Hagyományos ünnepi ételeinkkel gyakran szeretnénk szimbolikusan elfogyasztani céljainkat és vágyainkat az elkövetkező esztendőre. Miért fogyasztunk lencsét az újév első napján?
Nincsen újév lencse nélkül
Mi az egyik legfőbb vágyunk minden esztendőben? Nos, az egészség mellett mindenképpen az, hogy anyagilag javuljon a helyzetünk. Persze még jobb lenne, ha egy csapásra meggazdagodnánk. Miért ne adjunk hát a szerencsénknek legalább annyi esélyt, hogy lencsét fogyasztunk, mely aranytallérokra emlékeztető kerek alakjával magát a pénzt jelképezi. Minél többet eszünk belőle, annál szerencsésebbek lehetünk általa.
Honnan ered a hagyomány?
A lencse az egyik legősibb hüvelyes. A szerencséhez fűződő hagyománya az ókori Rómából ered. Egy római szokás szerint egy lencsével teli bőrerszényt kötöttek az emberek az övükre, mert úgy vélték, hogy gazdagságot hoz a viselője számára, remélve, hogy a lencsék egy nap aranyérmékké változnak. A lencsét minden bizonnyal a kerek érmére hasonlatos alakja miatt választották. Azóta is a pénz és a gazdagság szimbóluma.
Az olaszok is a lencsétől várják a szerencséjüket
Nem csak hazánkban hagyományos étel a lencse újévkor, hanem Olaszországban is. A főtt lencsét sertéshúsból készült kolbásszal tálalják, mivel a sertéshús jelképezi a föld nagylelkűségét, bőségét. A szárnyasokat ők is kerülik, mert azok kikaparják a szerencsét, a sertés viszont kitúrja a földből a szerencsét.
Hogyan készítsd el az újévi lencsét?
Leggyakrabban főzelék vagy leves formájában fogyasztjuk, de akár salátaként is eheted. A lényeg, hogy ne hagyd ki, és legalább egy tányérral fogyassz el belőle jóízűen. Bár számos országban esznek a lencse mellé sertéshúst, utóbbit nem csak hús formájában lehet fogyasztani. Így például egyes országokban népszerűek a disznó formájú sütemények. Ilyen módon a vegánoknak sem kell lemondani erről a szimbólumról.