Íme a fokhagyma 5 legfontosabb jótékony hatása
- Kategória: Kertvarázs
- Találatok: 7699
A fokhagyma a magyar konyha egyik legkedveltebb fűszernövénye. Gyógyhatását a történelem során a világ különböző kultúráiban felfedezték.Ismerje meg ön is a fokhagyma jótékony hatását, és a szervezetünkre kifejtett gyógyhatását!
A fokhagyma legismertebb egészségre gyakorolt jótékony hatása, hogy csökkenti a vérnyomást, de emellett még számos terápiás értékkel rendelkezik. Különféle vegyületei között találunk baktérium- és daganatellenes hatásút, de olyanokat is, melyek képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Magas vércukorszint esetén is kedvező a hatása.
Már i.e. 600-ból léteznek olyan feljegyzések, melyek a fokhagyma gyógyhatását méltatják. Az ókori Egyiptomban is fontos gyógyszerként tekintettek rá, az ókori görög olimpikonok pedig állóképességük növelésére fogyasztották.
A tradicionális kínai és indiai gyógyászatban a légzőszervi megbetegedések ellenszereként, az emésztés elősegítésére és parazita fertőzések gyógyítására alkalmazzák.
A fokhagyma különösen nagy figyelmet kapott a középkori Európában, ahol széles körben hitték, hogy az egészég megőrzésében kiemelkedő szerepet tölt be. A fokhagymát ajánlották többek között ízületi gyulladás, fogfájás, krónikus köhögés, székrekedés, kígyómarás, rovarcsípés és fertőzések ellen. Egyes országokban olyan mennyiségben keltek el a fokhagyma-készítmények, mint a gyógyszerek. A nyers fokhagyma számos értékes, biológiailag aktív vegyületei közül az elsődleges az allicin, mely átalakul a fokhagyma felvágása, aprítása során.
A fokhagyma ma is ismert gyógyhatásait számos kutatás, tanulmány támasztja alá.
Az 5 legfontosabb jótékony gyógyhatása:
- a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése
- a rákbetegségek kockázatának csökkentése
- antioxidáns hatás
- baktériumellenes hatás
- májvédő hatás, a méregtelenítés támogatása
A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében több szempontból is nagyon hasznos a fogyasztása: csökkenti a vérnyomást, segít megelőzni az érelmeszesedést, jelentősen csökkenti a káros, LDL koleszterinszintet, miközben mérsékelten képes növelni a jó, HDL koleszterin szintjét. Gátolja a vérlemezkék összetapadását, ezáltal csökkenti a trombózis rizikóját. Ezeket a hatásokat több fokhagymakészítménynél számos tanulmány megerősítette. Már 1-3 hónapos szedésével elérhetjük, hogy csökkenjen a káros vérzsírszintünk.
A fokhagyma több olyan bioaktív vegyületet tartalmaz, melyek rákellenes hatással rendelkeznek. Ezek a rákképződés folyamatát több ponton tudják befolyásolni, gátolják a mutációkat, a szabad gyökök károsító hatását és a daganatok érképződési folyamatát. Rendszeres fogyasztásával különösen a gyomorrák kockázatát csökkenthetjük.
Májvédő tulajdonsága abban nyilvánul meg, hogy a gyógyszerek okozta májkárosodástól tudja megvédeni méregtelenítő szervünket.
Baktérium– és gombaellenes tulajdonsággal is rendelkezik, vírusellenes hatását pedig kimutatták influenza A,B, herpesz, rhinovírus, HIV, vírusos tüdőgyulladás és rotavírus esetén.
A fokhagyma cukorbetegség elleni hatással is bír, csökkenti a vércukorszintet, valamint az inzulinrezisztenciát. Diabétesz elleni tulajdonsága azonban még további kutatást kíván.
Bár a fokhagyma fogyasztása biztonságosnak tűnik, különösen terhesség és szoptatás idején, valamint kisgyerekeknél óvatossággal kell alkalmazni. Nagyobb adagban toxikus lehet a szívre, a májra és a vesére. Kellemetlen mellékhatása a fokhagymaszagú lehelet, testszag, gyomorégés, hányinger, bár ezek a tünetek főleg akkor jelentkezhetnek, ha nyersen fogyasztjuk. Szagát petrezselyem rágcsálásával lehet semlegesíteni.
És még egy jó tanács: mivel lassítja a véralvadást, sebészeti és fogászati beavatkozások előtt is körültekintően lehet csak fogyasztani.
Szerző: Jáksó Nóra
Csatlakozz hozzánk facebookon a "Szezonális Kamra receptek" csoportunkba, és oszd meg kedvenc receptedet! >>>>>>>>