3 halászlé recept a hétvégi bogrács partihoz

 A halászlé a magyar konyha egyik jellegzetes étele, melyet nyáron előszeretettel készítünk bográcsban. Ám ahány ház, annyi szokás, nincsen egységes receptje. Vannak dunai, tiszai és balatoni halászlé receptek, de még ezeken a csoportokon is belül többféle receptet ismerünk. Mi bemutatunk 3 jellegzetes halászlé receptet, mely remek lesz a kerti partira.

Halászlé recept

A halászlé első receptje ’halpaprikás halászosan’ elnevezéssel még 1871-ből való. A halászós mód azt jelenti, hogy minden hozzávaló egyszerre kerül a bográcsba, azaz nem készül hagymás pörköltalap. A halászlé nélkülözhetetlen alkotóeleme a paprika, a paradicsom, a vöröshagyma, az őrölt pirospaprika és természetesen a ponty, mert igazi magyar halászlé csakis pontyból készül.

 

Mutatunk 3 magyar halászlé receptet 3 tájról. Bármelyik mennyei lesz a kerti bográcsozáshoz.

 

Bajai halászlé recept

Az egyik legegyszerűbb halászlé a bajai halászlé receptje, ám amilyen egyszerű, olyan mennyei az íze!

Hozzávalók:

1,4 kg ponty

1 kg halfej

30 dkg halikra

3 közepes fej vöröshagyma

1 tévépaprika

1 paradicsom

4 liter víz

3 evőkanál őrölt fűszerpaprika

só, bors

 

Elkészítése:

Az alaposan megtisztított pontyot darabold fel fejére, farkára és patkókra. A halfejekkel együtt mosd meg az összes halhúst hideg víz alatt. Tedd egy nagy tálba, és sózd meg. Így készítsd elő a halhúst. A vöröshagymát vágd finomra. Rakd a bográcsba, a tetejére a halfejeket, majd öntsd fel a vízzel. Mikor már forr a víz, add hozzá a félbevágott paprikát és félbevágott paradicsomot, mindkettőt kicsumázva, és hagyd felforrni. Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint. Ezután már kisebb lángon főhet a leves, nem kell forrnia. 20-30 perc múlva tedd bele a pontyszeleteket, és a főzés befejezte előtt 3 perccel mehet bele a halikra. Máris tálalhatod!

Szegedi halászlé recept

A szegedi halászlé abban különbözik a bajaitól, hogy a végén ebbe passzírozott halhús is kerül. A halászlékocka még finomabbá teszi, de nem kötelező, viszont bármelyik fajta halászlébe bátran tehető.

Hozzávalók:

2,3 kg ponty

2,3 kg törpeharcsa

3 nagy fej vöröshagyma

őrölt pirospaprika

csípős fűszerpaprika

só, bors ízlés szerint

1 halászlékocka

 

Elkészítése:

A pontyot tisztítsd meg, vágd le a fejét és a farkát, a kifilézett halhúst pedig darabold fel kockákra. Mosd meg alaposan a halhúst. A hagymákat vágd finomra, és tedd a bogrács aljába, a halfejeket és farkakat annyi vízzel, hogy ellepje. Mikor a halhús puhára főtt, távolítsd el belőle a szálkát, és a hagymával együtt passzírozd át. Ez a sűrítmény legyen körülbelül 3-3,5 liternyi. Ezután mehet bele a kockára vágott halhús, só, ízlés szerint bors, halászlékocka, 3 evőkanál őrölt pirospaprika, csípős fűszerpaprika ízlés szerint. Körülbelül még 40 percig kell főzni, míg a halhús megpuhul. Utána lehet tálalni!

Balatoni halászlé recept

Egészen pontosan balatonfüredi a recept. Különlegessé a vörösbor teszi, laktatóbbá, pedig a finom házi tészta, ami tálaláskor belekerül.

Hozzávalók:

2 kg ponty

50 dkg vegyes halhús: törpeharcsa, keszeg, csuka

4 közepes fej vöröshagyma

4 evőkanál őrölt pirospaprika

két kis szem paradicsom

két kicsi zöldpaprika

két cseresznyepaprika

0,5 liter vörösbor

só, bors ízlés szerint

 

Elkészítése:

A hagymát vágd finomra, ez kerül a bogrács aljába, rá pedig két liter hideg víz. Tedd a vízbe a feldarabolt és megmosott, megsózott vegyes halhúst, pontyfejet és farkat. Mikor kezd forrni, akkor add hozzá a félbevágott paprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát és a bort. A főzés alatt ne kevergesd, csak rázogasd a bográcsot. Körülbelül 40 perc alatt fő puhára a halhús. Ezt a hallevet át kell passzírozni, és leszűrni. Ebbe a lébe kerül vissza a felkockázott pontyhús, és puhára kell főzni. Tálalás előtt a házilag gyúrt széles metéltet főzd ki, tedd a tányérokba, és erre merjed a halászlevet.

 

A receptek 4 személyre szólnak, ha ennél több vendéget vársz a bográcsozáshoz, akkor arányosan sokszorozd meg a hozzávalókat. Jó étvágyat!

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.