hétfő, 23 április 2018

Bélszín angolosan sütve

bélszín angolosan sütve

A bélszín sütése a világ legegyszerűbb műveletének hangzik, mégis kell hozzá némi gyakorlat, hogy elkészítsd életed első tökéletes bélszínjét. Megmutatjuk, hogyan készíts finom szaftos bélszínt angolosan sütve.

 

Az angol (brit) konyha egyszerűségével tűnik ki, kevés ízesítőt és mártást használnak, így nem változtatják meg az étel eredeti ízét.

A bélszín (angolul tenderloin), vagy más, használatos magyar elnevezéssel vesepecsenye, a marha keresztfartő (sirloin) és szűzpecsenye (top sirloin) között elhelyezkedő legértékesebb része. A marhából metszett steak-ek (beefsteak) közül Magyarországon a vesepecsenyéből készítettek a legismertebbek. A szakszerűen vágott marhahússzelet neve steak, azaz nem csak a vesepecsenyéből vágott húsok számítanak annak.[1] Anatómiailag ez a musculus psoas major (nagy horpaszizom);[2][3] a sertés ennek megfelelő részének szűzpecsenye a neve. Ez a legdrágább és egyben legjobb minőségű marhahúsfajta. A hosszúkás, keskenyedő, henger alakú, legkisebb zsírtartalmú izom nem sokat dolgozik a szarvasmarha életciklusa során, ezért aztán sokkal puhább és porhanyósabb étel készülhet belőle, mint a többi részéből.[4] Magas az L-karnitin tartalma (81 mg/1 adag), ami egyes tanulmányok szerint jó hatással van a krónikus szívelégtelenségben szenvedőkre.[5

Forrás: wikipedia

 Bélszín angolosan sütve

Hozzávalók:

Személyenként 20 dkg bélszín, 8 dkg zsír, késhegynyi törött bors

Elkészítés:

Felhasználás előtt 3-4 napig tartsd száraz pácban, hűtőszekrényben vagy jégen a bélszínt. A száraz pácolást így készítjük: a bélszínt törött borssal vagy pástétom - fűszerkeverékkel bedörzsöljük, mustárral bekenjük, és jól beolajozzuk (nem sózzuk meg). Zsírpapírba vagy nylonba csavarjuk és hidegre tesszük. Ezt az eljárást mindig alkalmazzuk, akár egybe, akár szeletelve készítjük a bélszínt. Közvetlenül sütés előtt vedd ki a pácból, töröld szárazra és a hártyától, az esetleg rajta maradt faggyútól tisztítsd meg.

 

A hártya eltávolításánál vigyázz, hogy a húsba ne vágj bele. A megtisztított bélszínt tiszta, fehér danubiával szorosan kötözd körbe, így a henger alakját szépen megtartja. Jöhet a só és a bors.

A zsírt serpenyőben hevítsd fel, és a forró zsírban, erős tűzön, a bélszín minden oldalát gyorsan szép rózsaszínűre süsd át. Vigyázz, hogy a bélszín sütése közben a zsír ne hűljön le. A bélszínt csak lapáttal és kanállal forgasd. A minden oldalán átpirított bélszínt zsírjával együtt mérsékelten forró sütőbe tedd be, és 15 - 20 percig süsd tovább.

Ez a félangolosra való sütés. Sütés közben a húst fordítsd meg (nem villával) és a zsírjával is locsold meg. A hús elkészültét tapintással tudod megállapítani. Ha a húst megtapintva, puhának érzed, még nem készült el. A megsült hús, tapintásra ruganyosnak érződik, ha keménynek érzed, akkor már túlsült. Az angolos bélszínt 6-8 percig sütjük, a közepe véres marad. Ha a bélszín sütése befejeződött, a zsírjából lapáttal emeld ki, egy lábasba tedd át, és lefedve, meleg (40-45 fokos) víz fölé tedd. Ha forrón tartod, elveszíti szép színét, angolos jellegét és rágós lesz. Tálalás előtt kb. 15 percig pihentesd a bélszínt. Közvetlenül fogyasztás előtt old le a kötőzsineget róla és az izomrostokra merőlegesen, kissé rézsutosan 6-7 mm vastagúra szeleteld fel. Forró tálra rendezd, el a húst, majd az időközben elkészített pecsenyeléből egy keveset önts alá (nem a szeletekre), a többi mártást külön csészében kínáld, mustárt is adhatsz hozzá.

Csatlakozz hozzánk facebookon a "Szezonális Kamra receptek" csoportunkba, és oszd meg kedvenc receptedet! >>>>>>>>

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Az ország egyik legfoglalkoztatottabb...

Tovább a cikkhez
Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Az Éjszakai játék (Game...

Tovább a cikkhez
AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

Néha a rajongóknak is lehet...

Tovább a cikkhez
Így fogynak a híres sztárok

Így fogynak a híres sztárok

Így fogynak a híres sztárok

Érdemes körülnézni a sztárvilágban,...

Tovább a cikkhez
3 természetes segítség az allergia enyhítésére

3 természetes segítség az allergia enyhítésére

3 természetes segítség az allergia enyhítésére

Tüsszögés, orrfolyás, könnyező...

Tovább a cikkhez
Ezt a teát minden nap érdemes fogyasztani a szívünk védelmében

Ezt a teát minden nap érdemes fogyasztani a szívünk védelmében

Ezt a teát minden nap érdemes fogyasztani a szívünk védelmében

Egy friss amerikai kutatás...

Tovább a cikkhez

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...:

A medvehagyma termesztése

A medvehagyma(Allium ursinum) a tavasz ízletes fűszere, amely salátába, vagy levesbe, főzelékbe is felhasználható, íze kellemes és pikáns, ezen kívül nagyon egészséges is.

Bővebben...:

Így ültessük össze a fűszernövényeket!

A fűszernövények nem csak finomabbá varázsolják ételeinket, de egészségesek is, ha frissen használjuk fel őket a főzés során.

Bővebben...:

Ültessünk mediterrán murvafürtöt a kertbe!

murvafürt

Ezt a gyönyörű mediterrán szépséget sok tengerparti országban láthattuk, a kertekben. De itthon is ültethetünk murvafürtöt, amely szép mediterrán kúszónövény lesz kertünkben.

Bővebben...:

Így fogynak a híres sztárok

diéta,fogyókúra,

Érdemes körülnézni a sztárvilágban, hogy megtudjuk, hogyan őrzik egyes hírességek a csodás alakjukat. Akadnak olyanok, akik villámdiétáktól várják a fogyást, és akár extrém kúrákat is hajlandóak kipróbálni a cél érdekében.

Bővebben...:

Így pakold át a hűtőszekrényed tartalmát, ha fogyni szeretnél

Hűtőszekrény és fogyókúra

Tavasszal nem csak otthonunkat szükséges kitakarítani, hanem testünket is. Ennek fontos feltétele, hogy ne tarts egészségtelen, hizlaló ételeket a hűtődben. Ha valahányszor kinyitod a hűtőt, és ott csábító édességek, félkész ételek, cukros és zsíros pudingok, joghurtok kínálják magukat, biztosan nem lesz erőd nekik nemet mondani.

Bővebben...:

Így kezdj tavasszal fogyókúrába

Fogyókúra tavasszal

A tavasz az egyik legjobb időpont arra, hogy belekezdj a fogyókúrába. A téli begubózás és néhány extra kiló felszedése után eljött az idő, hogy formába hozd magad a bikiniszezonra. Ez néhány étrendi és életmódbeli változtatással könnyedén sikerülhet!

Bővebben...: