákat igen változatosan ellehet készíteni, elég ha csak az öntetekre gondolunk.

Ha jó salátát szeretnénk elkészíteni, figyeljük meg a saláta ízét. Minél intenzívebb egy saláta íze, annál karakteresebbnek  kell lennie az öntetnek.

És minél lágyabb egy saláta íz, a dresszingnek is ehhez kell igazodnia.

Az intenzívebb ízű salátákhoz, pl. jól illik egy kis pirított mogyoró, vagy dió, de akár egy kis szalonna is belefér. Gazdagíthatjuk a salátát sült hússal, hallal, magokkal, csírákkal, tojással, és gyümölcsökkel.

A saláta leveleket mindig csak a fogyasztás előtt keverjük össze az öntettel, mert a nedvesség hatására a levelek összeesnek, és veszítenek ropogós állagukból.

Végül bemutatunk 5 salátaöntetet,amelyekkel izgalmas íz világot adhatunk a salátakeveréknek.

Magyaros joghurtöntet

A joghurthoz hozzáadjuk az apró kockákra összevágott zöldpaprikát, paradicsomot, finomra vágott metélőhagymát. Sóval, törött borssal, citromlével ízesíthetjük, és jól lehűtve a zöldsalátákhoz tálaljuk.

Majonézöntet

A keményre kikevert majonézt ízesítjük sóval, citromlével, borecettel, mustárral, cukorral, őrölt fehér borssal, tejszínnel, vagy tejföllel jól elkeverjük. Jól lehűtve az előkészített zöldsalátára öntjük.

Vitaminos öntet

Az ecet-olajos öntetet mustárral, törött borssal, citromlével ízesítjük, majd hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, az apró kockákra vágott főtt tojást, a hasonlóan darabolt paradicsomot és a zöldpaprikát. Tálalásig a hűtőszekrénybe téve érleljük.

Francia öntet

A vízzel hígított ecethez hozzáadunk sót, mustárt, őrölt fehér borsot, citromlevet, olajat, finomra vágott metélőhagymát, zöldpetrezselymet, reszelt főtt tojást, majd Worcester- mártással ízesítjük. Jól elkeverve lehűtjük.

Ördögmártás

Hozzávalók: 2-3 tojássárgája, 1 dl olaj, fél citrom leve, kk. mustár, csipetnyi só, őrölt bors, cayenne-bors, 1-1 késhegynyi chili por, fokhagyma és vöröshagymapor, fél dl száraz vörös bor.

A tojássárgákhoz habverővel cseppenként keverjük az olajat, és ha már vaj keménységű, a fűszerekkel ízesítjük, a borral hígítjuk. Közvetlenül tálalás előtt öntjük a salátára.

 

Ha tetszett a cikk kérjük lájkold, vagy oszd meg a Facebookon a cikk tetején levő gombokkal, vagy Facebook oldalunkon! >>>>>>>>

 

                                       

Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Igazi csemegét kínál a nézőknek...

Tovább a cikkhez
Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Kabai Lacinál betelt a pohár…...

Tovább a cikkhez
Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

December 11-én immár a kétszázezredik...

Tovább a cikkhez
Immunerősítési tippek télre!

Immunerősítési tippek télre!

Immunerősítési tippek télre!

Itt a tél, kevesebbet süt...

Tovább a cikkhez
Amíg ezzel nem vagy tisztában, bele se kezdj a fogyókúrába

Amíg ezzel nem vagy tisztában, bele se kezdj a fogyókúrába

Amíg ezzel nem vagy tisztában, bele se kezdj a fogyókúrába

A közhiedelemmel ellentétben...

Tovább a cikkhez
Hány partnerrel érdemes ágyba bújnunk életünk során?

Hány partnerrel érdemes ágyba bújnunk életünk során?

Hány partnerrel érdemes ágyba bújnunk életünk során?

Brit tudósok egy csoportja...

Tovább a cikkhez

Nyerd meg a legújabb szuperfoodot a Moringa port!

Moringa fa

Játssz velünk és nyerd meg az 5 csomag Moringa por egyikét, amelyet az élet csodafájának is neveznek gyakran , fantasztikus gyógyhatása miatt!

Bővebben...:

Így készíts téli arcpakolást házilag a kamrából

Arcpakolás házilag

Ha eleged van a sok vegyszerrel teli bolti arcpakolásból, készíts házilag egy saját kozmetikai szert, amelyhez a hozzávalókat a kamrából kell beszerezned fillérekből.

Bővebben...:

Egészséges és gyors reggeli chia puding eperrel és zabpehellyel

Chia puding

Szeretnél egy olyan reggelit, amelytől nem leszel éhes egy óra múlva és még egészséges is? Akkor reggelre készítsd el ezt a finom epres chia pudingot, és akár a munkahelyedre is magaddal viheted!

Bővebben...:

Így készíts gyermekednek gyurmát házilag, fillérekből

Gyurma házilag

Imád a gyereked gyurmázni, már kisebb vagyont költöttél a beszerzésére? Így készíts gyermekednek gyurmát házilag, fillérekből, hogy a családi kasszát ne a gyurmázás ára terhelje.

Bővebben...:

Tippek a karácsony utáni diétához

Karácsony utáni diéta

Az a nagyon rossz hírem van számodra, hogy a karácsony utáni diétát már karácsonykor, sőt előtte el kellene kezdened. Ha ez nem sikerül, mert elcsábított a sok illat és íz, a szaloncukor, a bejgli, meg a zserbó, ami csak karácsonykor van, ráadásul disznóvágás volt a családban, és a friss kolbászt, meg hurkát sem tudtad kihagyni, nos akkor jöjjenek a tippek a karácsony utáni diétához.

Bővebben...:

3 fogyókúrás tea házilag

Az ünnepek közeledtével érdemes időben felkészülni nem csak a sütés-főzésre, de az esetlegesen felszedett plusz kilók leadására is. Ehhez segítségül megmutatjuk, hogyan készíthető el az alábbi 3 fogyókúrás tea házilag. 

Bővebben...:

A napi öt étkezés a fogyás titka?

Előfordult már veled, hogy fogyókúraként szinte alig ettél és hízni kezdtél? Talán mégsem koplalásra van szükség, ha karcsúbb alakot szeretnél? Lehet, hogy a napi öt étkezés a fogyás titka?

Bővebben...: