hétfő, 20 november 2017

Így készül a karácsonyi mákos guba

Mákos guba recept

A hagyományos mákos gubát régen csak karácsonykor sütötték, érdemes ezt a szép szokást neked is bevezetned. Megmutatjuk, hogyan készíts hagyományos mákos gubát az év legszebb ünnepére.

Karácsonyi mákos guba recept

Hozzávalók:

A kovászhoz: 8 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 dl tej;

A tésztához: 40 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, kevés tej, 10 dkg vaj, csipetnyi só;

A tészta tetejére: 10 dkg darált mák (vagy dió), 5-6 evőkanál méz.

A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztából kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj felével kikent tepsire fektetjük. Félórányi pihentetés után az előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. A megsült rudakat szétválasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban lévő sós vízzel leöntjük a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát sorban, egymás mellé betesszük a maradék vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként megszórjuk darált mákkal, és kevés mézzel meglocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben 15-20 percig sütjük.

Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is érdemes megsütni, mert ha jól kiszárad, akár három hónapra is eltehető, akárcsak a morzsának való zsemle, kifli. Ha a guba nagyon száraz, felhasználás előtt forró tejjel kell leönteni, de nem kell leszűrni, hadd szívja be a tejet.

Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.

Kövess minket Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss cikkeket olvashatsz, és oszthatsz meg ismerőseiddel! >>>>>>>

 

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Ezen a héten a Feleségek...

Tovább a cikkhez
Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Az idei évad második legnézettebb...

Tovább a cikkhez
Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Különleges élményben lehetett...

Tovább a cikkhez
5 természetes gyógymód a krónikus fájdalmak ellen

5 természetes gyógymód a krónikus fájdalmak ellen

5 természetes gyógymód a krónikus fájdalmak ellen

Amerikai kutatók azt vizsgálták,...

Tovább a cikkhez
Hogyan beszélheted le gyermeked a cukros üdítőkről?

Hogyan beszélheted le gyermeked a cukros üdítőkről?

Hogyan beszélheted le gyermeked a cukros üdítőkről?

Kevesebben választanak maguknak...

Tovább a cikkhez
Ezek az üzenetek olyan pozitívan hatnak, akár egy gyermek születése

Ezek az üzenetek olyan pozitívan hatnak, akár egy gyermek születése

Ezek az üzenetek olyan pozitívan hatnak, akár egy gyermek születése

Akár szeretjük a Facebookot,...

Tovább a cikkhez

Őszi vitaminbomba a sütőtök

Az elmúlt években egyre több településen, helyi közösségben rendeznek versenyt, melyen az nyer, aki a legnagyobb sütőtököt tudja termeszteni. A díjkiosztás és az ünneplés után érdemes a verseny szereplőit elfogyasztani, mert igazi őszi vitaminbomba a sütőtök.

Bővebben...:

Őszi tippek a tökéletes bor-sajt párosításhoz

Nem kell gyászolni a nyarat, hiszen a szeptember érkezésével végre beköszöntött a szüret és a borfesztiválok időszaka. Itt az idő, hogy elővegyük a féltve őrizgetett isteni borokat, válasszunk hozzá egy-két pikáns sajtot és lenyűgözzük a barátainkat!

Bővebben...:

Hatékonyság egy csepp természettel keverve

Ahogy az ősz, s vele együtt a hideg beköszönt, érkezik a megfázásos időszak is, rohanó világunkban pedig pont megbetegedni sincs időnk.

Bővebben...:

Épp csak annyira laktunk jól, amennyire hisszük

Hiába kapunk ugyanannyit enni, mint mások, ha azt hisszük, kevesebbet ettünk, hamarabb leszünk éhesebbek – állítja egy friss kutatás.

Bővebben...:

A cirkadián ritmusunk is befolyásolja a hízásunkat

fogyókúra

A túlsúly és az elhízás az Egyesült Államokban járványként terjed. Korábban már összefüggésbe hozták a problémát a szegényes étrenddel, sőt azt is megállapították, hogy a nap későbbi szakaszában történő étkezés szintén hozzájárul a súlyfelesleg kialakulásához.

Bővebben...:

3 napos ananász diéta

ananász diéta

Közeleg egy fontos esemény, jó lenne leadni gyorsan pár kilót? Akkor a 3 napos villámgyors ananász diéta neked szól.

Bővebben...: