péntek, 20 október 2017

7 lépés az ágyi poloska írtásához

Valóra vált rémálom, ha az ember felfedezi, hogy ágyi poloskák telepedtek meg az otthonában. Minden vérszívótól irtózunk, de ezektől a viszonylag nagy termetű bogaraktól még inkább, hiszen nem olyan könnyű megszabadulni tőlük, mint a szúnyogoktól, és éjjel másznak ránk, amikor békésen alszunk.

És mit csinál a mai kor embere, ha észreveszi őket? Felkeresi az internetet, hogy megnézze, létezik-e olyan házi módszer, mellyel kiirthatók. Valószínűleg, csak még jobban el fogunk keseredni, hiszen milyen tanácsokat fogunk olvasni? Például ilyenek: dobd ki az ágyadat azonnal, vagy hagyd el a lakásodat, és költözz vissza 18 hónap múlva, míg ki nem halnak a poloskák, vagy használj rovarirtó szert. Egyik tanácsot sem kell megfogadni, és az sem célszerű, ha a permetrin vagy egyéb hatóanyagú rovarirtókkal szórjuk tele a lakást, különösen, ha gyermekünket és háziállatainkat meg akarjuk óvni a mérgezéstől. Sajnos, az ultrahangos rovarirtók sem hatásosak poloska ellen.

De nem kell kétségbeesni, mert igenis meg lehet ezektől a bogaraktól szabadulni, anélkül, hogy kidobnánk a bútorokat, még ha nem is olyan gyorsan, mint más vérszívóktól.

Az utóbbi évtizedekben egyébként az ágyi poloskák egyre nagyobb mértékű elterjedése volt megfigyelhető, sokak szerint ebben nagy szerepe volt a használt ruhák fellendülő kereskedelmének – hiszen ezek a bogarak a ruhák között megbújva vidáman utazgattak egyik országból a másikba. Hatalmas gondokat okoztak szerte Európában és az Egyesült Államokban is, ahol gyakorlatilag megszállták a panziókat, de még a luxushoteleket is. A teljesen környezetbarát irtómódszer ellenük egyébként Amerikából származik, ahol rájöttek, hogy ki kell használni a bogár azon gyengeségét, hogy nem bírja a magas hőmérsékletet. Nekiláttak hát, hogy a szállodai ágyakat és berendezéseket olyan szobákba zárják, ahol a magas hőmérsékleten – 60 fok felett – már 15 perc alatt elpusztulnak az állatok. Ennek köszönhetően sikeresen visszaszorították az állatok előfordulását. Az otthonunkban természetesen ilyen hőkabinokat nem tudunk kialakítani, de mégis van valami, amit bevethetünk ellenük: a gőztisztítót, melynek 100 fokos hőmérsékletével azonnal végezhetünk a bogarakkal és a petékkel is. Természetesen első körben azokkal, melyekhez közvetlenül eljut a gőz, de azokat is megzavarjuk vele, amelyek valahol védettebb helyen bújtak el az ágyban.

De lássuk lépésről-lépésre, mit kell tennünk ágyi poloska megjelenése esetén!

1.Első és legfontosabb, hogy minél korábban felfedezzük a jelenlétüket az otthonunkban, még mielőtt olyan mértékben elszaporodtak volna, hogy elkerülhetetlen legyen a vegyszeres irtás profi szakemberrel. Ugyanis csak akkor van esélyünk a házi kiirtásra, ha még csak kevés hívatlan látogatónk van. Honnan tudhatjuk, hogy megjelentek? Figyeljünk fel minden ismeretlen eredetű csípésre! Nyáron a viszkető csípéseknél, mindig szúnyogra vagy pókra gondolunk, pedig nem biztos, hogy az csípett meg. Az ágyi poloskák kedvelt területei a lábszár a karok és a nyak, ha itt találunk piros, lilás pöttyöket, vagy nagyobb duzzanatot, akár többet egymás mellett, akkor kezdjünk gyanakodni!

2.Ha erős a gyanú, hogy ágyi poloska csíp bennünket éjjelente, azonnal vizsgáljuk át az ágyat! Minden rést a szövet varrása mentén, a fa részeket és repedéseket, borítsuk fel az ágyat, ha szükséges. Ha van poloska, hamar megtaláljuk a ráutaló jeleket: kisebb-nagyobb levedlett bőrt, amire első pillantásra azt hihetnénk, hogy élő bogár, és fekete, kicsi gömb alakú ürüléket, melyek a mákszemekhez hasonlítanak. Ha a kutatás közben élő bogárral találkozunk, gyorsan nyomjuk össze, ne engedjük meglógni!

3.Az ágy átvizsgálása után jöhet a szoba többi része. Nézzünk be a szőnyeg alá, és az ágy melletti faliszőnyeg alá is, mert nappal oda is elbújhatnak. Kedvelt rejtőzködőhelyek még a képek a falon, a könyvek, vagy a tapéták alatti rések, és a bútorok hézagjai. Nézzük meg, találunk-e máshol is ürüléket, ha nem, akkor talán szerencsénk van, és ott még nem vertek tanyát, tehát a fertőzöttség nem nagy.

4.Kezdjük meg a fertőtlenítés első lépését. Az ágyneműt, párnákat, paplant mossuk ki legalább 60 fokon, és addig ne is tároljuk az ágyban, amíg ki nem irtottuk a bogarakat.

5.Zárjunk el minden rést, hézagot cementtel, vagy habragasztóval, a lényeg, hogy többé ne bújhasson el sehová poloska, és petéket se tudjon odarakni. Ne hagyjunk rést a parketta vagy padlószőnyeg szélén a fal mentén, de még a konnektorok oldalán se!

6.Ha még nincsen, szerezzünk be egy gőztisztítót, és megkezdődhet az irtás. Mindenképpen érdemes beinvesztálni egy ilyen tisztítóba, akkor is, ha végül profi segítséget veszünk igénybe a poloskák elleni harcban, mert rendszeres használatával megelőzhetjük, hogy a bogarak visszatérjenek, az ágyneműket, ágyakat pedig nem csak tőlük, hanem az atkáktól és baktériumoktól is megszabadíthatjuk.

7.Kezdjük meg az irtást! A 100 fokos gőzzel fújjunk be az ágy minden résébe, végig a fahézagokba, és a szövetrésekbe, jó alaposan. Ezt minden nap meg kell tennünk, míg el nem tűnnek a poloskák, amit leginkább onnan tudhatunk, hogy már nincsenek rajtunk csípések. A gőzzel megölhetjük a petéket, a kifejlett bogarakat, de amelyeket csak eltalálunk, vagy érzik meleget, azokat is megzavarjuk vele. Az irtás idején szemfülesnek kell lenni, és meg kell ölni a gőztől előbújó poloskákat, melyek az ágy szélén, a fal mentén mászhatnak. A mindennapos gőzölést több héten át el kell végezni, valószínűleg legalább két hónapon át, ez a fertőzöttségtől függ, és később is, ha már eltűntek, legalább havonta egyszer, mert ezek a bogarak nem szeretik, ha zavarják őket, és ilyen helyen nem fognak megtelepedni. A megelőzésben az is segít, hogy ha legközelebb új ágyat szerzünk be, legyen szempont a kiválasztásnál, hogy minél könnyebben átgőzölhető legyen, ne legyen benne sok búvóhely, és az sem árt, ha a huzat levehető, mosható.

Ha a csípések nem múlnak el a gőzölés hatására, és úgy érezzük, nem boldogulunk egyedül, akkor sem kell a vegyszeres irtást igénybe venni. Ugyanis már hazánkban is létezik bio poloskairtás, mely szintén a gőz erejét használja, csak nagyobb teljesítménnyel, mint egy kézi gőztisztító.

Tehát ne ijedjünk meg, meg lehet szabadulni a vérszívóktól, anélkül, hogy hatalmas költségekbe vernénk magukat. Ne is szégyenkezzünk a megjelenésük miatt, mert sokan még ma is azt hiszik, az ágyi poloska a piszkos lakás jele. Ez nem igaz, hiszen bárhol megjelenhetnek. Pusztán arról van szó, hogy ha egy lakás túlzsúfolt, és sok benne a búvóhely a rovarok számára, akkor ott könnyebben elszaporodhatnak, anélkül, hogy időben felfedeznénk őket.

Nagyon erős fertőzöttség esetén, mikor már az ún. poloskaszag is érezhető, akkor azonban valóban elkerülhetetlen lehet a vegyszeres irtás. Ha pedig eltűntek, akkor is használjuk ki a gőz erejét, hogy ne térjenek vissza a bogarak, akárhonnan is jöttek.

Szerző: Jáksó Nóra

Heti Facebook kérdésünk: Beszélgessünk! Te mivel védekezel ősszel a megfázás ellen? >>>>>>>>

 

Mindent vitt a Ninja Warrior

Mindent vitt a Ninja Warrior

Mindent vitt a Ninja Warrior

Október 16-án indult a TV2...

Tovább a cikkhez
Kiderült Radics Gigi és Puskás Peti kiket visz magával az X-Faktor élő showjába

Kiderült Radics Gigi és Puskás Peti kiket visz magával az X-Faktor élő showjába

Kiderült Radics Gigi és Puskás Peti kiket visz magával az X-Faktor élő showjába

Radics Giginek nehéz volt...

Tovább a cikkhez
Kiderült ByeAlex és Gáspár Laci kiket visz magával az X-Faktor élő showjába

Kiderült ByeAlex és Gáspár Laci kiket visz magával az X-Faktor élő showjába

Kiderült ByeAlex és Gáspár Laci kiket visz magával az X-Faktor élő showjába

ByeAlex romantikus énjét...

Tovább a cikkhez
Ismerd meg a gyömbér legfontosabb egészségvédő hatásait

Ismerd meg a gyömbér legfontosabb egészségvédő hatásait

Ismerd meg a gyömbér legfontosabb egészségvédő hatásait

Az ázsiai eredetű gyömbér...

Tovább a cikkhez
Tévhit, hogy ez segít leszokni a dohányzásról

Tévhit, hogy ez segít leszokni a dohányzásról

Tévhit, hogy ez segít leszokni a dohányzásról

Az „e-cigiről” sokan állítják,...

Tovább a cikkhez
Ez a természetes gyógymód olyan hatásos stressz ellen, mint egyes gyógyszerek

Ez a természetes gyógymód olyan hatásos stressz ellen, mint egyes gyógyszerek

Ez a természetes gyógymód olyan hatásos stressz ellen, mint egyes gyógyszerek

Az Endocrinology szaklapban...

Tovább a cikkhez

Beköszön az ősz!

A nyárnak sajnos hivatalosan is vége, de van egy jó hírünk: itt az ősz! Ez a színes, változékony, de semmiképpen sem unalmas évszak, amit bár sokszor szürkének és egyhangúnak látunk, valójában rengeteg lehetőséget rejt akár bent, akár kint, a szabadban. A FittKlub oldala ezúttal is igyekszik meghozni a kedvet egy kis őszöléshez, programajánlóval, tippekkel, ötletekkel, hogy könnyebben túltehessük magunkat a nyár elmúlta felett érzett melankólián.

Bővebben...:

Megkérdeztük: Milyen élelmiszerekkel erősítsük immunrendszerünket a megfázásos időszakban?

A betegségeket jobb megelőzni, s ebben legfontosabb segítőtársunk saját immunrendszerünk. Ha kellőképpen erős, akkor lehet, hogy észre sem veszünk egy megfázást vagy egy influenzafertőzést, mert tünetmentesen átvészeljük.

Bővebben...:

5 csodaszép színes őszi koszorú, készítsd el őket saját kezűleg

Ezekhez a szép őszi koszorúk elkészítéséhez kell némi kézügyesség és türelem, de megéri őket elkészíteni, mert remekül feldobják ősszel a bejárati ajtót.

Bővebben...:
Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva...

Tovább a cikkhez

3 napos ananász diéta

ananász diéta

Közeleg egy fontos esemény, jó lenne leadni gyorsan pár kilót? Akkor a 3 napos villámgyors ananász diéta neked szól.

Bővebben...:

Szénhidrátszegény diéta titka

Szénhidrátszegény  diéta

A legtöbb diéta és fogyókúra alapja a szénhidrát csökkentése, így nem csoda, hogy a szénhidrátszegény diétát sok fogyni vágyó követi. A szénhidrátszegény diéta gyors és látványos eredményt hoz, ha te szereted a salátát, a húst, és a zöldségeket, könnyedén betartod majd a szénhidrát csökkentés szabályait.

Bővebben...:

Így kell lecsökkenteni a szénhidrát mennyiséget

A szénhidrátot manapság divat ősellenségként beállítani, így gyakorlatilag teljes szénhidrátmegvonás mellett próbálnak sokan kimerítő, megerőltető munkát végezni, ami nem csak lehetetlen, de káros is az egészségre. Nem szabad túlzásokba esned neked sem – így kell lecsökkenteni a szénhidrát mennyiséget:

Bővebben...: