Valljuk be, a zacskós saláta egy kényelmi termék. Nem kell vesződni a saláták összeválogatásával, nem kell tisztítani, feldarabolni, kész keveréket kapunk, amit csak ízesíteni kell, vagy egy picit gazdagítani, ahogy tetszik, és máris fogyaszthatjuk. De hogyan készítsünk ízletes salátát zacskós salátából, hogy egy ínycsiklandó fogást varázsoljunk belőle az asztalra?
A zacskós saláták fő összetevői általában a fejes káposzta, a jégsaláta, a sárgarépa, az endívia saláta, a radicchio saláta, és a rukkola. Az egyik legnagyobb fejtörést az okozza, hogy olyan terméket szerezzünk be, mely valóban friss és ízletes salátát tartalmaz. Ha ez megvan, akkor már könnyű dolgunk van a saláta elkészítésében.
Íme, 5 gyors saláta recept, melyben a főszereplő a zacskós saláta. Önmagukban vagy köretként is fogyaszthatók. A receptek két személyre szólnak, és nagyjából 300 grammos zacskós saláta kell hozzájuk.
1.Tökmagos saláta recept
Hozzávalók:
1 csomag zacskós saláta
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
2-3 evőkanál tökmagolaj
2 evőkanál citromlé
2-3 evőkanál szezámmag
2 evőkanál tökmag
só
kiegészítésként gazdagítható újhagymával, friss retekkel és csírákkal, de ezek nélkül is remek saláta készíthető.
Elkészítése:
A salátát tedd salátástálba, szórd hozzá a szezámmagot, tökmagot, locsold meg olívaolajjal, tökmagolajjal, citromlével, és ízlés szerint sóval. Alaposan keverd át, és tálalhatod magában, vagy főétel mellé.
2.Zacskós saláta szójajoghurttal
Hozzávalók:
1 csomag zacskós saláta
2 csapott evőkanál lenmag
2-3 evőkanál napraforgómag
2 evőkanál szezámmag
2 evőkanál tökmagolaj
150 gramm natúr szójajoghurt vagy natúr joghurt (ha nem vagy vegán)
só
őrölt kömény
Elkészítése:
A zacskós saláta tartalmát tedd salátástálba. A magvakat keverd hozzá, a tökmagolajat locsold a tetejére. A joghurtot vagy szójajoghurtot ízesítsd sóval és őrölt köménnyel, majd öntsd a salátára. Alaposan keverd át a salátát, és már fogyaszthatod is.
3.Napraforgóöntetes zacskós saláta
Hozzávalók:
1 csomag zacskós saláta
2 evőkanál napraforgómag
2 főtt tojás
1 evőkanál lenmag
az öntethez:
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál napraforgómag
egy gerezd fokhagyma
napraforgóolaj
só
Elkészítése:
Főzzél két tojást keményre. A zacskós salátát addig tedd tálba. Keverd hozzá a magvakat. Az öntet hozzávalóit turmixold annyi olajjal össze, hogy majonéz állagot kapjál. A kész öntetet keverd a salátához, tálaláskor tedd a saláta tetejére a negyed cikkekre vágott főtt tojásokat.
4.Babos zacskós saláta
Hozzávalók:
1 csomag zacskós saláta
egy konzerv főtt bab (fehérbab vagy vörösbab)
egy szál póréhagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
őrölt rozmaring
só
Elkészítése:
A zacskós salátát tedd tálba, a lecsöpögtetett konzerv babot keverd hozzá. A póréhagymát vágd hajszálvékony szeletekre és tedd a salátához. Ízesítsd az olajjal, citromlével és sóval. Ízlés szerint csipetnyi őrölt rozmaringgal szórd meg.
5.Avokádóöntetes zacskós saláta
Hozzávalók:
1 csomag zacskós saláta
egy avokádó
2 evőkanál szeletelt mandula
1 fél, kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
víz
Elkészítése:
Az avokádó húsát, a mandulát, a felaprított hagymát, a fokhagymagerezdeket, és a sót annyi vízzel turmixold össze, hogy öntet állagot kapjál. Ezzel keverd össze a zacskós salátát. Ezt a salátát gazdagíthatod bármilyen főtt gabonával, árpával, kölessel, quinoával, így is nagyon finom lesz és tartalmasabb.
Jó étvágyat!