Fogyjon nyárra a joghurt diétával!

 

Epres, vaníliás, málnás, erdei gyümölcsös, és még rengeteg különböző ízzel, mellé vonzó csomagolással találkozunk. De a kefirt vagy a natúr joghurtot miért nem reklámozzák? Csak azt eszük, meg ami tele van színező anyagokkal, és aromákkal? A joghurt és a kefir legendája a Kaukázusokból indult el. Egy török családnál a tejet kint hagyták, és megaludt. A megfelelő hőmérséklet, és a megfelelő baktériumoknak köszönhetően létre jött az első joghurt. A kefir eltérően a joghurttól nem csak tejsav baktériumokat tartalmaz, hanem élesztőgombákat is, így széndioxid és alkohol kb. 0,7 %a-ban keletkezik benne.

Készítésekor a pasztörizált tejet melegen tartják, és baktérium tenyészetet adnak hozzá, így a joghurtélő marad, azért halljuk olyan sokszor hogy élő flóra. A pasztörizált joghurtban viszont ezek a baktériumok kipusztulnak, miután tejsavat állítanak elő.

A klasszikus savanyú tejterméknek tekinthető joghurt előállításához használt joghurt kultúrát két baktériumfaj, a Streptococcus thermophilus és a Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus alkotja.

A joghurtban és kefirben található baktériumok igen jó hatással vannak bélflóránkra, és emésztésünkre. Rendszeres fogyasztásuk jó közérzetett biztosít, megvéd minket a magas vérnyomástól, erősíti az immunrendszerünket.

A belek erősítése tehát egyúttal az immunrendszer erősítését is jelenti. A káros baktériumok elpusztításán és távoltartásán túl a joghurt egyéb eredetű gyomor és bélpanaszok megszüntetésében is segíthet. Székelési problémákkal - legyen az akár hasmenés, akár székrekedés - küzdők számára is reményekkel kecsegtető alternatíva. Ez utóbbi fennállhat sugárkezelés, ételmérgezés vagy irritábilis bél szindróma miatt, mindegyik esetben ki lehet próbálni, orvos tudtával és egyetértésével, természetesen.

Akik sokat cigarettáznak vagy voltak már másnaposak, tapasztalhatták, ilyenkor mennyire jólesik egy jó zsíros joghurt. Mindez nem véletlen, hiszen kifejezetten a magasabb zsírtartalmú fajták növelik a gyomor ellenállását a savakkal és a káros anyagokkal szemben.

A joghurtot, és a kefirt fogyaszthatjuk reggelire, valódi gyümölcsökkel keverve, vagy müzlivel is. Házilag is készíthetünk joghurtot, vagy kefirt. Forraljuk fel a tejet, majd adjunk hozzá egy élőflórás joghurtot, így beoltjuk. Ezután tegyük félre 7 órán át. Majd a végén tegyük hűtőszekrénybe. 5-6 napon belül el kell fogyasztani. Sok joghurtot reklámoznak a fogyókúra kiegészítőjeként.

De szakemberek felhívják a figyelmünket arra is, hogy az ízesített joghurtok sok cukrot tartalmaznak. Ezért aki fogyókúra alatt fogyaszt ilyen terméket, válassza a natúr joghurtot vagy a kefirt, amely nem tartalmaz cukrot. Íme, egy recept egy villámgyors joghurt diétához:

A reggeli mindennap két dl natúrjoghurt - ami nagyon egészséges - és egy vékony szelet rozskenyér, amelyre ízlés szerint pakolhatunk pulykamell sonkát vagy sovány sajtot, uborka- és paradicsomkarikákat. (kb. 200 kcal)

1. nap

Ebéd: Gyümölcsös omlett joghurttal
2 tojást szétválasztunk. A fehérjét habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját. A tojásmasszát teflonserpenyőben, zsiradék nélkül megsütjük. 2 dl natúr joghurthoz 15 dkg mirelit málnát keverünk, citrommal, édesítővel ízesítjük, és az omlettre halmozzuk. (318 kcal)
Vacsora: Szárnyas saláta

Felkockázunk 8 dkg pulykasonkát. Meghámozunk és felszeletelünk egy almát. A sonkát és az almát a salátalevelekre tesszük, és leöntjük egy dl friss zöldfűszerekkel ízesített joghurttal. Egy vékony szelet rozskenyeret fogyasszunk hozzá. (284 kcal)

2. nap

Ebéd: Rozmaringos burgonya
20 dkg krumplit héjában megfőzzünk, meghámozzuk, félbevágjuk. 1 teáskanál olajon megpirítjuk, sóval, borssal, rozmaringgal fűszerezzük. 2 dl joghurtot pritamin pürével ízesítünk, majd belekeverünk 1-1 kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot és lila hagymát. A zöldséges joghurtot a burgonyára öntjük. (307 kcal)

Vacsora: Fóliában sült hal
15 dkg tengeri halfilét megsózunk, borsozunk, nagy alufólia alapra fektetjük. Ráhalmozunk 12-12 dkg reszelt sárgarépát és karalábét. Beborítjuk egy fél felkarikázott póréhagymával. 0,5 dl joghurtot kikeverünk sóval, borssal, friss zöldfűszerekkel, és a halra öntjük. A fóliát lezárjuk, és forró sütőben 15 percig sütjük. (316 kcal)

3. nap

Ebéd: Zöldségleves joghurtos krémmel
Egy teáskanál olajon üvegesre párolunk egy fej kockára vágott hagymát és egy gerezd fokhagymát. Hozzáadunk 20 dkg karikára vágott cukkínit, egy szál sárgarépát és egy piros húsú paprikát. Felöntjük 2,5 dl húslevessel, és megfőzzük. 0,5 dl natúrjoghurtot zúzott fokhagymával és 1 teáskanál reszelt parmezánnal kikeverünk, és ezzel díszítjük a levest. (312 kcal)

Vacsora: Gyümölcskehely
Egy banánt felkarikázunk, hozzáadunk 25 dkg konzervananászt. 2 dl joghurtot édesítőszerrel és pár csepp citromlével kikeverünk, és a gyümölcsökre öntjük. (300 kcal)

 
 

Joghurtos saláta:

Hozzá valók: 1 pohár natúr joghurt, 1 pohár kefir, Zöldfűszerek, Paradicsom, Póréhagyma, Paprika, Uborka, Retek, Főtt tojás, Só, bors, cukor, Citromlé, Kapor

Elkészítés:

Egy keverő tálba beleöntjük a kefirt, és a joghurtot.

Sózzuk, borsózzuk, adunk hozzá egy kis cukrot, és citromlevet, beletesszük a zöldségeket apróra vágva, és a tojást.

Felkarikázzuk a póréhagymát, ezt is hozzá adjuk, és beletesszük a fűszereket, és a kaprot.

Berakjuk a hűtőbe kb. egy órára, míg az ízek összeérnek.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.