A babgulyás egy hagyományos magyar étel, mely nagy népszerűségnek örvend. Nem is csoda. Hiszen imádjuk a babot, és imádjuk a gulyást is, ha a kettőt összetesszük, abból csakis valami szuper finomság születhet. A konyhában készítve is remek, de ha itt a nyári szezon, használd ki, és mindenképpen készítsd el bográcsban is, mert úgy az igazi!
A babgulyás nem egy gyorsan elkészülő étel, a húsnak és a babnak is idő kell, míg puhára fő. De egy picit mégis fel lehet gyorsítani a folyamatot, ha konzerv babot használsz. Ez nem túl autentikus, de praktikus megoldás. Annak érdekében, hogy tudjál választani, megosztjuk veled a hagyományos receptet, és a konzerv babos változatot is. Ízleni biztosan mindkettő fog!
Hagyományos babgulyás fejtett babból
Hozzávalók:
50 dkg marhahús (marhalábszár vagy nyak)
30 dkg fejtett bab
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3 db tévépaprika
ízlés szerint egy erőspapika (elhagyható)
2 szem paradicsom
2 közepes szál répa
1 szál fehérrépa
1 kicsi zeller
egy evőkanál fűszerpaprika
babérlevél
zsír vagy olaj
só, bors
Elkészítése:
A babot már előző nap áztasd be. A vöröshagymát vágd finomra, és 4 evőkanál zsíron vagy olajon dinszteld üvegesre. Tedd hozzá a felszeletelt fokhagymát, és forgasd át párszor a zsiradékon, hogy kicsit megdinsztelődjön. A felkockázott húst forgasd meg lisztben, a felesleget rázd le róla, aztán dobd a hagymára, és pirítsd fehéredésig. A liszt el is hagyható, de ettől kap az alap egy kis sűrűséget, ami nem fog a leves kárára válni. Kockázd fel a paprikát, paradicsomot, szeleteld fel a répákat, és a félbevágott zellert. A zellert kockára is vághatod, ha a család szereti és meg fogja enni, de ha nem, akkor érdemes csak kettévágni, hogy ki lehessen dobni, ha elkészült a leves. A zöldségeket hagyd pár percig dinsztelődni, majd szórd hozzájuk a pirospaprikát, keverd el a zsiradékban, aztán dobd hozzá a babérlevelet is. Öntsd fel vízzel, és mikor már forr, tedd bele a babot, sózd, borsozd ízlés szerint, és addig főzd a levest, míg a bab és a hús is vajpuha lesz.
Babgulyás készítése konzerv babból
Hozzávalók:
40 dkg marhahús
2 fehérbab konzerv
egy nagy fej vöröshagyma
1 közepes paradicsom
2 közepes szál sárgarépa
2 zöldpaprika
1 szál fehérrépa
1 csokor petrezselyemzöld
1 fél zeller
őrölt kömény
őrölt pirospaprika
babérlevél
zsír vagy olaj
só, bors
Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát zsiradékon dinszteld üvegesre. Add hozzá a felaprított fokhagymát is, és egy percig dinszteld tovább. A felkockázott húst dobd a hagymára, és pirítsd fehéredésig. (Lehet itt is lisztben forgatott hús, mint az előző receptben). Ezután keverj hozzá egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikát, majd önts rá kevés vizet, hogy ne keseredjen meg. Párold a húst félpuhára. Ezután add hozzá a felkockázott paradicsomot, paprikát, felkarikázott répákat. Öntsd fel vízzel, ízesítsd sóval, borssal, köménnyel. Mikor már puha a hús és a zöldségek, a leszűrt konzervbabot is tedd a levesbe, add hozzá a felaprított petrezselyemzöldet, forrald vissza a levest, és mikor egyet rottyan, már kész is.
A babgulyás tradicionálisan marhahússal készül, de sertéshússal is finom. Ha utóbbit választod, akkor sertéslapockával érdemes megfőzni.
Jó étvágyat!
A cikk folytatásában: 3 villámgyors kevert süti recept hétvégére