kedd, 22 augusztus 2017

7 lépés az ágyi polsoka írtásához

Valóra vált rémálom, ha az ember felfedezi, hogy ágyi poloskák telepedtek meg az otthonában. Minden vérszívótól irtózunk, de ezektől a viszonylag nagy termetű bogaraktól még inkább, hiszen nem olyan könnyű megszabadulni tőlük, mint a szúnyogoktól, és éjjel másznak ránk, amikor békésen alszunk.

És mit csinál a mai kor embere, ha észreveszi őket? Felkeresi az internetet, hogy megnézze, létezik-e olyan házi módszer, mellyel kiirthatók. Valószínűleg, csak még jobban el fogunk keseredni, hiszen milyen tanácsokat fogunk olvasni? Például ilyenek: dobd ki az ágyadat azonnal, vagy hagyd el a lakásodat, és költözz vissza 18 hónap múlva, míg ki nem halnak a poloskák, vagy használj rovarirtó szert. Egyik tanácsot sem kell megfogadni, és az sem célszerű, ha a permetrin vagy egyéb hatóanyagú rovarirtókkal szórjuk tele a lakást, különösen, ha gyermekünket és háziállatainkat meg akarjuk óvni a mérgezéstől. Sajnos, az ultrahangos rovarirtók sem hatásosak poloska ellen.

De nem kell kétségbeesni, mert igenis meg lehet ezektől a bogaraktól szabadulni, anélkül, hogy kidobnánk a bútorokat, még ha nem is olyan gyorsan, mint más vérszívóktól.

Az utóbbi évtizedekben egyébként az ágyi poloskák egyre nagyobb mértékű elterjedése volt megfigyelhető, sokak szerint ebben nagy szerepe volt a használt ruhák fellendülő kereskedelmének – hiszen ezek a bogarak a ruhák között megbújva vidáman utazgattak egyik országból a másikba. Hatalmas gondokat okoztak szerte Európában és az Egyesült Államokban is, ahol gyakorlatilag megszállták a panziókat, de még a luxushoteleket is. A teljesen környezetbarát irtómódszer ellenük egyébként Amerikából származik, ahol rájöttek, hogy ki kell használni a bogár azon gyengeségét, hogy nem bírja a magas hőmérsékletet. Nekiláttak hát, hogy a szállodai ágyakat és berendezéseket olyan szobákba zárják, ahol a magas hőmérsékleten – 60 fok felett – már 15 perc alatt elpusztulnak az állatok. Ennek köszönhetően sikeresen visszaszorították az állatok előfordulását. Az otthonunkban természetesen ilyen hőkabinokat nem tudunk kialakítani, de mégis van valami, amit bevethetünk ellenük: a gőztisztítót, melynek 100 fokos hőmérsékletével azonnal végezhetünk a bogarakkal és a petékkel is. Természetesen első körben azokkal, melyekhez közvetlenül eljut a gőz, de azokat is megzavarjuk vele, amelyek valahol védettebb helyen bújtak el az ágyban.

De lássuk lépésről-lépésre, mit kell tennünk ágyi poloska megjelenése esetén!

1.Első és legfontosabb, hogy minél korábban felfedezzük a jelenlétüket az otthonunkban, még mielőtt olyan mértékben elszaporodtak volna, hogy elkerülhetetlen legyen a vegyszeres irtás profi szakemberrel. Ugyanis csak akkor van esélyünk a házi kiirtásra, ha még csak kevés hívatlan látogatónk van. Honnan tudhatjuk, hogy megjelentek? Figyeljünk fel minden ismeretlen eredetű csípésre! Nyáron a viszkető csípéseknél, mindig szúnyogra vagy pókra gondolunk, pedig nem biztos, hogy az csípett meg. Az ágyi poloskák kedvelt területei a lábszár a karok és a nyak, ha itt találunk piros, lilás pöttyöket, vagy nagyobb duzzanatot, akár többet egymás mellett, akkor kezdjünk gyanakodni!

2.Ha erős a gyanú, hogy ágyi poloska csíp bennünket éjjelente, azonnal vizsgáljuk át az ágyat! Minden rést a szövet varrása mentén, a fa részeket és repedéseket, borítsuk fel az ágyat, ha szükséges. Ha van poloska, hamar megtaláljuk a ráutaló jeleket: kisebb-nagyobb levedlett bőrt, amire első pillantásra azt hihetnénk, hogy élő bogár, és fekete, kicsi gömb alakú ürüléket, melyek a mákszemekhez hasonlítanak. Ha a kutatás közben élő bogárral találkozunk, gyorsan nyomjuk össze, ne engedjük meglógni!

3.Az ágy átvizsgálása után jöhet a szoba többi része. Nézzünk be a szőnyeg alá, és az ágy melletti faliszőnyeg alá is, mert nappal oda is elbújhatnak. Kedvelt rejtőzködőhelyek még a képek a falon, a könyvek, vagy a tapéták alatti rések, és a bútorok hézagjai. Nézzük meg, találunk-e máshol is ürüléket, ha nem, akkor talán szerencsénk van, és ott még nem vertek tanyát, tehát a fertőzöttség nem nagy.

4.Kezdjük meg a fertőtlenítés első lépését. Az ágyneműt, párnákat, paplant mossuk ki legalább 60 fokon, és addig ne is tároljuk az ágyban, amíg ki nem irtottuk a bogarakat.

5.Zárjunk el minden rést, hézagot cementtel, vagy habragasztóval, a lényeg, hogy többé ne bújhasson el sehová poloska, és petéket se tudjon odarakni. Ne hagyjunk rést a parketta vagy padlószőnyeg szélén a fal mentén, de még a konnektorok oldalán se!

6.Ha még nincsen, szerezzünk be egy gőztisztítót, és megkezdődhet az irtás. Mindenképpen érdemes beinvesztálni egy ilyen tisztítóba, akkor is, ha végül profi segítséget veszünk igénybe a poloskák elleni harcban, mert rendszeres használatával megelőzhetjük, hogy a bogarak visszatérjenek, az ágyneműket, ágyakat pedig nem csak tőlük, hanem az atkáktól és baktériumoktól is megszabadíthatjuk.

7.Kezdjük meg az irtást! A 100 fokos gőzzel fújjunk be az ágy minden résébe, végig a fahézagokba, és a szövetrésekbe, jó alaposan. Ezt minden nap meg kell tennünk, míg el nem tűnnek a poloskák, amit leginkább onnan tudhatunk, hogy már nincsenek rajtunk csípések. A gőzzel megölhetjük a petéket, a kifejlett bogarakat, de amelyeket csak eltalálunk, vagy érzik meleget, azokat is megzavarjuk vele. Az irtás idején szemfülesnek kell lenni, és meg kell ölni a gőztől előbújó poloskákat, melyek az ágy szélén, a fal mentén mászhatnak. A mindennapos gőzölést több héten át el kell végezni, valószínűleg legalább két hónapon át, ez a fertőzöttségtől függ, és később is, ha már eltűntek, legalább havonta egyszer, mert ezek a bogarak nem szeretik, ha zavarják őket, és ilyen helyen nem fognak megtelepedni. A megelőzésben az is segít, hogy ha legközelebb új ágyat szerzünk be, legyen szempont a kiválasztásnál, hogy minél könnyebben átgőzölhető legyen, ne legyen benne sok búvóhely, és az sem árt, ha a huzat levehető, mosható.

Ha a csípések nem múlnak el a gőzölés hatására, és úgy érezzük, nem boldogulunk egyedül, akkor sem kell a vegyszeres irtást igénybe venni. Ugyanis már hazánkban is létezik bio poloskairtás, mely szintén a gőz erejét használja, csak nagyobb teljesítménnyel, mint egy kézi gőztisztító.

Tehát ne ijedjünk meg, meg lehet szabadulni a vérszívóktól, anélkül, hogy hatalmas költségekbe vernénk magukat. Ne is szégyenkezzünk a megjelenésük miatt, mert sokan még ma is azt hiszik, az ágyi poloska a piszkos lakás jele. Ez nem igaz, hiszen bárhol megjelenhetnek. Pusztán arról van szó, hogy ha egy lakás túlzsúfolt, és sok benne a búvóhely a rovarok számára, akkor ott könnyebben elszaporodhatnak, anélkül, hogy időben felfedeznénk őket.

Nagyon erős fertőzöttség esetén, mikor már az ún. poloskaszag is érezhető, akkor azonban valóban elkerülhetetlen lehet a vegyszeres irtás. Ha pedig eltűntek, akkor is használjuk ki a gőz erejét, hogy ne térjenek vissza a bogarak, akárhonnan is jöttek.

Szerző: Jáksó Nóra

 

Országos premierek ősszel

Országos premierek ősszel

Országos premierek ősszel

  Szeptemberben országos...

Tovább a cikkhez
Will Ferrell szerencséje

Will Ferrell szerencséje

Will Ferrell szerencséje

A komoly filmekben a főszereplő...

Tovább a cikkhez
A TV2 esti műsorrendje augusztus 28-tól átalakul

A TV2 esti műsorrendje augusztus 28-tól átalakul

A TV2 esti műsorrendje augusztus 28-tól átalakul

Augusztus 28-án indítja...

Tovább a cikkhez
A méh- és darázscsípés kezelése házilag

A méh- és darázscsípés kezelése házilag

A méh- és darázscsípés kezelése házilag

Életed során talán veled...

Tovább a cikkhez
Amit sosem hittél: ettől a sporttól lehet harmadik heréd!

Amit sosem hittél: ettől a sporttól lehet harmadik heréd!

Amit sosem hittél: ettől a sporttól lehet harmadik heréd!

Dél-afrikai orvosok arra...

Tovább a cikkhez
Ilyen lesz a gyermeked, ha túldicséred

Ilyen lesz a gyermeked, ha túldicséred

Ilyen lesz a gyermeked, ha túldicséred

Egy friss kutatás szerint...

Tovább a cikkhez

Nyáron is fontos a szőrtelenítés!

A nyári hónapokban a szőrtelenítés különösen kényes kérdés, hiszen a nyaralásból senki nem a szúró sörtécskék okozta kellemetlenségekre szeretne visszaemlékezni.

Bővebben...:

Hűsítsük magunkat a nyári forróságban tejjel!

Ezt várjuk egész évben, mégis mindenki óriási sóhajokkal nyugtázza: nagyon meleg van. Ebben a rekkenő hőségben különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel. Ilyenkor mindannyiunkban felmerül a kérdés: mivel is hűtsem le magam, mivel tudnék gyorsan felfrissülni?

Bővebben...:

Női veszélyek nyáron :amit a felfázásról tudni érdemes

Biztosan emlékszünk anyáink, nagyanyáink féltő mondataira, miszerint ne üljünk hideg kőre, ne mászkáljunk mezítláb, takarjuk be derekunkat – nehogy megfázzon a vesénk, vagy ne töltsünk túl sok időt vizes fürdőruhában.

Bővebben...:
Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva...

Tovább a cikkhez

Itt a „pegán diéta”, ami egyesíti a paleolit és a vegán étrend előnyeit

pegán diéta

A pegán, azaz a paleo-vegán diéta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Hívei esznek húst és gabonát is, ám elkerülik a tejtermékeket és a glutént. Az étrendet Dr. Mark Hyman, az egyesült államokbeli Cleveland Orvosi Központ munkatársa nevezte el.

Bővebben...:

A fogyókúrás víz készítése otthon percek alatt

fogyókúrás víz

Készíts magadnak otthon fogyókúrás vizet percek alatt, amely nem csak finom, de a kilóktól is megszabadít téged. Ez a finom karcsúsító víz remek zsírégető, érdemes kipróbálnod!

Bővebben...:

Ezért veszélyes az Atkins diéta

Amerikai kutatók szerint a túl sok fehérje fogyasztásán alapuló Atkins diéta, a középkorú emberek számára ugyanolyan veszélyes lehet, mint a dohányzás.

Bővebben...:

Tejszínes csokoládés sütemény recept

Aki szereti a csokoládét, készítse el otthon, ezt a finom tejszínes csokoládés sütemény receptet, amely még a kezdőknek sem okoz gondot.

Bővebben...:

Vaníliás diós piskóta recept

Íme, egy finom mennyei piskóta, amely dióval és vanília pudinggal készül, és csoki darával díszítjük.Gyorsan elkészül, akár születésnapra is elkészíthető.

Bővebben...:

A méh- és darázscsípés kezelése házilag

Életed során talán veled vagy valamelyik közeli hozzátartozóddal előfordult, hogy méh- vagy darázscsípés érte. A korábbi hiedelmekkel ellentétben a kalcium nem jó megoldás erre a fájdalmas kalandra, a méh- és darázscsípés kezelése házilag különböző praktikákkal oldható meg.

Bővebben...:

Sonkás rizottó recept

A jó rizottó titka a megfelelő rizs kiválasztásában rejlik. A sonkás rizottó gyorsan elkészül, és nagyon laktató, érdemes elkészíteni otthon is.

Bővebben...:

Hogyan szokjak le a dohányzásról?

Hogyan szokjak le a dohányzásról? A legtöbbször igen könnyű elhalasztani a napot, amikor az utolsó cigarettára rágyújtunk – gyakorlatilag mindig akad kifogás, amiért épp nem alkalmas elkezdeni az önmegtartóztatást.

Bővebben...:

A málnalevéltea hatásai és alkalmazása

A málnalevél tea az utóbbi években közkedvelt gyógytea lett ,főleg a kismamák körében. Ismerkedjünk meg a málnalevél tea jótékony hatásával.

Bővebben...: