hétfő, 19 február 2018

7 lépés az ágyi poloska írtásához

Valóra vált rémálom, ha az ember felfedezi, hogy ágyi poloskák telepedtek meg az otthonában. Minden vérszívótól irtózunk, de ezektől a viszonylag nagy termetű bogaraktól még inkább, hiszen nem olyan könnyű megszabadulni tőlük, mint a szúnyogoktól, és éjjel másznak ránk, amikor békésen alszunk.

És mit csinál a mai kor embere, ha észreveszi őket? Felkeresi az internetet, hogy megnézze, létezik-e olyan házi módszer, mellyel kiirthatók. Valószínűleg, csak még jobban el fogunk keseredni, hiszen milyen tanácsokat fogunk olvasni? Például ilyenek: dobd ki az ágyadat azonnal, vagy hagyd el a lakásodat, és költözz vissza 18 hónap múlva, míg ki nem halnak a poloskák, vagy használj rovarirtó szert. Egyik tanácsot sem kell megfogadni, és az sem célszerű, ha a permetrin vagy egyéb hatóanyagú rovarirtókkal szórjuk tele a lakást, különösen, ha gyermekünket és háziállatainkat meg akarjuk óvni a mérgezéstől. Sajnos, az ultrahangos rovarirtók sem hatásosak poloska ellen.

De nem kell kétségbeesni, mert igenis meg lehet ezektől a bogaraktól szabadulni, anélkül, hogy kidobnánk a bútorokat, még ha nem is olyan gyorsan, mint más vérszívóktól.

Az utóbbi évtizedekben egyébként az ágyi poloskák egyre nagyobb mértékű elterjedése volt megfigyelhető, sokak szerint ebben nagy szerepe volt a használt ruhák fellendülő kereskedelmének – hiszen ezek a bogarak a ruhák között megbújva vidáman utazgattak egyik országból a másikba. Hatalmas gondokat okoztak szerte Európában és az Egyesült Államokban is, ahol gyakorlatilag megszállták a panziókat, de még a luxushoteleket is. A teljesen környezetbarát irtómódszer ellenük egyébként Amerikából származik, ahol rájöttek, hogy ki kell használni a bogár azon gyengeségét, hogy nem bírja a magas hőmérsékletet. Nekiláttak hát, hogy a szállodai ágyakat és berendezéseket olyan szobákba zárják, ahol a magas hőmérsékleten – 60 fok felett – már 15 perc alatt elpusztulnak az állatok. Ennek köszönhetően sikeresen visszaszorították az állatok előfordulását. Az otthonunkban természetesen ilyen hőkabinokat nem tudunk kialakítani, de mégis van valami, amit bevethetünk ellenük: a gőztisztítót, melynek 100 fokos hőmérsékletével azonnal végezhetünk a bogarakkal és a petékkel is. Természetesen első körben azokkal, melyekhez közvetlenül eljut a gőz, de azokat is megzavarjuk vele, amelyek valahol védettebb helyen bújtak el az ágyban.

De lássuk lépésről-lépésre, mit kell tennünk ágyi poloska megjelenése esetén!

1.Első és legfontosabb, hogy minél korábban felfedezzük a jelenlétüket az otthonunkban, még mielőtt olyan mértékben elszaporodtak volna, hogy elkerülhetetlen legyen a vegyszeres irtás profi szakemberrel. Ugyanis csak akkor van esélyünk a házi kiirtásra, ha még csak kevés hívatlan látogatónk van. Honnan tudhatjuk, hogy megjelentek? Figyeljünk fel minden ismeretlen eredetű csípésre! Nyáron a viszkető csípéseknél, mindig szúnyogra vagy pókra gondolunk, pedig nem biztos, hogy az csípett meg. Az ágyi poloskák kedvelt területei a lábszár a karok és a nyak, ha itt találunk piros, lilás pöttyöket, vagy nagyobb duzzanatot, akár többet egymás mellett, akkor kezdjünk gyanakodni!

2.Ha erős a gyanú, hogy ágyi poloska csíp bennünket éjjelente, azonnal vizsgáljuk át az ágyat! Minden rést a szövet varrása mentén, a fa részeket és repedéseket, borítsuk fel az ágyat, ha szükséges. Ha van poloska, hamar megtaláljuk a ráutaló jeleket: kisebb-nagyobb levedlett bőrt, amire első pillantásra azt hihetnénk, hogy élő bogár, és fekete, kicsi gömb alakú ürüléket, melyek a mákszemekhez hasonlítanak. Ha a kutatás közben élő bogárral találkozunk, gyorsan nyomjuk össze, ne engedjük meglógni!

3.Az ágy átvizsgálása után jöhet a szoba többi része. Nézzünk be a szőnyeg alá, és az ágy melletti faliszőnyeg alá is, mert nappal oda is elbújhatnak. Kedvelt rejtőzködőhelyek még a képek a falon, a könyvek, vagy a tapéták alatti rések, és a bútorok hézagjai. Nézzük meg, találunk-e máshol is ürüléket, ha nem, akkor talán szerencsénk van, és ott még nem vertek tanyát, tehát a fertőzöttség nem nagy.

4.Kezdjük meg a fertőtlenítés első lépését. Az ágyneműt, párnákat, paplant mossuk ki legalább 60 fokon, és addig ne is tároljuk az ágyban, amíg ki nem irtottuk a bogarakat.

5.Zárjunk el minden rést, hézagot cementtel, vagy habragasztóval, a lényeg, hogy többé ne bújhasson el sehová poloska, és petéket se tudjon odarakni. Ne hagyjunk rést a parketta vagy padlószőnyeg szélén a fal mentén, de még a konnektorok oldalán se!

6.Ha még nincsen, szerezzünk be egy gőztisztítót, és megkezdődhet az irtás. Mindenképpen érdemes beinvesztálni egy ilyen tisztítóba, akkor is, ha végül profi segítséget veszünk igénybe a poloskák elleni harcban, mert rendszeres használatával megelőzhetjük, hogy a bogarak visszatérjenek, az ágyneműket, ágyakat pedig nem csak tőlük, hanem az atkáktól és baktériumoktól is megszabadíthatjuk.

7.Kezdjük meg az irtást! A 100 fokos gőzzel fújjunk be az ágy minden résébe, végig a fahézagokba, és a szövetrésekbe, jó alaposan. Ezt minden nap meg kell tennünk, míg el nem tűnnek a poloskák, amit leginkább onnan tudhatunk, hogy már nincsenek rajtunk csípések. A gőzzel megölhetjük a petéket, a kifejlett bogarakat, de amelyeket csak eltalálunk, vagy érzik meleget, azokat is megzavarjuk vele. Az irtás idején szemfülesnek kell lenni, és meg kell ölni a gőztől előbújó poloskákat, melyek az ágy szélén, a fal mentén mászhatnak. A mindennapos gőzölést több héten át el kell végezni, valószínűleg legalább két hónapon át, ez a fertőzöttségtől függ, és később is, ha már eltűntek, legalább havonta egyszer, mert ezek a bogarak nem szeretik, ha zavarják őket, és ilyen helyen nem fognak megtelepedni. A megelőzésben az is segít, hogy ha legközelebb új ágyat szerzünk be, legyen szempont a kiválasztásnál, hogy minél könnyebben átgőzölhető legyen, ne legyen benne sok búvóhely, és az sem árt, ha a huzat levehető, mosható.

Ha a csípések nem múlnak el a gőzölés hatására, és úgy érezzük, nem boldogulunk egyedül, akkor sem kell a vegyszeres irtást igénybe venni. Ugyanis már hazánkban is létezik bio poloskairtás, mely szintén a gőz erejét használja, csak nagyobb teljesítménnyel, mint egy kézi gőztisztító.

Tehát ne ijedjünk meg, meg lehet szabadulni a vérszívóktól, anélkül, hogy hatalmas költségekbe vernénk magukat. Ne is szégyenkezzünk a megjelenésük miatt, mert sokan még ma is azt hiszik, az ágyi poloska a piszkos lakás jele. Ez nem igaz, hiszen bárhol megjelenhetnek. Pusztán arról van szó, hogy ha egy lakás túlzsúfolt, és sok benne a búvóhely a rovarok számára, akkor ott könnyebben elszaporodhatnak, anélkül, hogy időben felfedeznénk őket.

Nagyon erős fertőzöttség esetén, mikor már az ún. poloskaszag is érezhető, akkor azonban valóban elkerülhetetlen lehet a vegyszeres irtás. Ha pedig eltűntek, akkor is használjuk ki a gőz erejét, hogy ne térjenek vissza a bogarak, akárhonnan is jöttek.

Szerző: Jáksó Nóra

Ha tetszett a cikk kérjük lájkold, vagy oszd meg a Facebookon a cikk tetején levő gombokkal, vagy Facebook oldalunkon! >>>>>>>>

 

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

A Valentin-nap a párok és...

Tovább a cikkhez
Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Sztárvendégek, szexi táncoslányok,...

Tovább a cikkhez
Jessie J végre magyarországon is fellép

Jessie J végre magyarországon is fellép

Jessie J végre magyarországon is fellép

Az EFOTT szervezői az ELTE...

Tovább a cikkhez
9 fantasztikus otthoni szépségápolási praktika

9 fantasztikus otthoni szépségápolási praktika

9 fantasztikus otthoni szépségápolási praktika

A szépséghez nem a multi...

Tovább a cikkhez
Hogyan lehetsz optimistább és sikeresebb az egyetemi lét kezdetén?

Hogyan lehetsz optimistább és sikeresebb az egyetemi lét kezdetén?

Hogyan lehetsz optimistább és sikeresebb az egyetemi lét kezdetén?

A University of British...

Tovább a cikkhez
Mégsem kell korlátoznunk a cukorfogyasztást?

Mégsem kell korlátoznunk a cukorfogyasztást?

Mégsem kell korlátoznunk a cukorfogyasztást?

A cukorbevitel korlátozására...

Tovább a cikkhez

Így készül a kókuszvíz házilag

Kókuszvíz

A kókuszból készült italok nem csak mennyei ízükről híresek, de egészségesek és sokoldalúan is felhasználhatóak. Sajnos, a boltban viszont irreálisan sokat kérnek értük, ha egyáltalán lehet kapni ilyesmit, mi viszont egyszerűen kicselezhetjük őket, így készül a kókuszvíz házilag:

Bővebben...:

Így készíts Túró Rudit házilag a gyerekeknek

túrórudi készítése házilag

A hungarikumnak számító Túró Rudi mindenki kedvence, de mint tudjuk egyre kisebb és egyre drágább. Ha mégsem szeretnétek lemondani róla, akkor így készíts túró rudit házilag a gyerekeknek.

Bővebben...:

Így készíts madáreleséget házilag

Itt a tél, éheznek a kerti madarak, de hogy segíteni tudj rajtuk, így készíts madáreleséget házilag.

Bővebben...:

Ezeket szerezd be, ha paleo fogyókúrázni szeretnél

Paleo diéta

Napjaink egyik legdivatosabb étrendje, a paleo-diéta népszerűsége abból fakad, hogy a vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozása alapján van összeállítva, s tudvalevő, hogy őket nem kínozták olyan népbetegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szívbetegség.

Bővebben...:

Így segít lefogyni a zöld tea

zöld tea fogyókúra

Fogyasztó csodaszer nem létezik, ám ha egy egészséges, olcsó és egyszerű segítséget keresünk a zsírégetéshez, akkor feltétlenül válasszuk a zöld teát.

Bővebben...:

Így fogyókúrázz egészségesen

egészséges fogyókúra

Szeretnél lefogyni? És lehetőleg gyorsan? Elérheted úgy az álomalakod, hogy közben ne árts az egészségednek?

Bővebben...: