péntek, 20 április 2018

Érdemes snidlinget nevelni a konyhaablakban!

A metélőhagyma vagy ismertebb nevén a snidling ( allium schoenoprasum) az egyik legkönnyebben gondozható hagymaféle, amelyet akár egy cserépben is termeszthetünk.

A metélőhagyma a hagymafélék családjába tartozó évelő fűszernövény, amelynek hengeres levelei és gyönyörű enyhén hagyma illatú világos lila gömb alakú virágai vannak. Számtalan étel mellé felhasználhatjuk leveleit, kiváló salátába, vajas vagy zsíros kenyérre szórva, de sült húsok mellé is adhatjuk.

Már február végén vethetjük a magokat egy cserépbe, amelyet akár a konyha ablakba vagy bármilyen ablakpárkányba tehetünk. Ha a szabadba szeretnénk a magokat vetni április végén, május elején szórjuk ki a magokat, vagy ültessük ki a már kifejlődött növényeket. A metélőhagymát nevelhetjük egy közepes méretű cserépben, ablakban erkélyen, teraszon vagy kertben is.


Bár jól viseli a napot, de inkább félárnyékos helyre telepítsük a növényt ahol pár óráig éri a fény. Ültetéshez használjunk virágföld és komposzt keverékét, amelybe keverhetünk kevés szerves trágyát is. Nagyon hamar megerősödnek a tövek így ezeket tavasszal vagy ősszel tőosztással lehet szaporítani, szedjük ki a tövet a földből vagy cserépből és egy ásóval egyszerűen vágjuk ketté a tövet, majd ültessük el őket külön-külön. Mivel évelő növényről van szó, a töveket télre sem kell felszedni, ősszel a növény föld feletti részei elszáradnak, majd tavasszal újra kihajtanak.

A metélőhagymát a konyhában mindig frissen használjuk fel a konyhában, mert ezt a fűszert nem lehet szárítani. Ha mégis több a leszedett fűszer, mint amennyit fel tudunk használni, fagyasszuk le jégkocka tartóba, így sokáig eltárolható.

A metélőhagyma nagyon sok C vitamint tartalmazz, és magas az ásványi anyag tartalma is, ezért tavasszal és kora nyáron alkalmas a szervezet vitamin háztartásának feltöltésére. Soha ne főzzük bele az ételbe, csak a legvégén szórjuk rá frissen a hagymát, így 100%-ban érvényesül az íze. Kiváló a sajt és túrókrémek mellé, főzelékekbe, levesekbe, és a burgonyás ételek mellé is.


Zöldmártás metélőhagymával.

Hozzávalók: 300 g zöldfűszer, 2 fej hagyma, 4 kemény tojás, 1 kanál ecet, 2 kanál olaj, 150 g joghurt, 1 csipet cukor, só, bors,1 csokor metélőhagyma.

Csatlakozz hozzánk facebookon a "Szezonális Kamra receptek" csoportunkba, és oszd meg kedvenc receptedet! >>>>>>>>

A zöldfűszereket a metélőhagymával együtt megtisztítjuk és felvágjuk apróra.

Egy tálban összekeverjük az ecetet az olajjal, tejföllel, sóval, cukorral, borssal, majd egy órára betesszük a hűtőbe, hogy jól összeérjen.

A tojásokat megfőzzük, majd megpucoljuk és felvágjuk, majd belekeverjük a mártásba.

Ezt a zöldfűszeres mártást kínálhatjuk húsok, vagy halételek mellé, de nagyon jól illik a nyári grill ételek mellé vagy a fóliában sült burgonya mellé.

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Az ország egyik legfoglalkoztatottabb...

Tovább a cikkhez
Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Az Éjszakai játék (Game...

Tovább a cikkhez
AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

Néha a rajongóknak is lehet...

Tovább a cikkhez
Ezért ne számold a kalóriákat, ha fogyókúrázol

Ezért ne számold a kalóriákat, ha fogyókúrázol

Ezért ne számold a kalóriákat, ha fogyókúrázol

A fogyásra épülő ipar eltúlzott...

Tovább a cikkhez
Ezért lenne jó a testnek, ha csak 9 óra után kezdődne a munka

Ezért lenne jó a testnek, ha csak 9 óra után kezdődne a munka

Ezért lenne jó a testnek, ha csak 9 óra után kezdődne a munka

A kora reggel kezdődő munkahelyi...

Tovább a cikkhez
Akár az erkélyen is kialakíthatsz konyhakertet

Akár az erkélyen is kialakíthatsz konyhakertet

Akár az erkélyen is kialakíthatsz konyhakertet

Sokan hivatkoznak arra,...

Tovább a cikkhez

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...:

Kedves lakótárs a kertben a süni!

Ha szeretnénk vegyszerek nélkül kertészkedni, jó, ha odaédesgetjük a süniket kertünkben és gondoskodunk róla, hogy nagyon jól érezzék magukat nálunk.

Bővebben...:

Azálea virág ápolása és teleltetése!

A tél egyik nagy slágere a virágboltokban az azálea(azalea japonica). De mit tegyünk vele, hogy tényleg szép maradjon?

Bővebben...:

A panax ginseng csodás hatásai!

A ginseng az ázsiai országokban évezredek óta kiemelt helyet foglal el, de az utóbbi években az Európai országokban is a figyelem középpontjába került.

Bővebben...:

Így pakold át a hűtőszekrényed tartalmát, ha fogyni szeretnél

Hűtőszekrény és fogyókúra

Tavasszal nem csak otthonunkat szükséges kitakarítani, hanem testünket is. Ennek fontos feltétele, hogy ne tarts egészségtelen, hizlaló ételeket a hűtődben. Ha valahányszor kinyitod a hűtőt, és ott csábító édességek, félkész ételek, cukros és zsíros pudingok, joghurtok kínálják magukat, biztosan nem lesz erőd nekik nemet mondani.

Bővebben...:

Így kezdj tavasszal fogyókúrába

Fogyókúra tavasszal

A tavasz az egyik legjobb időpont arra, hogy belekezdj a fogyókúrába. A téli begubózás és néhány extra kiló felszedése után eljött az idő, hogy formába hozd magad a bikiniszezonra. Ez néhány étrendi és életmódbeli változtatással könnyedén sikerülhet!

Bővebben...:

Fogyókúra tippek tavaszra

Fogyókúra tavasszal

Bizonyára te is szeretnél egy kicsit jobb formába kerülni a tavasz közeledtével. Ha neked is jól jönne néhány egyszerű praktika ezzel kapcsolatban, akkor olvasd el tavaszi fogyókúra tippjeinket:

Bővebben...: