Csokis joghurtos epertorta recept
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg cukor,10 dkg liszt,3 db tojás,15 dkg ráma,5 dkg kakaópor,1 dl tej, pici fahéj.
a krémhez: 2 pohár joghurt, fél liter tejszín,1 csomag vaníliás cukor,30 dkg eper, 25 dkg szeder, házi eperlekvár.
A díszítéshez
20 dkg tortabevonó, vagy étcsokoládé
Elkészítés:
A piskótához a cukrot és a vajat vagy sütőmargarint a tojássárgával habosra keverjük, eztán beletesszük a lisztet, a kakaóport, a fahéjat, majd mindezt jól összekeverjük egy kevés tejjel, és a kemény habbá felvert tojásfehérjét is óvatosan hozzátesszük. A masszát vajjal vagy sütőmargarinnal kikent, kilisztezett kerek sütőformába öntjük, először 180 fokos előmelegített sütőben húsz percig, majd ezt követően 150 fokon még további negyed óráig sütjük. Amíg a tészta sül, addig a gőz fölött a darabokra tört tortabevonót, vagy az egyszerű étcsokoládét megolvasztjuk. Vigyázat: óvatos keverés mellett, pillanatok alatt folyóssá válik. Ezt követően egy tiszta fémtálcára öntjük a csokoládét, és egy késsel néhány milliméteres vastagságúra elsimítjuk.
Ebből néhány egyszerű mozdulattal készül a csoki forgács. Megszilárdulva tökéletes díszítésül szolgál, így lehetőleg több tucatot készítsünk belőle. Ha elsőre nem sikerülne, nem szabad feladni, hisz a csokoládé újbóli felolvasztását követően még mindig próbálkozhatunk. De sima csoki forgáccsal is díszíthetjük, ez persze sokkal egyszerűbb. Ha elkészült a kakaós piskóta és már ki is hűlt, kettévágjuk és megkenjük házi eperlekvárral. Erre rászórjuk az epret, a szedret, majd a géppel felvert tejszínes, joghurtos, vaníliás krém 1/3-val megkenjük, ráhelyezzük a másik fél tortalapot is, majd bevonjuk a maradék tejszínes krémmel. A tetejét szép eperszemekkel díszítjük. Körberakjuk csoki forgáccsal, legalább egy éjszakára a hűtőszekrényben hagyjuk dermedni. Másnap sokkal finomabb lesz.
Nyári epres kocka recept
Hozzávalók:
4 tojás, 17 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 13 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 1 zacskó zselatin fix, 5 dl tejföl, 50 dkg eper, 2,5 dl tejszín, 5 dkg porcukor.
Elkészítés:
A tojásokat 10dkg cukorral habosra keverjük (kb: 12-15 perc), majd rászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Egy 20x30cm-es tepsiben megsütjük. A tejfölt a maradék 7 dkg cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük. A megtisztított, megmosott epret feldaraboljuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A tejfölbe belekeverjük a zselatin fixet, majd a tejszínt is.
Óvatosan beleforgatjuk az eper darabokat. A piskótát keresztben félbevágjuk. Az alsó lapra rátesszük a krémet és elsimítjuk, majd ráborítjuk a másik lapot. 2 órára hűtőbe rakjuk. A sütit porcukorral meghintjük, majd kockákra vágjuk.
Epres túrós rétes recept
Hozzávalók:
1 csomag rétes tészta, 50 dkg túró, 10 dkg cukor, 2 dl tejföl, 4 tojássárgája, 10 dkg őrölt mandula, 10 dkg babapiskóta, csipet só, 1 citrom, 1 kg eper, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg vaj.
Elkészítés:
A rétes tésztát előkészítjük.
A krémhez a túrót a tojássárgájával, 5 dkg cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a csipet sót, a reszelt citromhéjat, majd a levét is, a csomag vaníliás cukrot, majd jó habosra keverjük. a végén belekeverjük a maradék cukrot, a tojásfehérje keményre vert habját, és a durvára vágott mandulát, és az összetört apró babapiskótát is.
A tésztát megkenjük, a krémmel majd kirakjuk a félbevágott eper szemekkel, és óvatosan feltekerjük. Olvasztott vajjal kikenjük a tepsit, beletesszük a rétest tésztát, a tetejét megkenjük vajjal vagy tojássárgájával és közepes hőfokon szép arany barnára sütjük. Ha kihűlt felszeleteljük és tejszínhabbal tálaljuk.