péntek, 20 április 2018

Ültessünk cukkinit a kertbe!

A cukkini talán nem a legnépszerűbb alapanyag a konyhában főleg nem a kertekben. Aki már készített cukkinit és netán a család kedvence lett, érdemes a kertbe is ültetni ezt a különleges növényt

, mert így egész nyáron saját kertünkből szüretelhetjük és készíthetjük el az ételt. Aki még nem próbálta, de kíváncsi az ízére, menjen, ki a piacra vásároljon egy szép cukkinit, és készítse el valamelyik receptünket.

A kobakosok családjába tartozó cukkini kertbe ültetve nem túl igényes növény, és nem igényel túl sok gondozást sem. A magokat tavasszal ültethetjük akár a szobaablakba is kis tejfölös poharakba, vagy kisebb cserépbe. Egy kisebb cserépbe kb. 4-5 magot is elültethetünk, 2-3 cm mélyre, majd óvatosan locsoljuk meg őket. Pár héten belül megjelennek a magoncok, amelyek a nap és a fény hatására helyes kis palántákká fejlődnek.

Ezeket a kis palántákat ültessük ki a szabadba május elején vagy közepén, de csak akkor, ha elmúltak a fagyos éjszakák. A növény melegigényes, ezért egy napsütötte helyet keressünk számára a kertbe, de a szórt fényt is elviseli. A cukkini hatalmas karéjos leveleket hajt, ám nincsenek indái, mint a többi tökfélének. De ültetésnél így is érdemes kb. 1-1 méteres távolságot hagyni, hogy legyen helye fejlődni.

Ültetés előtt a gondos kertész egy hónappal előbb már egy kis marhatrágyával feljavította a földet, így a cukkini palánta kiültetés után boldogan fejlődik a tápanyagokban gazdag dús talajban. A tápanyag hiányban szenvedő talajban hiába várjuk majd a bő termést, mert ez elmarad. Fajta választékba is gazdag növény, hiszen ültethetünk sárga cukkinit, zöld cukkinit vagy ép csíkos cukkinit.

Nyáron nincs más dolgunk, mint néha megkapálni, kigyomlálni és rendszeresen öntözni a növényt, amely a gondoskodást bő ízletes terméssel hálálja meg nekünk. Amikor nyáron megjelennek a napságra gyönyörű virágok, már készíthetjük elő a konyhát a feldolgozásra, hiszen pár héten belül szedhetjük a finom cukkinit. Ha megjelenik az első termés a tövön érdemes naponta kisétálni a kertbe, mert rengetek termés nő egyszerre és gyorsan, szinte két –háromnaponta szüretelhetünk.

A cukkini akkor a legízletesebb, ha eléri a 20-25 cm nagyságot, ekkor érdemes leszedni, mert ha rajta hagyjuk a tövön pár napon belül ehetetlen lesz. A cukkini hűtőbe akár egy hétig is eláll, így amit nem fogyasztunk el, tegyük be a hűtőbe. Ha még ültetés előtt ki szeretnénk a konyhába próbálni a cukkinit, a piacon a kb. 20-25 cm –es fényes héjú fiatal zsenge cukkinit válasszuk i, amelynek a fényes felülete a termés érettségét is mutatja. Ha termés kocsánya már sárga, és nyomkodásra a belseje keménynek tűnik,  már ne vegyük meg a cukkinit, mert az már túlérett állapotban van.

És végül, íme, pár fantasztikus recept, hogyan is készíthetjük el a cukkinit:

Ez a különleges zöldség, amely az uborka és a tök házasságából született az egészséges életmód egyik nagykövete lett. Diétázók és fogyókúrázók részére is ajánlott, mivel igen alacsony a zsírtartalma, és alig van benne szénhidrát.

Fűszeres ecetes zöldség:

Hozzávalók:

Fél liter fehérbor, 4 kanál fehérborecet, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, só, cukor, lilahagyma, póréhagyma, fél kiló cukkini, 4 db sárga húsú paprika, Oliva olaj.

Első lépésként együnk fel a tűzre egy közepes lábost, majd a fél liter fehérbort, öntsük bele. Adjunk hozzá 4 evőkanál fehér borecetet, és a két gerezd pépé zúzott finom fokhagymát. Ízesítsük a babérlevéllel, sóval, kevés cukorral, és egy csipetnyi borssal. Ha felforrt vegyük le takarékra, és így főzzük tovább. A lilahagymát és a póréhagymát tisztítsuk meg, és vágjuk fel karikára. Majd jöhet a cukkini, ezt is vágjuk fel karikákra, és a gyönyörű sárga pritamin paprikát is karikázzuk hozzá. A zöldségeket dobjuk bele az cetes lébe, és pároljuk őket puhára. Ha elkészült vegyünk pár kimosott és forró vízben fertőtlenített üveget, és rétegezve helyezzük el a zöldségeket. A végén öntsük rá a levét, és csurgassunk rá kevés olíva olajat. Az így elkészült zöldségeket kínálhatjuk nyáron grillezett húsok mellé, vagy savanyúságként, de akár önálló köretként is megállja a helyét.

Rántott cukkini:

Nagyon finom, könnyű vacsorának, vagy gyors ebédnek elkészíthető étel.

Hozzávalók Zöldségek: Egy nagyobb, vagy két-három, kb. egy kilogrammnyi cukkini.

: 2-3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, a panírozáshoz, zsír a kisütéshez, 2 dl tejföl, só

Elkészítés:

A cukkinit meghámozzuk, és jól megmossuk, és karikákra vágjuk. Ha nagyobb cukkinit sikerült beszereznünk, kettévágjuk, a belsejét kiszedjük, és felkarikázzuk.  A cukkini karikákat lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk.  A bepanírozott cukkini karikákat bő, forró zsírban kisütjük. Nem kell sokáig sütni, épp hogy csak megpiruljon kicsit a panír.  Azonnal tálaljuk. Finom puha kenyeret és tejfölt adunk hozzá. Szokták tartárral tálalni, de szerintem simán tejföllel, sokkal ízletesebb. Nagyon finom, ízletes vacsora.

Cukkini lepény napraforgó maggal:

Hozzávalók:

2 kisebb zsenge cukkini, 4 kanál Oliva olaj, 2 kis kanál napraforgó mag, 5 gerezd fokhagyma, 1 közepes vöröshagyma, só, bors, 4 tojás.

A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk és egy zöldség reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. Egy nagyobb serpenyőben az olajat felhevítjük, és beleszórjuk a napraforgómagot, és megpirítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és egy hagymanyomón átpréseljük, majd a vöröshagymát felkockázzuk, és a cukkínivel együtt hozzáadjuk a serpenyőben levő napraforgóhoz.

Közepes tűznél kb. 7-8 percig pároljuk, állandó kevergetés mellett, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor elkészült hagyjuk egy kicsit kihűlni. A tojásokat habosra keverjük, és a cukkíniből kézzel lepényt formázzunk, és beleforgatjuk a tojásba.

Közepes tűznél forró olajban mindkét oldalát megsütjük, kb. 5 perc alatt. Friss salátával tálaljuk.

Csatlakozz hozzánk facebookon a "Szezonális Kamra receptek" csoportunkba, és oszd meg kedvenc receptedet! >>>>>>>>

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Az ország egyik legfoglalkoztatottabb...

Tovább a cikkhez
Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Az Éjszakai játék (Game...

Tovább a cikkhez
AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

Néha a rajongóknak is lehet...

Tovább a cikkhez
Ezért ne számold a kalóriákat, ha fogyókúrázol

Ezért ne számold a kalóriákat, ha fogyókúrázol

Ezért ne számold a kalóriákat, ha fogyókúrázol

A fogyásra épülő ipar eltúlzott...

Tovább a cikkhez
Ezért lenne jó a testnek, ha csak 9 óra után kezdődne a munka

Ezért lenne jó a testnek, ha csak 9 óra után kezdődne a munka

Ezért lenne jó a testnek, ha csak 9 óra után kezdődne a munka

A kora reggel kezdődő munkahelyi...

Tovább a cikkhez
Akár az erkélyen is kialakíthatsz konyhakertet

Akár az erkélyen is kialakíthatsz konyhakertet

Akár az erkélyen is kialakíthatsz konyhakertet

Sokan hivatkoznak arra,...

Tovább a cikkhez

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...:

Immunrendszerünk legjobb barátja – Az echinacea

Pár évvel ezelőtt, amikor először láttam a Mi kell a nőnek? című filmet – amely ma már személyes kedvenceim közé tartozik

Bővebben...:

A citrusok gondozása. videóval!

A citrusfélék a nyaralás, valamint a napsütés iránti sóvárgásunkat ébresztik fel. Fénylő narancssárga, rikító sárga és telített zöld színeikkel vidám színkavalkádot varázsolnak asztalainkra.

Bővebben...:

Így termesszünk kertünkben homoktövist!

Homoktövis /Hippophae Rhamnoides/ A homok aranyának nevezik, a legelterjedtebb bogyós cserje, 100 g friss homoktövis kb. 450 mg C-vitamint tartalmaz.

Bővebben...:

Így pakold át a hűtőszekrényed tartalmát, ha fogyni szeretnél

Hűtőszekrény és fogyókúra

Tavasszal nem csak otthonunkat szükséges kitakarítani, hanem testünket is. Ennek fontos feltétele, hogy ne tarts egészségtelen, hizlaló ételeket a hűtődben. Ha valahányszor kinyitod a hűtőt, és ott csábító édességek, félkész ételek, cukros és zsíros pudingok, joghurtok kínálják magukat, biztosan nem lesz erőd nekik nemet mondani.

Bővebben...:

Így kezdj tavasszal fogyókúrába

Fogyókúra tavasszal

A tavasz az egyik legjobb időpont arra, hogy belekezdj a fogyókúrába. A téli begubózás és néhány extra kiló felszedése után eljött az idő, hogy formába hozd magad a bikiniszezonra. Ez néhány étrendi és életmódbeli változtatással könnyedén sikerülhet!

Bővebben...:

Fogyókúra tippek tavaszra

Fogyókúra tavasszal

Bizonyára te is szeretnél egy kicsit jobb formába kerülni a tavasz közeledtével. Ha neked is jól jönne néhány egyszerű praktika ezzel kapcsolatban, akkor olvasd el tavaszi fogyókúra tippjeinket:

Bővebben...: