szombat, 16 december 2017

Itt a sütőtök szezon!

Sütőtök

A sütőtök jó. Itt persze nem a ti tűzhelyeteknek arra a részére gondolok, ahol a süti készül, hanem a félméteres, vagy nagyobb átmérőjű, dércsípte sütőtökökre, melyek büszkén, elégedetten terpeszkednek a kertben, míg egyszer csak valaki így szól: De ennék egy kis sült tököt.

És akkor negyed szeletekre bontva bekerül a sütőbe, köré a másik finom csemege, a tökmag, és sül. És sül... és sül. Persze a tökmag már egy óra múlva is remek, de a tök az még sül. Nem hiábavaló a sülés, mert a konyhát ünnepi hangulatra hangoló illat összehozza a családot. A sütőtök, igazi családi étel. Csendesen, egy-egy sóhajtást hallatva időnként, lesik a sütő ajtaját, nagyokat szippantgatván az illatból, tökmagot ropogtatva. Persze, aki szétszórja a héját, annak jobb lett volna, ha meg sem születik. Aztán elkészül. A sütőtök komoly étel. Nem egy ugri-bugri sajtos szendvics, hanem méltóságteljes, megbízhatóságot sugárzó étel. Aranylóan fénylő szeleteit, komoly, tudósokhoz illő, fekete szegély keretezi, mely azt jelzi, hogy pontosan időben vettük ki a sütőből.

 

Ezekért a szegélyekért, nemes vetélkedés folyik, lévén ezek a legfinomabb részei a forró, édes csemegének. Fokozható az élvezet, ha sütés előtt egy kis cukrot tesz az ember, a szeletek közepébe, melynek olvadt barnája, karamellíze, kellemesen egészíti ki a sütőtök édesen omló húsának zamatát. Ha ezt elmulasztottuk, akkor sincs baj, mert a mézet csak sütés után szabad rácsorgatni, és akkor is csak keveset. Áttetszően csorgó akácmézet, illatos hársmézet, édes vegyesvirág-mézet éppúgy tehetünk rá, mint az ínyencek által oly kedvelt, érdekes ízű vaddohány-mézet, vagy haraphatóan sűrű, hamar ikrásodó napraforgó mézet. Egyszer-egyszer rácsempészhetünk egy cseppet, a kizárólag sütemények számára elzárt rumból is, melynek gondos kutatómunkával sikerül felfedeznünk rejtekhelyét, amiről persze mélyen hallgatunk. Különösen miután az üveg kiürült.

 

De jó a sütőtök csak úgy, a tepsiből kihalászva, sziszegve váltogatott kézből, huhogó szájjal habzsolva is. Táplálkozáskutatók már biztos kiderítették, hogy a sütőtök hány kalória, hány milligramm ilyen-olyan ásvány, nyomelem. És hogy nem egészséges, mert nem drága. Tudom, hogy a forró sütőtök mindig megfekszi a gyomromat, mégsem tudok ellenállni neki, mert illata, íze, zamata, a sütőtökevés családi varázsa, mindig magával ragad. És éjszaka, a forró sütőtöktől megfeküdt gyomrok ismét összehozzák a családot, egy közös, éjszakai jajgatásra. A sütőtök, mint mondottam, igazi családi étel.

Kétségtelenül elérkezett a sütőtökszezon, és mivel lassan itt a tél is, mindenképp érdemes róla szót ejteni. A sütőtökhöz sokaknak kellemetlen gyerekkori élmények kapcsolódhatnak, mint a spenóthoz vagy a kelkáposztához.   Pedig rengeteg előnye van. A sütőtök tápláló, nem drága, sósan és édesen egyaránt elkészíthető, valamint élettani hatásai is igen kedvezőek.

Az amerikai indiánoktól származó zöldség véd a tél hidegétől, illetve a fázástól, és annak következményeitől. Krémes állaga miatt kiválóan alkalmas csecsemők, kisgyermekek és idősek táplálására. Minél sötétebb narancssárga a sütőtök, annál több A-vitamin és karotin van benne, sok B- és C-vitamint is tartalmaz. Kalcium-, foszfor- és a magnézium-tartalma együttesen főleg a gyulladt nyálkahártya gyógyításában segít. Légúti megbetegedéseknél, köhögésnél, tüdőgyulladásnál búzacsíra-olajjal együtt nagyon hatásos a sütőtöklé, de felfázás, allergia és bőrpanaszok esetében is hasznos. A rendszeres sütőtök-, illetve sütőtöklé fogyasztás serkenti a máj működését, és ez által, a méregtelenítést. Enyhíti a szív- és koszorúér panaszait, valamint a prosztata-problémákat. A tököt és a tökmagot az egyik leghatásosabb rák-megelőző szernek tartják.

A sült sütőtök alapreceptje igen egyszerű. A megmosott zöldséget héjastól vágja cikkekre, majd előmelegített sütőben, sütőpapíron vagy alufólián süsse sötét narancssárgára, hogy a húsa puha, könnyen kikanalazható legyen.

Sült húsok mellé remek, különleges köretként, vagy önmagában édességként tálalja. Ha nem elég édes, a sütés vége felé egy kevés cukorral vagy mézzel hintse meg. A tök így finoman karamellizált ízt kap.

Féregűző sütőtök

A mexikói és texasi indiánoknál már Kolumbusz idejében is hagyományos ételnek számított a sütőtök, Európában azonban csak a XVI. században honosodott meg, addig csak az étkezési tök került az asztalra. Azóta azonban igazi diadalutat járt be.

Magyarországon a középkorban elsősorban a szegények mindennapi eledele volt telente, de nemegyszer a főúri lakomák fogásai között is szerepelt. Az indiánok számos betegség gyógyításában beiktatták az étrendbe, főleg vese-, máj- és szívműködési zavaroknál, de köszvényt, légzőszervi és bélrendszeri problémákat is gyógyítottak vele. Az egyiptomiak a magját hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, ma pedig az egyik legkiválóbb természetes féregűző szernek tartják a világon. A népi gyógymódok égési sérülések és kiütések kezelésében alkalmazzák a sütőtököt. A rákmegelőzésben is nagy ígéretnek számít. Néhány évvel ezelőtt ugyanis újfajta enzimet fedeztek föl benne, amely a béltraktusban a daganatok növekedését elő- segítő enzimek aktiválását akadályozza meg. Szintén nagy jelentőségű tulajdonsága az egészség szempontjából, hogy igen gazdag karotinoidokban, amelyeknek az egészségkárosító szabad oxigéngyökök és a peroxidázok hatástalanításában van szerepük. És még egy érdekesség a sütőtökről. A felmérések szerint a dohányzó idősebb emberek körében kisebb az esélye a tüdőrák kifejlődésének azoknál, akik gyakran fogyasztanak karotinoidokban gazdag élelmiszereket (sárgarépa, sütőtök).

A tüdőrák mellett a nyelőcső-, a gége-, a gyomor-, a húgyhólyag- és a prosztatarák előfordulása is kevésbé gyakori a sütőtököt (és egyéb karotinoidokban gazdag élelmiszereket) fogyasztók körében. A sütőtöknek nedvdús és ízletes a húsa, a diétás étrendbe változatosan beilleszthető. Készülhetnek belőle levesek, főzelékek, saláták és természetesen édes íze miatt kitűnő édességek is. (Dr. Nemessuri Mihályné)

Kövess minket Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss cikkeket olvashatsz, és oszthatsz meg ismerőseiddel! >>>>>>>

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

December 11-én immár a kétszázezredik...

Tovább a cikkhez
Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

A Budapesti Operettszínház...

Tovább a cikkhez
A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

Az emberek egyre inkább...

Tovább a cikkhez
Ez a fő ok, amiért a tél szuper időszak a kocogásra

Ez a fő ok, amiért a tél szuper időszak a kocogásra

Ez a fő ok, amiért a tél szuper időszak a kocogásra

A hideg hatására a futó...

Tovább a cikkhez
Melyik vitamin hiánya fokozza az Alzheimer-kór kockázatát?

Melyik vitamin hiánya fokozza az Alzheimer-kór kockázatát?

Melyik vitamin hiánya fokozza az Alzheimer-kór kockázatát?

A B12 vitaminhiány növeli...

Tovább a cikkhez
8 hasznos tipp az otthoni polcszereléshez

8 hasznos tipp az otthoni polcszereléshez

8 hasznos tipp az otthoni polcszereléshez

A polcok gyakran nem csak...

Tovább a cikkhez

Így teremts karácsonyi hangulatot otthonodban

A karácsonyi hangulat megteremtését sokan nem tartják fontosnak, pedig, ha átérezzük az ünnep melegségét és varázsát, sokkal jobban fog telni. Így teremts karácsonyi hangulatot otthonodban:

Bővebben...:

A karácsonyi menü fogainknak is ártalmas lehet

A közelgő ünnepek során nem csak plusz kilókat szedhetünk fel, ha nem vigyázunk, a fogainkon is megmutatkozhat a sok vörösbor és cukros étel hatása.

Bővebben...:

13 szuper ehető karácsonyi ajándék ötlet

ehető ajándék ötlet

Egy saját kezűleg készített ajándéknak mindenki örül, főleg ha az az ajándék még ehető és finom is. Megmutatjuk, hogyan készíts gasztro ajándékot karácsonyra.

Bővebben...:

A napi öt étkezés a fogyás titka?

Előfordult már veled, hogy fogyókúraként szinte alig ettél és hízni kezdtél? Talán mégsem koplalásra van szükség, ha karcsúbb alakot szeretnél? Lehet, hogy a napi öt étkezés a fogyás titka?

Bővebben...:

Így szabadulj meg a kilóktól a citrom segítségével

Fogyókúra citrommal

A citrom olyan tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek segítenek többek között a felesleges zsír elégetésében. Lássuk hát, hogyan tudod a javadra fordítani ezeket a tulajdonságait, és elérni, hogy a citrom segítségével szabadulj meg a felesleges kilóktól.

Bővebben...:

Épp csak annyira laktunk jól, amennyire hisszük

Hiába kapunk ugyanannyit enni, mint mások, ha azt hisszük, kevesebbet ettünk, hamarabb leszünk éhesebbek – állítja egy friss kutatás.

Bővebben...: